Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

HELEPRDA

06. 01. 2011
18
52
3742
Autor
brackenridge

Helenka si to štrádovala do školy v pletené vestě a krepsilonových kalhotách. Mastné vlasy přidržovala sponka s beruškou.

 

Šťouchla jsem do Katky:
„Myslíš, že jí dneska voblík dědeček nebo babička?“

Zahihňala se do rukávu:
„Fuj, ta má zase mastný vlasy, Heleprda.“

„A jak smrdí! Fuuuj...“

Učitelka nás opakovaně napomínala, že se nesmíme Helence posmívat, a tak jsme s Katkou udržovaly naše ostrovtipné poznámky v tajnosti. No co, Heleprda na nás pořád žalovala!

 

V dětství jsem neměla ráda teplé mléko, protože se na něm usazoval škraloup. Počkala jsem, až máti bude z dohledu a obsah hrnku chrstla do pokojového fikusu. Maso odpočívalo za žgraněmi, než se mi jej podařilo vyplivnout do záchodu. Katka toho jedla ještě méně, než já. Chutnal jí jenom obložený chléb (vajíčka, rajčata, hořčice). Ostatní  potraviny umělecky blila za rohem domu. Nevím, jak to dělala, ale nemusela si ani strkat prst do krku a bleee...vrabci se slétali na rizoto.

 

Heleprda nám byla trnem v oku již od druhé třídy. Její prarodiče nosili učitelce vajíčka, aby Helenku hodně chválila. Ale ani to jim nestačilo. Chtěli, aby trestala Helenčiny nepřátele, a tak jsme s Katkou často zůstávaly po škole a opisovaly učebnice. Soboty odpoledne proto byly vyhrazeny kutí ďábelských piklů proti Heleprdě (u mě v dětském pokojíčku). Moje morče se tak nechtěně stávalo komplicem v protiheleprdím odboji.

„Ten Muf by pořád jenom žral a bobkoval,“ povzdechla si Katka.

„Jo, jo, bobků vyrábí spoustu...“
Katka se nadchla:
„Nasypeme jí je do svačiny?“

„Ne!“ rozhodla jsem velitelsky.

 „Ucpeme jí klíčovou dírku od branky!“
„Chá chá!“ zasmála se zlověstně moje hubená kamarádka.

 

S papírovým pytlíkem plným kontrabandu jsme vyčkávaly za rohem, až půjde Helenka do klavíru. Zamknula branku a upravila si pramen mastných vlasů, který ji vypadl ze sponky. S notami v podpaží si to namířila do kopce, směrem ke kostelu.

„Rychle, dělej, už je v trapu,“  pošeptala mi Katka rozechvěle a přistrčila mi sáček s bobky. Proč já? Chvíli jsme se handrkovaly o to, která z nás operaci provede.

Katka tvrdila, že já už mám stejně prsty od bobků, protože jsem jimi plnila pytlík. Já se ale ohrazovala, že právě proto je teď na řadě ona. Nakonec jsme dílo v opuštěné ulici provedly spolu. Raz, dva, tři, bobky ven, pět, šest, sedm, bobky šup do dírky. A pryč! Na Heleprdin návrat jsme nečekaly. Katku čekal doma obložený chleba a já musela cvičit na housle (ach jo).

 

Listy jabloní se zachvěly a na kmen dopadly první krůpěje podzimního deště. Helenka se vracela z klavíru. Na začátku ulice si připravila svazek klíčů, aby je pak nemusela dlouho hledat. Pološeří spolklo obzor. Helenka zaslechla za sebou kroky. Přidala. Zachrastila klíči. Tenhle! Nemohla se trefit do zámku. Zpotila se úsilím. Proč tam ten klíč nepasuje? Cizí kroky na dosah. Helenka se ohlédla. Muži v pláštěnce se v ruce zablýskl nůž. Helenka vykřikla. Muž vykřikl.

 

„Ježišmarjá holčičko, promiň, já jsem tě nechtěl polekat, chtěl jsem ti pomoct!“
Pláštěnkář zručně vydloubl bobek ze zámku a ještě jednou se Helence omluvil.

„Já jsem takový pako, fakt, holčičko, chlap s nožem v prázdné ulici, sem to ale blbec! Ale taky jsem se lekl, jak jsi se lekla!“ zasmál se přátelsky.“

„To nic,“ špitla Heleprda a vklouzla do zahrady.

Předsíň zapáchala špenátem.

 

„Tak poď, Helinko,“ hulákal z obýváku dědeček podnapile, „babka není doma, tak dostaneš zase to speciální trenýrkové lízátko, jako minule!“ 


 



52 názorů

100Wzarovka
09. 01. 2011
Dát tip
Brack To co jsme si dohodly platí! Stále více jsem přesvědčená, že to musíme dotáhnout...

Metta
07. 01. 2011
Dát tip
Zé: vůbec jim nevěř ! chtěj mě jenom takto zdiskreditovat

..no..máš jistě pravdu..já to tak povrchně brala...)) ..hele..píšu fejeton..aspoň doufám.. ..tak si dáme na chvíli pohov..jo?..:)

..nechtěla jsem tím říct..že ostatní povídky nudí.. ..jen některé.. ..některé se špatně čtou..ovšem dobrých povídkářů tu pár je..z těch co jse stačila pšečíst.. ..ovšem..todle je něco nového..o to mi jde.. ..mám načteno hodně..jsem knihomol..

..no a s tím já souhlasím.. ..nový neotřelý styl..skvělé nápady..nápaditý a vytříbený jazyk.. ..a hlavně NENUDÍ NÝBRŽ BAVÍ!!!!!

..ne..komplexně..

..no..jsem tu sice jen půl roku ale načteno mám dost.. ..i kririk a často s tebou nesouhlasím ačkoliv nereaguju.. ..to je ovšem můj subjektivní dojem..že ano..

..který máš na mysli? ..že se o tom jednou přesvědčíš? ..to přece ukáže čas..:)) ..nebo že souhlasím s Honzykem? ..o tom tě přece nebudu pžesvědčovat..:)))

..o drsném konci jsem psala já..nikoliv ty..:) ..jo..já četla včera..to je fuk..souhlasím s honzykem..:)

..Zé..nic si z toho nedělej..:)) ..Metta narážela na jiné povídky a básně brack..je to samé hovno..tos ovšem nemohl vědět..:))

..VT..ten konec drsný je..ovšem celkem překvapivý co se týče povídky..nikoliv života.. ..s tou lekci povídkařům má prosecký pravdu.. ..jednou to stejně uznáš..:) ..zé..Meta je jedním z největších hlavounů na zdejším serveru..:))

Metta
07. 01. 2011
Dát tip
VTM: mně ten konec přijde docela uvěřitelný,byť krapet horkojehlový, možná bych ho netučnila

Dave Lister
06. 01. 2011
Dát tip
Boha jeho teda s tím koncem si mě dostala teda drsně:o

hanaka
06. 01. 2011
Dát tip
JOJOJOJOJO, Brack.... *

Honzyk
06. 01. 2011
Dát tip
....diskuse "co teda budes vytlacet" zaslouzila by si zvlastni uznani...))...mozna, ze ji uzde, na hlavni strance, az mi zase hrabne, jeste nez me odvetou do pakarny, zalozim:)))

Honzyk
06. 01. 2011
Dát tip
jojo..))

Honzyk
06. 01. 2011
Dát tip
Metta, ze se do toho pletu, ta je chytra jak jezevec!)))

Metta
06. 01. 2011
Dát tip
Ze: brzo vyjde hlavicka

Metta
06. 01. 2011
Dát tip
Ze. nemyslim, nicmene original nemam k dispozici:))

Metta
06. 01. 2011
Dát tip
dala bych ti k narozkám trenýrkový tento, ale až ho vytlačím

metta ;-DDDD

Metta
06. 01. 2011
Dát tip
oh, řekla bych ti mnohem víc

..juuuu..to jsme ve stejné věkové kategorii..:))) ..brackoušku..nemáš zač..:)))

hlave nenapadne...sepot dik za kraaaaasne prani ;-)))) mettousku...je mi o rok vic nez v roce 2010 ;-DDDD jsem ve vekove kategorii 10-100

Metta
06. 01. 2011
Dát tip
jo a kolik ti je ?

..brack..-hlavně nenápadně..:)))

moc vam vsem dekuji. a....dnes mam narozeniny (nenapadne).

Metta
06. 01. 2011
Dát tip
parada:)

Honzyk
06. 01. 2011
Dát tip
....uzasny....lekce zdejsim povidkarum. Tohle je poctenickoo)) Je "to" proste zivy,velmi uveritelny , napinavy dokonce, mistama az ´filmovy´...a neni to, jak by se na prvni pohled mohlo zdat, az takova sranda....(pod heleprdcinyma mastnyma vlasama drama maly holky). no super/ Tri hvezdicky, !!!D***

Adamova Eva
06. 01. 2011
Dát tip
rozuzlení je fakt síla :O( *

Sebastiana
06. 01. 2011
Dát tip
*

fossilrose
06. 01. 2011
Dát tip
Jak hodnotit dvě holky, které vymýšlí pomstu. Ne ledajakou, ale nápaditou. Vše v mezích zákona. Udavačství se trestá. Jenom se mu musí malinko pomoct. Celý příběh je zasazen do spektra náhodných blamáží, které neuráží, ale nabádají k tomu, aby jsme i mi něco podnikli. Jisté korekce by byly jistě nevšední, ale kdo to lépe chápe než autor sám.

Prosecký
06. 01. 2011
Dát tip
brackenridge, pokračuješ v parádní jízdě a nikdo te počátkem ledna nezastaví. Není to špatné, ale pointa mi připadá trochu násilnější. Průvodní texty se snaží prodlužováním a civilností udržovat napětí, ale možná by mohly být kratší. Zkrátka tip, ale za předchozí texty by byl větší.

..šmária!!!!!!!!!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru