Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

úvaha o škatulkování

Výběr: Zbora
25. 01. 2011
48
62
6088
Autor
aleš-novák

Nemám rád škatulkování.

Od malička jsem nucen někam patřit. Hned v porodnici mám na výběr mezi škatulkou "chlapeček" nebo škatulkou "holčička" . Výběr za mě provádějí jiní, výhodou je, že se tahle nálepka může během života měnit. I když to dá docela práci.

 

Kromě výše uvedených mě může potkat v porodnici ještě jiná škatulka, prosklená, do které vedou různé drátky a hadičky a která má v bocích průlezky pro ruce ošetřujících. Ale tady je pobyt zpravidla krátkodobý, už jsem velký kluk a nepamatuji si, jestli jsem trávil nějaký čas v inkubátoru.

 

Škatulkování pokračuje ve školce (ten váš Pepíček je ale rozmazlený) i ve škole základní (no jo Pepa, to je známá firma, zraje pro polepšovnu), střední (Josefe, k maturitě budete muset přijít ještě jednou v září) nebo nedejbože na škole vysoké (pane Josefe myslíte že osm let studia na pětiletém oboru není už trochu moc?).

 

Pokud se mi náhodou podaří zdědit po strýčkovi umělecké sklony, jistě budu zaškatulkován mezi folkaře, máničky, hopery případně do jiné přesně definované kategorie. Pokud se náhodou mé umění projevuje nějak "mezižánrově", vím, že moji blízcí se budou moudře drbat na bradě a vraštit čela, možná dokonce někdo vymyslí pro mě nějakou novou škatulku.

 

Pak přijde zaměstnání a rodina, kterou je třeba někde uhnízdit. Mám možnost se zařadit do škatulky "člověk sídlištní" a zabydlet se v úhledné několikapatrové krabici, někdy též zvané králikárna (i když byt může být jako ze škatulky) nebo patřit do tlupy s nálepkou "člověk domácí" (odvozeno od slova domek). Tahle tlupa se vyznačuje tím, že svou cestu zpět do přírody končí někde v polovině. Postaví si svou škatulku na zahradě, obklopí se kočkami, psy, slepicemi, akvarijními rybičkami a dětmi. Této pospolitosti pak říkají rodinné štěstí. I když někdy nechápu, jaké štěstí může pociťovat náš soused, když ho vidím s tou jeho škatulí.

 

Je jasné, že jako "člověk domácí" musím na udržování rodinného štěstí vynaložit nemalé prostředky. Není divu, že pak ve své škatulce žiji poměrně skromně, večer popíjím laciné škatulkové, pardon krabicové víno a sním o tom, jak by mi bylo dobře ve škatulce "člověk sídlištní".

 

V rámci pracovní kariéry zažívám čas od času hry ve stylu "škatulata hejbejte se". Na rozdíl od radostného křepčení v dětské verzi této hry bývá atmosféra v dospělé variantně velmi pochmurná až depresivní. Tak se jen modlím, abych všemi nástrahami života prošel až tam, kde na mě čeká dřevěná krabice poslední záchrany. Tím bych se mohl vyhnout jakémukoli dalšímu zaškatulkování, kromě jediného: nebožtík.

 

Obloukem se můžu vrátit zpátky na začátek ,abych si připomněl dávný kreslený vtip, jehož autora si už nepamatuji. Na okně trafiky tam byl nápis: ZÁPALKY NEJSOU, NEMÁM RÁDA ŠKATULKOVÁNÍ.


62 názorů

Bouda
01. 04. 2016
Dát tip
Vidím, že "obliba" škatulek není vlastní jen mně. Opravdu povedené. :)

Ó
15. 02. 2016
Dát tip

Ano... ve ve škatulce "Aleš" ... mám např.  Mikoláše ... já dělám většinou hromádky... někdy i velké...


ještě mě dodatečně po letech napadlo, že průkopníkem škatulkování v literatuře bude A.Saint Exupery a jeho nesmrtelná reakce na přání "namaluj mi beránka..." v knize Malý princ.


Vaud
20. 04. 2014
Dát tip

My fejetonisti kvalitni konkurenci vitame :-) 


do tvého řemesla fušuji jen výjimečně :o)


Vaud
20. 04. 2014
Dát tip

Mel bys psat vic fejetonu :-) / kdo jiny, nez Ty!?


Cookie
07. 02. 2013
Dát tip

la scatulla sklízí zasloužený úspěch:)


avox
15. 05. 2011
Dát tip
už ses souseda zeptal? :-))) */

sveřep
23. 02. 2011
Dát tip
dokonale napsané. závidím.

A.H.
05. 02. 2011
Dát tip
To ses ale vyblbnul. *

Toscana
30. 01. 2011
Dát tip
to skoro vypadá, jako by se z homo sapiens sapiens stal homo škatulens :o)))) *t

to mě ještě nenapadlo psát fejetony :o)

Benji
27. 01. 2011
Dát tip
tip je nabíledni.

Benji
27. 01. 2011
Dát tip
Do jaké škatule jsi dával své fejetony, když ještě vycházel Mladý svět.

ano, trafikantka byla zapojena v odboji proti kouření.

Prosecký
26. 01. 2011
Dát tip
Aleši, nelíbí se mi, že tento fejeton přes vysokou čtivost a bodovanost stále ještě je zařazen pod díly bez hlubší kritiky. Rozhodl jsem se to napravit. Zásadně se mi nelíbí rádoby vtip pohodlné trafikantky na konci díla. Pokud je to tak, že měla škatulky a sirky zvlášť a nechtělo se jí je naplnit, je to od ní bezohlednost. Pokud měla sirky jen volně (jak my říkáme "lose"), mohla je prodávat jen tak. Pokud její sdělení bylo součástí třetího odboje, ptám se: "Komu tím prospěla?"

Zbora
26. 01. 2011
Dát tip
Fejeton jak ze škatulky!

jH
26. 01. 2011
Dát tip
jen pár dloubáků - odstavec s inkubátorem mi přišel nadbytečnej... mezižánrově -> indie ----------- škatulka rodiny mě fakt rozesmála, hlavě konec o sousedově škatuli a pointa s trafikou :) *

koloušek
25. 01. 2011
Dát tip
A já jsem ve své "škatulce" docela spokojená. Zavřu, zamknu a hotovo.T*

Marvin: na úvodník se přeci musím nějak rozcvičit... :o)

Janina6
25. 01. 2011
Dát tip
Příjemné odlehčené čtení (safra, škatulka!) Neušlo mi, jak jsi se pěkně vyhnul jedné škatulce tím, že zároveň stojíš i nestojíš o hlubší kritiku :-)

Aviem
25. 01. 2011
Dát tip
nemyslím si, že nutně škatulky jsou vždycky zlo.. umím si představit situace, kdy je člověk za tu kterou "svoji" škatulku neskonale vděčný.. občas je potřeba spočinout v prostředí důvěrném a obklopen prvky vyznačujícími se blízkou podobností a souzněním..

renegátka
25. 01. 2011
Dát tip
dobře napsané*

odhalils me. uhlobaronka. ;-DDDD kdybys kdykoliv potreboval, prijd si. ja ti rada nakopu do pytle. ;-DDDD

aha, madam je uhlobaronka :o) nebo že bys jela ve zlatě?

az na to, ze tedka me cela 8 hodin tezke prace v dolech.

tyhle američanky...zatímco my už skoro jdeme z práce dmů, ony ještě snídají :o)

ani omylem, alesi. faky nemam ani jednu vytku a jeste jsem se pobavila. diky, skvele rano jsi mi zpusobil. ;-)))))))

děkuji...jako že to není žádný brack? o)

PERFEKTNE napsany fejeton!!!! T

blbjenka: pokud jde o staré duše, mám jich taky neurekom. Čas od času je třeba větší množství gumiček, tak vezmu nůžky a nastříhám je :o) Edvin: záchod v ulitě...moc pěkná představa.

blbjenka
25. 01. 2011
Dát tip
no. zábavná byla rovněž krabice s nápisem "prkna z hřebíky". byly v ní... prkýnka, na kterých jsme seve školce učili zatloukat hřebíky, co s nima měla máti do udoucna v úmyslu opravdu netuším, ale přece se to nevyhodí, žejo :) rovněž tak sud plný starých ztrouchnivělých duší z kola rozstříhaných na deseticentimetrové kousky -někteří lidé jsou zkrátka zvláštní :)

Edvin1
25. 01. 2011
Dát tip
Nějaký Watts tvrdil, že lidi asi jinak myslet nedokážou - téměř vše, co vytváří, jsou škatule: Domy jsou pravoúhlé, nábytek v nich taky, a v tom nábytku zase krabice s pravými úhly. Tvary jiné odehrávají jen podřadnou roli. Pokládá to za záhadu, neboť v přírodě se pravých úhlů a rovných či pravidelných geometrických čar vyskytuje pramálo. Vytvořil si své obydlí ve tvaru šnečí ulity. Tvrdí, že je krásné. Jen na záchod prý má daleko - umístil ho do samého středu. Kam taky jinam? :-)

odpárané kapsy z košil? Paráda, založím si doma další škatuli :o)

Zuzulinka
25. 01. 2011
Dát tip
moc fajn, já jsem momentálně člověk sídlištní s duší venkovskou, z donucení pracující*

díky Edvine, jsem si tohoto nedostatku vědom. Co naplat, i volnomyšlenáři musí nacpat své ideje do škatulí zvaných počítače...

blbjenka
25. 01. 2011
Dát tip
škatulky jsou zlo, ale zkus to bez nich - nejde - škatulkový pud je hluboce zakořeněn v lidské psychice. potěšilo zjišění, že lidé shromažďující extrémně krátké provázky, odpárané kapsy ze starých košil a podobné poklady jsou i v jiných rodinách :) fejeton shledávám dostatečně fejetonovitým, pročež chválim.

Edvin1
25. 01. 2011
Dát tip
Jak již bylo naznačeno, nechceme-li, aby nás zaškatulkovali, vloží nás do škatulky "nezaškatulkovatelní". A je to. Autor této satiry své dílo o odporu vůči škatulkování sám zaškatulkoval do všemi vážené škatulky "fejetony". Gratuluji k nechtěnému paradoxu. Za to tip. A taky za šikovné sepsání. Ed :-)

irem
25. 01. 2011
Dát tip
Hlubokou ani mělkou kritiku neumím a o fejetonech nevim ani lišejník, ale číst mě to bavilo :)

Aha, tak je nás víc, takových... Takových prdlých. ((-:

babička měla na polici dlouhá léta uloženou krabičku s potiskem firmy Tesla, na ní bylo tužkou připsáno PRDLÁ ŽÁROVKA...

Člověk je tvor pořádkumilovný, a proto se snaží všechno kolem sebe roztřídit a někam zařadit. Kam jinam, než do škatulek, že. Znám případ extrémního antibordelisty, který měl stěny v bytě obestavěné krabicemi rozličných velikostí s podrobným seznamem jejich obsahu na čelní straně. Na jedné z nich byl nápis: Provázky extrémně krátké, zcela neupotřebitelné.

díky LL, Fulghuma miluju :o)

LadyLoba
25. 01. 2011
Dát tip
připomněl si mi příběh od R. Fulguma Čaroděje a skřítky. Měl jsem na starosti asi osmdesát sedmi až desetiletých dětí, zatímco jejich rodiče si vyřizovali rodičovské záležitosti, a tak jsem to svoje hejno nahnal do shromažďovací síně kostela a vysvětlil jsem pravidla. Je to hra kámen, nůžky, papír ve větším měřítku a je při ní nutné dělat jistá intelektuální rozhodnutí. Ale skutečným účelem je dělat spoustu rámusu a honit se s ostatními kolem, až nikdo neví, na čí straně hrajete ani kdo vyhrál. Zorganizovat plnou místnost rozdováděných školáků do dvou družstev, vysvětlit základy hry, dosáhnout konsensu o tom, kdo patří do kterého družstva – to všechno není nic snadného, ale my to díky dobré vůli dokázali a mohli jsme začít. Vzrušení z honičky dosáhlo vrcholu a já vykřikl: „Teď se musíte rozhodnout, co jste – OBR, ČARODĚJ nebo SKŘÍTEK!“ Zatímco se skupinky šeptem horečně radily, něco mě zatahalo za kalhoty. Stojí tam holčička, dívá se nahoru na mě a znepokojeně se ptá tichým hláskem: „A kde mají stát mořské panny?“ Kde mají stát mořské panny? Dlouhé ticho. Velmi dlouhé ticho. „Kde mají stát mořské panny?“ opakuju. „Ano. Víte, já jsem mořská panna.“ „Mořské panny nejsou.“ „Ale jsou, třeba já jsem!“ Neuměla si představit, že by byla obr, čaroděj nebo skřítek. Znala svou kategorii. Mořská panna. A nechtěla ze hry odejít a postavit se ke stěně, kde měli stát poražení. Chtěla se zapojit tam, kde panny zapadnou do celého schématu. Nechtěla se vzdát důstojnosti a identity. Považovala za samozřejmé, že pro mořské panny je někde místo a já vím, kde to je. Tak teda kde mají stát mořské panny? Všechny „mořské panny“ - všichni ti, kteří se liší, nezapadají do normy a nevystačí s nabízenými přihrádkami a škatulkami? Odpovězte na tu otázku a na té odpovědi můžete postavit myšlenkový směr, zemi nebo celý svět. A jaká byla moje odpověď v ten okamžik? Jednou za čas řeknu přesně to, co je třeba. „Mořská panna se postaví sem, hned vedle Mořského krále!“ (Ano, hned tady vedle královského šaška, dodal jsem v duchu.) A tak jsme tam stáli, drželi jsme se za ruce a sledovali houfy čarodějů, obrů a skřítků, jak se míhají ve zmateném víru. Mimochodem není pravda, že mořské panny neexistují. Já znám aspoň jednu osobně. Držel jsem ji za ruku.

Háber
25. 01. 2011
Dát tip
je to dobre napísané *

Alegna
25. 01. 2011
Dát tip
od školičky, od školky nemám ráda škatulky *

Diana
25. 01. 2011
Dát tip
Škatulkování mé osoby zatím toleruji. Ale běda(!!!) mne zaškatulkovat mezi drůbež nebo hovězí- dotyčný ať si nachystá škatulku od sirek. Vejde se tam i se vším, co mu patřilo. ;-)))

Prosecký
25. 01. 2011
Dát tip
Mnozí jsou škatulkováním nadšeni, alespoň někam patří. Já kupříkladu patřím celý život k nějaké menšině. Tohoto zaškatulkování se zbavím skutečně až v té poslední škatulce. Té se ovšem mohu vyhnout zpopelněním a necháním se vysypat na nějakém symbolickém místě.

Adamova Eva
25. 01. 2011
Dát tip
:O) nesnáším škatulkování, bo by těch škatulek bylo nespočet, každej je individualita ))))))))*

ano Karlossi, už od dob Jana Nerudy "bijem o mříž ducha lvi, a my jí rozbijeme..."

ale jo, kecy, to mi jde :o)

:o)))..paráda..ještě že tě tu mám.:))

když vydržíš dlouho u svého stylu, začne být kýč považován za osobitost a později možná i za nový literární směr :o)

:o)))..no paráda.:.)) ..i na písmáku je plno ěkatulek a já už jednu vyfasovala..kýčař.:.))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru