Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na Křídlech Anděla

04. 01. 2011
15
58
4489
Autor
NightStalker

Ozvěna rozeznívá se v hlavě mé 

Dost podobná ostatním

Které jsem slýchával

Pomalu usínám

 

Štěstím unešen

Smutkem vražedným zabíjen

Ozvěna zní dál

 

Šeptá slova něžná

Jen tak vzdychnu

A představím si tu krásu

 

Plout tak štěstím dál

Nikým a ničím nerušen

V pevném objetí se rozplývat

A na obličej krásy se dívat

 

Přemýšlet

Ale nic nevymyslet 

A trápit se jen

 

Budoucnoust nejistá

Snad i smrtelná

Ale s andělem dá se překonat

Letět na jeho křídlech

Na křídlech lásky

 

Je jedno kam

Hlavně pořád

A navždy


58 názorů

Díky Ti Giggle...

Díky Jarmilko : )


Díky za názor ZÉ

Ohhhh to jsem moc potěšen...ale můžeš mi dát tip místo známky : )...

Margaretta
12. 01. 2011
Dát tip
Páni, moc hezké. ten pocit, který z toho mám, mi velmi připomíná ten, jež mívám v některých situacích, s určitou osobou. Škoda, že se to tu neznámkuje jako na PP. Dala bych určitě jedna! :)

ufffff to jsem si oddechl...jinak bych musel hodit Ramiréze a to by jsi asi nechtěl co?: D

Fëanor
11. 01. 2011
Dát tip
Neee. A když, tak v dobrém.

Omluva se přijímá, ale co zase ta poslední věta?...Zase provokace ju?

Fëanor
11. 01. 2011
Dát tip
Hele, víc udělat nemůžu, než se omluvit. Mazat to nejde, bohužel. Schválně to není. Ale nebyl jsem to já, kdo tu říkal, že to s poezií myslí vážně... ;)

Tebe asi brzo vykastruju jestli s tím nepřestaneš : D

Běž už do hajzlu fakt nikdo na to není zvědavej...

Fëanor
11. 01. 2011
Dát tip
A do... sorry. Omlouvám se, už nevím, kam píšu... :(

Fëanor
11. 01. 2011
Dát tip
ACA, 1. Vyváženost se týká použitých prostředků, extrémnost náboje, který se jimi snažíme zachytit. Příklad vyváženosti Jan Skácel: Pořád (úryvek) Tolik se bojím ticha do němoty, té tíhy na stromech a věčnosti, co v lidech přestala. To je vyvážené! Představ si, kdyby chtěl někdo podobnou myšlenku vyjádřit a přitom "psal srdcem, nepřemýšlel o tom, prostě ho to napadlo a už to moc neupravoval": Bojím se tíhy té na černých stromech a věčnosti té, co už jí není v lidech všech. Příklad citové extrémnosti Jan Skácel: Smuténka (úryvek) To až se v září stmívá, už bez sametu, drsně, naholo, po poli chodí smuténka a zpívá. Jak málo slov ve skutečnosti potřebuješ, abys PŘEDALA tu silnou emoci dál, nezeslabenou a nevykastrovanou, že?

Děkuji Mockrát...: )

Moc hezké :)

Fëanor
11. 01. 2011
Dát tip
Masožravko, ještě malá technická poznámka k "přílišnému vkládání emocí a tudíž kýči": Kýčovité se stává dílo, které ty emoce, ten náboj, ty koule nemá, ale aby to tak nevypadalo, je (vědomě či nevědomě, to je jedno) vycpáno umělinami a příkrasami, které to zdání budí. To, co chtějí říct kritici, je IMHO, že dílo má něco hodnotného obsahovat samo o sobě. A ta hodnota by měla být vyjádřena bez příkras, slova by měla být nástrojem, nikoliv ornamentem. Pak je dílo pravdivé a uvěřitelné.

TO Fëanor: JÁ POEZII BERU VÁŽNÉ....JEN NEMÁM NÁLADU SE DO DISKUZE ZAPOJOVAT....AŽ SE VŠE UROVNÁ BUDU REAGOVAT..NEBOJ ODPOVĚDI SE DOČKÁŠ...DÍKY MĚJ SE DOBŘE...A ZASE SE NĚKDY STAV...

Fëanor
11. 01. 2011
Dát tip
NightStalkere, nesmírně v této diskusi záleží na tom, jestli to s poezií myslíš vážně. Ze Tvé odpovědi v podstatě vyplývá, že ne. V tom případě mi, prosím, odpusť, že jsem rušil, a mojí kritiku ignoruj, protože je tímto zbytečná. Nenech se rušit, žij šťastně a tak vůbec! Lidé mohou být k sobě hodní a přátelští, aniž by sdíleli plně své záliby. :) (Kdyby se situace někdy v budoucnu změnila, sám už budeš nejspíš vědět, co s tím.) Masožravko, poezie je i o vyváženosti. A kdo se stal mistrem, má cit pro věc, může si dovolit zajít k té hranici rovnováhy hodně blízko, nebo ji dokonce i maličko překročit. Ale tady na Písmáku takoví nejsme. Někteří se to teprve učíme, a někteří se tu jen tak sdružují, důvody ponechme stranou. Výjimky existují, ale my mezi ně s pravděpodobností 99,99999% nepatříme. Více by bylo na zdlouhavou a asi i zbytečnou diskusi. Napsal jsem, co jsem napsal, a nic bych na tom nezměnil. Měj se fajn! :)

Děkuji Moc Aleg...: )

Alegna
11. 01. 2011
Dát tip
Já už jsem svůj názor řekla, ono je to vždy spíš věc pohledu a ten máme každý jiný. Když už vezmu hodně přetřásaný verš "Smutkem vražedným zabíjen" - každý by to vyjádřil jinak, nejúčinější je jednoduchost, takže třeba - "smutkem umírám" - možná by bylo pro většinu přijatelnější, ale zase je to jen můj názor. :-))

Děkuji Přemocrát Almo : )

t* moc pekne

Já píšu srdcem, nepřemýšlím o tom prostě mě něco napadne tak to napíšu, záleží na tom co prožívám a čím se nechávám inspirovat, třeba když poslouchám nějakej song, tak mě napadá spousta věcí...a ty taky píšu...nějak nad tím nepřemejšlím a nějak drasticky slova neměním...takže asi tak...

Fëanor
10. 01. 2011
Dát tip
K diskusi se Šepotkou na začátku: (Věř, že teď budu chvíli mluvit z vlastní bolestné zkušenosti.) NightStalkere, TOHLE taky NENÍ Tvůj styl. Akorát to ještě nevíš. Poezie je něco citově extrémního. Začínající autor to obvykle zamění za "vznešeného". A aby na to rychleji dosáhl, udělá skoro každý tu chybu, že zatím nevyvinutý cit pro sílu textu nahradí "došperkováním". A protože je obvykle nevyvinut i cit pro vkusnost, dopustí se tak hrubých věcí, jako jsou ty příšerné archaismy (viz dále) -- vždyť, co je archaické, musí znít přece dostatečně vznešeně; OPAK je pravdou! Například inverze typu: "Ozvěna rozeznívá se v hlavě MÉ Smutkem VRAŽEDNÝM zabíjen A trápit se JEN", patetické výrazy, jako: "slýchával zabíjen", klišé bez obsahu: "Plout tak štěstím dál V pevném objetí se rozplývat Na křídlech lásky", zní hrůzně, hůř, než nám dnes zní třeba Arbesovo: "I obcovati s přítelem mým bylo mi v té době nehrubě příjemno." Ale Arbes psal adekvátně své době, a kdyby žil dnes, napsal by to jinak. Což musíš i Ty! DOBRÁ poezie je energie vložená autorem, která pramení z díla a PŘENÁŠÍ se na čtenáře. Dochází k tomu časem a pílí -- protože nikdo nespadl z nebe učený --, když autor najde to, co měl do díla opravdu vložit, a už to nemá zapotřebí dále vyšperkovávat. Tehdy to začne fungovat. Krátce řečeno, piš opravdově, jak Ti radí Šepotka, uč se a snad to přijde. Promiň, že to píšu tak drsně, ale zjemňováním bych leda prodlužoval toto Tvoje bolestné období, které potřebuješ překonat co nejrychleji. A připrav se i tak, že s tím bude nutno bojovat UŽ NAPOŘÁD, pokud je pro Tebe poezie důležitá a nepověsíš jí na hřebík. Držím palce!

NEEEEE vůbec...děkuji za to...

už se stalo : ) Ale díky...je toho teď na mě moc...tak asi proto...Díky za doporučení...a zese se někdy stav...budu rád : )

ohhh Děkuji Přemockrát...občas ani nevíme, ale prostě to cítíme : )

Děkuji Přemockrát S.

slivaka
08. 01. 2011
Dát tip
...smrtelná vždy...*t.

Děkuji Mockrát Bosko : )

Bosora
07. 01. 2011
Dát tip
Taky s tím nemám problém. Líbí a moc T*

Krásná jako já?? To jako uvnitř : >...

Děkuji Moc Angel...

Krásné a hluboké *t

Díky Mockrát.....: )...

Taubla
05. 01. 2011
Dát tip
silné

Alegna
05. 01. 2011
Dát tip
líbí se mi myšlenka, zamilovanost z toho hezky promlouvá, jen mi to neplyne tak lehce, možná řeč použitých slov je pro mně složitější. Dokáži pochopit použité obraty právě díky tomu, co cítíš, jen pro čtenáře je to příliš nadnesené. Šepot sice použila hodně kontrastní slova :-)), ale musím s ní souhlasit

:)))))))))))))))))..neeeeeeeeeeee..:)))))

Jo v pohodě...pro tebe budu psát jenom o šukání : D

..tak jo..jak chceš..Niku..:) --ale pro mě ne..nezlob se..)

díky moc Beastie....

To whisperintreetopofthetrees: to bych sice mohl...o tom šukání a tak, ale není to můj styl...

Smutkem vražedným zabíjen ..malý příklad.. ..nemůžeě napsat..že ..já nevím..smutek mě zahnal do kouta? ..nebo..jen jsem nasraný..šílený,,vidím tě v sobě..chci tě milovat..šukaat..nechat si o tobě zdát.. jsem z tebe hin!!!! ..to je jedno.. ..tak jak to cítíš..

tohle jsou moje slova...jakej patos zase...?????

..Niku..víš..že tě mám ráda..ale todle ne!!! ..zbav se patosu.. ..jsi přece zamilovaný!!!!! zkus napsat jak ti chybí..cokoliv.. ale vlastními slovy!!!! ..zaposlouchej se do sebe a napiš co cítíš..tak obyčejně..

Děkuji Moc.....jsem rád, že se ti líbí... : )

Sebastiana
04. 01. 2011
Dát tip
Jo, líbí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru