Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

STŘÍPKY - SNÍH

10. 11. 2010
17
17
2434
Autor
Marcela.K.

sníh

jako malá jsem ho mlsávala

pak maminka vzala sklenku od hořčice

nabrala do ní nejbělejší sníh a řekla

čekej

tehdy jsem pochopila

že pravda často není vidět

 
 
Jedla jsem sníh.
Mám ho ráda. Je studenej jako zmrzlina a když mám venku žízeň, nemusím běžet domů, zvonit na zvonek a volat na maminku, že chci napít.
Taky nemívám na běhání domů čas, protože když je venku sníh, brzo se stmívá a já mám na nohách třeba  přidělané lyže.
Jezdíme lyžovat dol§, na konec naší ulice, na louku. Tam, co teče potok a je přes něj můstek. Musím dávat pozor, abych se nesmekla a  nezahučela do vody.
Můstek je jen roura, kterou potok protéká. Nemá ani zábradlí. Ta voda docela dost smrdí a jednou jsme se s holkama dívaly, co to v ní plave. Takový divný to bylo. Jako prasklej balónek z pouti. Ajka říkala, že to je šprcka. Jenže já nevím co to je. Nechtěla jsem se ptát, abych nevypadala hloupě. Ajka do toho šťouchala prutem a pak řekla: "Jo, je to šprcka, asi to připlavalo ze smeťáku."  "Hmm," odpověděla jsem. Když něco nevím radši mlčím.
Smeťák je na kraji louky, kde lyžujeme. Chodíváme tam rády. Dají se tam objevit i krásný věci. Nedávno, to už začínal poletovat sníh, jsme tam našly krásný hrníčky i konvici a talířky. Donesly jsme to do zahrady a schovaly u kompostu, aby maminka nevěděla. Ona se zlobí, když na smeťák chodíme, že prý tam je špína a můžeme tam chytit nějakou nemoc. Jako kdyby nemoc měla nožičky! A kdyby měla, přece ji nebudeme chytat. Nejsme hloupý!
Bruslit chodíme na rybník a sáňkovat ke Křížku. To je taky daleko, aby člověk lítal domů kvůli tomu, že má žízeň. Navíc v lese bývá sníh ještě bělejší než na louce. Taky tam krásně křupe pod nohama a jsou na něm vidět různý stopy zajíců, veverek, krtků, srnek, vlků i ptáčků.
Na louce se zase líp dělají andělíčci. Nepřekážejí tam stromy. Když nachumelí, musíte si stoupnout s nataženýma nohama, nekrčit je a spadnout na sníh s roztaženýma rukama... a pak těma rukama šoupete ve sněhu a když se zvednete, je na zemi anděl i s křídlama.
Když stavím sněhuláka, taky nemám čas. Žízeň jo, protože sněhulák jde postavit jenom, když je hodně sněhu a je těžkej, aby se lepil. To mi je pak teplo, mám červený tváře a tak seberu sníh, zmáčknu ho a koušu jako rohlík.
Jenže mě oknem viděla maminka. Zlobila se, že to nemám dělat, že je sníh špinavej.
Tak jsem radši ulomilarampouch, co visel ze střechy kůlny. Když jsem ho lízala, to už se maminka rozzlobila úplně. Že neposlouchám, že to je jedno, jestli jím sníh, nebo lížu rampouch! Já si myslela, že když je tedy sníh špinavej, tak že rampouch přece není. Je průhlednej a jako ze skla. Říkala jsem mamince, že nejím špinavej sníh, ale ten bílej. Jenže maminka říkala, že bílej je špinavej. Já přece nechci zlobit a odmlouvat, ale kdyby se maminka pořádně podívala…
,"Tak jo, podíváš se se mnou,“ řekla už docela přísně a pak šla ven na zahradu, vzala s sebou skleničku na pití a naplnila ji sněhem. Postavila ji doma na kamna a já u ní musela čekat, než se ten sníh rozpustí. Já nevím, jak to maminka dělá, že má vždycky víc pravdy! V té vodě opravdu plavala špína.
"Tak to vypij," řekla mi potom.
" Přece nebudu pít špinavou vodu! Nejsem hloupá! Kde se tam ta špína vzala? Vždyť ten sníh byl bělounkej?"
"Ze vzduchu, podívej, jak se nám kouří z komína."
"Ze vzduchu?"
"No ano, když sníh padá, posbírá sebou prach a saze, které poletují ve vzduchu. Tak co, ještě ho budeš jíst? To samé je schované v rampouchu. Ten se přece dělá z toho, jak taje sníh na střeše. Myslíš, že střecha kůlny je čistá?"
Mlčela jsem a koukla na zem.
"Nemrač se, " řekla mi maminka. "Sníh je fajn na lyžování, sáňkování, stavění sněhuláků, na hraní, ale nejez ho."
 
"Stejně to je na světě divně zařízené, když bílá není bílá, "řekla jsem a mračila se dál.
"Holčičko, moje, s tím se ještě v životě setkáš mnohokrát."
 
Když přišlo jaro a sníh roztál, našla maminka vzadu u kompostu porcelánový servis ze smeťáku.
Dovolila nám si ho nechat.
Smála se a říkala, že jsme kramářky, a že  nás stejně neuhlídá.

17 názorů

8hanka
23. 01. 2012
Dát tip
:)* aj mne sneh chutil, ked som bola pri sankovani smadna:)

ruprecht
19. 12. 2010
Dát tip
teď už ale naštěstí víš, že maminka nemá jenom samou pravdu... jako s těma rampouchama... jsou to přece parohy co mráz nasadil slunci... *

A.H.
11. 12. 2010
Dát tip
Jako bych to nezažil. *

guy
15. 11. 2010
Dát tip
moudrá maminka :-) možná vám měla zdůraznit, že sníh se může jíst pouze po jednotlivých vločkách, které se před polknutím musí dobře prohlédnout, nejlépe ve světle pouliční lampy, a vybírat si jenom ty, které nejsou od sazí ..

rainman
11. 11. 2010
Dát tip
čistota půl zdraví, špína celá...kde by pak ten malej človíček měl nabrat imunitu, když se se špínou nesetká ? :-)

Marcela.K.
11. 11. 2010
Dát tip
Jo, když Tě pak zvednou ze země :-))

nostalgik
11. 11. 2010
Dát tip
No, Marcelko, jako typ pro legraci s vnuky na procházce bych to mohl skusit, že? :o))

Marcela.K.
11. 11. 2010
Dát tip
Jiří :-) Ty už to ale raději nezkoušej - ty andělíčky. Nechci tě mít na svědomí. Leda někde u svahu, že bys sebou až tak neplácl :-)

Lakrov
11. 11. 2010
Dát tip
Už z prologu je patrné, že to nebude jen o sněhu. V dalším textu je pak pro ty, kteří si dokážou domýšlet, sděleno nenásilným způsobem mnoho dalšího. Snad jen toho povídání o špíně se mi zdá ke konci mnoho, ale možná, že to odpovídá jejímu procentuelnímu poměru k čistotě. Tip

...jo, kdo žere v dětství sníh, píše v , předpokládáme, pokročilé dospělosti, podobný krávoviny. DĚTI, NEJEZTE SNÍH, ZBLBNETE !!!)

nostalgik
11. 11. 2010
Dát tip
Z každého vyprávění, z každé životní zkušenosti si lze odnést nějaké poučení. Že bílá není vždy bílá, to už vím, ale naučil jsem se dělat ve sněhu andělíčky. :o)

sveřep
10. 11. 2010
Dát tip
prolog !

koloušek
10. 11. 2010
Dát tip
Já ho také jedla.T*

Hundin
10. 11. 2010
Dát tip
nádhera

gabi
10. 11. 2010
Dát tip
maminka má vždycky víc pravdy :-) zasa jedna detská vydarená vždy obdivujem ako to dokážeš podať detskými očami je to dôveryhodné, presvedčivé príjemné čítanie *

Robinia
10. 11. 2010
Dát tip
takové ekologické :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru