Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O malém bohu nočních můr

26. 12. 2010
18
25
2279
Autor
snake_01

Věnováno Zdendovi Škrabánkovi, když už se dal na tu "řeholi", a krom toho jsem mu letos nedal nic k Vánocům, takže:

Rozsvítil jsem lampu

a nočním můrám

se narodil bůh

-

Bůh žárovky

není tím trestajícím

bohem svíčky

-

Prohlásil prorok

a máchnutím tykadel

pootočil můřím

vesmírem

-

-

A já měl pocit

stvořitele

 

který potřebuje zrcadlo

aby si dohlédl

na vlastní

záda


25 názorů

Já se tedy zaměřuji hlavně na prózu, ale když už jsem byla vyzvána: - formálně mi to přijde celkem slušné; vyrušilo mě náhlé vypadnutí z naznašeného rytmu zkrácením a zrychlením ve verši: bůh žárovky - myslím tím slovo bůh, ten náhlý jednoslabičný začátek oproti předchozím veršům - předpokládám ale, že je to záměr, zdůraznění právě tohoto slovního spojení, dodání mu váhy. Působí to na mě tak. Myšlenka zajímavá, příjemně podaná, jen v závěru trochu tápu - tak jsem se během čtení vžila do obrazu můry u lampy, že náhle objevení zrcadla mě zmátlo. Pravda, je to oddělené, měla jsem čekat změnu. A formálně mi tahle formulace torchu drhne, najednou text zpomalí a dostat se přes: který potřebuje zrcadlo aby si dohlédl až k zrcadlu mi přišlo děsně dlouhé Celkově bych to zhodnotila podobně jako blbjenka: líbí, sympatické, dobré, na písmak velmi dobré, ale ne mimořádná pecka. Ovšem, tím neříkám, že neměla být napsána - ´je doufám jasné, že spíše chválím. Mimochodem, nedočkavost po kritice chápu - na druhou stranu, i kritici jsou jen lidi a nemají na starosti jen písmák :-) Hezký den.

blbjenka
27. 12. 2010
Dát tip
tak aspoň to :))

snake_01
27. 12. 2010
Dát tip
Nevyřešíme, ale myslím, že se shodneme :o)

blbjenka
27. 12. 2010
Dát tip
no, hodně lidí si myslí, že volný verš=sednout k papíru a vyblít na něj, co mě zrovna napadne. pak to podle toho vypadá. ale za to mužou tydlecti postmodernisti a celá ta moderní výchova - každej může dělat cokoli a všichni jsou jedineční :)) což je ale uplně mimo téma a těžko to tu vyřešíme.

snake_01
27. 12. 2010
Dát tip
Víš, já mám dojem, že většině lidí, kteří si tu hrají s volným veršem chybí "klasická průprava", nemyslím si, že je na škodu vyznat se v ratmu a rýmu. U mě to bylo tak, že jsem psal na formu, vydal jsem sbírku básní se snahou o formální dokonalost, ale pak mi to přestalo stačit a potřeboval jsem zčistajasna mnohem víc významu, a tak jsem se přestal vázat, nejdřív pozvolna, pak úplně - a od té doby si nejsem ničím jistý. Rozhodně ale nesouhlasím s (tady tolikrát se vyskytujícím) rčením: "nejde ti rým - zkus volný verš!"

misty
27. 12. 2010
Dát tip
fajn namet :)))

blbjenka
27. 12. 2010
Dát tip
nepochybně, páč volný verš dělá kdekdo a najít v něm nějaký vlastní styl musí bejt už poněkud problém :) pokud víš, co chceš, je to dobrej začátek. co se týče jednoduchosti vyjadřování, já jsem pro. pak už jde jen o to, aby se jednoduchost nezvrhla v banálnost třeba a aby to nebylo stále na jedno brdo, žejo.

snake_01
27. 12. 2010
Dát tip
Je to inspirované blízkovýchosní a židovskou tradicí a tam se metafory moc nenosí, navíc mě pomalu opouští období, kdy jsem vykresloval jednoduchou myšlenku co nejsložitěji a snažím se o pravý opak - jinak já na to vzdělání mám, problém je ale v tom, že u volného veršw je člověk vždycky na tenkém ledu...

blbjenka
27. 12. 2010
Dát tip
já taky nejsem erudovaná, žejo. a wono taky - nejlíp se něco komentuje, když je to úžasně skvělé, nebo naopak jsou v tom zjevné kiksy. když je něco tak nějak normálně celkem dobré, tak opravdu nevim co říct. taky nevim, jakej byl záměr. někdo by moh říct, že způsob vyjadřování je tady u toho příliš obyčejný, někteří, obzvláště kritici, třeba milujou složité metafory a krkolomná slovní spojení a spoustu všelijakejch pičičand okolo - ovšem pokuds to přesně takhle jednoduše a čistě chtěl, pak je to přesně takhle v pořádku. v jednoduchosti je krása, pokud ji tam chceme hledat.

snake_01
27. 12. 2010
Dát tip
Ano, jenomže pak se ocitáme v začarovaném kruhu, jak mám způsobit, abych vylepšil svůj projev, když mi chybí adekvátní odezva a ty to spíš cítíš, něž že bys to dokázala analyzovat...

blbjenka
27. 12. 2010
Dát tip
čůráš na špatnej patník, co já jako s tim. (neplacenou funkci navíc nelze vymáhat, takže sedávej v koutě, budeš-li hodnej, najdou tě :)) třeba až napíšeš něco nejvíc nejlepšího. tohle je sympatické vyjádření zajímavé myšlenky. leč ze židle mě nezvedlo, páč takovejch je tu dosti.

..noo..někdy jim to trvá..někdy tě zasklí úplně..to ja fakt..já měla taky báseň v aréně a nic..:)

..koukám.,.,že jsem zapomněla tipnout..napraveno..:)

Alegna
27. 12. 2010
Dát tip
i když není pro mě T*

..uf aa..avi.. ,,to je to nejlepší co jsem dnes četla..... ,,dík..Dave

snake_01
26. 12. 2010
Dát tip
Pomerančová: Uznávám, že Goghovská variace byla jen taková hříčka, ale tuhle báseň určitě začlením do své nové sbírky, tak by mě zajímalo, co vy na to...

blbjenka
26. 12. 2010
Dát tip
žárovka ovšem taky pálí... leda tak úsporné zářivky - to by moh bejt dobrej bůh :)

snake_01
26. 12. 2010
Dát tip
Není zač, těšilo mě :o)

už u první sloky jsem věděl že se mi bude líbit až do konce... díky

Můra73
26. 12. 2010
Dát tip
velmi přitažlivá ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru