Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NÁVRAT NA JIH

Výběr: Print
04. 12. 2010
26
33
3856
Autor
vesuvanka

http://i791.photobucket.com/albums/yy200/vesuvanka/2010/28.jpg

NÁVRAT NA JIH...

T a r a n t e l l a
Zavítala jsem do míst, kde slunce míchá barvy a maluje tak, jak to žádný malíř nedokáže. Teď už má za sebou celodenní pouť a padá za obzor. Ve městě, které mám za zády, se rozsvítila světla v ulicích i v oknech domů. Zdá se, že soumrakem se neukládá ke spánku, ale naopak - ožívá, tak jak je na jihu zvykem. Doléhají ke mně hlasy lidí, Jejich zpěv i křik se mísí s hlukem aut. Od moře je slyšet šplouchání vln v pravidelném rytmu a křik osamělého racka, který po chvíli ustává. Nasávám jedinečnou vůni moře a vnímám i jeho chlad, tak příjemný po žhavém dnu.

Potemněla azurová modř hladiny a vlny ztrácejí svůj třpyt. Celé pobřeží a úpatí Vesuvu za zálivem je lemováno světly, I jeho barvy se mění před očima. Do zelených a okrových odstínů vniká fialová. Napřed jen zlehka do údolí četných vrás, ale pak i na jejich hřebeny. Jen vrchol hory se dlouho nemůže rozloučit se slunečními paprsky. Ty tu září a rozpalují červenavou lávu do barev ohně, kterých se dotýkají růžové mráčky s tmavě šedou základnou. To vše jen na krátký okamžik - právě takový, na který by čekal nejeden fotograf. A už se i vrcholu zmocňuje fialová, mráčky rychle černají. Dívám se s nábožnou úctou na tuto scenerii, dokud Vesuv nezahalí tma úplně....

F a n d a n g o
Následující den mě přivítalo rozesmáté slunce a zvalo na výlet. Kráčím podél vinic a sadů úzkou cestičkou, kde asi málokdy projde člověk, cesta není ani na mapě, ale jednou už jsem tudy šla a vím kam mě dovede a jaká úskalí mě cestou čekají. Moje nohy doprovázejí hole. Našlapuji opatrně po kamenité cestě, ale jde se mi tak dobře a lehce jako se mi už dlouho nešlo. Kolem mě přeletí motýl - babočka admirál. A ještě další. Začíná to velmi dobře a já mám výbornou náladu. Nejraději bych si zazpívala, ale nechci rušit hlasy přírody, které jsou mnohem hezčí než ten můj. Všímám si trsů trávy a rozkvetlých modrovialových šalvějí a žluté mochny.

Cesta pokračuje hájem pinií, dalších borovic i listnáčů a začíná být divočejší. Kdysi tu utuhla láva do zajímavých útvarů připomínajících provazy (proto se jmenuje "provazovitá" a z havajštiny byl převzat název pahoehoe). Provazy jsou pěkně tlusté, místy nahrnuté na sebe, takže hledám nejschůdnější cestu a lezu po čtyřech, hole mi překážejí, musím je poponášet. Láva - kamení, které promlouvá svými tvary i barvami. Převládající červená přechází místy do hnědé, jinde do fialové, ale i šedé až černé. A tady jsou kameny porostlé nádhernými hvězdicovými lišejníky stříbřitě zelené barvy. Místy vytvářejí huňaté polštáře. Vzácný lišejník, který má jen latinský název Stereocaulon Vesuvianum - neroste nikde jinde na světě než na Vesuvu. Pohladím lišejník i kámen a stoupám výš. Vdechuji vůni borovic, do nichž praží slunce. Nádhera.

A přede mnou je jiný obraz - šedé lávové pole, z něhož vyrůstají keříky, z nichž poznávám kručinky se zlatými květy. Objevuji rostlinu s velikými růžovými květy, které napovídají, že je to druh orchideje, u nás ale neroste., Posadím se, abych si ji alespoň naskicovala a odpočinula si. Barvy a vůně mateřídoušky, která je tu někde blízko. Bručivý let čmeláka a a tichý let motýlů, kteří jakoby tu pořádali rej - je jich tu hned několik druhů - modrásek, babočka admirál, bodláková, paví oko, okáč bojínkový, ale i velký okáč voňavkový (to je legrační název), s nímž jsem se setkala na Etně. Ani otakárci nezklamali.

Zaposlouchávám se do zpěvu ptáků, mnohé nepoznávám, ale pěnici slavíkovou ano, ty známé čtyři první tóny, které se zvyšují... a zase a zase, jen je mi divné, že pěnice nepokračuje dál, ale trylky opakuje a zvyšuje. Teď zpívá už jen ona zdá se, že je hodně blízko a její hlas je nepříjemný a vtíravý...

Otevírám oči a zamáčknu budík.  Rozednívá se. Velké sněhové čepice pokrývají střechy domů, chodníky, auta, jsou na stromech, obloha šedivá a další bílá nadílka se snáší k zemi... Byl tak krásný a zase mi uletěl tak jako uletí motýl sedící na květu, nad nímž se mihne stín.


33 názorů

vesuvanka
24. 12. 2010
Dát tip
Printe, děkuji Ti za milé zastavení a odezvu, která mě moc potěšila. Díky za tip i výběr. Zdravím a přeji krásné Vánoce :-)))

Print
24. 12. 2010
Dát tip
Nádhera... U tebe je vždycky tak dobře...

vesuvanka
19. 12. 2010
Dát tip
ruprechte, děkuji za návštěvu, milá slova i tip :-))) Zdravím a přeji krásný večer :-)))

ruprecht
18. 12. 2010
Dát tip
bezva sen...* :)

vesuvanka
12. 12. 2010
Dát tip
Tony, děkuji milé zastavení i slova, která mě potěšila :-))) Zdravím Tě a přeji krásnou neděli :-)))

Bíša
11. 12. 2010
Dát tip
Umíš vše tak krásně popsat***

vesuvanka
10. 12. 2010
Dát tip
Robinio, děkuji za milé zastavení. Ta pinie musela být krásná - to byla bonsai? Zdravím Tě a přeji krásný víkend :-)))

Robinia
10. 12. 2010
Dát tip
Včera jsem viděla malinkou pinii v květináči :-)

vesuvanka
06. 12. 2010
Dát tip
Alegno, mám radost, že Tě moje dílo dostalo do těch míst, děkuji za přečtení a milá slova :-))) Zdravím Tě a přeji krásný zbytek dne :-)))

Alegna
06. 12. 2010
Dát tip
Jani, moc hezky se mi četlo a dozvěděla jsem se zase něco nového, skoro jsem se tam viděla, díky a i za obrázek

vesuvanka
06. 12. 2010
Dát tip
Bracho, děkuji za zastavení a milou odezvu :-))) Zdravím a přeji pěkný den :-)))

Bracha
05. 12. 2010
Dát tip
nádherná*

vesuvanka
05. 12. 2010
Dát tip
Háber, děkuji :-)))

Háber
05. 12. 2010
Dát tip
a to všetky * Tvoje turistické * to ja ďakujem *

vesuvanka
05. 12. 2010
Dát tip
Háber, děkuji za návštěvu a milou odezvu, moc mě těší, že dílo na Tebe tak živě zapůsobilo :-))) Zdravím a přeji krásný večer :-)))

Háber
05. 12. 2010
Dát tip
akoby * som tam bol * s T*ebou *:) *

vesuvanka
05. 12. 2010
Dát tip
matiku, děkuji za návštěvu a krásnou odezvu. Moc mě těší, že si Stereocaulon Vesuvianum také pohladíš :-))) Zdravím a přeji krásný večer :-)))

matik
05. 12. 2010
Dát tip
nádherné sny Vesuvanko; přeji další podobné ... a na ten Stereocaulon Vesuvianum si snad do dvou let také pohladím

vesuvanka
05. 12. 2010
Dát tip
javavia, Honzyk, renegátka, blboun nejapný děkuji za návštěvu a milou odezvu i tipy :-))) Těší mě, že dílo včetně obrázku, vás zaujalo - je to tak trochu pozvánka a malý průvodce po krátkém úseku cesty. Zdravím a přeji krásnou neděli

...a hezký obrázek*

renegátka
04. 12. 2010
Dát tip
Příjemný text, je jako pozvánka*

Honzyk
04. 12. 2010
Dát tip
já téže!:))

javavia
04. 12. 2010
Dát tip
sice jsme tam nikdy nebyla ale z tvého povídání má člověk pocit jako kdyby tam byl:-))

vesuvanka
04. 12. 2010
Dát tip
foto, Honzyk, LoganStuppable, dadadík, baaba, Diana, rainman děkuji za návštěvu a milá slova i tipy :-))) Posílám pozdrav s přáním pěkného víkendu :-)))

rainman
04. 12. 2010
Dát tip
takové sny dovedou dobře naladit na celý den...moc pěkné :-)*

Honzyk
04. 12. 2010
Dát tip
...takle trosku zdalky, jo, vypada jak Helca Vondrackova vleze po plastice....)...no, ale dobry!!!

Diana
04. 12. 2010
Dát tip
Nádherná vzpomínka i pro mne. Sice jsem to všechno kdysi viděla, ale tak krásně to popsat bych nedokázala! *****

baaba
04. 12. 2010
Dát tip
...ch, ty budíky :)***

dadadik
04. 12. 2010
Dát tip
ať žije snění všeho druhu :)*

Honzyk
04. 12. 2010
Dát tip
čau vesu...! ** stráfim!DDD

foto
04. 12. 2010
Dát tip
Jani - nádhera, jako vždy (včetně obrazového doprovodu!)***

vesuvanka
04. 12. 2010
Dát tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru