Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

LEONARD

14. 01. 2011
18
42
3672
Autor
brackenridge

Ty drobky. Věčné úlomky chleba: střída, kůrka, kmín. Myši! Pochytám je.

 

Marison bojoval s hlodavci už několik let. Občas se mu podařilo lapit polního všežravce do smrtících spárů ocelové gilotiny, ale problém to nevyřešilo. Právě naopak. Jakoby drobků přibývalo. Naučil se již schovávat chléb do ledničky, ale krajíce nepočítal. I tak nacházel ráno na podlaze všudypřítomné drobty. Někdy se vydrobená stezka táhla až k televiznímu pokoji, kde rád uléhal na ošumělou pohovku, aby byl znovu a znovu obtěžován tlakem okoralých kousků tlačících přes vyžehlenou košili.

 

Probouzel se zbrocen ledovým potem: Zdálo se mu o malých tlapičkách bubnujících na hrudi, bloudících po Marisonově těle směrem k obličeji, nozdrám, očím.

 

Krysy! Potkani! Pískomilové!

 

Marison si nechal předepsat prášky na uklidnění.
“Krysy, říkáte?” zeptal se freudovsky obrýlený psychiatr a předepsal Marisonovi růžové a bledě modré tablety. Drobků ovšem neubývalo.

 

V listopadu se začal znovu probouzet. Lehce otupělý psychofarmaky sešel potichu do kuchyně pro sklenici vody. U stolu tiše seděla neznámá stařena. Marison si protřel oči. Nesnil.

 

“Co tu chceš?”
“Já zde bydlím,” pravila.

“Myslím, že ne. Žiji sám.”

“Dělíš se se mnou o chléb. Jsi dobrý člověk.”

“Já tě neznám.”

“Spím ve dne, v noci jím.” řekla stařena a zapila krajíc chleba vodou z láhve.

“Ty jsi ta moje krysa?” zeptal se opatrně Marison.

“Ano,” odpověděla stařena, “Moje lože je ve sklepě, kam ty nechodíš.”

 

***

 

“Okamžitě si ukliď ten bordel v pokoji nebo dostaneš přes držku!”
Matka se sehnula nad Leonardem a vrazila mu varovný políček. Mladý spisovatel si v sebeobraně zakryl obličej. Ať neslízne další! Bolestně zaúpěl. Tak se snažil, tak pečlivě vybíral slova do své soutěžní povídky! Jednou vyhraje, jednou napíše roman, ve kterém nechá matku chcípnout a sežrat vlky! Zatím ale přetře Ironem zrcadlo a…

 

“Přestaň si hnípat uhry nebo ti ty ruce narvu do prdele!” 


42 názorů

Dave Lister
15. 01. 2011
Dát tip
Tady se teda dějou věci..Povídka se mi líbí.. a pokud maj lidi nějaký problémy, nechť si zavolaj z okna a tak podobně..si to můžou napsat do deníčků a blogů..případně si to kompenzovat nákupem spoďárů etc..eventuálně si třeba nechat vybělit něco..zuby anebo řiŤ..

Sebastiana
15. 01. 2011
Dát tip
Brack, dobrý

:o))))))))..zajímavá myšlenka..)) ..ok..omlouvám se za avi..

..jo..marvine..to máme..no..) ..mě může totiž naštvat,,že někdo dostane ban ale klidně si ho obejde a prudí na serveru vesele dál..víš..

moorgaan
14. 01. 2011
Dát tip
jo!! bacha - Furt tágo má v roce tágo!!!

..FURTÁGO!!!!!! JÁ TĚ VARUJU!!!!!!! ..TVRDILA JSI ŽE MI NEPOLEZEŠ DO CESTY..TAK SI O MNĚ NEOTÍREJ LASKAVĚ SVOU NECTNOU PARANOIDNÍ HUBU!!!!! DOBŘE TI RADÍM!!!!!! ..OMLOUVÁM SE ZA AVI VŠEM..OVŠEM..NĚKTEŘÍ MĚ DOKÁŽOU VYTOČIT..A STÁVÁ SE MI TO FAKT MÁLOKDY!

Furtado ne brak ale Brack marvin Už to ví ze Jo matčině Pro Me je barva spodního prádla mnohem důležitější Než nejaka literatura víme?

hanaka
14. 01. 2011
Dát tip
Týjo, zase skvělá Brack :-) *T

renegátka
14. 01. 2011
Dát tip
Divná povídka, dává víc smyslu , když se čte odzadu.*

prosim te, neroztahuj mi tady furtado ty nohy furt nebo te taky budu muset KURRVA prevychovat, jak si spravne povsiml muj soukromy GENIUS Honzyk....

Honzyk
14. 01. 2011
Dát tip
...co mas na mysli...s tim roztahovanim ?))

Honzyk
14. 01. 2011
Dát tip
pockame si na tvy hlody, furtado....ro rotztahovani stranky je vsak slabomyslna schvalnost...

Honzyk
14. 01. 2011
Dát tip
holota sprosta, kolik, P T A M SE K O L I K TOHO JESTE mezi tema sprostakama, vulgarnima kokotama, budes muset vytrpet ? Vim a chapu , ze je , zrejme, jak ctu z tvych veskrze "lidskych" textu, chces, lepe pokousis se, je prevychovat, ale at delas, co delas, psovi vocas nenarovnas.... ------To jim rekni, kanalum vulgarnim ! Kdyby SAMI cetli, lepe kdyby to dokazali, jak krasne o nich pises, mnozi dali by se na kteroukoli viru, kteroukoli, rikam, jen aby vykoupili sve smrdute vysukane uhrovate duse!

Divný příběh. ((-:

;-DDDDDDDDDDDD

moorgaan
14. 01. 2011
Dát tip
.. na ne plati jen TĚŽKÝ DLANĚ :.-))

;-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD svine sou to! svine!!!! a ja dru jak negr a platim na ne TEZKY DANE!!!!!

Honzyk
14. 01. 2011
Dát tip
Leonardo di caprio byl timdle proslulej, to vi kazdy maly dite! Jeho uhry strikaly z Las Vegas az do Montrealu, jak je drasal, svinacek..D

moorgaan
14. 01. 2011
Dát tip
..no tak to mne je jasny, s jeho matkou jsem nekolik konfliktu, dlazdic by byl cervenej az na prdeli z jejiho slovniku!

Honzyk
14. 01. 2011
Dát tip
kurva je to! Devka nemyta! Ty delas, co muzes, abys tu vopici polidstila... CHAPEME! TVI PRAZANE TI ROZUMEJI! p.s. ale to znamena, ze skoncis ve spolecnym hrobe jako Amád. asiDDD...nevadi, budu lezet hned vedle s rozectenou kamasutrou a nedopityma flaskama, si pis!)

samozrejme!!!! ;-DDDD

moorgaan
14. 01. 2011
Dát tip
je doufam rec o Leonadrovi Di Capriovi??

dik za komenty, decka.ja nejsem sprosta. ja jsem slusny clovek. to ta leonardova matka ale je pekna dryacnice!!! ;-DDD

Stařec_007
14. 01. 2011
Dát tip
:-)))))))))) T*

Metta
14. 01. 2011
Dát tip
oo t

Honzyk
14. 01. 2011
Dát tip
....super....v jednu chvili jsem se tak zasmal, ze jsem si prehodil pravou lopatku na levou:)...a prasky, jo, to je my !DDD........typizovat lidi , i ty na zastreleni, kratce, a pritom (ti) dokazat, ze jsou nskoro u tebe v pokoji, to je dar. Jdu do haly vomrknout drobky ze vcerejsiho chleba...zda se mi, ze slysim mlaskani.... *** ...a ten kluk ! Jezis! S romanem bych mu rad pomoh. )))Tenma vyborny! - myslim ´chcipajici´ matku.))

moorgaan
14. 01. 2011
Dát tip
zbytecne romanticky..nahlodavani mysli by melo spis smerovat k realite vsechnich dnu - akné je mrcha a dela na zdcadle vetsi bordel nez srani much:-))

Alegna
14. 01. 2011
Dát tip
cokoli napíšu, bude to znít blbě, tedy myšlenkám a fantazii meze nekladeš :-) *****

Adamova Eva
14. 01. 2011
Dát tip
:O)))))))))))) *

..ježišikristeee!!!!!! :o))))))))))))))))))))) ..to už není normální!!!! ..se tady válím smíchy..:)))))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru