Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poslední sen

26. 11. 2001
3
0
3598
Autor
Ansuz

Otevřel oči. Nad ním se sklánělo několik mužů ve středověkých zbrojích. ?Generále,? řekl jeden z nich. ?Jste v pořádku?? ?Cítím se dobře, ale nejsem si jist kdo jsem a kde jsem,? odpověděl. ?Budete mě muset někdo vyprávět.? Muži si mezi sebou vyměnili rozpačité pohledy, a pak ten první pravil: ?Počkám na vás venku, generále.? Poté co všichni opustili stan, si konečně dovolil vstát. V hlavě ucítil tupou bolest a na zátylku nahmatal velkou bouli. Byl oděn do lehkého koženého brnění severského typu se zlatými odznaky na hrudi. Ty zřejmě označovaly jeho hodnost. Na krku se mu houpal symbol Thórova kladiva a na stojanu vedle lůžka visel tmavě modrý plášť se zlatou přezkou. Kromě lůžka a stojanu byl ve stanu ještě hrubě zhotovený stůl, na kterém byla rozložena velká vojenská mapa. Mapa byla zatížená olejovou lampou.

Oblékl si plášť a vyšel ven. Zde na něj čekal onen muž, jehož oblečení bylo téměř stejné, jen označení bylo stříbrné. ?Je ti dobře, Ulfrolfe?? zeptal se muž a na tváři se mu objevil starostlivý výraz. ?Ulfrolf jsem asi já,? pomyslel si on. V hlavě se mu ozval našeptávající hlas: ?Jsi generál Ulfrolf, vrchní velitel Dánských vojsk.? ?Hrozně mě bolí hlava a mám všechno trochu pomotané. Pojď se projít!? řekl nahlas Ulfrolf. Jak procházeli ležením, všichni vojáci ustávali v činnosti a s úsměvem mu vzdávali hold. ?Jsou rádi, že tě opět mohou spatřit,? prohlásil jeho společník. V hlavě se mu opět ozval hlas: ?Ten muž je tvůj přítel z dětství a tvůj zástupce. Jmenuje se Adni.? ?Můžeš mi říct, co se mi stalo, Adni?? zeptal se. Jeho přítel se na něj usmál a řekl: ?Před dvěma dny se ulomila větev ze stromu, pod kterým jsi seděl. Od té doby tady vyčkáváme. Armáda generála Edwarda se utábořila dnes dopoledne. Zítra dojde k bitvě.?

?Kolik jich je??

?Třicet tisíc.?

?Nás dvacet. Se skončením odpolední hlídky svolávám ke mně poradu důstojnictva.?

?Rozkaz, generále,? usmál se Adni.

Ulfrolf se vrátil do svého stanu a zkoumat vojenskou mapu a vytvářet vlastní plán bitvy. Na nejjižnějším cípu mapy bylo vyobrazeno město Manchester. ?Anglie brzy padne,? pomyslel si a při této myšlence se pousmál?

Jeho úvahy přerušilo volání z venku: ?Můžeme vstoupit, generále?? Když vyřkl souhlasné slovo, vstoupil dovnitř Adni následován devíti muži bronzového označení.

?Jsme zde na váš rozkaz,? řekl Adni.

?Jak jistě víte, zítra nás čeká bitva s nepřítelem. Angličané mají tři muže na každé naše dva. Očekávám vaše návrhy,? začal Ulfrolf.

První z nich si odkašlal a přistoupil k mapě. ?Já jsem přesvědčen, že vzhledem k přesile bychom měli vybudovat obranné valy??

?Nesmysl! Jen překvapivý útok nám může bitvu vyhrát. Doporučuju použít klínu, rozdělit jejich armádu, a pak je zmasakrovat,? přerušil ho druhý.

?Já bych se spíš přikláněl k první variantě, ale proč stavět valy, když nám je dala příroda. Kousek na sever, tady, máme skalní útvar vhodný pro naše potřeby," řekl třetí.

?Mám jiný nápad. Rozdělíme armádu na tři části. První část se vydá na západ a pokusí se Edwarda obejít velkým obloukem. Druhá část se vydá na východ a provede totéž. Třetí část Edwarda naláká za sebou a stáhne se k tomu skalnímu útvaru. Pak všechny naráz zaútočí,? vysvětlil Adni.

Důstojníci se začali hádat. Ulfrolf je v tichosti poslouchal a současně dotvářel výsledný plán. ?Pánové,? vstoupil jim náhle do diskuse. ?Pozorně jsem vyposlechl návrhy, a tak vás prosím o vyslechnutí mého plánu. Vojsko bude probuzeno na konci první noční hlídky tak, aby bylo schopno zaútočit na Edwardovy pozice ještě před úsvitem. Jsem přesvědčen, že nepřipravené vojsko zničíme během prvního útoku. Co vy na to??

?Nezdá se vám nemorální napadnout nepřipravené vojsko?? zeptal se první.

?Nejde o morálnost, ale o účinnost.?

?Přijde mi to jako dobrý plán. Chceme-li vyhrát, budeme to muset provést takto. Jsem pro,? řekl Adni.

Ulfrolf přikývl a podíval se na skupinku zbývajících důstojníků. Jeden po druhém vyslovili svůj souhlas. Pokynem ruky jim naznačil, že mohou odejít. Vyšel za nimi a nařídil hlídce, aby ho zbudila. Pak se vrátil do stanu a ulehl na lůžko.

Probudil ho hluk v táboře. Oblékl se a vyrazil na kontrolu příprav. Vojsko se již začínalo formovat k útoku. V davu vojáků zahlédl jednoho ze svých důstojníků a zamířil k  němu. ?Sestav skupinu dvaceti mužů, která pobije hlídky!? Muž přikývl a začal vykřikovat jména vojáků. Zbytek vojska se mezitím seřadil a vyčkával na rozkazy. Někdo mu poklepal na rameno. Ulfrolf se otočil a spatřil před sebou vojáka držícího za uzdu bílého osedlaného koně. Náhle se od nepřátelského tábora ozvala poplašná trubka. Ulfrolf se rychle vyhoupl na koně a křikl rozkaz. Armáda se dala do pohybu. Vojáci generála Edwarda teprve sbírali zbraně, když mezi ně vtrhli rozběsnění Dánové. Bitva byla krátká. Větší část Angličanů byla pobita a zbytek se rozprchl do všech stran. Generál se rozhlédl po svých lidech. Většina z nich byla od krve, ale naživu. ?Najděte zbytky a pobijte je!? rozkázal. Vojsko se okamžitě vydalo splnit jeho rozkaz. Náhle se k němu přiřítil Adni a v ruce držel meč jednoho z anglických důstojníků. ?Sbíráš trofeje?? usmál se Ulfrolf. ?Tak nějak. Víš co je tvá hlavní chyba? ? Vždycky přežiješ to co nemáš. Dnes to bylo naposled, co jsi byl lepší než já!? řekl a vbodl mu do hrudi ten anglický meč.

 

Domem se rozezněl budík. Když ho dlouho nikdo nevypínal, vydala se zjistit co se děje. Vstoupila do ložnice svého pětadvacetiletého syna a nalezla ho s obrovskou krvácející dírou v hrudi. S výkřikem omdlela.

Později přijela policie, ale nenašla jedinou stopu. Žádnou věc, která by tu neměla být kromě otevřené knihy na nočním stolku. Na otevřené straně bylo napsáno:

Když byl generál Ulfrolf zabit, stal se vrchním velitelem Dánských vojsk jeho pobočník Adni. Adni se ukázal jako neschopný velitel a Dánové byli zatlačeni zpět do severních pustin.


MdF
25. 04. 2003
Dát tip
Ansuzi, konce tvých povídek mně teda dostávaj :) zlepšuješ styl, to se mi líbí, těším se na další věci, co tady máš

Reistlin
04. 01. 2002
Dát tip
Zvláštní konec

Ansuz
08. 12. 2001
Dát tip
Beru tvé doporučení vážně. :-)) Přečtu si.

Rytíř
07. 12. 2001
Dát tip
Ansuz: Předimenzovaný počty si samo dovolit můžeš, stejně jako generála - ale pak by to (alespoň podle mě) chtělo trochu víc zdůraznit, že se jedná o pohled kluka naší doby... Ten by mohl snadno 4000 chlapů považovat za deset tisíc, stejně jako kapitánovi říkat generál. :)) Je fakt, že tím bys trochu přišel o pointu. :)) PS: Jestli jsi ho ještě nečetl, tak ti Kladivo a kříž fakt doporučuju - není to možná vrchol, ale je to dobré, pro nás nadšence krásný čtení! :))))

Rytíř
07. 12. 2001
Dát tip
Kurňa chlapi, tak jsem se právě odhodlal uveřejnit zde ten svůj "První sen", abyste i vy mohli drbat mě - a ono nic! :(( Můžete mě poradit? Píše mi to "Error on page", jakmile kliknu na cokoli z toho meníčka nebo na Odeslat. :(( Sakra práce... Vypadá to, že tam jsou nějaký Javovský scriptíky, co ten můj IE neumí. Herdek filek, a to mě fakt zajímalo,co na to řeknete! :))) Možná napíšu tomu šikulovi, co se stará o běh celýho Písmáka... Ale to chvíli počká, co mi řeknete. :))) Díky a mějte se!

Ansuz
03. 12. 2001
Dát tip
Simi, jen pár maličkostí. Ten "pablb", který tady Dány vedl skutečně dánem nebyl. A Harrisonovu knihu jsem nečetl.

tak jsem se konecne dostal k Tve nejnovejsi povidce a musim rici,ze me to zklamalo :( nerikam,te se mi to nelibilo,to ano,svym zpusobem...ale zklamalo me,ze jsi z Danu udelal organizovanou armadu pablbu,vedenou jeste vetsim pablbem,ktery snad ani Dan nebyl,protoze takhle hloupe by se zadny viking nechoval...pripoustim moznou inspiraci Harrisonovou knihou Kladivo a kriz,ale ta mela prece jenom alespon trochu zachovanou tu "hrubost" a "kouzlo" vikingu...Ty jsi z nich udelal jenom dalsi narod z mnoha,nijak vyjimecne,nijak vycuhujici z davu...ale to klidne pochopim,jen me to asi na tom trochu mrzi...souhlasim naprosto s Rytirem,rekl toho spoustu,co mi na teto povidce prislo podivne...je slabsi,cetl jsem od Tebe lepsi chlape :) takze celkove hodnoceni = libilo,ale s mnoha vyhradami,takze bez TIPu tentokrat

StvN
01. 12. 2001
Dát tip
Já bych se přiklonil spíš k Rytířově kritice. Dodal bych jen, že se píše vzbudit, ale to asi víš.

Ansuz
30. 11. 2001
Dát tip
rytíř: vzhledem k tomu, že se tohle nikdy ve středověku nestalo, tak si myslím, že si mohu dovolit trochu předimenzovaný počty. Jinak slovo generál, mě přišlo asi nejvýhodnější. Máš pravdu s tím, že se to stalo modernímu mladíkovi, ale tu jeho zmatenost snižuje právě našeptávající hlas.

Zazi
30. 11. 2001
Dát tip
Nóóó - jo líbilo (fakt se lepšíš a tak TIPnu)!

No pánové jsou asi větší odborníci než já. Ani jsem si takových věcí nevšiml. Ale líbilo se mi to a *TiP*

Rytíř
28. 11. 2001
Dát tip
Měl jsem/mám v hlavě VELMI podobný příběh, tedy co se základního rámce týče.. :)) Akorát že já tomu říkám "První sen"! :)))) Nelíbilo se mi pár věcí - ale možná to bylo schválně. :)) Např. hodnost generála mi ke středověkým Dánům fakt nesedí, ostatně ani Angličanům moc ne. A pak, když TY se probudíš a hlavu máš jak střep, taky řekneš kámošovi, že se cítíš nejistě?? Ne, nudeš nadávat, chtít vodu a klid. :))) A neřekneš: "Budete mě muset někdo vyprávět:" ale něco jako: "Co se sakra stalo?" Nejsem si jist, jestli jsi chtěl popsat pocity 25 letitýho mladíka, kterej by se ocitl na místě Ulfrolfa. Pokud jo (nasvědčuje to výraz "středověká zbroj" a "zbroj severského typu", které by samozřejmě současník nikdy nepoužil), pak by snad mohl být ještě zmatenější... A poslední věc - ta není ani tak na Tebe, spíš obecně: ty tisíce můžů v armádách mě prostě fascinují! Nehorší je v tomhle bezesporu Eddings, který operuje pouze v desítkách tisíc mužů... :)) To je přece úplně šílený, mluvíme o středověku, tam když se sešlo na každé straně 10,000 mužů, tak už šlo o bitvu armád celých národů! Nemluvě o tom, že ztráty v těch bitvách nebyly zdaleka takové, jaké si představujeme - když zemřelo 10% vojáků, tak to byla krvavá bitva, když 30%, tak to byl masakr! Ale jinak to rozhodně nebylo špatné, nene - to bych se k tomu nevyjadřoval... :))) Čili hodně zdaru v další tvorbě, jsi lepší než já, protože jsi to dotáhl do konce! :)))

Cthulhu
28. 11. 2001
Dát tip
Upřímně řečeno jsem ještě před chvílí chtěl napsat na tuhle povídku poněkud rozsáhlejší kritiku - a ejhle, on mě předběhl Rytíř! V podstatě všechno, co jsem chtěl této povídce vytknout, už tu vypsal přede mnou (plus některé věci, kterých jsem si ani nevšiml :-) Jinak ale nemohu říci, že by se mi povídka nelíbila, byla slušně napsaná a měla zajímavou zápletku. Jenže ve mně z neznámého důvodu nezanechala nějaký hlubší dojem, což spolu s Rytířem uvedenými chybami znamená, že nedostane tip.

Funda
27. 11. 2001
Dát tip
Tisknu, přečtu, příjdu.

Feeling
26. 11. 2001
Dát tip
uáá, to se mi teď nechce číst ;-) až jindy ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru