Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sklíčka, sklíčka rozsypanááá

07. 01. 2011
32
45
6794
Autor
Zbora

Rád poslouchám Český rozhlas 1 – Radiožurnál. Člověk se tam občas dozví i něco jiného, než kolik prodělala Iveta Bartošová kolapsů a Leoš Mareš naboural aut. Trochu mě ale vytáčí hudební dramaturgie, která se vyžívá v točení kolovrátku popových hitů odněkud z hluboké éry Supraphonu. Vyjímku tvoří jen církevní pořady se svými žalmy a vysílání pro rómy, ve kterém se pro změnu neustále tančí. Jinak ovšem uslyšíte 5x za den Lenku Filipovou s její Svatobránou, od Lucky Vondráčkové se 3x dozvíte, jak je Tenkej led a od její tety Heleny zase několikrát, že si během Dlouhé noci našla Partu přátel (asi Martu Kubišovou a spol), dále pak minimálně 10x něco uondaného od Chinasky, podporovanými svými slovenskými kolegy, jednoucími na podobné vlně – No Name a Vašo Patejdlem s nesmrtelnou skupinou Elán, která už dvě dekády vyjíždí do české kotliny na zaručeně poslední turné. Každý ze zmiňovaných interpretů vydal již nejméně desítku desek. Na Radiožurnálu z nich znají pouze 2-3 největší písňové kýče.

Pikantnost celé věci je pak umocněna ve chvíli, kdy ve studiu usedne třeba dirigent FOK, hovoří o avantgardě a hudební dramaturg briskně proloží bez mrknutí oka rozhovor zamilovanou písní o rozsypaných sklíčkách. Vcelku by mě zajímaly pocity onoho dirigenta, který je sice pozván k hodinovému rozhovoru, z nějž ovšem 40 minut ukrojí Lucka Bílá, spolu s Novákovým Náhrobním kamenem a nějakým tím hitem od Michaela Jacksona z dob, kdy měl bílé pouze zuby. Když jsem se z rádia dozvěděl ve čtyři ráno aktuální zprávu o úmrtí posledně jmenovaného, dychtivě jsem očekával, co bude. Tohle je příležitost jak Brno, říkal jsem si. Hudební dramaturg nezaváhal ani okamžik a pustil Michala Hrůzu s Kapelou hrůzy.

Na časté už jen víceméně humorné narážky ze strany posluchačů reaguje ČR způsobem typickým pro státní organizace, totiž nijak. Od jednoho pána z onoho rozhlasu jsem se dozvěděl, že každý správný Čech si přeci radši poslechne coververzi Golden Kids o tom, že s dětmi je kříž, než o mnoho lepší originál od Boba Dylana. A navíc, že posluchači mají rádi písně, které si mohou spolu s ČR zazpívat. Nevím, o jakých posluchačích onen pán hovořil. Asi o těch, kteří rádi zpívají také s rádiem Blaník nebo Frekvencí1, kde hrají podobně kultivovanou hudbu v daleko širším záběru a nepřerušují ji ani zbytečnými tlachy o kultuře nebo politice. Navíc lidé znají to, co je jim v rádiu předkládáno. Tenhle argument mi tudíž připadal obzvláště soudný.

Netvrdím, že by veřejnoprávní médium mělo pouštět zásadně alternativní hudební styly jako Downtempo, Jungle nebo EBM, ale když aktuálně informuje o tom, co se děje ve světě, mohlo by vzít v potaz, že se ve světě děje i něco v popmusic. Jan Sahara Hedl si kdysi s úsměvem na koncertě posteskl, že přestože už vydal třetí sólovou desku, na Radiožurnálu stále hrají singl z té první. Nemůžu se ubránit dojmu, že si v kanceláři hudebního dramaturga odškrtli jeho jméno a řekli si: „ták, toho už bychom měli“.

No nic, přichází období chumelenic, tak už se těším, až napadne sníh a já si zase po roce šestkrát denně budu moci s Jarkem Nohavicou zazpívat Ladovskou zimu.
 


45 názorů

dajakbol
12. 05. 2013
Dát tip

Honzo, mal by si počúvať Jazykový koutek, to by si sa dozvedel, ako sa píše výjimka, hihihi.


JiKo
13. 01. 2011
Dát tip
To je důvod proč rádia mají několik čudlíků předvoleb. Člověk by řekl, že na trase praha brno bude poslouchat svou oblíbenou stanici...ale nééé opravdu se musí přepínat. V rádiích asi počítají s tím, že průměrný divák...teda posluchač ;-) je poslouchá max půl hodiny denně... Ale ze všeho nejhorší jsou trpa... diana kobzanová :-)

hezký to máš :-)

hezký to máš :-)

Zbora
09. 01. 2011
Dát tip
A to jo, o tom žádná, jen by nemuseli vysílat pořád dokola svých cca 30 songů :) Někdy mi připadá, že tam mají nějakého discmana, v něm celý rok nastálo jedno vypálené CD - největší hity a akorát vždycky stiskou pause a play.

jejdavilda
09. 01. 2011
Dát tip
Proti fejetonu nic nemám, jen si myslím, že je úplně jedno co vysílají, protože vždycky bude většina nespokojená

To, co jsi popsal ve druhém odstavci se děje i v ČR2-Praha. Když mají v regionálním rozhlase Brno hosta z hudební branže, většinou pustí jeho muziku v alespoň pár ukázkách. Na Vltavě se to rozumí samo sebou. Poučení z radiožurnále je holt vykoupeno strpěním nemožné muziky. Ale když pustí Kabáty nebo Landu, okamžitě vypínám!

Makoves
08. 01. 2011
Dát tip
Naštěstí je tolik stanic, že to ani anténa nepobere, takže si každý může vybrat podle své momentální nálady.

Háber
08. 01. 2011
Dát tip
sklíčka *

Markel
08. 01. 2011
Dát tip
já moc rádio neposlouchám, fejeton zdařilý - T

StvN
08. 01. 2011
Dát tip
Celkem fajn napsané. A souhlasím s tebou. Je to ovšem bída na všech rádiích. Bohužel se značně podřizují právě tomu, co posluchači chtějí, aniž by vůbec mohli připustit to, že posluchači nebudou chtít nic, co jim oni prve nezahrají, takže svou roli patrně vůbec nevnímají výchovně.

Impresse
08. 01. 2011
Dát tip
:-)*

renegátka
08. 01. 2011
Dát tip
Pěkná připomínka.*

..dodoušku..moc...

šepot...sis oddychla, že?

uuuuf...:))

šepot...však jsem se na to

DOBROTA????????????????? ..TAk se na ty topoly..víš co?-...))))

šepot...já jsem František :))) Zbora*

Andyhell
07. 01. 2011
Dát tip
Fascinuje mě představa, jak se v rozhlase tančí.

já snad začnu poslouchat rádio :-)

Rajmund
07. 01. 2011
Dát tip
Dotrmácel jsem se až k Radiu Proglas. V době večerní modlitby si vařím kávu, jinak poslouchám vše. Moderátoři tam mluví klidně a neřvou.

Hrušková
07. 01. 2011
Dát tip
*

..já ho fakt nesnáším přímo bytostně..:)))

Zbora
07. 01. 2011
Dát tip
Jo, mně se ten song vážně dost líbí. Buty mám vůbec celkem rád.

..šmááária..to myslíš vážně????? ..neeeee..:)))))))))

Zbora
07. 01. 2011
Dát tip
František Dobrota je dobrej! :)

..kvůli tomu rádio ani v autě nemám.. ..a tos ještě neposlouchal rádio čas!!! ..s mým oblíbeným Františkem dobrotou..co debil sázel topoly(to mívám vraředné myšlenky) a velmi vtipnými vsuvky reklam.. ..to mívám chuť zajet tam a vyvrařdit celé osazanstvo..:)

Marcela.K.
07. 01. 2011
Dát tip
Já rádio poslouchám jen v autě. To jsem netušila, že to těch 15 km z práce a do práce úplně stačí :-)

Zbora
07. 01. 2011
Dát tip
To taky občas, když mě je ten Radiožurnál alwe nejblíž. Jana Klusáková a tak :)

dadadik
07. 01. 2011
Dát tip
poslouchej Vltavu nebo Prahu :)

ja posloucham lite 96 si ejdz ef em! T

Saimaa
07. 01. 2011
Dát tip
Já poslouchám Oldies rádio. Hrají moje oblíbené vykopávky a dozvím se něco z historie hudby i současnosti beatových vetránů a jejich následovníků. :) *

Aha, teď už chápu bonmot: Bylo mi tak blbě, jako kdybych celý dopoledne poslouchal rádio Blaník.

Honzyk
07. 01. 2011
Dát tip
...ja uplnou nahodou vobjevil Expres, a dobry, cece!....*

Zbora
07. 01. 2011
Dát tip
Protože mě mluvené slovo při řízení rozptyluje, v autě poslouchám zásadně Rádio 1, takže na dvacátém kilometru za Prahou už přecházim na CDčka :)

v autě poslouchám rádio Beat, tam je poměr toho, co jsem ještě ochoten poslouchat, zdaleka nejvyšší...radiožurnál jen na zprávy.

není Radiožurnál ČRo 1 ? :o)

devian
07. 01. 2011
Dát tip
souhlasím, mé oblíbené calypso na radiožurnálu nepustěj jak je den dlouhej

Norsko 1
07. 01. 2011
Dát tip
vindal a bongo mě naučili poslouchat rádio1, seknul jsem s bítem

Zuzulinka
07. 01. 2011
Dát tip
ano, ano více jazzu do rozhlasu, prosím!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru