Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POLICIE

16. 11. 2010
22
32
5840
Autor
Zbora

K čemu potřebujeme více příslušníků v ulicích...


Prostředkem parčíku u Jindřišské věže v centru Prahy vede chodníček. Včera večer jsem tam viděl nějakého mladíka velmi pečlivě čistit kapesníkem čajovou lžičku. „Á, pán je asi hygienik!“ pomyslil jsem si a pohled mi sklouzl na jeho kolegu na lavičce, zřejmě cukrovkáře, kterého zde zaskočila hodina inzulin.

O pár kroků dál, už v jiné pohádce a jiném parčíku, tom u Hlavního nádraží, pražany důvěrně přezdívaném Sherwood, nějací dva herci nacvičovali scénu do Hollywoodského akčního filmu v souboji na nože. Trochu mě zaskočilo, že jednomu z hrdinů zapomněl režisér přidělit zbraň. Ani kamery jsem nezaregistroval. Asi byly skryté.

Jako z hitu od Petra Nováka - Já budu chodit po špičkách jsem potichu proběhl okolo spících členů kapely ZZ Top, která se zde po jistě vysilujícím koncertě a následné pitce oddávala odpočinku. Nikdy by mě nenapadlo, že je jich tolik. Na MTV byli v záběru vždy maximálně dva.

Pak jsem poklidně proklouzl do haly Hlavního nádraží mezi dvěma občany zřejmě některé z francouzských kolonií, kteří sem nejspíš ze svých slaměných chýší přijeli popatřit munumentalitu kamenných památek a u vchodu kontrolovali svůj objemný balíček očkovacích a dezinfekčních prostředků a ujišťovali se o správnosti zvolené měny. A pak už jsem se pohodlně vezl domů metrem se skupinou sparťanských hooligans ultras.

Zapomněl jsem v tom spěchu ještě zmínit, že ve ztichlé večerní Jeruzalémské ulici (té mezi Jindřiškou věží a Hlavním nádražím), v přítmí sloupů židovské synagogy, číhaly čtyři tmavé postavy. Byli to policisté. Tedy dva policisté a dvě policistky. Potkali se na pochůzce, a jak to tak policisté dělají, hned se museli pozdravit, očuchat a označkovat svůj rajón zvednutím obočí. Setrvávali tady v družném štěkotu a člověk by se až zastyděl, že svou nenadálou přítomností ruší plaché milence na první schůzce.

Vlastním občanský průkaz, stálé zaměstnání a bankovní účet. A tak jsem ihned zavrhl vtíravou myšlenku, že bych se před nimi alespoň vymočil na dlažbu ulice … a poslušně jsem pokračoval dál, vstříc báječným dobrodružstvím ve večerní matičce měst.
 


32 názorů

Markel
13. 12. 2010
Dát tip
mně líbilo - T, zkušenosti podobného kalibru mám pouze z Irska-Dublin(policajti nikde, a tak ve dvě ráno z pátka na sobotu - hustý, diabetiků plné sady, hlavně studenský sport, ožralý holky čůrají rozkročené nad kanálem a balancují na nekonečně vysokých podpatcích-pohled pro bohy, žádný extrémní násilí jsme nikde ale neviděli, podestýlka ve výši 2 m, ráno všechno perfektně uklizený, uklízeči nastupují asi ve 4 - v pět ráno, spousta lidí tak má práci), u nás doma zkušenosti nemám, nechodím pro jistotu sama po nocích :-))

*

StvN
28. 11. 2010
Dát tip
Jo, tohle je smutný. Oni si taky vybírají jen ty lehčí případy a kolikrát se honí radši za nějakým pubošem. A mnohdy ani to ne.

Bíša
17. 11. 2010
Dát tip
Hmm*

Zbora
17. 11. 2010
Dát tip
BG: málem jsem se počůral smíchy.

vinca minor
17. 11. 2010
Dát tip
za prolog Tip! (zbytek přečtu ...nevímkdy)

moorgaan
17. 11. 2010
Dát tip
fuj..mocit na dlazbu jako nejaky opilec!..to jsi basnik?...basnici moci na sochy, na lavicky, do fontan, na vyklady, na zabradli, na koleje v metru, ...moceni je poezie sama - a ne to pustit tak prozaicky na "dlažbu" ! ...ani to policejni quattro v plne zbroji te neomlouva:-))

já věděla, proč ten Prágl nemám zas tak ráda :-) hehe.. já su asi eště duší ve škole, mě to pobavilo a to dokonce víc než leckteré tvé básnické dílko :-) t

Metta
16. 11. 2010
Dát tip
chtela jsem si precist, co by delali, kdyby ses vymocil

baaba
16. 11. 2010
Dát tip
...text jsi šikovně rozehrál. Nechal jsi si hodně cestiček a zadních vrátek, ale... ...není toho jen půlka? :)

..no právě..:))))

Norsko 1
16. 11. 2010
Dát tip
náš bordel je civilizovaný, stejnej rozdíl je mezi paprikami z maďarska a papričkami jalapeňo, nemluvě o vietnamským čili

..aale..prdlajs..když dělají bordel cigáni..to se zdekujou...))

Norsko 1
16. 11. 2010
Dát tip
nemohou jinak, jednají na přání občanů

..Kamile..i u nás..to bude tím ..že tu nemáme policistky..tak poklidně pochrupávaj ale buzerovat mě ..že ruším noční klid..když jdu s kámoškou z hospody a jen se bavíme..to zas jooo..na to je užije..:)

Zboro, koukám, že si užíváš slasti pisatele prózy na Písmáku:))) Každý chytrý jak rádio, co? Ale buď v klidu, je to náhodou dobrý fejeton, jelikož žádné přesahy neexistují, a školácké styly taky ne. To si myslí jenom "básníci", kteří všechno posuzují pocitem. Próza chce ale víc než pocit, musí mít i OBSAH, a to ta tvoje má.

Honzyk
16. 11. 2010
Dát tip
Honzo, čau:)) ...ti nebudu mazat med kolem huby, čet jsem asi před hoďkou a nelíbí...školácký to je a připomíná odvážnější někdejší dikobrazí satiru. Se nenaser - básničky ti dou líp. Napíšu ti zprávu - jak se mám a tak, jo? ...a ty mně, věřim:D čau

Zbora
16. 11. 2010
Dát tip
Příště tam teda zkusím přidat ještě banány a výšivky :)

..přijde mi to spíš jako popis cesty, nebo slohovka na téma "můj zážitek" ...fejeton by měl být asi ještě něco víc... chybí mi tu ten přesah :-)

Norsko 1
16. 11. 2010
Dát tip
pořádná diskuse má kolem tisíce, vzhledem k tvé dlouhodobé nepřítomnosti se zvrhla v pouhý odvar

Nor: 200 zpráv mi stačilo...

Norsko 1
16. 11. 2010
Dát tip
go kamile go. proč jsi smazal diskusi, trosečníku

Vy v té Praze máte teda bordel:))) To u nás se policisté naučili slušně spát v autech na periferii, a nestrašit lidi v temných zákoutích... ***

sveřep
16. 11. 2010
Dát tip
:DDDD

dadadik
16. 11. 2010
Dát tip
*

zmínění policisté zřejmě pomáhali-chránili právo ohřívat si potravu na lžíci, trénovat bojová umění nebo dodržovat noční klid spaním v parku...zaslouží si pochvalu a povýšení :o)

Norsko 1
16. 11. 2010
Dát tip
není-li zbytí, někdy i zasahují *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru