Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoční rozhovor se Štěpánem Kojanem

10. 12. 2010
0
0
847
Autor
Rock Storm

. Zajímal by mě Tvůj vztah k punkové hudbě z pohledu zkušeného muzikanta. Pokud je kladný,  tak nějakou oblíbenou zahraniční a českou kapelu.

 

Punková hudba se ke mě dostala prostřednictvím mého studia Strouha , kde vlastně natáčím všechny možné styly. Dokonce u mě hráli opravdoví vojáci, nebo jsem vytvářel hudbu k pornofilmu, ale to již nemám zapotřebí. Hudba je mým  koníčkem a stala se mou prací, takže dělím pouze na dobré a špatné.Na punkové hudbě se mi líbí jednoduchost, nasazení muzikantů, zkrátka “že se s tím nemažou” a texty se jim hrnou z úst jak jim zobák narostl. Moje oblíbená punková kapela jsou Struhařovské RV 4.Jsou to opravdoví zabijáci.

 

 

2. Co říkáš na fenomén západočeských tancovaček a koncerty? A jak se Ti v západních Čechách koncertuje?

 

Západní Čechy byly v rockové hudbě o krok napřed. Snad to bylo tím, že za socialismu chytali ZDF,...Rockpalast atd. Když jsem dostal lano od Odyssey, dobře jsem věděl,  jaký by to byl tvrdý oříšek. Kapely tam hrály jako o závod. Měl jsem pocit, že se tady u nás něčeho bojíme. Křižovali jsme Čechy křížem krážem, ale například Plzeň pro nás byla nedobytná pevnost po dobu 25 let.

Tuto hranici jsme překročili po tak dlouhé době. Člověk se prostě nesmí jen tak vzdát a pokoušet se třeba o nemožné, přestože to může trvat i čtvrt století.

 

3. Muzikantský sen?

 

Tak tuhle otázku jsem měl dostat o trochu dříve. Vše se po dobu své existence mění. Lidská povaha je nevyzpytatelná. Muzikanti se mění, mění své názory, časem slyší hudbu jinak než byli zvyklí. Přestanou zrychlovat a prodávají své Marshally. Pak se také stane, že největší a nejtvrdší rocker zahraje na starou školní kytaru tu nejpravdivěší baladu o životě. Můj sen se mi splnil. Živím sebe a své blízké nejmilejším způsobem, a to tak,  jak jsem vždy chtěl. Vím jak musí být nešťastní lidé, kterým se to nepovedlo a zbloudili ve stálém hledání.

 

4. Oblíbené kluby nebo místa kde rád koncertuješ?

 

Mám rád Prahu, ale ne tak, že bych tam třeba koupil dům. Jsem šťastný tam, kde jsem. Na vesnici ve starý chalupě s krbem a velkým psem na zahradě. V Praze rád hraju. Nedám dopustit na Balbínku. Rád vzpomínám na Opatov. Jó to byly časy.

 

5. Oblíbená četba, autor?

 

Jsem milovník westernů. Max Brand a Zane Grey jsou moji hoši. Jak ukápnu slzu je mi blaze.

 

 

6. Myslíš, že se dá muzikou v současné době uživit? V této souvislosti mě zajímá názor na stahování a šíření hudby zdarma na internetu. Jsi proti, nebo to vítáš jako dobrou možnost dostat muziku ke svým posluchačům byť za tuto cenu a žít z koncertů?

 

Proč by se nemělo nechat hudbou uživit? Živit se můžete čímkoliv, ale jen v případě, že to děláte dobře. Pokud vykrádáte chaty nebo jste pouhým kapesním zlodějíčkem a děláte to mizerně, skončíte co nejdříve ve vězení. Pokud pianista hraje mizerně a navíc je opilý, tak ho co nejdříve někdo zastřelí. Jasná věc je, že slovo “dobře” nestačí. Co se týče stahování hudby, tak si na sebe lidé vlastně ušili bič. Trochu mi to připomíná přísloví ”Byl jeden mnich a ten měl tolik knih,ale nevěděl co je v nich”. Mě to osobně nevadí, ať si každý stahuje. Jsem toho názoru, že muzikant se musí uživit tím, že umí hrát Live a vzít lidi za srdce .To je odjakživa kumšt a jestli někdo krade, tak ať, však my mu to tam nahoře spočítáme....

 

7. K tvé tvorbě. Jsi zakládající člen skupiny Keks a máš i vlastní písničkářský projekt. Poslední album nese název U nás. Kolik máš samostatných alb a k jakému albu ze své akustické tvorby se nejraději vracíš.

 

Když to tak nějak spočítám, tak se nějak nemůžu dopočítat. Je toho mraky a mám dost velký problémy z tohoto množství sestavit program. Nikdy mi nešlo o kvantitu, ale ať jsem dělal co jsem chtěl, pořád mě něco uvnitř tlačilo jak bolavá noha v botě a musela ven. Mám rád skládání hudby a textů. Pohrávat si, přehazovat slova, rýmy, měnit akordy a melodie. Vyhledat v milionech možností tu  správnou...to pak, když se podaří, co se dařit má, tak jdu klidně do trenek a spát..Stále si rád poslechnu cd Tam kam nikdo nechodí, ale názor na věc má každý člověk jiný,.až mě to někdy udivuje.

 

8. Je album U nás odlišné od těch ostatních a nebo jdeš v určité linii vývoje ve své písničkářské tvorbě?

 

Vše jsou mé pocity dané do myšlenky, kterou jsem proměnil v něco, co lidé budou poslouchat. Proto jsem se snažil. Čas letí hodně rychle, řekl bych, že se vše zrychluje. Vždy mě potěší si poslechnout po pár letech něco, co jsem udělal. Někdy mi připadá, že to dělal někdo jiný..Za dobu kterou hraju, znám své pocity, kdy hodiny se mění ve vteřiny. Kolikrát vím, že se něco přihodí jen nevím co. Znám pocity před vystoupením, taky vím jak vše tragicky dopadne, když se na něco těším.CD  U nás jsem se bál dát do přehrávače. Čekal jsem lavinu uvědomělých názorů a urážek, anonymů, které k smrti nenávidím, ale kde nic tu nic. Přišla chvála, s kterou jsem nepočítal. Měl jsem trochu strach , jako před vystoupením.To, ale jak vidět dobře dopadlo, pocity nelhaly.

 

9. Obsahuje i DVD bonus. S myšlenkou obohatit CDčko i o obrazový materiál byl tvůj nápad a nebo ti někdo napověděl abys udělal bonusovku.

 

Kdysi jsem dostal jako dárek cd  a dvd E .Claptona. Běhal s akustickou kytarou a mikrofonem po Londýnských starých barácích a hrál tam svou hudbu - blues. Prý to tak má znít. Dost dlouho mi to vrtalo v hlavě a při poslechu jsem zjistil,  že to vážně lepší zní než ve studiu. Zkrátka mi to připadalo přirozený. Nejprve jsem měl takový nápad, že budu běhat po všech možnejch místech, kde žiju, třeba bych zahrál u benzínový pumpy, nebo v marketu, na poště, u doktora v čekárně a tak. Nakonec znám svou povahu a nerad se “producíruju” a předvádím před lidmi. Natočil jsem dvd v přírodě live na malý přenosný boss BR600 a nelituju. Dokonce se ke mě donesl z hudební branže názor, že takový playback by málokdo dokázal.

 

10. Kdo se podílel na tomto DVD. Studio, kamera, interiéry a doprovodná skupina

 

CD jsem natočil sám na různé recordéry, rytmery. Mám tyhle krabičky rád a rád se v nich šťourám. Kolikrát se přistihnu, že přemýšlím jak jsou ti Japonci jiní lidé než my. Jinak myslí,  ale výsledek je dokonalý. Nebráním se digitalizaci, vždy dbám jen o přirozenost a dobrý pocit. DVD natočil P. Čejka - dlouholetý kamarád a přítel, který bydlí několik mil ode mne. Dal si s tím hodně práce, vlastně ani nevím, jestli jsem poděkoval...ne?Tak dík Čejene.

 

11. Když jsem zmínil doprovodnou skupinu, tak U nás není vysloveně jen akustická záležitost, máš tam skladby, kde jsou použity i další hudební nástroje. S kým jsi toto CD nahrál.

 

Nejsou tam žádní muzikanti. Jsem tam jen já za pomoci různých hudebních výmyslů. Jen jedno tam není - počítač, myš a monitor. Zjistil jsem, že s myší v ruce nesložím ani notu.

 

12. Chystáš nějaké tour a nebo medailon k tomuto albu?

 

Ne a ne a ne. Budu hrát písničky z tohota alba a to rád, ale musím se věnovat kapele. Myslím, že  jsme ještě nedoběhli do cíle.

 

13. Zde bychom se mohli zmínit i když nejde o Štěpán Kojan akusticky ale o skupinu Keks, vy budete mít docela velký koncert ve středních Čechách před vánocemi , kde vystoupí zajímaví hosté pověz nám o tom něco více.

 

Pravidelně připravujeme vánoční koncert, vlastně co skončí první a zaklapnu futrál od svého tuzexového fendera, již slyším....a příště to uděláme ...a mám nápad....V duchu si říkám “Teď neeee” a prosím o chvilku klidu.V každým případě před vánočním koncertem mám vždy ty moje pocity silnější, někdy jsou nesnesitelné. Je to velká zodpovědnost. To není tancovačka,  nebo silvestrovská pijatika, ale vánoce...svátky, který od malička s pokorou dodržujeme, máme se víc rádi a kupujeme si dárky. Tentokrát jsme koncert pojali trochu víc svátečně. Některé nápady přišly až na poslední chvíli, jako by je přinesl sám Ježíšek.

 

14. A co Lucerna ta jak pokračuje. Její přípravy a kdy se můžeme na vystoupení v Lucerně těšit,

 

14.4.ve čtvrtek je LUCERNA.Samý ččč , to se dobře pamatuje. Organizační přípravy již probíhají, ale repec a vše kolem toho začne v lednu. Věřte, že to není lehká práce, ale věřím klukům s kterýma hraju, a hlavně sobě. To je důležitý. Věřit si! Asi by mě nebavilo jezdit v motoráčku, sedět v posledním vagónku a nechat se tahat. Rád přihodím do kotle vrchovatou lopatu černýho uhlí,a jen v prudkých zatáčkách přibrzdím.

 

15. Opět se zeptám nějaký bonbónek je připraven pro Lucernu? Krom hostů bude příkladně domluven přenos v Tv, nebo něco podobného?

 

Máme v plánu a něco je již domluvené udělat DVD. Snad Vám můžu prozradit,  jak se bude jmenovat. KEKS v Lucerně.

 

16. U nás dostane se do komerčnější distribuce,  která by pokryla republiku a nebo lze sehnat album pouze na tvých koncertech a v pár vybraných obchodech?

 

U nás je můžete sehnat pouze u nás...to je www.keksrock.cz

....

17. Ti kdož neznají tvou akustickou tvorbu, mohou si někde vyslechnout volně mp3?

 

Na mých stránkách http://akusticky.webgarden je toho mraky. Stále tam něco přibývá. Je tam i nová rubrika písniček z WC. To jsou písně, které vznikly na WC nebo v jeho blízkosti .

 

18. Snad se vbrzku uvidíme na tvém vystoupení. Díky za rozhovor a závěrem si můžeš říci co chceš, máš volné vyjádření.

 

Chtěl bych všem popřát hodně zdraví, aby se měli dobře a až se Vás někdo zeptá, jak se máte?

Opatrně se naklońte a pošeptejte mu do ucha , aby to nikdo neslyšel.: “Mám se dobře, ale nikomu to neříkej...”

Štěpán.

 

(Pigeon + Alan)

recenzi a klip najdete zde

http://dark.radiogothic.net

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru