Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Za účelem invent-arizace zavřeno

Výběr: Arthur Chyba, Zbora, Pišta_Hufnágl, a2a2a, Markéta, egil
01. 12. 2010
48
83
8129
Autor
Miroslawek

 

 

do písmen mlha     soumrak slova
hlasitost hlásek tíží hlen
blanitý stisk a purpurová
nit od níž provždy odstřižen

zvuk volných konců do povětří
prýští si hrdlem jako med
po krvi sladký     zpívá     větří
zurčení ticha     prázdno vět

 



83 názorů

je to výborné

nebýt - po krvi sladký a zurčení ticha - bylo by to vynikající

 

na tip to je


Chigwell
09. 10. 2011
Dát tip
Hele,ty kluku,nejsi ty z Prahy?Vy jste všichni tak chytří,že vám to zbytek republiky nevěří :)))) (Už se těším,až do mě intelektuálně půjdeš a budeš si zbytečně plácat písmenka,protože s blby já nekomunikuji) :))) Chtěl jsem dočíst zbytek tvé tvorby,ale nebudu plýtvat časem na egoistického fracka,raději si přečtu průměrného zedníka,který píše od srdce,promiň,jsem obyčejný člověk.

MAJKL65
05. 08. 2011
Dát tip
"Blanitost hlásek, purpurový hlen, zurčení stisku, soumrak bez písmen." Takových kravin napíšu s jednou rukou na zadku kilometry.

MAJKL65
03. 02. 2011
Dát tip
Tíží hlen - pomoc to je strašné :-)

Prosecký
31. 12. 2010
Dát tip
Miroslawku! Marně hledám v textu souvislost s nadpisem!

Miroslawek
23. 12. 2010
Dát tip
adidem: víš, zrovna u tohoto textu bych se nesmál, i kdyby ta parodie byla dobrá. Ale to nemůžeš tušit, takže bych alespoň poprosil - příště lépe, dej tomu víc, zrovna já si to zasloužím ;)

adidem
23. 12. 2010
Dát tip
na větvi plha, soumrak, sova masitost lásek dává v plen potivý pysk a soustruhová hřídel jíž zcela vyroben mruk volných kanců tam co vepřín řítí se vrzem sladomet po srsti ladný skřípá setřín burčení mnicha, mázdro běd!

Sarrah
20. 12. 2010
Dát tip
klaním se...

Oldjerry
19. 12. 2010
Dát tip
Možná, že se týká i mně... asi jo, ale mně se líbí jak obsahem, tak formou. *

ruprecht
18. 12. 2010
Dát tip
tady komentář není potřebný...*

Markel
13. 12. 2010
Dát tip
jo - T

Naso
10. 12. 2010
Dát tip
mais oui, ca c´est la poésie! t

berg
08. 12. 2010
Dát tip
Pro mně jedna z nejlepších od tebe. A je mi celkem fuk, jestli jsi jí "sfouknul" na svačinový papír během rauchpauzy, nebo to odnesly tři ohryzané tužky.

médea
07. 12. 2010
Dát tip
*

trochu voser

Ferry
06. 12. 2010
Dát tip
Zas o ligu výš, než ostatní autoři...*

T

sveřep
04. 12. 2010
Dát tip
jo, vymazlené řemeslo. ve zdejších vodách oceněníhodné. můj šálek čaje to není, něco tomu chybí - možná "milost"

StvN
03. 12. 2010
Dát tip
Nebudeme to řešit tady. Prosím všechny o ukončení diskuse. Dále nechme prostor těm, kteří se chtějí vyjádřit k textu.

Norsko 1
03. 12. 2010
Dát tip
Stývn je hluchý. Stývnovi daná situace vyhovuje. Stývn objevil díru ve vlastních pravidlech. Co je správně

Stývne, mám na mysli hlupáky, ucha, hňupy, ocasy... Vážně si myslíš, že je to v normě? Zvlášť podáno takhle? P.S. Stále netuším, jak je to tedy s tou provokací.

Pozoruj dle libosti. Ale informovat mě o svých duševních pochodech skutečně nemusíš.

StvN
03. 12. 2010
Dát tip
Pišto, a máš na mysli to ucho nebo hňupa nebo jsem něco přehlédl. Nicméně jestli ti přijde, že tě Urvisu urazil, tak to prosím pojďme řešit do klubu adminů nebo do pošty. Omlouvám se, ale nezaznamenal jsem nějaké výraznější provinění.

Fouraix
03. 12. 2010
Dát tip
zbora: neopravím, pochopil dobře. ale že by musel být každý, kdo nesdílí můj dobrý vkus nutně přímo tupcem? nevim, dneska asi nemám tu správnou zemanskou náladu :)

Janina6
03. 12. 2010
Dát tip
StvNe, taky mi nepřipadá, že by Pišta něčím provokoval. Obdivuju, jak jsi nestranný, ale někdy se to může převážit v nečinnost...

Tak to mi, stývne, vysvětli, čím jsem provokoval Urvisa, aby mě začal titulovat výše zmíněným. Že jsem provokativně udělil Výběr? Ó jé, to jsem netušil, že je to proti bontonu! Ehm ehm...

Zbora
03. 12. 2010
Dát tip
Svým ryze subjektivním názorem, že doufáš, že ty výběry značí počet doporučení ku smazání, nám, kterým jsme je dali, říkáš, že jsme teda ale pěkní tupci, když jsme je tady mohli dát a autorovi textu říkáš, že jeho dílo je tak akorát hodno spláchnutí do septiku. Oprav mne, pletu-li se a Tvou ryze subjektivní narážku jsem pochopil špatně. Tyjo, no já ale fakt čumim jako blázen, co jsou schopný některý lidi napsat: doufám, že ty výběry značí počet doporučení ku smazání. Co je na tomhle ksakru subjektivního? :o) Připisuju si Tě na seznam demagogů. Gratuluji a též přeji klidnou noc.

Fouraix
03. 12. 2010
Dát tip
zbora: ráčej si milý snaživo povšimnout, že již zkraje použitá formulace "je u mě" uvozuje svou ryzí subjektivitu si uvědomující názor. ne, že bych snad nepovažoval svůj názor za kvalitní, ale za námahu s pocením, ni poměrně jalové ironie, snad sebevědomému autoru nestojí. jediné co je v takové situaci relevantní bytosti neimbecilní, je postavit protinázor. a o jasné ohraničenosti nemůže být, u subjektivně difuzní důležitosti s klesající a z části i vázanou prioritou, snad řeči. přeji dobré noci a odcházím v pelech se zemanovsky vykloubenou hlavohrudí.

Zbora
02. 12. 2010
Dát tip
Stvn: hahaha :) to je švanda. Je jen otázka času, kdy přijde ze strany Urvisu něco, co na ban ale dozajista a naprosto bezpečně stačit bude ;). Neboj, dočkáš se. ..a osobně jsem moc rád, že tady už to nebudu muset řešit a poslouchat půl roku každý den slovo Urvisu ve všech pádech. F.: je už tradicí, že se takřka pod každým textem, zařazeným do zlatého výběru, vyjádří někdo, kdo má svůj jasně ohraničený pohled na to, co je to poezie a jak má vypadat. Je moc fajn, že tohle dílo není vyjímkou. Vždycky mi to asociuje vzpomínku na konfereciéra, který na jednom nejmenovaném festivalu pronesl s důrazem diktátora tuto větu: "a nyní přijde na pódium jediný žijící český básník!" Není už podstatné, že pak vylezl Krchovský se svou kapelou Krchov Band. Je podstatná ta omezenost a netolerantnost, čpící z té věty.

Fouraix
02. 12. 2010
Dát tip
ale teď vlažně. kryptologonanistický význam poezie je u mě třetiřadý, zvukomalebnost druhořadá, nesoucí význam hlavně ve spojení s intuitivně zajímavými obrazy, které jsou prvořadé - to je ten hlavní talent a fantazie. nikolivěk pouze veršotepecká fréza. no a právě ty obrazy jsou tady na tom fakt blbě až žádně. doufám, že ty výběry značí počet doporučení ku smazání, byť to není až tak otravný jako miroslawkova černá edice.

StvN
02. 12. 2010
Dát tip
Pišto, obávám se dvou věcí. Za prvé tohle podle mě na ban nestačí. Za druhé vzhledem k tomu, že se jedná o oboustrannou provokaci, tak ani nevidím prozatím dost velký důvod vůbec zasahovat. Samozřejmě kromě tvého avíza. Věřím tedy, že Urvisu pochopí, že existují lidé, kteří se shodou okolností zrovna pohybují kolem egila, kteří o jeho názor prostě nestojí, tudíž Urvisu nebude reagovat zbytečnými OT, též věřím, že nebudu muset řešit klukovské hádky typu "on mě praštil víc".

To tu vážně nefunguje žádný admin???

Honzyk
02. 12. 2010
Dát tip
..jezisi, hlen, to nemuzu, sorry....ale jiste to dal bude zajimavy DDD

Janina6
02. 12. 2010
Dát tip
Tu pomlčku v názvu jsem podcenila. Krytyku, díky za půjčení brýlí...

Kuchot
02. 12. 2010
Dát tip
tahle tvá báseň se mi trochu liší od tvých ostatních, možná to špatně vyjádřím slovem, ale polohu, kterou jsi předvedl v této básni, pokládám za o poznání lyričtější, o to si textu cením víc, jeho nenáročných rýmů, přitom trefných a dýchajících

Urvisu: Koleduješ si o ban, kluku.

Norsko 1
02. 12. 2010
Dát tip
jak jsem psal pod tvým posledním dílem. buzerace

Norsko 1
02. 12. 2010
Dát tip
Zklamalo jsi mě, milé ucho, hodně jsi mě zklamalo, jelikož jsi mě v tom nechalo samotného. Já se autorovi omlouvat nebudu, ostatně jsem mu nic nenatrhnul, neurval, ani jsem na něj nebyl sprostý. Opakuji, jsem velmi, velmi zklamán

Krytyk
02. 12. 2010
Dát tip
Už název napovídá, že téma bude vážné. Pojem arizace se dostal do nešťastného povědomí kolem roku 1939. Jednalo se o zabavování židovského majetku, který byl arizován – rozuměj předán do rukou árijců, rasově čistých správců, později majitelů. Takže v textu by mělo jít o nějaké nečestné převzetí něčeho, co patřilo nějakým perzekuovaným majitelům. Arizace se prozatím skrývá ve slově inventarizace, tedy evidence a kontrola majetku právního subjektu. To, že z tohoto důvodu je zavřeno, zřejmě znamená, že není s kým komunikovat, někdo si počítá majetek, jenž neoprávněně nabyl. Protože na arizaci se v roce 1939 a později podílela i česká společnost a tento fakt je zastřen historickou mlhou – můžeme si tak vyložit hned i první verš. O české arizaci se nemluví, což je špatně, protože v restitucích majetku z 90-tých let byly vadány i nemovitosti, které byly arizovány čechy na nešťasném židovském obyvatelstvu. Soumrak slova je narážkou na soumrak bohů (považ čtenáří též, že slovo a Bůh mají cosi společného v biblickém významu). Druhý verš upomíná k tomu, že hlasy kritizující tuto skutečnost jsou (sprostým hlenem) umlčeny. Purpurová nit je obrazem prolité krve odarizovaných obyvatel. Volným koncem té niti je lidská pýcha, která umí s takovým předivem krve libovolně naložit. Závěrečné tři verše jsou věnovány paradoxní lehkosti s níž se takový arizující majitel svým majetkem opájí a správně se konstatuje, že jeho věty jsou prázdné. Toto je takový konkrétní, takřka doslovný vektor možného významu. V obecné rovině bychom mohli hledat současnou paralelu k historické arizaci. Mohla by jí být třeba současná praxe šikanujícně-exekuční, nebo i podivné nabytí majetků v procesu české privatizace. V každém případě je báseň více než jen sledem zvukomalebně lyrických slov.

egil
02. 12. 2010
Dát tip
kolego, vlastně - kdyby si tě moje máma vzala, říkal bych ti - já Ládík - tati, takže - strejdo! víš, urvisu je též pěkně průsračný - poté co jsme ho pro jeho psychopatické výlevy vypráskali z Totemu (150 banů, nakonec zabralo až ignorování), snaží se zatínat své bezzubé čelisti alespoň zde. Takže lepší si jej vůbec nevšímat.

Jsem stejně hloupý jako egil? Výtečně! :)

egil
01. 12. 2010
Dát tip
taková příjemně průsračná.. *

guy
01. 12. 2010
Dát tip
*

Janina6
01. 12. 2010
Dát tip
Speciálně u tebe mě docela překvapilo to setkání písmen, hlásek, zurčení ticha a prázdno vět. "Soumrak slova" a "zvuk volných konců do povětří", to už je jiná liga... takže jako celek nakonec ano.

Metta
01. 12. 2010
Dát tip
druhou puli bych pouzila na nacvik vyslovosti hlasky r

Rajmund
01. 12. 2010
Dát tip
Norsko-fuj! Míra je bílý jak žitná.

Norsko 1
01. 12. 2010
Dát tip
Mira je bitý jak žito, všimni si, cérko

Marcela.K.
01. 12. 2010
Dát tip
Kdo chce psa bit, hůl si najde. T

Rajmund
01. 12. 2010
Dát tip
Ucho-chachacha

Norsko 1
01. 12. 2010
Dát tip
viz ucho na koleji. šípkovi se to líbit bude, dodávám

Vymazlené řemeslo...

dadadik
01. 12. 2010
Dát tip
**

Zbora
01. 12. 2010
Dát tip
Senzačně hladká je, ta zeď. Za účelem výběru si od textu pokusim odmyslet osobu a představu o okolnostech vzniku. Příjemnou zábavu

blbjenka
01. 12. 2010
Dát tip
hlasitost hlásek tíží hlen je prostě super :) samotnou mě to překvapuje, ale souzním. tohle jo. poklona

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru