Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mačkadla

30. 11. 2010
22
68
7948
Autor
Zbora


Pravděpodobně jste si také všimli, že spousta prostředků MHD je už opatřena mačkadly, po jejichž stisknutí se otevřou dveře. Abych se přiznal, nikdy jsem nepátral po jejich skutečném smyslu. Spíš mě fascinuje jejich fyzický kontakt s cestujícími.

Kupříkladu v metru se pohybuje zvláštní skupina lidí, kteří vždy vstávají s předstihem před ostatními ze svých vyhřátých sedaček a ještě než vlak zastaví, vrhnou se k mačkadlu a několikrát jej poctí svým dotekem, jako kdyby počet stisků byl v přímé úměře s rychlostí otevření dveří.

Obdobně se to často děje i ze strany vnější hned po té, co amplión ohlásí „dveře se zavírají“ a dveře se vskutku překvapivě zavřou. Někdo k nim však ještě dobíhá, a neochoten smířit se s touto zdánlivě jasnou skutečností, zběsile mačká a mačká až do chvíle, než se vlak rozjede a tlačítko mu zmizí zpod prstu, případně agresivnějším jedincům zpod pěsti.

Zajímavá je též podívaná na horlivé cestující, kteří zvenčí stihnou před otevřením dveří mačkadlo ještě několikrát prověřit, přestože už je evidentně někým zevnitř stiskem ošetřeno a tváří se zeleně.
Co kdyby?

Neméně fascinující je fenomén, který se rozmohl právě až se zavedením stiskadel. Přestože nám bylo už od útlého věku paňčelkami vtloukáno do hlavy, že se z dopravního prostředku nejprve vystupuje, nástup mačkadel dal morální zadostiučinění milovníkům všemožných přísloví, kteří pod heslem „kdo dřív zmáčkne, ten dřív leze“ způsobují ve dveřích radostné chvilky masochistům a milovníkům řecko-římského zápasu.

Celou další kapitolu pak tvoří důchodci (zde bych rád předešel nařčení demagogů, že se snažím zdiskreditovat a přízemně zesměšnit onu sociální skupinu, která vesměs jakékoli novoty přijímá méně pružně než třeba teenageři, kteří si rychle zvykli, že pokud je někde tlačítko, je potřeba ho zmáčknout a jsou většinou schopni jej i poměrně rychle identifikovat). Starším spoluobčanům někdy chvíli trvá, než si uvědomí, že pokud se dveře samy neotevřou, je žádoucí pokusit se je k tomu nějak donutit. Po překonání této fáze tradičně nastupuje fáze hledání kouzelného tlačítka, které je, přiznejme si, kolikrát rafinovaně ukryto, často až na boku tramvaje. Občas jsem svědkem dojemného výjevu, kdy osamělá babička s nákupní taškou na kolečkách trpělivě čeká před zavřeným vstupem. Většinou se najde někdo, kdo přiskočí a zevnitř ji pustí nebo řidič duchaplně otevře všechny dveře, ale zažil jsem i smutnou scénu s odjíždějícím autobusem.

Celkem obvyklé jsou i výjevy, kdy do stanice přijede autobus touto převratnou novinkou ještě nevybavený a lidé, již vycepovaní k akci, ještě před jeho úplným zastavením šmátrají rukou v místech, kde očekávají mačkadlo tak dlouho, až jim dveře dají přes nenechavé prstíky.

Přimlouvám se tedy po těchto zkušenostech u dopravních podniků, aby si vzaly ponaučení v pohádkách a do budoucna vybavily všechna přibližovala hlasovým senzorem, který bude reagovat na heslo: „sezame sezame, otevři se“!


 


68 názorů

Zbora
12. 12. 2010
Dát tip
To zní docela logicky. Zkusím. Děkuju ;)

Markel
11. 12. 2010
Dát tip
Já tisknu tlačítko na zastavení dlouho dopředu, chodím na schůzky dlouho dopředu... tvoje dílko líbilo - T Jo, ještě k tomu dutkání vracet se a kontrolovat a stále znova :-)) Vymylela jsem metodu, když něco dělám, tak si to říkám nahlas před oddchodem z bytu, např. vypínám plyn pod konvicí s čajem, zamykám, zhasínám světlo v obýváku, vypínám telku a podobně. Funguje to, ten hlasovej vjem se nějak zavrtá do hlavy či co a ty nemáš pochybnosti, žes udělal cos udělal, prostě si ten hlas pamatuješ a víš, že jsi udělal, co jsi udělat měl. Za čas, co jsem si takhle pomohla (už to bylo neúnosný, neb jsem se vracela domů i z práce a kotrolovala a kontrolovala a musela nadělávat... :_)) ), četla jsem o téhle metodě v odborné knize, kterak se zbavovat těchle obsesivností. Byla jsem na sebe pyšná, já, téměř bez psychologických a psychiatrických znalostí a dovedností. Takže tak. Dej vědět, zda ti metoda pomohla, jo?

palino8
09. 12. 2010
Dát tip
milé :)

JiKo
02. 12. 2010
Dát tip
a to máš technické vzdělání! :-)

Zbora
01. 12. 2010
Dát tip
Jede Zvláštní škola na výlet. Autobu se najednou zastaví a motor nechce naskočit. Řidič otevře kapotu a dívá se na něj. Najednou přijde Pepíček a říká: "já vim ťo s ťim je". "No jo, prosimtě pepíšku, jdi si hrát támhle nalouku za ostatníma" řiká mu na to řidič a dál kouká do motoru. Za chvilku zase přijde Pepíček a říká: "já vim ťo s ťim je". "No jo, prosimtě dyť jo, di pryč" řiká řidič už docela naštvaně. Za chvilku zase Pepíček a říká: "a já vim ťo s ťim je". "No a co s tim teda je ty chytráku?" osopí se ha něj řidič vytočenej už doběla. "Je to lozbitý!"

StvN
01. 12. 2010
Dát tip
Co nefunguje, prostě nefunguje. Nemůžeš funkci zůžit jen na kotakty. Funkcí toho tlačítka je otevřít dveře, zjednodušeně. Ale máš pravdu, že jsem mohl napsat neaktivní, aby to pochopil opravdu každý. Mám v tomhle ještě rezervy. Pořád tak nějak věřím v lidskou inteligenci.

JiKo
01. 12. 2010
Dát tip
No pro mě (a možná pro víc lidí) co nefunguje je rozbité. Tys prostě myslel neaktivní. Ve smyslu funkce součásky mačkadla i když nesvítí tak funguje (dá se mačkat, spojuje kontakty atd :-)

StvN
01. 12. 2010
Dát tip
Drahý JiKo, já napsal nefuknční, tys napsal rozbité. Z mého pohledu to jsou dvě hodně odlišné věci. Co myslíš ty?

koloušek
01. 12. 2010
Dát tip
T*

JiKo
01. 12. 2010
Dát tip
Stývn: no uvedl jsi : "V metru jsou někdy ta tlačítka nefunkční a nesvítí" Vzhledem k tomu, že jsi neuvedl jinou variantu, která vede k nerozsvíceným čudlikům, udělal jsem deduktivní vývod, že to nevíš a myslíš si "co nesvítí - nefunguje" a abych se kryl, napsal jsem "asi" :-)

No, já mám mačkadla i ve vlaku. Nebo na vlaku? Jenže ve vlaku, když se zmáčkne moc brzo, může to začít nepříjemně pískat. Tak vždycky radši čekám, až mačkadlo zmačkne někdo jiný. Naštěstí jsem zatím vždycky stihla vystoupit na správné zastávce :-)

Zbora
30. 11. 2010
Dát tip
Nejnebezpečnější filosof východu! :o)

Movsar
30. 11. 2010
Dát tip
vtipné, aktuální, dobře napsané, líbí se mi to. u mačkadel asi platí, co slavoj žižek řekl o tlačítcích k rychlejšímu zavření dveří ve výtazích: mají nás přesvědčit, že v tomto světě ještě máme něco pod kontrolou. ano, v praze nám dali dárkem tlačítka. :-) t

Slimáček
30. 11. 2010
Dát tip
poslední dobou jezdí metrem strašně moc šachistů

dadadik
30. 11. 2010
Dát tip
řikám že prd umělec...

Zbora
30. 11. 2010
Dát tip
O umělce se stará žena! Viz. Dálí! :)

dadadik
30. 11. 2010
Dát tip
:) postarat se o sebe umí....prd umělec

Zbora
30. 11. 2010
Dát tip
Tak to je prd umělec! .)

dadadik
30. 11. 2010
Dát tip
aji vaří :) nepodepsal

Zbora
30. 11. 2010
Dát tip
On umí kromě hraní a psaní knih ještě i spravovat záchody? No, dobře sis ho narodila! A podepsal se???

dadadik
30. 11. 2010
Dát tip
protékající záchod mi teď spravil Mates.... je neurotik? no,... určitě :)

Zbora
30. 11. 2010
Dát tip
Já právě taky a trochu mě děsí, kdo bude pracovat, až polovina lidské populace zjistí, že jejich posláním je tvořit umění, protože jsou neurotičtí. Navíc kam budeme dávat všechny ty pisoáry-fontánky a černé krychle? Vidím to úplně živě: Zavolám si instalatéra na protékající záchod, ten přijede, černou fixou se mi na něj podepíše a řekne: "už je to spravený a navíc je to odteď i umělecký dílo", pak se na mě vrhne a bude si chtít podepsat i mě! Bůů :)

dadadik
30. 11. 2010
Dát tip
:) no znám jich dost

Zbora
30. 11. 2010
Dát tip
Nestraš!

dadadik
30. 11. 2010
Dát tip
no, ale skoro :)

Zbora
30. 11. 2010
Dát tip
ale každý neurotik nemusí být nutně umělec, což mne uklidňuje :)

dadadik
30. 11. 2010
Dát tip
každý umělec přece musí být neurotik, že jo... :)

Zbora
30. 11. 2010
Dát tip
Ale dadí, to už o sobě dávno vim, hlavně ty vtíravé obsesivní myšlenky, a těch zlozvyků, hrůza! Ale pořád lepší, než psychotik, žeano... Alla: venkovští balíci jsou zařazeni do kapitoly důchodci, netřeba se rozepisovat, ještě bychom se dostali k tématu důchodci z venkova a to už by bylo na samostatný článek :)

dadadik
30. 11. 2010
Dát tip
takže neurotik, zborýsku.... jeden z typických znaků.. :) ostatně to mačkání v tram a tak, je taky neuróza

Zbora
30. 11. 2010
Dát tip
To mi připomíná mě, ale naopak. Zamknu, vyjdu z domu, řeknu si, zamknul jsem?, vrátim se, odemknu, zamknu, vyjdu z domu, řeknu si, vypnul jsem plyn?, vrátim se, odemknu, zkontroluju plyn, vyjdu z domu, řeknu si zamknul jsem?... :)

Oldjerry
30. 11. 2010
Dát tip
Ač to bude vypadat ujeté bokem, připomíná mi to naši sousedku, která odcházejíc z bytu zamkne na dva západy a pak ještě patnáctkrát mocně kliku zmáčkne a dveřmi mohutně zalamcuje, aby se stopro přesvědčila, že dveře se samy průvanem neotevrou. (:-)

dadadik
30. 11. 2010
Dát tip
máčkám taky jak šílená...a tady zas klikám, jako blázen... holt taková doba :)

Pája
30. 11. 2010
Dát tip
"Neméně fascinující je fenomén, který se rozmohl právě až se zavedením stiskadel. Přestože nám bylo už od útlého věku paňčelkami vtloukáno do hlavy, že se z dopravního prostředku nejprve vystupuje, nástup mačkadel dal morální zadostiučinění milovníkům všemožných přísloví, kteří pod heslem „kdo dřív zmáčkne, ten dřív leze“ způsobují ve dveřích radostné chvilky masochistům a milovníkům řecko-římského zápasu." ha ha ;)

Zbora
30. 11. 2010
Dát tip
Taky jste tam měli mít metro, dokonce se už začalo stavět, ale pak to nějak nevyšlo...

Zbora
30. 11. 2010
Dát tip
Ač se to může zdát divné, metro je taky vlak.

To jsem si uddechl. Už jsem se bál, že fejeton bude pojednávat o frotérství, nebo nějaké podobné mačkací sexuální úchylce. Čudlíky, to je něco jiného. Jak vidím čudlík - mačkám.

Impresse
30. 11. 2010
Dát tip
:-) dobrý*

sveřep
30. 11. 2010
Dát tip
pointa je kouzelná :D

Norsko 1
30. 11. 2010
Dát tip
.. Nechtěl nám zde autor také naznačit, že žijeme V době mačkací? Nezamyslel se nakonec za nás, kam se až promačkáme? Děkuji za pozornost

Zbora
30. 11. 2010
Dát tip
blbjenka: tak málo? Si myslim, že jsem jich tam musel zapomenout mnohem víc. Počkám ještě na další soutěžící (mimochodem, pokud si myslíš, že to naženeš nějakou přebytečnou mezerou, tak se velmi pleteš, to se nezapočítává, mezírka je něco jiného než čárka, teda, skoro něco jiného...no, nechme toho... .) Metta: jojo, dav je prevít! V davu člověk dělá věci, které by normálně nedělal. Chápu ;)

blbjenka
30. 11. 2010
Dát tip
ale maj teda korektoři pěkně otravnou práci. beru si poučení z pohádky a proměnim se v radši v ropuchu dobrovolně.

Norsko 1
30. 11. 2010
Dát tip
souhlasím, někdy i čárka může bát kůlem

Metta
30. 11. 2010
Dát tip
ono je ale v té výšce a když se tlačí dav, stává se mi to běžně

blbjenka
30. 11. 2010
Dát tip
našla dvě (ale jenom možná) a jednu přebytečnou mezeru v půlce slova :))

Zbora
30. 11. 2010
Dát tip
Něco jako Kůl v oku! Ještě jsem neviděl nikoho mačkat tlačítko prsem, ale proti gustu...

Norsko 1
30. 11. 2010
Dát tip
Něco jako Vůl roku?

Metta
30. 11. 2010
Dát tip
v devátém řádku bych vypustila t

Zbora
30. 11. 2010
Dát tip
Abych nezůstal pozadu, vyhlašuju soutěž, kde v tom jakože fejetonu chybí čárka, případně přebývá čárka, případně chybí nebo přebývá čárek víc. Vítězi platím jednu čárku na lístku.

Zbora
30. 11. 2010
Dát tip
Chci, to zní určitě líp, dík.

baaba
30. 11. 2010
Dát tip
:) ...nechceš nahradit šílenost tvaru "panučitelkami" radši libozvučnějším (a tak jsme jim opravdu říkali) paňčelkami ???

Norsko 1
30. 11. 2010
Dát tip
tip pro ezekiela, to by zbora ještě mohl zabudovat, dílo je ještě živé

pobavilo :) já jsem taky mačkač - programátor, ale občas ráno když spěchám, tak chci prostě těm dveřím opakovaným stiskem ukázat kdo je tu pán...

Metta
30. 11. 2010
Dát tip
pošesté to už nečtu! Napověz

blbjenka
30. 11. 2010
Dát tip
jojo, jedno tam chybí.

Metta
30. 11. 2010
Dát tip
blbjenka: nikde !

blbjenka
30. 11. 2010
Dát tip
pobavilo "tváří se zeleně" a vyhlašuju soutěž, kdo první přijde na to, kde v tom fejetonu chybí písmenko :)

Metta
30. 11. 2010
Dát tip
občas se se sluchátky opřu o to zvonítko a divím se, proč do mě pořád někdo štouchá

Norsko 1
30. 11. 2010
Dát tip
Co kdyby?* mmch, až tě zas duke nařkne z rasismu, pošli ho za mnou, ukážu mu pár encyklopedií

StvN
29. 11. 2010
Dát tip
JiKo, by mě zajímalo, kde jsi nabyl dojmu, že to nevím:)

JiKo
29. 11. 2010
Dát tip
Smysl je ušetřit enegrii v zastávkách kde nalejzá jen 1 člověk. Prostě se otevřou jen jedny dveře. Systém má také výhodu pro nás zimouřivé, netáhne nám na záda do tramvaje úplně na každé zastávce. Jinak jsem si všiml, že spousta lidí ještě třeba v metru nepochopilo, asi ani stývn :-), že když mačkadlo nesvítí, není rozbito, jen jsou dvéře obsluhovány strojvůdcem a tudíž není třeba stiskat. Já sám patřím ke skupině mačkačům programátorům, hooodně daleko před další zastávkou si tlačítko namáčku abych pak neměl práci s hledáním...anebo mě ta zelená uklidňuje :-)

..u náš jednou dobou namontovali taková štípadla co měly tvar takové hubice..a já viděla babku jak do toho mluví jako do mikrofonu.. "na Kopaniny!" ..dobrý to bylo..:))))

Zbora
28. 11. 2010
Dát tip
StvN: beru k srdci (snad) a děkuju. Šepot: občas si vzpomenu na dobu, kdy odmontovali v tramvajích a autobusech ty manualní štípadla a nahradili je elektronickými kolegyněmi. Ještě několik let poté byli občas k vidění lidé, stojící před tou bednou s takovým tím klasickým starorůžovým úzkým lístkem za 1 Kč a výrazem bezmocnosti..

:o))) ..noo..ehm..metrem jsem jela kdysi za totáče a měl bys mě vidět v tramvaji jak jsem udiveně koukala proč se dveře k čeru neotvírají..když chci vystoupit..:)) ..furt nějaké novoty!

StvN
28. 11. 2010
Dát tip
V metru jsou někdy ta tlačítka nefunkční a nesvítí, přesto je spousta lidí mačká, taky sranda. Ale to nic. Jako fejeton mi chybí lepší jakoby propojenost. Takhle to vypadá jako jednotlivé příhody. Od fejetonu čekám trochu víc než výčet možností.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru