Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

úvaha o zrychlování

Výběr: Zbora, a2a2a
10. 11. 2010
40
60
6778
Autor
aleš-novák

Ve známém českém filmu Postřižiny jde okouzlující Magda Vášáryová příkladem a na znamení pokroku si nechává ostříhat vlasy. Nastala doba zkracování. To byly ale krásné časy, že?

Dnes máme dobu zrychlování. O autech řeč není, tam je zrychlování logickým důsledkem technického pokroku . I když zas tak rychle v tomto oboru ten pokrok nekráčí, auta mají stále čtyři kola a motor funguje stále na stejném principu jako v dobách pana Benze.

 

I v běžném životě je ale spousta věcí, které o zrychlující se době jasně svědčí. Například tramvaj.

Zdálo by se, že jede pořád stejně pomalu. Ještě před dvaceti lety bych ji poměrně snadno a bez velkého váhání doběhl.  Dnešní  tramvaj je prostě rychlejší, smířil jsem se s tím.

 

Krásným příkladem je telefonování.Dřív trvalo celou věčnost, než jsem se někam dovolal. A současnost?  Díky tomu, že číslo volajícího vidím na displeji, může často hovor skončit dřív, než vůbec začal.

 

Nebo taková automatická pračka. Nebojte se, nebudu porovnávat katalogové údaje o počtu otáček. Jen  trochu zalistuji v rodinné kronice. Naše první pračka, budiž jí věčná sláva, nás věrně provázela dvanáct let. Ještě si při tom občas radostně poskočila. Inu, stará dobrá Tatramatka. Značku druhé pračky už si nepamatuji, jen to, že naši koupelnu opustila náhle po necelých pěti letech. Dlaždička nezůstala suchá.

Teď máme pračku Indesit a jsem smířen s tím, že její funkční období skončí jen několik dní poté, co vyprší dvouletá záruka. Má to tak být. Je doba zrychlování.

 

Z profesních důvodů jsem se nedávno účastnil školení o plastech. Tím jsem přišel i o poslední zbytky iluzí. Představte si, že i umělá hmota, zdánlivě nezničitelná, může mít v sobě složku, která tzv. načasuje postupný rozklad materiálu. Složitá struktura plastu se prostě rozpadne na neškodné uhlíkové řetězce.

 Viděno pohledem ekologa je to jistě chvályhodné: na skládkách se nebudou hromadit plastové odpady rozložitelné až za tisíc let. Výrobce plastu jen „natahne budík“ a po dvou letech je hotovo. Až se vám plastový kbelík  rozpadne před očima, nedivte se. Je doba zrychlování.

 


60 názorů

rebejah
14. 01. 2019
Dát tip

Zajímavé... Zajímavě podaná úvaha, věru:)


díky :o)

ano, dědek téměř nad hrobem....:o)


Luci31
16. 02. 2016
Dát tip
Zajimave,kdyby tak smyslelo vice lidi,bylo by to mnohem snadnejsi.. Tak vas kazdy hned odsoudi ... Z dila je znat ze to nepise mlady clovek,ale clovek s mnoholetou zkusenosti a moudrosti..

Sinka
30. 10. 2015
Dát tip

už tak nějak zdeformovaná ze Všechnopárty... smí se psát názvy (aby nešlo o skrytou reklamu-antireklamu? :-)))) )... teda zdeformovaná z jednoho nejmenovaného televizního pořadu... :D

moc hezké :-)


avox
03. 06. 2011
Dát tip
tak až sem jsem se dnes prokousala a konečně můžu přidat zasloužený tip. I při opakovaném čtení je to požitek :-) */

Toscana
21. 11. 2010
Dát tip
Big George - já se vždycky, když kupujeme něco nového místo toho, co dík provozu kleklo, zeptám nejdřív opraváře, na čem má nejmíň oprav. (ti opraváři jsou kámoši ze školy) Zatím se to vyplatilo. Jinak: 1500 otáček je na houby, mám na 1000 a stejně ždímám na 500, tedy na nejmíň, protože jinak je to prádlo tak pomačkaný, že to ani vyžehlit nejde - a nejsem blázen, abych u žehličky strávila všechen volný čas... :o)))

Toscana
12. 11. 2010
Dát tip
no a jasně, že i *t

Toscana
12. 11. 2010
Dát tip
Hahaha, to mě fakt pobavilo - představa, jak mi kýbl řekne sbohem a zdechne a v prach se obrátí :o))) (Jo, starou Tatramatku jsme měli 13 let, než zaplakala do dlaždic, soukromě jsme jí říkali "Tanečnice z Lúčnice" a na výkřik "Ždímá!" startoval ten, kdo byl koupelně nejblíž, aby ji zpacifikoval a ona nám nerozflákala umyvadlo, vedle kterého se vyskytovala. Odejít během pracího procesu z domu byl holý nesmysl, to si nikdo nerisknul. Dnes mám Ardo už asi 10 let, zatím šlape jako hodinky a zatímco pere, klidně si oběhnu nákup, čili se mi ty procesy nakumulovaly a tím pádem též urychlily...)

a2a2a
12. 11. 2010
Dát tip
Aleši, výběr. Fejeton sice, myslím obecně, je skoupý na krásné jazykové pasáže, zato, povede-li se, osvěží, člověk se s ním ztotožní a řekne si, nejsem sám, kdo má s něčím problém. Shodou okolností můj kolega nechal opravovat pračku po pěti létech a zvzpomínal na dvacetiletou službu tatramatky, načež opravář opáčil - "co chcete, vždyť vám sloužila pět let" a byla v tom taková samozřejmost, že si můj kolega připadal jako trapný stěžovatel. K vlastnímu textu. Snad až na úvodní pasáž s Magdou V., která mi do kontextu nesedne až tolik, je všechno ostatní jak má být. Stručné, vtipné, bohaté na příklady, zajímavý závěr, ačkoliv přísně vzato, ta ekologická myšlenka s plasty měla být využita pozitivněji. Ale málokdy je zde k mání fejetonek, který se se svým sdělením vypořádá tak přímočaře a bez zbytečných zatáček.

Háber
11. 11. 2010
Dát tip
:) to je dobrá správa * bude čo zasa vyrábať *

Alegna
11. 11. 2010
Dát tip
a já proč se čas tak zrychluje, pobavilo rozesmutnilo *

Jak to napsat a neurazit... Je to trochu nuda, text nemá žádnej náboj. Ale jak je vidět dle typů, líbí se... Hm.

Ath: díky, už vím, kde dělám chybu

moorgaan
10. 11. 2010
Dát tip
genialne napsane!..fakt... uz se tesim na fejetom o zpomalovani .-))

berg
10. 11. 2010
Dát tip
aleš-novák a snot: na problémy s manželskými intimními chvilkami jsem používal někde vyčtenou moudrost, a to že i nejpřitažlivější erotický objekt nejpozději do dvou let společného soužití zevšední. Už se rozvádím. ÷)) Úvaha o zrychlování mne potěšila. Já zase často uvažuji o zkracování, např. zkracování intervalů mezi nočními procházkami na WC. *

Athares
10. 11. 2010
Dát tip
Dobrý fejeton mě musí zaujmout aktuálním zajímavým tématem, originálním pohledem na problém dnešní doby. Promiň, ale tento fejeton je ztraceným časem, jeho jediná výhoda je časová nenáročnost na jeho přečtení.

Zuzulinka
10. 11. 2010
Dát tip
o našem pracovním tempu ses nezmínil, což mě tedy mrzí, potože už měsíc, díky němu, nic nestíhám

aby to nedopadlo jako v tom vtipu, jak rozezlený manžel hřímá: -ode dneška tady bude každý den v sedm na stole večeře, ať jsem doma nebo ne!!! a manželka na to -dobrá, ode dneška se tu bude každý den v deset večer souložit, ať jsi doma nebo ne !!!

na to je snadná replika: mělas na to stejně času jako já...

zkusím se nad tím ještě zamyslet...

Asi je to tím, že všechny okolní příklady už jsou víceméně jednoznačné a bez té sebeironie, tak tam tohle buď moc nezapadá, nebo je to vnímáno v prvním plánu.

Aha. No, to teda sakra málo :)

Pišto, dvojznačnost u tramvaje je dokonce záměrná...asi málo zdůrazněná.

Hezké:) Jen tou tramvají si nejsem jist. Co když ona jezdí stále touž rychlostí, kdežto ty... Mno, lepší to nepitvat, žeano. Nikdo nemládneme:)

varankaka
10. 11. 2010
Dát tip
a co děti? S čím si budou hrát?

bronzová? tak to už vůbec...v hlavě mám tak trochu dobu skleněnou :o)

Garay
10. 11. 2010
Dát tip
Počkej.... bronzová byla fajn... Jo... To jsem potkala takového fajn neohrabaného vlasáče. :D Ale už ti neřeknu jak se jmenoval.

kamennou už moc nepamatuju...:o)

Garay
10. 11. 2010
Dát tip
Kamenná, zkracovací, zrychlovací... co bude dál :)

mám tě v oblíbencích, tak mi neunikne :o)

Vaud
10. 11. 2010
Dát tip
myslim, ze jsem ziskal namet na fejeton :-)

Zbora: profesionálně profesní :o) opravím a díky...

Zbora
10. 11. 2010
Dát tip
Bezva fejeton. Jen, nebyly to důvody profesní?

Doba je stále rychlejší, to je fakt. Jak by řekl Dave Lister, je rychlejší, než děcko po prvním kari...

...do školy jako slohovka ouk...

Vaud: jsou situace, kdy na velikosti záleží, a to tak že velmi :o)

Vaud
10. 11. 2010
Dát tip
Alesi, na velikosti a formatu nezalezi! I tak pro mne zustanes navelikostinezalezi spisovatelem!

:))))))))))))))))))))) ..aleši..aleši..se mi zdá žes zbytečně skromnej..:)))

šepot: znáš to přísloví "čím blbější sedlák, tím větší brambory" ? tohle je jeho praktická ukázka...fejetonista nesmolí deset řádků tři dny, jako já...

renegátka
10. 11. 2010
Dát tip
pěkně napsané*

Diana
10. 11. 2010
Dát tip
Každé slovo pravda :-))))*

..Aleši..to je bomba!!!! ..tys fejetonista! ..závidím ti..já ne a ne se k tomu dopracovat..:))))

jé díky...opravím to :o)

..aleši..ten film se jmenoval Postřižiny!..:)) ..jdu číst..:))

díky, doktore...nerad ti fušuji do řemesla, víc mi vyhovují menší formáty :o)

Vaud
10. 11. 2010
Dát tip
nevim, jestli bych to nemel zrychlit napsanim jen * kdybys bylo devce, tak zvolam: fejetonistko, pojd na mou hrud (a dlouho tam bud), takto jen zdalky zdravim!

v tomto ohledu jsem o krok vpřed před metabolismem: pohled na majonezu vynechávám, vpíjím se rovnou do fernetu...:o)

V mnoha ohledech s tebou musím souhlasit, Aleši. Ještě před několika málo lety bylo mé trávení natolik pomalé a dokonalé, že jsem mohl sníst talíř dršťkové polévky, čtvrt kila bůčku, mísu vlašského salátu a zapít to všechno lahví plnotučného mléka, a to zcela bez následků. Dnes, už jen pouhý pohled na skleničku majonézy zrychlí můj metabolizmus natolik, že musím následky okamžitě neutralizovat pohledem na láhev Fernetu. A kolikrát nejen pohledem. Hezký fejetonek. Víc takových, lenochu!

zatím bych to neřešil, je to hudba budoucnosti...možná napřesrok? :o) Další zajímavost: plastová taška, kterou dostaneš v Tescu, je testovaná tak, aby vydržela zátěž 5kg po dobu 20 minut. Prostě donést nákup do auta...:o)

Taubla
10. 11. 2010
Dát tip
..zajímavé zamyšlení Aleši

baaba
10. 11. 2010
Dát tip
...odhaduju, že plast má v sobě nějakýho mikróba, ten zavelí kámošům a sežerou svý míň agresivní kolegy ...pfff To abych začal DOOPRAVDY koumat záruční doby :)

čestný inženýrský :o)

baaba
10. 11. 2010
Dát tip
...pobavilo (dlaždička nezůstala suchá je***) S těma plastama je to fakt? Takže výrobce napalánuje dobu záruky a pak se to rozpadne, aby se muselo koupit znova? ...koukám, že podnikám ve špatným oboru :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru