Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pouta

26. 11. 2010
56
61
3723
Autor
blbjenka

Třeba mě přitul, třeba přidus

zachraň mě z nudy, vyrvi z klidu

z klidu mě jímá hrůza

Třeba mě přeper, nebo přivaž

vždyť pálím

pálím po kopřivách

a žahám po medúzách

 

Zatni mi drápy do podkoží

za co by stálo život prožít

aniž bychom se střetli

Lidé jsou někdy krásně krutí

Třeba mě umlč. Nebo utiš

než spokojeně zetlím

 

Třeba mě opij, nebo omam

klidně mi seber všechno co mám

a romantiku vynech

klepety štípám, jako krabi

Můžeš mě chápat.

Nebo zabít

Jen neodcházej k jiné


61 názorů

blbjenka, píšeš ešte? krásne sa to číta a ešte lepšie cíti ... vďaka

Čudla
25. 07. 2017
Dát tip

/*


Alenakar
29. 06. 2017
Dát tip

Zajímal by tvůj názor na moje poslední vázané veršíky a taky se chci zeptat,jestli podle tebe může mít perspektivu žánr "autoparodie". Ne že bych byla na Písmáku úplně neznámá,na druhou stranu nevím,jestli jsem už na takový žánr dostatečně "populární".


macecha
05. 06. 2017
Dát tip

Dobře napsáno, ještě tak mít někoho, komu to říci .... T*


Čte se to pěkně, trochu to , výpada' jako překlad, ale slovní spojení na jedničku.

EditEm
01. 04. 2017
Dát tip

Nádhera ... a já tě neznala! :)) Říkala jsem si - mám nějakou novou fanušku - ale, čéče, já mám vzor! :D Díky za šálek kávy, té mé ...


Alenakar
23. 03. 2017
Dát tip

S "masami" bych byla opatrná. Nechci psát pro masy ale pro jednotlivce od dělníka po frikulína z básnického gheta. - Samozřejmě ideál. Ideálem je ale i tvůj "stření proud". Poppoezii bych taky brala už proto,že poezie dnes vlastně žije už jenom v textech. I v některých popových.Jinak je většinovou populací naprosto ignorována.


blbjenka
23. 03. 2017
Dát tip

tedy něco, co zaujme i dělníka ze šroubárny, ale neurazí ani profesora? :)) něco stravitelného pro masy, leč nepřepadajícího přes hranici polopatičnosti, primitivnosti a kýče? jistě dosažitelný a hezký ideál, myslím že byli a jsou tu tací, a i mě vyhovuje ten "střední proud"  ve smyslu neblbé leč ne zas přehnaně vykonstruované a namachrované :) ovšem všem se člověk nezavděčí nikdy, lidé jsou různé a mají různé vkusy

 

 


Alenakar
23. 03. 2017
Dát tip

Slovem kyberpolis označuji např Písmák. - Někteří lidé,jak jsem si stačila všimnout,tady tráví patrně většinu svého sociálního života.

Co se počtu čtenářů týče,pak takových deset či patnáct přízniců bych měla,jen škoda,že někteří mí příznivci se zde vyskytují jen občas,tak nějak sezónně. Počet sám o sobě ale není rozhodující. Zajímal mě spíš tvůj názor na "širokospektrální báseň",která by mohla oslovit čtenáře různých úrovní. Myslíš,že je tady něco takového možné a že by třeba moje Černá Karkulka mohla být zárodkem něčeho takového ?


blbjenka
23. 03. 2017
Dát tip

ale owšem, druhý extrém je taky naprd, vytvářet něco co vůbec nikoho nezajímá... a přiznávám, že jsem také bývala ješitná a cokoli pod třicet tipů považovala za "neúspěšné" :)) nicméně, pokud někdo vysolí hvězdičku, vykřičník či nějaké kvíknutí a za pět minut už neví co četl, tak mě to nijak zvlášť netěší... řekněme, že tak deset lidí, které dílo opravdu oslovilo a aspoň částečně porozuměli, bych považovala za adekvátní satisfakci. cennější než tipy jsou pro mě smysluplné komentáře, ať už konstruktivní kritika nebo nějaký přípodotek k tématu... tahle forma interakce s publikem má svůj smysl a byla asi původním záměrem písmáka... když smysluplných komentářů ubylo a přibylo bezobsažných hvězdiček, přestalo mě to bavit.

samozřejmě, že prvotní ůzaujmutí" lidí je základní předpoklad, ovšem trpělivost přináší růže, kdo ví, třeba by ta "nejlepší dílka" někdo objevil a ocenil později.

a kyberpolis nevim co je, no nic, zeptám gůgla :)


Alenakar
23. 03. 2017
Dát tip

Nemůžeš přece porovnávat Muamarka a guyho. Muamarkovy "tržní zisky" jsou velmi nevyrovnmané ,kdežto kdykoli něco vytvoří guy,jsou to hotové tipové žně. - Já jsem měla podobné názory na kvalitu děljako ty,než jsem se stala členkou kyberpolis. - Svoje "nejlepší" dílka ( = mnou samotnou považovaná za nejlepší ) jsem všechna dávno smazala,protože dostala nejmíň tipů. Ted' je snažím psát básničky jako je třeba Černá Karkulka.Představuji si,že by třeba tahle Č.K. mohla oslovit každého - od recesisty až po filosofa. Jsem schopná reagovat jak na názor recesisty,tak i filosofa.  - Můj problém ale je lidi vůbec zaujmout. Není to lehké a moc se mi to nedaří. - Pokud lidi nezaujmeš,pro koho budeš psát svá "velká díla" ? - Pro čtyři stěny ? Pro vesmír ?

Tys lidi zaujmout dokázala a proto mě zajímáš. - Škoda ,že už nemohu zažít ten váš Archeaopísmák !


blbjenka
22. 03. 2017
Dát tip
Add1) možné to jistě je, otázka spíš je, je-li to "dobré". Asi si víc vážím autorů poháněných vnitřní potřebou něco sdělit, byť menšímu množství lidí projevujícímu snahu rozumět, než těch co se podbízí širokým masám nenáročných konzumentů. Ale jsou tací, třeba guy nebo muamarek, kterým závidím lehkou ruku a přirozenost tvorby, na druhé straně písmák zná i smutné případy " vieweghova syndromu" - tAlentovaní, opojeni tipy a kamarádským plácáním po zádech zamířili nenávratně do propasti kýče a smysluprostého plácání Add2. Bývala jiná doba asi. Méně autorů, člověk se při hledání díla co stojí za přečtení nemusel prohrabovat takovým množstvím balastu a trochu vytrvalý a neúplně blbý autor si časem prostě vytvořil " renomé"

Alenakar
20. 03. 2017
Dát tip

Souhlasím s tebou. V umění se pracovitost vyplácí možná jen hudebníkům,třeba virtuózům.Já si ale myslím,že někteří básníci můžou jako herci vycítit nálady publika a psát v kontaktu s publikem prostě inspirovaní tím,co si lidi přejí,co chtějí číst. Myslíš,že je to možné ? 

Facinuje mě obrovský počet tipů u tvých básní. Moc by mě zajímalo,jestli se ty tipy nakupily v průběhu doby a nebo jsi mívala tolik tipů,co dnes má už jen guy.


blbjenka
17. 03. 2017
Dát tip
Nojo, opusrila mě múza, zdá se, a ždímat ze sebe něco násilím jen aby bylo co zveřejnit, to rozhodně nechci, ona i na výsledku bývá urputná snaha dost vidět :) ani na zdejším serveru jsem v posledních letech při letmém nahlédnutí nenarazila na nic inspirativního přesně dle mého vkusu... Ale teď se možná porozhlédnu důkladněji :)

Alenakar
16. 03. 2017
Dát tip

Něco tak razantního jsem už dlouho nečetla. Celá překvapená tipuji a ptám se : proč už jsi tak dlouho nic nezveřejnila ?


Ten poslední verš mi trochu zničil představu, kterou jsem o tom během čtení měla. Škoda! Srazilo to tu nádherně syrově surovou básničku o vědomí si sebe sama do... nooo trochu patosu. škoda přeškoda, ale rozhodně tip*

snake_01
26. 01. 2011
Dát tip
Náplň i zpracování se mi velmi líbí, jen jsem čekla propracovanější pointu, popravdě, konec mě zklamal.

macecha
26. 01. 2011
Dát tip
zdařilý výkřik ... T***

Stařec_007
25. 01. 2011
Dát tip
T

Hernajs! Tak to bych teda neodešel. T*

blbjenka
07. 01. 2011
Dát tip
ježiš čau :) máš neomluvené absence. napiš něco!!

Blbjí je jen jedna.

Movsar
03. 01. 2011
Dát tip
krásné vyznání, t

Kuchot
03. 01. 2011
Dát tip
řekl bych jo*

jejdavilda
31. 12. 2010
Dát tip
že by někdo zetlel nespokojeně?

Bosora
30. 12. 2010
Dát tip
T*

DarkMind
28. 12. 2010
Dát tip
-t-

docela fajn:o)*

dobrý*

*****

Markel
13. 12. 2010
Dát tip
"neodcházej k jiné" bych mohla postrádat, jinak super - T

blbjenka
10. 12. 2010
Dát tip
bože, tak to bude složitější než jsem myslela. první sloka opravdu nemá sedm veršů, opravdu NEMÁ, pátý verš je rozdělen na dvě části, tečka. počet veršů a počet slabik jsou opravdu DVĚ RŮZNÉ VĚCI, je snad potřeba něco tak TRIVIÁLNÍHO zdůrazňovat???? a pokud nepoznáš, co s čím se rýmuje, tak to není můj problém, vra´t se do školky nebo se zeptej miroslawka, ať ti vysvětlí, že jsou různé typy rýmů, nejen čisté, které jsou už všechny omleté, ano, představ si, hrůza/medůzách se opravdu rýmuje i přes to písmenko navíc, a proč mi ukazuješ nějaké ABAB, když ti jasně říkám, že je to AABCCB, každá sloka má šest veršů, OPRAVDU ŠEST, o tom jestli se smí střídat rýmy čisté s nečistýmy fakt nerozhoduješ ty, zvlášť když rým ani nepoznáš. že v tom tu strukturu nevidíš, je fakt tvůj problém, zatím ji snadno našel každej, včetně dětí, aneb děláš tu ze sebe blbce neroušku. konstruktivní kritiku vítám, samozřejmě, ale na to, abych někomu vysvětlovala jak se počítá do šesti fakt nemám nervy. čau.

neroušek
10. 12. 2010
Dát tip
Mladá básnířka je tvrdohlavá a vzpurná a zasloužila by kázeň a kázeň a disciplínu.Nechat klečet v koutě a na noc ukládat pouze na holá prkna.Aby jí vzpurnost přešla.A čokoládu jen jednou týdně.A každý den před spaním pouštět projevy Klause a Havla,za trest. 1)neroušek o voze,básnířka o koze.......o počtu slabik nic neroušek neříkal a ani je nepočítal....naprostá hňupárna...když se ta báseň recituje,prostě rytmus pravidelný tam není,i když počty slabik sedí,hehe 2)neroušek v té básni nevidí pravidelnost ani stavby: první sloka 7 veršů, druhá 6 3)pokud neroušek ví např. ABAB je podlo toho,s jakou pravidelností se který verš se kterým rýmuje např. ABAB je toto Odcházíš branou věčnosti A a tvou cestu střeží klid B po životě plném radosti A vzpomínka nas tebe bude žít B a tak se jede dál......tedy vždy se rýmuje první s třetím veršem a druhý se čtvrtým stavba je čtyřveršová sloka-tedy ve sloce 4 verše a celkem čtyři sloky například tedy s počtem slabik to dle nerouška vůbec nesouvisí!!!!!!! 4) a rýmy tam opravdu neroušek nenachází,nejde poznat,co se s čím má rýmovat,fakt to nejde poznat a rýmy jsou podivné např. Třeba mě přitul, třeba přidus zachraň mě z nudy, vyrvi z klidu zde se nerýmuje a zde rýmuje první s druhým Třeba mě opij, nebo omam klidně mi seber všechno co mám a třeba hrůza-medůzách...má se to rýmovat či ne?...pokud ano tak plný rým by byl hrůza-medůza...les -ves....nebo všude jen půl rýmy a ne to ledabyle střídat prostě neroušek v této básni PRAVIDELNOU STRUKTURU nějak nevidí, což nevadí,bere báseň jako volné verše. ps. jinak počty slabik,aby to mělo formu,tak maximálně u haiku,při větší ploše to jde většinou na úkor obsahu tak snad vzpurná mladá básnířka pochopí,co měl neroušek na mysli. neroušek opět mává,tentokráte kulichem.****

blbjenka
10. 12. 2010
Dát tip
néé, teď jsem tu za blbce já, žejo - neroušek má zvláštní smysl pro humor, který jsem nepochopila a měla jsem si všimnout už u toho "místami", že? nebo já teď fakt newim, ale pobavila jsem se nemálo, takhle po ránu, díky :))

blbjenka
10. 12. 2010
Dát tip
tak teď vážně nevim - dělá si neroušek legraci nebo neroušek vážně neumí počítat a nedával ve školce pozor, když se probíraly PACI PACI PACIČKY? 9-9-7/9-9-7/9-9-7/9-9-7/9-9-7/9-9-7, AABCCB, kdeže je jaká nepravidelnost? je snad problém v tom, že některé verše jsou graficky rozhozené na dvě části? tak to pardon, mladá básnířka opravdu nepředpokládala, že by mohl být někdo až takový neroušek a tohle nepochopit. má-li někdo problém s obyčejnou - téměř dětskou říkankou - tak je asi opravdu, ale opravdu.... velmi pozdní noční hodina a neroušek unaven, nerouškovi to nemyslí. do problematiky mdlých a nemdlých rýmů se pouštět radši nebudem, neroušek si dostuduje teorii a šoupat nohama půjde sám, aby se příště neblamoval :o) pac a pusu

neroušek
10. 12. 2010
Dát tip
Milá mladá básnířko, neroušek si nevšiml, protože žádný verš vázaný pravidelným rytmem,veršem ani rýmem se nekoná.Básnířka jistě jen žertuje: nemá ani stabilní počet veršů ve slokách,ani vázání pravidelné např. první verš se třetím a rýmy jsou tak mdlé: střetli-zetlím,podkoží-prožít,že neroušek doporučuje básnířce spíše volné verše bez rýmů,popřípadně nepravidelné. A když moudří radí, pěkně keckama pokorně šoupat, pravdu má neroušek,kotě a neroušek čtverácky mává a ujíždí v dál na tryskáči.*****

blbjenka
10. 12. 2010
Dát tip
děkuji nerouškovi, že se zamyslel, je to od neroška milé. nevím, do jaké míry je opakování slov š´tastné, asi teda není, když se to nerouškovi nelíbí, ale rozhodně je záměrné, já to tak ráda, zdůrazňování holt, no. a nevím, zdali si neroušek všiml, že jde o verš vázaný s pravidelným rytmem (já vim, staromódní), který mi neroušek úplně ale úplně rozbordelil :)) zdraví blbjenka

neroušek
10. 12. 2010
Dát tip
Silné.............hodně povedené je pointa v posledním verši,který vystřeluje báseň nad průměr a jež přebíjí místami neobratné verše...mohli by býti propracovanější a více navazovat- například poslední dva verše první sloky jsou dost přilepené k těm předchozím.Také opakování slov z klidu - z klidu......... pálím - pálím není šťastné. A forma by také mohla býti lepší. Mistr neroušek se uvoluje dáti příklad lepšího rozjezdu: Třeba mě přitul, třeba přidus, zachraň mě z nudy, vyrvi z klidu, z kterého jímá mě hrůza. Třeba mě přeper, nebo přivaž, vždyť pálím po kopřivách a žahám po medúzách. Zdraví neroušek.*******

sveřep
06. 12. 2010
Dát tip
dobré /... nežli pokojně :D/

Miroslawek
06. 12. 2010
Dát tip
Z mého pohledu trochu přepjatá intimní zpověď, není však na mně, abych toto hodnotil. Text mnou proplul bez hlubší stopy. Pokud se už dopustíš metafory, je taková školní, rýmy rovněž. K povšimnutí je snad střídání uzavřených a otevřených slabik v některých rýmech, ale nepřijde mi to nijak zvlášť nápadité, ani účelné.

Ó
01. 12. 2010
Dát tip
*

Makoves
01. 12. 2010
Dát tip
To mě vyrazilo dech. Dávam do oblíbených. Fakt dobré.

Robinia
01. 12. 2010
Dát tip
*

Lakrov
01. 12. 2010
Dát tip
Velmi drsné vyznání :-) "Třeba mě umlč. Nebo utiš" je krásný zvrat.

javavia
29. 11. 2010
Dát tip
velmi pěkná, poetická

...fajn*

filemon
28. 11. 2010
Dát tip
Veľmi pekné obrazy, výborný rým :))

vinca minor
28. 11. 2010
Dát tip
Krásné se vším všudy T. jako brno

voice
27. 11. 2010
Dát tip
*

Ostrich
27. 11. 2010
Dát tip
To už je skoro jako Henychové Neodcházej: http://www.evahenychova.cz/mp3/neodchazej128.mp3

dadadik
27. 11. 2010
Dát tip
líbí bez toho záseku na konci....:)

synáček
26. 11. 2010
Dát tip
*

Jazylka
26. 11. 2010
Dát tip
zaujímavá, fajn

koloušek
26. 11. 2010
Dát tip
Poetické sado-maso.T*

Lan
26. 11. 2010
Dát tip
Takhle nějak chce se mi zrovna v tuhle chvíli křičet do chladu zešeřelého dne. Křičet ale nebudu. Dám nádobí do myčky naliju si červené.

Ferry
26. 11. 2010
Dát tip
uvěřitelná poezie lehce plynoucí je NEJ *

Janina6
26. 11. 2010
Dát tip
Jo. Ta trošku drsnější nota tomu dodává šmrnc.

Norsko 1
26. 11. 2010
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru