Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

koule / sokolovna / několik poznámek k dějinám Sokola

19. 01. 2011
23
23
3660
Autor
aleš-novák

 Jak všichni dobře víme, sokolské tělocvičné hnutí je ryze česká záležitost. Nic na tom nemění ani články v sudetoněmeckých časopisech, které se snaží tvrdit, že zakladateli Sokola byli ve skutečnosti Němci Friedrich Emmanuel Tiersch und (pardon, a) Heinrich Fügner.

Ano, musíme uznat, a rozhodně se za to nestydíme, že hluboké kořeny našeho sokolství sahají až  do starověkého Řecka. Těžko říci, jakým směrem by se vyvíjelo naše tělocvičné nářadí, nebýt Archimedova výkřiku „Neruš mé kruhy“.

Už ve středověku Češi pilně rozvíjeli svá těla i duše, a bylo to jen shodou náhod, že jedno tělocvičné nářadí bylo v průběhu třicetileté války ukořistěno cizími vojáky a odvlečeno do zahraničí, aby později proslulo pod názvem švédská bedna.

S rozvojem turistiky v Čechách mezi dvěma světovými válkami přišlo na svět další nové slovo. Protože pobytu v přírodě se v té době věnovaly jen zhýralé bohatší vrstvy městské mládeže, která se v přírodě spíš povalovala případně se oddávala světským radovánkám na pružném mechu, nebylo divu, že se rychle uchytil název pro trampolínu.  

 

Dříve narozeným by neškodilo připomenout (a později narozeným dát téma ke googlování), že jedním z nejzásadnějších sportovních výroků, který se zapsal do světové historie, jsou slova  Věry Čáslavské po přeskoku koně nadél v Tokiu roku 1964, za který získala zlatou olympijskou medaili: „Je to malý skok pro člověka ale velký krok pro lidstvo“ . Díky komunistické cenzuře  ovšem byla tato věta uložena do trezoru a spatřila světlo boží  jen díky tomu, že si  ji drze přivlastnili Američané, když o pět let později přistáli na Měsíci.

  

Jediné, s čím si jazykovědci dodnes lámou hlavu, je důvod, proč čeští sportovci používají pro budovu, kde se scházejí ke cvičení, termín „prostor pro odchyt nepřátel“  neboli soko-lovna.

 

 

 

 


23 názorů

naozaj príjemné a s určitou dávkou humoru vypracované dielo..dávam tip.

Edvin1
20. 01. 2011
Dát tip
Tak jak vidím, Aleš objevil nové pole působnosti: vysvětlování české idiomatiky. Tento první pokus jest ještě poněkud neohrabaný, ale při Alešových skvělých předpokladech (cvik s blbůstkami plus talent a inteligence a postřeh), se to pravděpodobně velice rozvine. Neboť českých idiomů jestiť bezpočtu, celé slovníky se jenom jim věnují. Výzva: Copak by se dalo napsati ke rčení: "Býti v obraze"? Pomůcka: O jaký obraz se jedná? Kdo nebo co na něm jest? jJké poselství jest v onom obraze ukryto? Atd. Výzva to jest netoliko pro Aleše, nýbrž pro všecky chytré písmácké hlavy.

asi to byla sova něžná...:o)

Toscana
20. 01. 2011
Dát tip
šepote, sova Čáslavské? byla pálená, sněžná, nebo to byl výr velký??? :o)))))

Toscana
20. 01. 2011
Dát tip
základní pojmy chápu, praktická zkušenost ovšem chybí, Aleši :o)))

Markel
19. 01. 2011
Dát tip
:_)) - T

A.H.
19. 01. 2011
Dát tip
*

..se mi nejvíc líbila sova Čáslavské..ovšem ostatní též..))

...já nevěděl*

děkuji doktoru Proseckému :o) opravil jsem si ve svých poznámkách správné jméno pana Tiersche.

Prosecký
19. 01. 2011
Dát tip
Tělocvičné hnutí bylo založeno Fridrichem Jahnem (1778-1852) v roce 1811 v Berlíně a bylo úzce spojeno s národně svobozeneckým bojem proti Napoleonovi. Proto se také odhadem asi třetina dnešních sokoloven na území Čech a Moravy původně jmenovala Jahnova cvičebna (Jahn-Turnhalle). http://de.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Ludwig_Jahn První sokolský spolek vznikl v Praze roku 1862. Miroslav Tyrš (narozen jako Friedrich Emmanuel Tiersch) (17. září 1832, Děčín – 8. srpna 1884, Oetz, Tyrolsko) byl český kritik, historik umění, estetik, profesor dějin na UK a na ČVUT v Praze, předseda výtvarného odboru Umělecké besedy a člen poroty pro sochařskou výzdobu Národního divadla německého původu. Podílel se na založení organizovaného tělovýchovného hnutí v Čechách, zejména Sokola. Tolik k historické pravdě, vážení rodáci!

osvobození od tělocviku tě neomlouvá od neznalosti základních pojmů...:o)

Toscana
19. 01. 2011
Dát tip
od 11 let jsem osvobozená od tělocviku, takže i ta terminologie mi je úplně cizí - moc se nechytám :o)))

Alegna
19. 01. 2011
Dát tip
pěkné čtení, moc se mi líbí "prostor pro odchyt mepřátel" :-)

děkuji profesoru Zahájskému za doplnění a vám milí diváci přeji po přestávce pěkný zážitek.

Muamarek
19. 01. 2011
Dát tip
Taky jsem si na ležícího a spícího hned vzpomněl - ta švédská bedna je úžasná - a trampolína :-))) Skvělý počteníčko, Marek

Abych ten název vysvětlil: Dne 8. března 1943 okolo půl druhé hodiny odpoledne zaútočilo čtrnáct německých tanků na ukrajinskou vesnici u řeky Mža. Brzy se však ukázalo, že se jedná o vesnici Potěmkinovu, kde uprostřed divadelních kulis stála jen jakási stodola, sloužící jako sklad tělocvičného nářadí. To německé vojáky tak vyděsilo, že se kvapem orátili na ústup. Tento lišácký plán byl dílem bratra sokola Svobody, který zátiší se stodolou a plátny nazval Sokolovno. (Později poruštěné na Sokolovo.)

chacha :o) ještě jsem přidal trampolínu :o)

Ferry
19. 01. 2011
Dát tip
povím ti, co je sokolovna: Tam ukrývá se drůbež chovná když dravci krouží nad krajinou a hraboši jim v drápcích hynou tehdy se všichni drobní ptáčci stáčejí v letu do zatáčky do budov na nichž sokol tančí (krycí manévr) tam svačí, baví se a jančí

Diana
19. 01. 2011
Dát tip
Tohle by dělalo čest i semináři Járy Cimrmana :-)))****

sportu zdar

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru