Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šplhavec

29. 11. 2001
23
0
2842
Autor
horák

Ze série Horák na gymplu.

 Šplhavec

„Je ti jasné, že se musíš u profesorů pořádně zapsat jako dobrý student. Jakmile si tě dají do nějakého šuplíku, zůstaneš v něm celý čtyři roky," kázal mi táta poté, co jsem se mu svěřil, jak mě profesor Procházka načapal o volné hodině při braní lekce mariáše od svých protřelejších spolužáků. Vytasil si mě hned následující hodinu z chemie. Byla to teprve druhá hodina chemie za mého pobytu na gymplu, a tak si prověřoval  mé znalosti chemického nádobí nakresleného na přebalu učebnice. Ještě, že mám dobrý zrak! Zřejmě si při své stovce dioptrií nedokázal představit, že bych mohl ze tří metrů vidět popisky všech těch zkumavek a baněk, takže se vůbec neobtěžoval je zakrýt.

„Měl by ses věnovat nějakému kroužku nebo olympiádě," radil mi dále otec, který před námi schovával svá vysvědčení důsledněji než erotické časopisy.

Nakonec jsem usoudil, že skutečně nebude na škodu do nějakého kroužku se přihlásit, a tak jsem hned následující týden navštívil biologicko - chemický kroužek profesora Procházky, abych se pokusil vyvléknout se ze šuplíku nehodných studentů, kam si mě pomalu zastrkával.

„No nádobí, Horáku, ovládáš, ale co bezpečnost práce?!" podíval se na mě vrchní půlkou skel brýlí a půl hodiny zjišťoval, jestli vím, jak se mám zachovat při poleptání kyselinou, hydroxidem, hoření školy a omdlení milovaného profesora. Poté, co si do svého klasifikačního sešitu zapsal nekolik nedešifrovatelných poznámek, mi dal milostivě podepsat protokol o školení z bezpečnosti práce v laboratoři a všem oznámil, že příští setkání budeme v laboratoři biologie a budeme pitvat. Každý si má obstarat něco k pitvání. „Nejlépe stokilové prasátko," poznamenal s úsměvem. Upozornil nás pak ještě na prodejnu fauny a bílé myšky v ní.

Týden uběhl jako pověstná voda a já úplně zapomněl, že jsem řiťolezem v biologicko - chemickém kroužku. Ostatní šplhouni uchovávali v lavicích papírové krabičky s několika dírkami, aby se jejich myšky mohly ještě několikrát nadechnout čistého vzduchu, než jim ho profesor zpestří dávkou éteru. Olda Šareš, šplhavec největší, doma dokonce ukořistil přerostlé kuře. Pepik, který se do kroužku přihlásil již týden přede mnou, sice také zapomněl, ale měl štěstí, když cestou do školy objevil na chodníku čerstvě autem poraženého kosa. „Neboj, něco vymyslíme," chlácholil mě Pepik na záchodě, když jsem začal uvažovat, že se z kroužku raději odhlásím, než abych na něj přišel jako jediný s práznou.

Pepik je fakt kámoš! Už následující přestávku mi do třídy přinesl v pytlíku od svačiny nádherně zachovaného strakapouda. Ani nečekal na projevy díků a skromně pospíchal za nějakou spolužačkou.

„Tak ukažte, co jste přinesli," vyzval nás Procházka po svém příchodu do laboratoře biologie. „Myši, myši, samý myši, kousek fantazie ve vás není. Kde je to prasátko?"

Právě jsem se svůj objekt pokoušel přišpendlit za křídla k  pitevní misce, když ke mně Procházka dorazil. „Ohh!" vydechl. „Dendrocopos leucotos, nejvzácnější z našich šplhavců. Chráněný dokonce Bernskou konvencí. Jak si k němu, Horáku, přišel?"

Potěšil mě Procházkův zájem a těšil jsem se, jak se budu vyhřívat v paprscích jeho obliby. Ani část z jejich tepla jsem nechtěl nechat Pepikovi. „Nalezl jsem ho v lese," hrdě jsem prohlásil a představil jsem si, jak budu pochválen, že i ve svém volném čase se věnuji biologii a navštěvuji za tímto účelem les.

„No jen jestli jsi ho nezastřelil vzduchovkou, u nás je chráněn vyhláškou MŠK osmdesát lomeno šedesát pět a pokuta za usmrcení jistě přesahuje tvé finanční možnosti, Horáku."

Kde by Pepik vzal tak rychle vzduchovku, utěšoval jsem se.

„No tak se na to podíváme," upadl Procházka ve výzkumnické nadšení a navlékl si gumové rukavice. „Studenti, pojďte se podívat na nádherný exemplář strakapouda bělohřbetého, který se v našich krajích vyskytuje opravdu ojediněle."

Nejprve pinzetou vytrhal peří na hrudi a upozornil nás na nažiny, prachové peří a jeho funkci. „Tento nejvzácnější z našich čtyř strakapoudů hnízdí v Čechách jen na Šumavě a je tedy opravdu obrovským štěstím, že se s ním Horák vůbec setkal," vyprávěl Procházka nadšeně, zatímco se pokoušel nůžkami zachytit vyústění kloaky, aby konečně nahlédl do tělní dutiny. „Konec konců, naše škola je jistě jedinou v republice, která má vycpaný exemplář tohoto druhu ve svých sbírkách ..." Nůžky jedním střihem prostřihly kůži a tělní dutina strakapouda bělohřbetého se nám vyjevila v celé své kráse. Místo očekávaných střev, svalnatého žaludku a jater se na nás však vyvalila směs jakéhosi sena a buničité vaty. Procházka zkameněl, pak se vrávoravým krokem přesunul ke sbírkám vycpaných ptáků, zahleděl se do místa, kde mezi různými opeřenci stála na podstavci prázná větev, a zařval: „Horáku, ty vrahu!"


Fidunka
17. 03. 2004
Dát tip
Jo, ta pointa je moc zřejmá a celkově by to takhle v praxi asi nešlo ..(nebo jo?), ale zpracování je typicky horákovské, takže tip!

Andulka
24. 01. 2004
Dát tip
tak tohle se mi libilo, moc, pripominka zadna..:-)*

Shellinka
08. 08. 2002
Dát tip
Veeeeelmi povedenéé!! TIPeček.

Deltex
25. 04. 2002
Dát tip
*

horák
23. 04. 2002
Dát tip
Hele, Oldo, už jsem zjistil, v kterém Horákovi jsem použil tvé jméno. Sorry, udělal jsem z tebe šprta. Ani nevím, jak jsem k tomu zneužití dospěl.

oldsares
23. 04. 2002
Dát tip
Máš to u mě schovaný, vrátím ti to, až to budeš nejmíň čekat, jenom z tebe možná udělám Bártovou (viz profesor Procházka) Olda Šareš

Helča
19. 04. 2002
Dát tip
Tedy zavraždit vycpaného ptáka, to je výkon...:-)))) ale Horák do něj neřazal, takže kdo je tady vrah? *

Košilela
18. 04. 2002
Dát tip
:-))))

Dabi
03. 04. 2002
Dát tip
:o)) Máš můj t*

Čmelák
21. 03. 2002
Dát tip
SUPER TIP přikládá čmelák. Zařazuji do klubu HUMORNÁ PRÓZA.

horák
21. 03. 2002
Dát tip
Abych ti to, Čmeláku, ulehčil, tak všechny mé povídky kromě Fétora jsou o Horákovi a pojaté podobně. Jinak díky za přízeň, těší mě, že mám dalšího horákologa. Doufám, jen, že si konečně najdu čas státi se čmelákologem.

uranium
24. 02. 2002
Dát tip
pepik je fakt kamarád :o))

horák
20. 02. 2002
Dát tip
No tak mi to nekaž... Víš, co je to pedagogické nadšení? To je stav, kdy některé smysly pracují úplně jinak, některé hormony jakoby nebyly... Ale hlavně je to prdel.

Toxman
20. 02. 2002
Dát tip
horak: Bohuzel nejsem ucitel, ale verim Ti. Jen si splhni Horaku u ucitelskeho sboru... Ja jsem si dovolil...tady...švestičky..z vlastní zahrádky... Ty jsou jenom pro Vas, pane profesore ! :-)))

Toxman
19. 02. 2002
Dát tip
Ano, pointa je prilis zrejma jiz hodne dopredu i presto davam tip za zpracovani. Jen me trochu udivuje, ze Prochazka, tak nadseny Horakovym objevem se nesnazi exemplar zachovat pro "budouci generace" (zaku :)) a primo pred jejich ocima takovou vzacnost barbarskym zpusobem likviduje. Aby nepoznal vycpaninu, musel byt asi skutecne temer slepy, ale navic jestli alespon podle vahy nepoznal podvrh, musel byt jeste nebetycny ignorant :-)))

blbjenka
04. 12. 2001
Dát tip
pointu jsem čekala od první zmínky o strakapoudovi, ale jestli je to pravda, tak by mě zajímalo, do jaký škatulky jsi byl potom přeřazen :))

Na to můžu říct snad jen: hééézkýýý! Pointa je fajn, jen tak dál.

sleeper
01. 12. 2001
Dát tip
Perfektní!!! *

:-)))))))))))*

Kandelabr
30. 11. 2001
Dát tip
miloučké...jako obvykle

Čajke
30. 11. 2001
Dát tip
nemůžu jinak-*!

Kami
29. 11. 2001
Dát tip
:o))) Můjbože :o))) To mi připomnělo - když my jsme měli na gymplu pitvat myš, přinesla profesorka tři myšičky (já už utíkala - to nějak vidět nemusím) a tvrdila, že jsou to všechno samci a moji spolužáci říkali: Nejni tenhle nějakej tlustej, nejni to samička, která čeká mláďata? A profesorka na to, že snad pozná samce od samice - ne! No a byla to březí samice, což se zjistilo při tom kuchání. :o( (*)

Tak tohle fakt nemá chybu... Na jakou školu chodíš? Přestoupím!!! Samozřejmě *TiP* a navíc Výběr... P.S a posílej mi avíza, až zas něco napíšeš!

Sama
29. 11. 2001
Dát tip
Tohlr je něco pro mě, prostě můj typ i tip!

Kami to je nechutne...to bych asi pak rozpitval za trest tu "profesroku" povidka se libila...sup tam s TIPem

Danny
29. 11. 2001
Dát tip
:))) t.i.p.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru