Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak uvařit oběd za dvě koruny a pět minut

14. 12. 2010
14
39
3298
Autor
FAE BOMB

Název pak asi změnim za účelem zařazení do dalších receptů, který tu mám...

 

 

Lidi si soustavně stěžujou, že něco nemaj'. Momentálně nikdo nemá čas. S postupující krizí nebudou peníze a až krize přeroste ve válku, tak peníze sice budou, ale nebude možný si za ně nic koupit. Ztratěj' jakoukoliv hodnotu. S předstihem vám teda řeknu, jak si za dvě koruny během pěti minut uvaříte chutnej a zdravej voběd pro celou rodinu. Polivku, hlavní jídlo a zákusek.

Počkáte si, až bude místní JZD sklízet brambory. Skrz tu jejich mašinu ty menší propadnou, takže vy zapřáhnete celou rodinu a nasbíráte několik pytlů. Prostě tolik, kolik jich na celej rok potřebujete. Paběrkování po sklizni je dovoleno zákonem. Brambory vhodně uskladníte.

Tak a teď k samotnýmu vaření. Necháte děti voškrábat dvě kila brambor. Budou nadšený. Mnohdy totiž z nudy pařej' přes síť i hru "Škrábej, skautíku, škrábej!". Hraje se to tak, že kliknete na škrabku a pak jezdíte myší přes brambory v hrnci. Dítka vám budou vděčná, že je něco takového necháte dělat i v reálu, narozdíl vod zabíjení lidí motorovou pilou. Čas na voškrábání brambor proto nepočítám. Když by to vaše ratolesti po pár minutách marnýho hledání vstupu do dalšího levelu přestalo bavit, můžete jim jako motivaci nařezat, nebo hůř, sebrat kabel vod internetu. Alternativně můžete voboje spojit a napráskat jim kabelem vod internetu...

 

Pak vezmete vodšťavňovač a brambory sešrotujete. Pevný zbytky hodíte do mísy a naředíte trochou šťávy. Kleštěma na česnek prolisujete česnek. Radši víc, tim se nikdy nic nezkazí. Přidáte sůl, pepř a majoránku. Pepře relativně málo, protože škodí zdraví. Majoránka je zdravá, takže hodně. Zamícháte. Jestli vám tohle trvalo víc, jak tři minuty, tak jste pěkný šneci. Do hrnce dáte přiměřeně vody a nalejete zbytek šťávy z brambor. Sůl, kmín, majoránka. Postavit na plotnu. Minuta. Zbejvající minutu do slibovanejch pěti se koukáte z vokna. Tu jsem vám totiž dal jako rezervu. Volej na pánvi je rozpálenej, protože jste si to chytře zapnuli už dopředu. Čas na samotný smažení nepočítám, protože chladnější kusy mezitim ujídáte. Tak totiž uspoříte čas nehospodárně proflákanej jídlem u stolu. Hotovo a můžete servírovat. Prvnim jídlem je česnečka. Každej si podle chuti prolisuje do talíře česnek a zaleje polivkou. Do toho se naláme chleba. Hlavnim chodem jsou bramboráky. A ten slíbenej dezert? Po poslednim bramboráku jste naházeli do voleje vosolený lupínky z brambor. Kde se vzaly? Z každý brambory vám při vodšťavňování zbyde slabej lupínek, kterej ten vodšťavňovač už nevezme.

Pokud si chcete fakt pochutnat, můžete si do bramboráků přidat trochu uzeniny, kterou máte v lednici, už začíná smrdět, normálně se už jíst nedá, ale je vám líto jí vyhodit. Do polivky si můžete dát trochu žluklýho, tudíž bezcennýho másla, nebo na něm vosmažit kostičky tvrdýho, rovněž bezcennýho, chleba. U toho chleba ale napřed vokrájejte kůrky, dejte je zkvasit a dostanete tak chutnej alkoholickej nápoj. Jestli vám ve sklepě začíná klíčit cibule, tak jí klidně nacpěte k těm bramborákům. Stejně už nemá prakticky žádnou chuť, takže nic nezkazíte. Vyhodit jí na kompost je zločin proti lidskosti. Zelenou nať si můžete nakrájet do polivky. Prakticky všechno, co je prošlý, začíná mít nezdravou barvu nebo smrdět, to přidáte buď do bramboráků, nebo do polivky.

 

Takže si to zrekapitulujem...

 

BRAMBORY........ 0,-      (Nasbírali jste si.)

OLEJ.................... 0,-     (Zbyl vám v pánvi z minulýho smažení čehokoliv.)

SŮL...................... 0,01  (Pytlík soli, když je ve slevě, stojí 2Kč za půl kila.)

PEPŘ................... 0,-     (Budou to jíst i děti, vy Herodesové!!! Žádnej tam nedáte.)

MAJORÁNKA...... 0,-     (Pěstujete v květináči za voknem.)

ČESNEK............. 0,-     (Pěstujete kdekoliv. Mimochodem víte, že za války lidi ve vobleženejch ruskejch městech pěstovali

                                           zeleninu dokonce i na hrobech svejch předků? Takže žádný výmluvy, že jste z města!!!)

KMÍN................... 0,-     (Roste i divoce.)

CHLEBA.............  0,-     (Kolik asi tak stojí chleba, kterej do polivky musíte naštípat sekerou...?)

BYLINKY............. 0,-     (Kdejakej zelenej bordel ve vašem dosahu. Proč vyhazovat nať z celeru nebo cibule? Flákněte to do polivky!)

ENERGIE...........  0,-    (Starej sporák na pevný paliva. Marš do lesa na šišky, kůže líný!)

 

Co říct závěrem? Zručnej kuchař dokáže uvařit nedělní voběd za necelý čtyři minuty pro celou rodinu a stojí to jen jeden halíř. To je tak nízká částka, že by mi jí nikdo nevěřil a dál by ten recept nečet'. Co s těma dvěma korunama, který vám zbydou? Kupte si lízátko!

 

 

 

 


39 názorů

FAE BOMB
28. 12. 2010
Dát tip
Edvin: Co z toho jsem kde slyšel, to nevim. Snad jen to pěstování zeleniny na hrobech. Spíš jsem se jen tak zamyslel a pokusil se to aspoň trochu humorně podat. Chtěl jsem, aby si v tom každej něco našel. Číst se to dá (v dobách blahobytu) pro zábavu, ve válce pak jako celkem použitelnej recept. A šlupky z brambor jsou ještě delikatesa. Podstatně drsnější je jíst výrobky z kůže, eventuálně sloupávat ze zdí tapety a volizovat z nich lepidlo. Tehdy bylo snad na bázi škrobu... Mám fakt strach, že relativně brzo přijde válka. Nejsem sice znalec dějepisu, ale zřejmě platí, že za celou známou historii se na našem území ani jeden člověk nedožil průměrnýho věku, aniž by zažil válku. Fakt nevim, proč bych zrovna já měl bejt výjimkou. Že žádná další válka už nebude, protože lidi zmoudřeli? Lidi možná, války jsou ale věcí politiků. Málokdo asi touží po tom vylézt ze svý teplý postýlky, jít do tmy, zimy a deště a válet se tam v blátě a kopřivách. Něco jinýho ovšem je zalézt někam do krytu a nezřízeně se tam opájet mocí. Rozhodovat vo životě a smrti miliónů lidí- na tom je něco démonicky přitažlivýho. Tam pak jdou všechny rozumný argumenty stranou.

Edvin1
28. 12. 2010
Dát tip
Otec mý snachy byl v Osvětimi. Vyprávěl jí, že když se někomu podařilo vyhrabat ze smetí slupky z brambor, nebo dokonce celou nahnilou bramboru, nic z toho nedělali, pouze to položili na kamínka, co byla v baráku, a čekali. Pozřeli to polosyrové, tak horké, že si popálili ústa. Moje maminka začátkem padesátých let připravovala bramboračku nebo bramborové placky z brambor, většinou pocházejících z paběrkování nebo ze zaminovaného pole tak, že je nastrouhala (kvůli vitamínům i se slupkou), přidala trochu mouky, a usmažila, respektive uvařila s lojem. K tomu česnek - pokud byl - a sůl. česnekačka sestávala ze starých kůrek, nalámaných na talíř, posypaných nastrouhaným česnekem a solí, zalitých horkou vodou, byla maštěná margarínem. prý vyrobeným z nafty. Tvůj žertík jsem si přečetl pozorně. Navodil vzpomínky, které mi nedovolily se smát. Spousta věcí v tom textu vyvolala dojem, že sis ne vše vycucal z malíčku. Za to tip. Ed :-)

Vaud
16. 12. 2010
Dát tip
diky - ja to od sebe taky marne cekam :-)

FAE BOMB
16. 12. 2010
Dát tip
Vodpíchni se a začni! Rozhodně nejsem sám, kdo na něco vod tebe čeká...

Vaud
16. 12. 2010
Dát tip
já zase brzy začnu - jen, co se odpíchnu :-)

koloušek
15. 12. 2010
Dát tip
Jsi mě rozveselil, bramboráky můžu, takže jsem v klidu.T*

sveřep
15. 12. 2010
Dát tip
jdu vařit :D

FAE BOMB
15. 12. 2010
Dát tip
Asi tvůrčí krize. Deprese a nezájem vo svý bejvalý koníčky... To znám taky. Předepiš si na to ňáký léky, nebo kámoš ať ti předepíše, a koukej zase začít psát! Rozhodně nejsem sám, kdo na něco vod tebe čeká! :-)))

Vaud
15. 12. 2010
Dát tip
uz se mi nic zajimavyho nedeje - nebo spis fejetonove zajimavyho nebo jsem se mozna zacal brat vazne :-)

FAE BOMB
15. 12. 2010
Dát tip
Tak se snaž! Když to, dle pravidel fejetonu, rozmázneš třeba s tou mikrovlnkou, tak to určitě bude dobrý!

Vaud
15. 12. 2010
Dát tip
ja vubec netusim jak to se mnou bude :-) prave jsem se docetl na Down Jones, ze nasi firmu prodaji zacatkem roku... coz je duvod si dat panaka Barcelona mi svedcila vic - tady vubec nepisu

FAE BOMB
15. 12. 2010
Dát tip
Aha... Já jenom že dost cestuješ... Takže tam jseš teď vpodstatě už nastálo, respektive dlouhodobě?

Vaud
15. 12. 2010
Dát tip
Jsem v Curychu (po nasom Zurich), coz je takova prdelka asi 550 km od Pardubic

FAE BOMB
15. 12. 2010
Dát tip
Já to na tebe řeknu! Správce bude mít radost. Kde že to vlastně teď jseš? Pže nic nepíšeš, tak nwm... A ty vejce prej v mikrovlnce dělat jdou, akorát do nich musíš udělat díru. Já jsem je kvůli nedostatku vhodnějších alternativ zkusil udělat v klasický troubě, ale trošku se připálily... :-))

Vaud
15. 12. 2010
Dát tip
ja jsem specialista na molekularni kuchyni - zavru bramboru do mikrovlnky, zapnu a ona se rozleti na molekuly (a nekde od revolucniho vareni vajec mi nejde mikrovlnka)

FAE BOMB
15. 12. 2010
Dát tip
Vaud: Brambory snad ani nejdou udělat v mikrovlnce...? Bramboráky rozhodně ne. Ale když budeš improvizovat, tak to určitě nějak zvládneš. Například můžeš z toho těsta udělat nějaký kuličky nebo placičky a smažit je na voleji v rychlovarný konvici. Zatim to ale nemám vyzkoušený. Na kolejích jsme si maximálně tak dělali rychlosvařák. Dál jsme se nedostali... :-)

Vaud
15. 12. 2010
Dát tip
dva mesice mi nejde microvlnka, tak chodim za spravcem a rikam mu to - ted po dvou mesicich konecne zavolali opravare, ktery mi rekl, ze mi nejde microvlnka cili nemuzu ani ty nakradeny brambory ohrivat

:o))))))))))))))

FAE BOMB
15. 12. 2010
Dát tip
Odmítám říct veřejně. Přepínám na tichej režim.

..no to já taky..:)) ..děti nemáš?

FAE BOMB
15. 12. 2010
Dát tip
sepot: Lízátka si nekupuju vod doby, co jsem začal cucat pivo... :-))))

FAE BOMB
15. 12. 2010
Dát tip
perník: Vtip je v tom, že ten vodšťavňovač z toho vyždímá všechnu vodu, takže to pak drží pohromadě samo vo sobě. Když to nastrouháš (nebo Šepotka namixuje) tak je v tom spousta šťávy. Sice jí sleješ, eventuálně to trochu vyždímáš, ale furt jí tam hodně zbyde. Aby to těsto, či co to je, nebylo příliš rozbředlý, tak tam dáš mouku. A nelze vyloučit, že je to právě mouka, která způsobuje to trhání. Já osobně bych jí moc nevěřil. Takže tam dáš vejce, aby to drželo. A protože mouka a vejce nejsou v bramboráku nic moc, tak tam někdo přidává navíc mlíko. To znamená další mouku na zahuštění. Výsledkem jsou moučný placky s bramborovou příchutí, kdežto moje bramboráky jsou echt bramborový, takže chuťově lepší. Taky je můžou jíst lidi s bezlepkovou dietou a vejcenežrattariáni, případně mlíkonechlastattariáni. A k tý polivce... Chutná zhruba stejně, jako voda, ve který se vařily brambory. Z toho se dělá česnečka běžně. Vylejvat to je strašná škoda, páč je v tom spousta vitamínů a minerálů. Akorát se tam tý šťávy do tý mý polivky nesmí dát moc. Minule jsem do menšího hrnce polivky narval několik hrnků šťávy a bylo to zdravý až moc. Co teda s tou přebytečnou šťávou? Doporučuju nalejt do vhodnejch nádob, jako jsou třeba kelímky vod jogurtů, nebo tak něco, a zmrazit. Když se ti pak nechce vařit, tak ten led flákneš do hrnce, zaleješ vodou, chvíli povaříš a máš polivku. Samotná práce trvá minutu. Čekání, až se to uvaří, nepočítám... Mám radost, že se někdo podíval kriticky i na samotnej recept, ne jen na jeho formu... :-))

Neuwe se s tím menu "KZ" přesně trefil! Včera jsme měli k večeři bramboráky. Aspoň vidíš, že na světě se nic neděje jen tak. A taky víš, co znamená zkratka KZ. ((-:

..tak to sis lízátlko nekupoval fakt dlouho bombíku..:))) ..jinak v odšťavováči mi to příjde k ničemu..to normálně mixuju..pravda..mám takvý extra mixér..co ti z toho neudělá sraččku..))))

FAE BOMB
15. 12. 2010
Dát tip
Nechci si to tu moc zaspamovat, takže přecházim na tichej režim...

Neuwe
15. 12. 2010
Dát tip
KZ je koncentrační tábor, promiň, jsem zvyklý používat německou zkratku...

FAE BOMB
15. 12. 2010
Dát tip
N: Co je KZ? Krabičky Záchrany? Jsem totiž bejvalej skaut... Možná "Kulomet Zastřelovací"? Používal se k zaměření bezzákluzové protitankové zbraně... Válka fakt asi bude, pže čistě statisticky. Za celou známou historii neminulo sto let, aby nebyla aspoň jedna totálně zmasakrující válka. Samozřejmě vzhledem k počtu obyvatel. Fakt lidstvo natolik zmoudřelo, že už žádný války nebudou...?

Neuwe
15. 12. 2010
Dát tip
trochu mi to připomíná menu v KZ, ale jako cynický historik se směju až se za bramborami naditý panděro popadám... tak se tohle naučte, protože válka bude, neboť lidstvo je banda nepoučitelných hovad...(až na vás, samozřejmě) T

FAE BOMB
15. 12. 2010
Dát tip
Vygoogli mi na něj adresu, já mu ten recept přepošlu. Jestli mě pozve do pořadu, tak tam ale budu v maskáčích a plynový masce, aby mě nikdo nepoznal... :-))

Andyhell
15. 12. 2010
Dát tip
Babica hadr :))

FAE BOMB
15. 12. 2010
Dát tip
ren: Tak to's mě skoro urazila! Fakt to neni ani tak vo vaření, natož pak vo plánování příští světový války. Nedávno jsem dělal bramboráky s více-méně stejnym receptem. Dá se to. Ten vodšťavňovač fakt funguje a ušetří spoustu práce voproti klasickýmu struhadlu. To jó... Akorát je to pak hodně jemný... Spoustu věcí jsem si tam ale přidal pro (literární) vylepšení a mělo by se to číst spíš jako "blbůstka". Když se toho receptu budeš striktně držet, tak to ale uvaříš, jak psáno mezi řádky a jíst se to fakt dá! Primárním cílem ovšem bylo udělat si legraci z klasický tištěný kuchařky...

renegátka
14. 12. 2010
Dát tip
Náhodou, žádný smích, velké uznání.

FAE BOMB
14. 12. 2010
Dát tip
Šepotka: Když jsem si naposled kupoval lízátko, tak stálo korunu... ren: No, jen se všichni smějte, jak jsem blbej. Až bude teda ta válka, tak se budu smát já a žrát při tom bramboráky! :-))

renegátka
14. 12. 2010
Dát tip
Fae, máš to zmáknutý.*

:o))))))))))))))))))))..kde seženu lízátko za dvě kačky..ptám se?????????

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru