Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na jedné lodi s loutkáři a muzikanty

28. 11. 2010
0
3
1236

MIROTICE – Ostrov u Dolejšího mlýna zasypaný sněhem v sobotu 27. listopadu příliš nepřipomínal idylickou atmosféru letního festivalu Mirotické setkání loutek a hudby, které se tam letos konalo už posedmé. Když jste ale vešli do přilehlé, teprve v létě otevřené, Kavárenské hospůdky pojaté v námořnickém duchu, dýchlo na vás u hořícího krbu domácí teplo a útulno. V jedné chvíli jste byli na palubě rybářské bárky, při druhém pohledu uvnitř kajuty a okénky z podpalubí pozorovali piráta nebo mořského vlka v objetí mořských panen. Zimní setkání se v Miroticích konalo už pošesté, v Kavárenské hospůdce se na jedné lodi sešli loutkáři a muzikanti poprvé.

 

Odpolední divadelní představení byla jako obvykle určena dětem, pro které pořadatelé vyrobili, jak je tomu i v létě,  speciální nízké lavice. Pro všechny, co si chtěli od divadla odpočinout, postavili organizátoři nad venkovní terasou stan, v němž vzduch ohřívali fukary. Tam se konaly i výtvarné dílny Marcely Brejchové. Jako obvykle byl přítomen a svými obrázky vyzdobil i hospůdku malíř Jaroslav Mikoláš Vojna, pravnuk Mikoláše Alše. Přestože některá představení byla nahrazena jinými, protože nemohlo přijet několik herců, včetně moderátorky Perly Kotmelové, na dobré pohodě to nic neubralo. Moderování se nakonec ujala dramaturgyně festivalu Marta Dietrich Dvorská. Z divadel dětské i dospělé diváky asi nejvíce rozesmála hra Svět podle Fagi od Divadla Dno o třináctileté komiksové dívence Fagi, která svět kolem sebe komentuje různými slovními přesmyčkami a hláškami.

Po bloku divadel pořadatelé celou hospůdku přestavěli, odnosili lavice a přinesli stoly se židlemi.  Řada dospělých však odešla se svými dětmi domů. Noví návštěvníci už nepřišli, což pořadatele a zakladatele festivalu Ladislava Loisu Tomeše trochu mrzelo, ale i ta asi dvacítka diváků, co zůstala, nelitovala. Líbily se jak šansony Sylvie Krobové, tak klauniáda jejího uměleckého i životního partnera Jiřího Bilba Reidingera. Objevem festivalu byla herečka studia Ypsilon a písničkářka Jana Šteflíčková, která se bravurně pohybovala hned v několika žánrech. Střídala pomalé písně s odrhovačkami a do toho si přidala tu a tam i troubení na ústa. Dva členové skupiny Pilgrim Pimpl, tentokrát vystupující pod názvem HOVADuO, přikovali diváky k židlím svou hrou na akordeony a pobavili vtipnými texty. Závěr patřil bluesmanovi Petru Hilskému, jehož doprovázel kytarista Pavel Lipták z jeho kapely Jamsesžer.

„Další ročník bychom chtěli udržet zase tady, v tomto útulném prostředí. Malá divadla se hodí více sem, než do nějaké velké haluzny. Navíc na ta velká bych nesehnal peníze. Právě jsem si vyzkoušel, že na ta menší představení tento prostor perfektně stačí,“ sdělil Ladislav Loisa Tomeš, který Kavárenskou hospůdku sám provozuje. Podle jeho slov by bez finančí podpory především Jihočeského kraje a města Mirotice zimní festival realizovat vůbec nemohl, stejně jako bez nezištné pomoci přátel a známých. V Kavárenské hospůdce by rád do budoucna vedle festivalu pořádal další pravidelné akce - pohádky pro děti a komorní hudební pořady pro dospělé.


3 názory

No je to lepší, to jo:)

ad Pišta: no skoro se stydím, co jsem objevil jsem opravil, tak snad je to teď O.K.

Mno... Akce to musela být kromobyčejně příjemná, skoro mám chuť se tam příště vypravit:) Text už ale tak příjemný není. Je maximálně na úrovni slohového cvičení žáka základní školy, a to včetně brutálního zacházení s gramatikou. Takže za tři, s hooodně přimhouřenýma očima. A opravit ty hrubky!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru