Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fešák Fritz

15. 01. 2011
10
12
1799
Autor
Godfrey

(Vzpomínám si...)

Vzpomínám si, když jsem Fritze v té zářivé uniformě Hitler-Jugend potkal poprvé. Od té chvíle se na něm skvěla při každém dalším setkání. Tak dokonale vypraná, že se zdálo, jako by ji měl na sobě pořád první den.

Vzpomínám si i na svůj první den mezi nimi. Dobře jsem si všiml Fritzova pohledu. V paměti mi utkvěl dodneška. Díval se, jako by ne mě byl hrdý. Ač jsem byl z nás dvou tím starším já, on to zřejmě chápal jinak. Všichni to tam tak chápali. V tuhle chvíli jsem byl zkrátka nejmladší já - bez ohledu na svůj skutečný věk. Jako Fritzův starý známý jsem teď v jeho očích vypadal jako mladší bratr, který konečně nastoupil správnou cestu. To určitě. Přihlásil jsem se tam jenom proto, že tam chodili všichni. Postupem času na mě totiž čím dál víc lidí začalo blbě koukat, že tam nechodím. Ale Fritz nikdy. Ten „věděl“, že se tam jednou objevím. Tak aspoň v tomhle měl pravdu.

Vzpomínám si, když začala válka. Pamatuji si, jaké až frenetické nadšení mezi kluky panovalo. Ale postupem času to tam někde daleko na frontě začalo drhnout. Čím více se to zadrhávalo, tím méně se zdáli „kamarádi“ při smyslech.  Fritz byl tichý kluk a moc toho nenamluvil. Ale lesk v jeho očích hovořil za vše.

Vzpomínám si na Fritzův pyšný pohled, když svoji milovanou uniformu Hitler-Jugend vyměnil za uniformu skutečného vojáka. Vypadal stále jako dítě. Jak by ne – on přece byl dítě. V očích ostatních chlapců se už někde z dálky vynořoval příšerný strach.  V těch jeho jsem strach nenacházel. Ale stejně si dodneška myslím, že se bál. Musel se bát. Všichni jsme se báli.

Vzpomínám si, jak mi tohle všechno během vteřiny problesklo hlavou, když jsem tam tehdy Fritze viděl. Ležel nehybně na zemi v blátě. Jeho uniforma vůbec nebyla čistá a vypraná. Byla hnusně promočená a zašpiněná. Směs potu, bláta a čerstvé krve. Tehdy jsem v jeho mrtvolně skelných očích poprvé nalezl ten obrovský strach a strašlivou hrůzu.


12 názorů

Diana
14. 09. 2012
Dát tip
Je dobré se vracet, přehodnocovat, volit další zorné úhly - a tak se blížit k pravdě. Já byla vychovávaná v nenávisti k fašismu a nechuti k Němcům. Brala jsem to za své. A pak jsem byla na stáži v Berlině, kde se o můj pokrok v provádění patentových rešerší vzorně staral starý pán, úžasně vzdělaný a slušný, který se mi mnohokrát omluvil za všechno, co Němci způsobili českému národu. Namítala jsem, že přece on na tom nemohl mít žádný podíl! A on řekl, že byl v Hitler-Jugend a proto nese také svůj díl viny. Ten starý pán mne hodně zviklal. Nebylo možné v něm vidět "nepřítele". Dobře napsáno ***

Čudla
24. 07. 2012
Dát tip
Líbí *

Chigwell
09. 04. 2011
Dát tip
Máš dobrého dějepisáře,nebo jsi reinkarnován...nu...musím dát *

to je jako remarqueova miniatura ale da se T

Elyon
16. 01. 2011
Dát tip
Je to dobré :)

sharik
15. 01. 2011
Dát tip
prijde mi to dost dobry. mam rad tyhle temata. tip

Stařec_007
15. 01. 2011
Dát tip
Dobrá momentka...T

Hrušková
15. 01. 2011
Dát tip
*

Prosecký
15. 01. 2011
Dát tip
Zajímalo by mě, co tě k napsání povídky vedlo, co tě inspirovalo? Do jisté míry jsme takové zpracování už viděli nebo četli vícekrát. Možná je to ale jakýsi počátek tvého vyrovnávání se s něčím. Je dost obtížné psát o pocitech jiného národa, pokud s ním nemáš hlubší zkušenosti. Troufl by sis psát třeba o lidech v Garibaldiho brigádě? Já jsem osobně několik členů Hitlerjugend, síše však dívčí odnože Svaz německých dívek, znal. Jako povzbuzení tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru