Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Japka

26. 01. 2011
31
42
5745
Autor
Zbora


Vcelku by mě zajímalo, jak je to uděláno, že všechna ta pečlivě naleštěná jablka v regálech vietnamských obchodníků jsou si tak mile podobná – jak podle mustru, opatřená kulatou samolepkou – razítkem od „výrobce“.

Když ukládám na zahradě naše jablka do lísek, marně hledám dvě, která by si byla podobná byť jen velikostí. O tvaru a znamínkách „krásy“ ani nemluvím. Moc bych za to nedal, že se ta profesionální v nějakém hangáru za Čimelicemi lisují z ropy do forem a robot je pak ukládá do mystifikačních přepravek s nápisem Spain nebo New Zeland.

Utvrdil mě v tom i postřeh vnučky jednoho známého, který ji sem po revoluci přiletěl z USA ukázat bájnou pravlast, kterou doposud brala spíš jako mytickou zemi, vysněnou představami stařešinů. Podivila se tenkrát značně, že tyto plody zde rostou na stromech, přičemž u nich doma ve Spojených státech se tetelí v na míru ušitých hnízdečkách v hypermarketech. Nechci nikterak pochybovat o úrovni vzdělanosti studentky High School, ale malinko mě zaskočil už jen fakt, že zpočátku mělo zvídavé děvče, jemuž připadalo vše krejzy, problém uvěřit, že se jedná skutečně o identické plody. Americká jablka budou asi podstatně jiná, než naše venkovsko-evropská, a také rozumím tomu, že ve státech se lidé zaobírají hlubšími problémy, než je dumání o japkách, která jsou notabene v každém marketu po všech ohledech dokonalá.

Mimochodem přišlo mi, že si z této pohádkové krajiny, kde lidé pojídají ovoce přímo ze stromů a o víkendech chodí do lesa hledat na zemi potravu, odvezla vnučka do své domoviny jako nejkrejzy informaci skutečnost, že zde domorodci ráno k čaji přikusují kromě apple pie i buchty s opiem.

Láduju další lísku plnou osobitých jablek do sklepa, kde spolehlivě v dobré kondici vydrží až do jarního tání. To bych ve vší úctě od jablek Made in New Zeland příliš neočekával. Naopak očekávám, kdy se už konečně i na ovoci a zelenině zaleskne krásně rovný čárový kód a varování: Spotřebujte do data uvedeného na obalu! Vždycky se mi totiž po několika dnech neuváženého odkládání pozření zmiňované ovoce začne pokrývat starobními vráskami a ztrácet onen dokonalý tvar, takže by mi případně i nějaký příbalový leták k jeho použití přišel vhod.

Nebo alespoň přiložený recept na apple pie.
 


42 názorů

Makoves
28. 01. 2011
Dát tip
Zajímavé téma

JiKo
28. 01. 2011
Dát tip
Na to jsou formy takový a jablečné inkubátory... se divím, že to nevíš

Já se spíš zaměřoval na to, že když si můžeš dopřát poctivější (cokoli), tak proč to a priori odmítat.

StvN
27. 01. 2011
Dát tip
Máš tam toho zkrátka víc, je to o dost poctivější cukroví. Ale jako i to máslo můžeš mít různé kvality. Hodně se řeší třeba i vajíčka, tak já trvám na tom, že to záleží, jak blízko se díváš. Nicméně já jsem ve svých komentářích nezaměřoval na kvalitu výrobku, ale spíše na podíl práce, protože mi přišlo, že to se tu spíš komentovalo.

Není. Dejmetomu, zůstaňme u toho cukroví. Vezmeš mouku (na té se nedá moc zkazit, vyjma protihrudkujících přísad a pod.), máslo, vanilku, oříšky, a uplácáš rohlíčky. Když si totéž koupíš, máš tam ještě deset deka konzervantů, stabilizátorů, regulátorů chuti, umělých aromat...

StvN
27. 01. 2011
Dát tip
Podle mě záleží jen na ohniskové vzdálenosti. Jak říkám, když půjdeš do detailu, tak si to stejně nikdy neuděláš úplně všechno sám, takže jestli koupíš polotovar a dokončíš na tovar, nebo koupíš hotový tovar, to už je jen takové hraní se slovy a takový ten alibismus. Prostě nemám moc rád, když lidi nadávají na to, co stejně sami dělají a ještě si myslí, že to nedělají, je to jen o posouvání hranic.

Teď jsi možná trefil hlavičku na hřebíček, jak říkáme my znalci lidových moudrostí: "...mohl udělat všechno sám..." - ty možnosti "udělat si sám" se pochopitelně zúžily. Dneska na se mě auto rozhovoří z palubního počítače, a nadělám s tím prdlajs. Nicméně to není důvod kupovat vánoční cukroví v Lidlu.

StvN
27. 01. 2011
Dát tip
Já jsem jen chtěl podotknout, že měřítka se mění, přičemž princip zůstává. Tady třeba někomu jakoby vadí, že se prodává třeba hotová jíška, kterou si přece každá kuchařka umí udělat sama, jenže to je naše aktuální smýšlení, před sto lety si lidi třeba dělali sami i mouku a máslo a nikdy by nepochopili, že si budeme kupovat mouku v sáčkách po jednom kile z regálu. Tohle smýšlení mi přijde omezené a omezující. Nebo podobně jako si dřív člověk mohl udělat všechno na autě sám a dneska už sotva doplníš vodu do ostřikovačů.

No, Stývne, já samozřejmě nevím, jak ty přistupuješ ke gastronomii, nicméně tě mohu ujistit, že pravidlo "vím, co jím, leda když si to sám připravím" je neprůstřelné. S čestnou výjimkou restaurací, kde jsi štamgast a kuchař se s tebou dělí o dojmy ze své práce.

..Kamile..to se i má německá teta divila..jak mamka dostala švestky do knedlíku..nemusíme až do Ameriky..))

StvN
27. 01. 2011
Dát tip
Ohledne te smesi na muffiny. Ja myslim, ze ve chvili, kdy si lidi zacli kupovat hotova povidla a hotove marmelady (ktere posleze bali do buchet, pricemz testo si nechaji umotat robotem), tak si nase babicky taky asi tukaly na celo a rikaly si, ze kdyz si to sam nezavaris, tak to neni ono. Takze ja bych nesoudil tak prikre.

no jistěže... :-) já su všude, kde to teče :DD

Zbora
27. 01. 2011
Dát tip
Huš, potvoro, už máš dávno spát!


Zbora
26. 01. 2011
Dát tip
Když se začne mluvit o chlastu, květinka je hned nablízku!

nejlepší je meruňkovice:-)))

moorgaan
26. 01. 2011
Dát tip
..se svestkama delame to same..ale pozdeji..az po japkach.-))..zase tak se tedy nelisime.-))

Zbora
26. 01. 2011
Dát tip
U nás na Moravě děláme podobné věci se švestkama, zvláštní, jak jsou ty kultury odlišné.

moorgaan
26. 01. 2011
Dát tip
jablek je skoda na beznou konzumaci...teda tech nasich , ze stromu..ty z marketu mijim, znaje slozeni vsech 16 postriku, kterymi prosly aby prosly! ...normalne , kdYZ je naduroda- lisky nevytahuju- dokoulim soudek.. ocistim jablicka od hliny, a listi a stopek, rozrusim, bud nez je do soudku hodim, a nebo az v soudku..pomalu, postupne... a kdYZ je soudek plny..zavickuji..a s pocitem dobre vykonane prace si tak tri mesice pockam co s tim ty kvasinky udelaji...vzdycky to dopadne dobre...v zime pak takto pripravene ovoce pomaha zahanet vitamonovy deficit, depresoidni stavy, nabihajici chripkove a jine epidemie a hlavne se -NEKAZÍÍÍ!

Já už bych se nedivil ničemu. Když je i norma na zakřivení banánů...

Norsko 1
26. 01. 2011
Dát tip
nejkrásnější japko v mém životě a teď mám po iluzích

Japka jsou přece okolo. To uprostřed je jenom příloha.

Norsko 1
26. 01. 2011
Dát tip
jsem ochoten věřit že roste na stromě, květoni, ale kde roste ten strom

Nejlepší jsou jablka pečená.

Zbora
26. 01. 2011
Dát tip
To je boží :) Mé milé se stala ve Spojených státech taky prima příhoda. Moc jí chutnaly muffiny, které pekla její nadřízená, tak se chtěla dozvědět recept. Ten zněl: Koupíš si směs na muffiny... dál pokračovat nemusim, že ne?

Znám příběh o američance, která se upřímě divila tomu, jak kuchařka dokázala do buchet dostat ovoce a hledala řez..., mimochodem, ono "strefovat se", je většinou zapříčiněno oběma stranami...

hezky a pekne napsany JAPKA 1

Lakrov
26. 01. 2011
Dát tip
Výhodou tohoto fejetonu (v porovnání s jedním z předchozích /Vietnamské obchody/) je, že nejspíš nebude označen za pokus o šíření xenofobních nálad vůči asijské menšině :-) Strefovat se do Američanů je oproti tomu běžné a schvalované, a to zřejmě bez ohledu na to, ze kterého koutu světa se kdo do země hvězd a pruhů, v níž se sluší zapomínat na tradice a odmítat kořeny, přistěhoval.

Norsko 1
26. 01. 2011
Dát tip
Vidíš zboro, příště nebuď tak zahleděný do sebe. Kontinuita přímočarosti mezi tebou a čtenářem nebude pak přerušena

StvN
26. 01. 2011
Dát tip
Tlak spotřebitelů je velký a prodejce se přizpůsobuje. Tenhle fejeton mi nesedí. Přijde mi takový moc zahleděný do sebe.

Já si kupuju v nejmenovaném řetězci půlku zelí a to je zabalené v igelitu a je tam spotřebujte do.

Honzyk
26. 01. 2011
Dát tip
p.s. a nemusi jit jen o japka....zejo)

Honzyk
26. 01. 2011
Dát tip
nejlepci je nazev...v tom je vsecko..........

irem
26. 01. 2011
Dát tip
Dobře se to četlo :)

Prosecký
26. 01. 2011
Dát tip
Snad se nám, malým českým pěstitelům, podaří odolat globálnímu tlaku a udržet si vlastní produkci. Sám také plánuji, že v důchodu vložím všechny peníze vydělané literaturou do sadu a budu vyrábět takový cidre, jaký pijeme v létě v Tyrolsku. Inspirován Háberem stavil jsem se v naší pivnici, ale vrchní se na mě díval jako na blázna. prý tam žádná jablka nikdy neviděl. Možná kdyby americká dívenka byla z venkova v Jižní Dakotě, měla by větší přehled o přírodních procesech.

jak již název -japka- napovídá, jedná se o produkt made in JAPan. Přes Španělsko a další destinace jen projíždí, kvůli daním. Stejně jako všechno ostatní mají japka základ v důmyslně spleteném řetězci uhlíků, kyslíků a vodíků, takže příbuznost s ropou není jen náhodná :o)

:o))) ..jj..čéče..sem si taky všimla..že ty japka z hypošky děsně rychle stárnou..jako by za sebou měly plastickou opreraci..či co.:) ..jaké informace bude podávát ono zvídavé děvče ve své domovině o Čechistánu..je mi zhruba jasné..ovšem pravděpodobně předčí i mou fantazii.:.)))

Norsko 1
26. 01. 2011
Dát tip
s tím čárovým kódem jsi mě dostal *

Háber
26. 01. 2011
Dát tip
:) * jablká mám rád * tiež sme ich v detstve mávali v pivnici * také tie zimné kožovité * lebo tie pekné * červené * dlho nevydržali * ak boli zvráskavené * dala ich mama na kachle a tam akoby sa upiekli * a boli dobré ako jablkový kompót ale vo vlastnej šupke:)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru