Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nočním vlakem Do Karlových Varů

Výběr: Zbora, a2a2a
22. 11. 2010
10
13
3418
Autor
Movsar

V Ústí mě napadlo, jak může být nebezpečná představa snů proměněných v kostky mýdla.

Lauřin sen

V kupé nočního rychlíku Praha - Karlovy Vary sedí Laura Dernová a mračí se zpod blonďaté patky v čele. Znamená ta blondýna vyrostlá v Lynchových filmech, že budeme stavět v Twin Peaks? že přistoupí bídák Frank Booths a máme se bát? že se tuto noc stane něco, co lze chápat právě jen perspektivou noci, lze-li vůbec? Laura chvílemi spí. V Ústí nad Labem vystupuje vstříc všem obyčejným rolím, které si lze v tomto městě představit.

 

Chomutov se hlásí o slovo

Tady je Chomutov, říká cedule. Cedule stejně modrobílá jako všechny cedule na železničních trasách. O těch cedulích by mohl povídat Wabi, ach Wabi, smutný muž směřující ke svýmu nádraží, aby šel zas dál. Kdo si ale všimne té cedule, která křičí ze zaprášených plic: Tady je Chomutov, když je třeba jít zase dál.  

 

Kadaňský pískot

Z perónu v Kadani zní malebný pískot. Je teskný, anebo vítězný? Nebo snad teskně vítězný? To ví nejspíš jen žena někde tam daleko, žena toho muže v monterkách s kšiltovkou posunutou z čela, opřeného o vlnitý plech dočasnosti.  

 

Klášterecký vzduch

V Klášterci nad Ohří sype se kamení pod těžkým krokem středněvěké ženy; v každé ruce kabelku, v nich tíhu dnů. Vzduch se pročišťuje, vlak bez čekání vyráží dále do tmy.

 

Dále jen dřevo a dráty 

V Ostrově nad Ohří už zcela prořídlý vzduch voní dřevem. Všude kolem jsou telegrafní dráty, dřevo kolmo vztyčené k vesmírné odyseji, a nařezané klády, dřevo čekající až bude vztyčeno. Ta vůně dřeva a pár kusů betonu namísto perónu značí, že HAL 9000 je daleko, že se ještě můžeme těšit z malých zpoždění.

 

Nádražní stezka

V Karlových Varech scházím na nádražní stezku. Město pode mnou svítí jednou barvou jako z grafik Františka Hudečka a já si na vyhlídce s kamenem milenců připadám jako jeho Noční chodec. U garáží potkávám prošedivělého, vlasatého Boba, děsivý přízrak seriálu; na toho jsem v kupé nepomyslel. Je mi úzko, úzko z pohádek, ovládne mě představa děvčátka opuštěného v lese, vydaného děsům jako je Bob. Je to děvčátko má bolavá anima? Kdo ví. Den zanedlouho mizí ve snech.


13 názorů

baronka
30. 11. 2010
Dát tip
Projela jsem s tebou tou krásou T

Evička
26. 11. 2010
Dát tip
je pořád krásná :-) na fotografii nad pípou .. možná, že chodí o holi taky někde mezi námi ..

Movsar
25. 11. 2010
Dát tip
Díky Evičko, ano, běžné věci, jsou to mé malé deníkové záznamy. už bychom se měli potkat pod klamovskou madonou..

Evička
25. 11. 2010
Dát tip
hezké, poetické vidění běžných věcí ... po cestě ... občas jako bych mezi řádky zahlédla něco z mého oblíbeného F.S. Fitzgeralda :-)

Movsar
24. 11. 2010
Dát tip
Díky, Zboro, poetická kritika, takovou jsem ještě nedostal a jsem za ni moc rád. a nejen, že je tady, líbila by se mi i pod "vlakovinou" (jak to někdo jinde navrhl nazvat) někoho jiného. a2a2a, díky za čtení, zájem a postřeh!

a2a2a
24. 11. 2010
Dát tip
Vlastně báseň, i rytmem se tento text podobá spíše poezii, hezké střídáním jakési imaginace a reality, snad jediný bod mne tam přišel navíc, a sice v Kadaňském pískotu ...dočasnosti..., jakkoliv má smysl, ale vzhledem k následujícímu odstavci s tíhou dnů mi dvě filosofické úvahy krátce za sebou přijdou nějak moc. Je to zřejmě jen otázka subjektivního vnímání, kdy lyrický dominující tón textu opírající se o všednost najednou zabíhá ještě dál. Tady by asi podle mne bylo stačilo jen ...tíhou dnů... Tak či onak půvabný text.

Zbora
23. 11. 2010
Dát tip
Civilní poetika, nejbanálnější všednost, vtisknutá do tak přesně malého "kupé", že se z něj dobývá, přetéká všemi "přivřenými" okny. Množství tipů je tristní a hodně o písmáku dnešních dnů vypovídá :)

Max Hutar
23. 11. 2010
Dát tip
Student Agency cirkus na kolečkách... Movsare, ty ďáble! Tys je prokouk. Samotné dílo je fajn, ale příliš se hlásí k hellénistickým tendencím - pro samý odkaz není ani pořádně vidět.

Movsar
22. 11. 2010
Dát tip
Honzyku, je to možné, ale jezdí tam i rychlík, a ten jede v čase 3 hodiny. Je to o jednu hodinu delší než Student agency a asi o 300,- Kč (zpáteční) dražší.. I přesto já volím dráhu, nikoli cirkus na kolečkách anebo jakýkoli jiný výfukový zmetek. Ať žije dokumentarista Mareček (Auto*Mat) a další bojovníci proti automobilismu. Díky za přečtění vám oběma!

Honzyk
22. 11. 2010
Dát tip
...včerqa bylo pozdě: jen žes mi připomněl, jak jsem jel se svým klukem k nim do Varů, ten osobák vyjíždí nějak až "po kině", vim, že sme šli do bijáku eště, ve Varech byli kolem 6. ráno - je to možný?..sme si řikali, jaký sme prďáci:DDDD

Honzyk
22. 11. 2010
Dát tip
...tyhle "Ťupky" ti jdou - až na druhej pohled cennější, než by se mohlo zdát...jojo...

..noo..dobrý.. ..první a poslední se mi líbí nejvíc..**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru