Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

.i have a dream.

10. 12. 2010
9
10
1523
Autor
.duke.

Měl jsem sen. Zapomenul jsem na tebe. Zapomenul.

Měl jsem sen. Každej má sny. Duke chtěl od Flanďáka koupit stříkačku. Petačtyřicítku s useknutnou hlavní a příčným rýhováním na pažbě. Holden zase chytat děti, co vyběhnou z žitnýho pole, aby nespadly z útesu. Franny se chtěla naučit modlit jako ruský poutník, Tracy chtěl tygra. Každej něco chce. Je to přirozený, ať Budha řekl cokoliv.

Potkal jsem v životě pár týpků, který si z budhismu vybrali myšlenku vzdát se žádosti. Měli jeden společný rys: postupem času začali na někom parazitovat. Žili na úkor druhých a z rukávu sypaly moudra o tom, jak správně žít.

Kdysi jsem se takovými myšlenkami také bavil. Vzdát se touhy něčeho dosáhnout. Četl jsem brakovou filozofii, přemýšlel o karmě, uvažoval, jestli vše, co vnímám, není jen mája.

Pak se objevila ona. Zhmotnělá projekce mých fantazií. Film, který jsem v sobě nosil a nyní si ho poprvé  na světle prohlížel. Objekt, který bylo potřeba protočit v hlavě ze všech stran, ověřit ho všemi smysly. A žádný z nich mě nezklamal. Naopak. Informace, které tekly do mého mozku byly naprosto identické.

Do chvíle, než se objevila v mém zorném poli, existoval jsem bez příčiny. Vlastně to nebyl stav příliš vzdálený od toho, ve kterém se nacházím teď.

Mám pocit, jako bych ji zaskládal krabicemi. Občas mě ještě přepadá nutkání se s ní spojit, znovu ji vidět, ale vím, že jakýkoliv kontakt by ve mně mohl zapálit to, co se vší silou snažím poslední měsíce uhasit.

Je to jako léčba alkoholismu. Kontakt se spouštěčem zvyšuje možnost recidivy. Čím déle je droga užívána, tím delší bude doléčování. A paměť: ta je největší komplikací.

 

Měl jsem sen. V tom snu jsme došli až na konec. Nekráčeli jsme sami.


10 názorů

tlampacek
21. 12. 2010
Dát tip
někdo kdysi zpival....nikdo to tu nepřežije.....:)

.duke.
12. 12. 2010
Dát tip
jung a anima, to jsi tam opravdu vnesla ty. vlastně i to, že je mi psychicky nedobře. mně je naopak výborně ;)

Nemyslím, že je to chyba obecně vzato, dokonce zřejmě asi určitě ne, ale tady pro mne byla prostě překročena ta tenká nejasná hranice mezi literaturou a osobním deníkem. Možná je to tím, že různorodé motivy v textu (buddhismus a vzdání se touhy, Jung a anima, aluze na Saroyana v úvodu a tak dále a tak dále) se tak nějak vrší na sebe právě spíš jako kdybys je sám pro sebe stručně zaznamenával do deníku, než že by nějak organicky souvisely a čtenáři z toho vypadl nějaký ucelený obrázek, tedy jiný, než že je ti momentálně psychicky nedobře. :) Ale jak říkám, je to z mé strany velmi subjektivní reakce.

.duke.
12. 12. 2010
Dát tip
l.d.w.: díky za kritiku, je docela trefná. ono je otázkou, jestli jsou nějaké hranice mezi literárností a intimitou. třeba proustovo dílo je plné introspekce, tahání intimních vzpomínek na světlo. a to mě také na čtení jeho díla nejvíce bavilo, nejvíce mi dalo: jeho zkušenost. pitvání pocitů, preparace nepatrností. je pravda, že pro mě je psaní spíše agováním, že ho nedělám primárně s cílem dostat se ke čtenáři, jako spíš k sobě. a možná je to chyba, nevím.

"Pětačtyřicýtku"? ;) Dobře napsaná věc. Nevím, co mi na ní přesně vadí. Nebo nesedí. Je to takové - blogové, deníčkové, intimní na hranici snesitelnosti. Poskytuješ mi pohled přímo do svých vnitřností a nějak mi z toho vane dojem, že to neděláš kvůli čtenáři, ale kvůli sobě. Navíc z toho příliš prvoplánově civí hlubinná psychologie. Místo toho, aby mě to vyzývalo vychutnat si tvůj jako obvykle výtečný literární styl, to ve mně vyvolává nutkání poradit ti, ať si zajdeš někam na terapii a pokusíš se integrovat svou animu. ;) Ale na základě ostatních komentářů uznávám, že to může být jen můj osobní problém.

Janina6
11. 12. 2010
Dát tip
Tohle prostě můžeš napsat jenom ty. Ani nechci vědět, jak to kouzlo provádíš, stačí mi ho sledovat.

StvN
11. 12. 2010
Dát tip
cajk

..nee..že nerezaví..

.duke.
10. 12. 2010
Dát tip
blindness máš na mysli?

..hm..hezký sen.. ..o lásce je jedno známé přísloví..víš jaké..že?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru