Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Berlín

03. 01. 2011
5
5
2494
Autor
Movsar

Berlín 2009

V městě cizím
v reji milionu masek
rozeznal bych Tě znovu
snadno
jako tehdy v létě
pod lipkami se popelili vrabci
a tys byla krásná
jak anděl
co přišel tomu městu
odpustit všechny staré hříchy.


Berlín 2010

Podruhé už věděli jsme
kde se hledat a najít
ale kdybychom to i nevěděli
nohy ztěžklé nekonečnými ulicemi
zavedly by nás s jistotou
zas k sobě.
Wohin anders?

 


5 názorů

Zbora
07. 01. 2011
Dát tip
Jsem u Tebe zvyklý na vyšší laťku.

Movsar
04. 01. 2011
Dát tip
Horáčkovu poetiku mám velmi rád, dokonce snad jeho písńové texty mám ze všech nejraději, takže takový odkaz mě těší. Ano, Berlín znám, i když jen trochu, jako turista, ale zase ne jen jako turista. Protože Berlín mě naprosto okouzlil svou svobodnou atmosférou, zopakoval bych bez váhání slova JFK: Ich bin ein Berliner. Díky vám všem třem!

nohy ztěžklé nekonečnými ulicemi ..nádherná báseň..

Max Hutar
03. 01. 2011
Dát tip
Ó. Ty znáš Berlín, Movsare. Obě dvě ty básně mají do sebe i něco jako celek, tak každá zvlášť. V první se mi líbí ta letní atmosféra, vrabci popelící se s drzou bezstarostností kdesi na břehu Sprévy, kde ani nikdo nevnímá, že se jedná o břeh Sprévy, a ten Anděl, který je v tak nejasných konturách, až skoro vyrůstá pocit, že je to sama personifikace Berlína a Berlín sám sobě přichází v podobě krásné dívky odpustit. Ta druhá, s tím úžasným ročním odstupem, s tím opětovným vstupem do pralesa těch (ano) nekonečných ulic, ve kterých člověk tíhne k vyšlapaným cestičkám, protože by se jinak zbláznil. To mě bere snad ještě víc. Ano. Přijede-li člověk podruhé do Berlína, nepotřebuje ani vyhledávat známá místa a lidi. Samopohybem u nich stejně skončí, byť by si třeba postavil hlavu.

blbjenka
03. 01. 2011
Dát tip
Rozeznávám zvuk chůze, co se odráží, od výloh hlučných pasáží, tvou samotu, tvé závaží, já vždy rozeznávám tvé boky, když jdeš ulicí, tvé vlasy mezi pšenicí, tvou vůni mezi tisíci...ˇRišo Muller :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru