Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

.plastic life.

22. 11. 2010
6
22
2203
Autor
.duke.

Ty tváře na fotografiích jsou umělé. Jedna vedle druhé. Umělej svět. Lidi loutky. Když se sejdou, hraje se divadlo. Hraje se: kdo má co novýho, stylovýho. Když se loutky opijou, přijdou na řadu scény á la kdo má lepší auto, mobil, holku, kluka. A když se loutky uklidní, pomalu odchází, vzájemně si zahýbají, pomlouvají se. Další představení probíhaj stejně. Jen v trochu jiným znění.

Lukáš je jinej. Je zavřenej na oddělení, protože tohle nedával. Radši si vymyslel zmije, který ho koušou. Do nohy, do hlavy. V břiše má mamby. Je mnohem zajímavější než loutky. Je mnohem opravdovější, i když vnímá realitu odlišně, než většina lidí kolem něho. Respektive: nikdo ji nevnímá tak, jako on. Napíšu mu dopis z pozice jeho matky.
 

Milý Lukáši,

primář mi řekl, že se Tvůj zdravotní stav nezlepšuje a budeš muset v léčebně ještě zůstat. Je to tak prozatím lepší. Včera jsem se probírala starými fotografiemi. Na jedné Tě táta drží nad hlavou a tváří se hrdě. Ta fotografie je ze Zemplínské Šíravy, kam jsme jezdili s tátou a Tvojí sestrou v létě. Poprvé se Ti podařilo ujet asi sto metrů na prkně bez toho, abys s plachtou spadl do vody. Táta byl tenkrát nesmírně šťastný a Ty jsi řekl: „Mámo, zvládl jsem to.“ A taky že jo.

Přišel pohled od Tvojí sestry z Miami. Pozdravuje Tě a vzkazuje, že už brzy budeš strýc. Drží Ti palce, aby ses uzdravil.

Byla jsem na hřbitově za Tvým tátou. Představ si, že na jeho hrobě někdo zapálil hned několik svíček. Byla jsem překvapená. Poslední rok téměř nikam nechodil. Zapálila jsem mu jednu za sebe, jednu za Adélu a za Tebe.

Primář říkal, že Tě před Vánoci pustí. Tak se snaž. Bert už je celý nedočkavý, těší se, až s ním budeš zase chodit do lesa.

Posílám Ti peníze na cigarety a kávu. Příští neděli Tě navštívím.


Líbá Tě Tvá máma.


Lukáš si dopis přečetl a několikrát zatřepal hlavou, jako by čekal, že z ní něco vylítne. Složil list a vložil jej do pravé náprsní kapsy. Do druhé dal peníze.
 

„Ty tváře na fotografiích jsou umělé,“ řekl.

„Proč myslíš?“ zeptal jsem se.

„Jsou neživé.“ Lukáš odvrátil hlavu.

„Něco jim chybí?“

„Smysl. Nemají smysl,“ řekl a chytil se za pravou nohu.

 

Možná ani tak nejde o to, jak kdo svět vnímá. Možná je to o tom, jestli je uvnitř něj, či bruslí na povrchu. Dva světy. Bezpočet světů. Vzájemné prostupy, dotyky.


22 názorů

.duke.
23. 11. 2010
Dát tip
prostě nedávat hotovej pohled, ale nechat to na čtenáři.

.duke.
23. 11. 2010
Dát tip
jo, myslím máš pravdu

těša
23. 11. 2010
Dát tip
jasně, je to můj subjektivní názor, nicméně osobně v umělecké literatuře hledám demonstrace a ne přímé sdělení - fajn, souhlasím s tebou, kdybych si tu větu přečetl ve sloupku v novinách, byl bych potěšený. ale u literárního díla - ať už jakékoli formy - nečekám a nechci, aby mi autor sděloval "tohle je takhle" /mimo popisu fiktivního světa, samozřejmě/, ale chci si přečíst příklad, proč to tak je - chci to sám vidět na příkladu. od toho tam podle mýho názoru ten děj taky je, ideálním příkladem může být camus - primárním beletristickým sdělením taky je takovýhle chování je dobrý nebo špatný, ale nechává tě to poznat samotnýho a obecný koncepce si nechá do esejí. a i třeba dostojevský, který na můj vkus někde moralizuje taky dost, by to - řekl bych - nechal říct lukáše samotného, proč jsuo loutky nudný, a nepostuloval by to jako pravdu. /k moralizování - to tam přece je: takhle se nemá (myslet, takhle vnímat, kategorizovat, zjednodušovat etc)!/ nonic, to se mi jenom nechce poslouchat přednášejícího:)

.duke.
23. 11. 2010
Dát tip
těša: já si moralizování představuji jinak: nedělej tohle, nedělej tohle, tohle se nemá. jasně, ten pohled v prvním odstavci je a priory kritizující, ale neřekl bych, že by čtenáře znásilňoval, něco mu vnucoval.

těša
23. 11. 2010
Dát tip
jsem se blbě vyjádřil - šlo mi v zásadě o stejný moralizování jako lady de w. objektivní jsem myslel v tom smyslu, že mi ho jako čtenáři vnucuješ jako danou skutečnost, ne jako něco, co z textu sám pochopím.

.duke.
23. 11. 2010
Dát tip
Hm, nenaštveš. Ale nechápeme se.

Hele, sory, ale teď tě asi naštvu. Člověk nasedá, když nasednout chce, v danou chvíli spíš člověk ustoupí, nasedne a myslí si, že to tak má bejt. Nějaký zkušenosti mám.

.duke.
23. 11. 2010
Dát tip
ryba v.k.: ono to "vymejšlet" je hyperbola. (psychotické onemocnění si člověk nevymyslí, spíše nasedá na vulnerabilní terén).

Slimáček
23. 11. 2010
Dát tip
už to stahuju z ulozto*

Já "tohle" taky nedávám a nic si nemusím vymejšlet. I když teď se trochu holedbám. Ale v neděli skáknu do kostela (katolickýho, ať je větší sranda) a bude mi odpuštěno.

.duke.
23. 11. 2010
Dát tip
Hm, možná by bylo zřejmější, když bych do toho vetnul "je PRO MĚ mnohem..." Ale přijde mi, že je zřejmé, že jde o subjektivní pohled pisatele. Dík.

těša
22. 11. 2010
Dát tip
celkově se mi to líbí, ale mám problém se začátkem, kdy mluvíš z rádobyobjektivního hlediska - hlavně s větou Je mnohem opravdovější, i když vnímá realitu odlišně, než většina lidí kolem něho.

*

.duke.
22. 11. 2010
Dát tip
Pokud tě to umravňuje, tak jedině dobře. Pěkně se tomu otevři. Je to moderní.

Na začátku a v závěru.

.duke.
22. 11. 2010
Dát tip
L.d.W: kde?

Janina6
22. 11. 2010
Dát tip
Jo.

Moralizuješ. Možná moderním způsobem, ale stále je to moralizování.

StvN
22. 11. 2010
Dát tip
Cajk:)

.duke.
22. 11. 2010
Dát tip
mně taky ne. a je to pryč.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru