Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vinnetou - naděje rudého lidu

03. 12. 2010
1
3
1409
Autor
Meheš

          Pohleď, čí kůň to právě přijíždí. Jistě ho poznáš. V sedle není nikdo jiný nez muž, jehož jméno kolovalo u všech táborových ohňů. Vinnetou, slavný náčelník kmene Mescalerů. Kopyta duní prérií. Doba je zlá. Nový proud přistěhovalců se valí dál a dál na Západ.  Stále žádají půdu Indiánů. Cesta pro železného oře smutně brázdí zemi jejich předků. Původní obyvatelstvo bylo zatlačeno do nehostinných hor. Teď však už není kam ustupovat. Schyluje se k poslednímu mohutnému odporu, který vede Vinnetou.

 

         Vinnetou za mnou přijel až do St. Louis. Nebylo pochyb o tom, že čas hraje proti nám. Bylo potřeba vše dokonale naplánovat.

Ať promluví Vinnetou: "Jsem rád, že opět vidím svého bílého bratra. Mé srdce je naplněno štěstím."

"I já, můj příteli. Avšak zdá se, že jsi znepokojen. Svěří se mi můj rudý bratr?"

"Vinnetouva ústa nejsou ústa staré ženy, přesto krátce promluví. Smlouvy jsou cáry bezcenného papíru. Bílí vybíjejí naše vesnice. Vojáci jdou jim bok po boku. Střílí nás jako bizony. Vinnetou nechce umřít jako zajíc. Dosud Vinnetou vždy chtěl mír. Nyní však  krev volá po krvi."

"A pomyslel můj bratr na skvělé pušky jeho protivníků?"

"Vinnetou ví, že Mannitou je spravedlivý."

          Nikdy tak dlouho nemluvil. Musel jsem mu pomoci. Rozhodli jsme se, že navštívíme bílého otce z Washingtonu a vyšleme posly do všech světových stran ke všem indiánským kmenům s poselstvím sjednocení.

"Má můj bratr ještě něco na srdci, s čím se mi chce svěřit?"

"Ne. Sejdeme se v Pueblu na řece Pecos. Tam budeme rokovat. Howgh, domluvil jsem."

         Tento slavný náčelník hrdě vítal zástupce Arapahů, Kiowů, Mandanů, Černonožců, Siouxů, Čejenů, Kríů, Assiniboinů, Navahů a mnoha dalších. Já, kterému na divokém Západě přezdívají Old Shatterhand, Drtící pěst, jsem seděl po jeho boku. Rokování probíhalo po tři týdny. Šarvátky s osadníky ustaly. Nastalo ono pověstné ticho. Bouře se nezadržitelně blížila. Byli tu i mí přátelé, jako slavný zálesák Sam Hawkens, Dick Stone, Will Parker. Konečně přijel i veršotepec přírody, strýček Guinstick a hned zaveršoval:"

"Kdo chce Indiány bít, hůl si najde,

Kde je Vinnetou a jeho puška,

- důkaz že to není zkouška,

brzy nato zajde"

Osud Apačů nám ani přinejmenším nebyl lhostejný.

        Vinnetou všem kladl na srdce - musíme-li bojovat, pak společně. On všechny dokázal přesvědčit. To mu bylo vlastní.

"Od této chvíle jsme na válečné stezce, Charlie."

"Tak už to bývá. I Old Shatterhand bude bojovat."

"Jakmile shromáždíme bojovníky, vytáhneme."

Do té doby jsem se oddával duchovní očistě, bylo nezbytné načerpat nových sil. Mí rudí bratři se taktéž připravovali. Zahájili magický tanec duchů. Jajajajajaaja....Hohohohohohoho....Hehehehehehe......Jajajajajajaja.....Hohohohohohoho....Hehehehehehehe.


3 názory

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru