Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krvavý dědek ještě spí

Výběr: Pomerančová
03. 02. 2011
47
90
7659

První hodina odbila, krvavý dědek ještě spí…

 

Taška se zbytky pro slepice a králíky byla moc těžká pro osmiletou holčičku a venku pořádně mrzlo. Rtuť teploměru nestoupla nad mínus dvacet stupňů, jenže se nedalo nic dělat,

tatínek zase pil a zvířata už dva dny nežrala.

Zahrádkářská kolonie byla daleko, přehazovala tašku z ruky do ruky, občas si odpočinula, narovnávala zkřehlé prstíky a bavila se vymýšlením historek.

Nejraději si představovala, že je Popelka, to jí moc pomáhalo.

Zaujala ji vražedná klouzačka. Děti v zimě polévaly prudký kopec odporně rezavou a smradlavou vodou ze strouhy. Tu jedovatou vodu měla na svědomí nedaleká panelárna, ve které pracovali vězni.

Klouzačka však byla obrovská, nebezpečná a nejlepší široko daleko. Odpoledne se hemžila dětmi, odvážní kluci sjížděli vestoje, vlastně jim tak nějak patřila a ostatní děti s tím musely počítat.

Teď po ránu byla tichá, nikde ani živáčka.

Párkrát si sklouzla, nejdřív na zadku, pak se osmělila a zkusila to v podřepu. Slastný pocit, jenže sama se tam cítila opuštěně, jako by svět vymřel.

 

Druhá hodina odbila, dědek oči otvírá…

 

Zahradní domečky podřimovaly pod sněhem, jenž ztlumil běžné zvuky, mráz voněl, svět pokojně dřímal.

Holčičce se však svíraly útroby  strachem, v duchu  se  modlila  aby  tam nebyl.

Chatka naproti vypadala ospale jako ostatní, z komína se nekouřilo, oddechla si a pookřála.

Nalila zbytky od oběda slepicím do otlučeného, ochlistaného kastrolu a vybrala vajíčka.

Neušla přitom pár krvavým klovancům černého, protivného kohouta, jak ho nesnášela!

Dvě kuřata umrzla, zanesla je do boudy, položila na gauč a dala jim k zadečkům vajíčka, jakože je snesla a pak usnula.

Pohrála si s heboučkými králíky, měla je moc ráda, jen musela dávat pozor aby neutekli, no, v kotci jim bylo dobře, seno krásně vonělo, dnes by se jim ven určitě nechtělo.

V místnosti byla pěkná ledárna a takový divný pach, starých věci, neobyvatelností, těžko říct. Za to zamrzlá okna byla nádherná.

Nikdy ji neomrzelo obdivovat fantazijní kapradiny, co dovedl mráz namalovat, všechny jiné, tak kouzelné a neuvěřitelné.

 

Třetí hodina odbila, dědek drápy zatíná…

 

Najednou byl tu. Všechno se v ní sevřelo. Proč si jen hrála?

Měla udělat co bylo třeba a rychle utéct.

Pozdě.

Zuřivě se bránila a on se tomu smál.

Velký, silný, těžce funěl a jeho ruce byly všude.

Odporné, zraňující.

Zalykala se hnusem.

Na stěnách visely příšerně kýčovité zimní krajinky, které jakýsi všeuměl namaloval s ležatými ploty. Dobře věděla, jak se má namalovat plot aby stál, ten malíř byl blbec ale bylo tam bezpečno.

 

Čtvrtá hodina odbila, krvavý dědek usíná…

 

V noci třeskutě mrzlo, úplněk rozjiskřil sníh a jeho bledé světlo bylo dostatečné aby viděla co píše.

Psala vždy v noci na parapetu, na malé čtvrtky vytržené z bločku.

Napadaly ji básničky. Takové zvláštní myšlenky, přicházely samy ani nevěděla jak.

Schovávala si je do krabičky od meoskopu, spolu se svou hanbou.

Nemohla o tom nikomu říct.

 

Pátá hodina odbila, peklo dědka požírá…

 

 

 

 


90 názorů

..dík..

Rinka
09. 03. 2012
Dát tip
Má to mrazivou atmosféru a čiší na mě z toho beznaděj. Myslím, že jsi to dobře napsala - na mě to rozhodně zapůsobilo... Tím svým zoufalstvím

..jo..s interpunkcí mám problémy a snažím se na tom pracovat..jinak máš pravdu..no..snažím se psát nejlíp jak dovedu..ovšem nic není hned..na všem člověk musí makat..proto se cvičím na Růžence:))

GILOTINA
29. 10. 2011
Dát tip
brrrrr,prebehl mi mraz po zadech líbí tip

maruna
20. 05. 2011
Dát tip
Přečetla jsem to jedním dechem, trochu mě z toho mrazí, leč takové věci se dějí... Ještě bych rozvedla ten závěr,moc utnuté najednou.


woody.mirek
14. 04. 2011
Dát tip
AŠ BUDOU DĚTKOVI HODINY SEČTENY TAK STIHNU PROČÍST RTOJE NOVINY

woody.mirek
14. 04. 2011
Dát tip
AŠ BUDOU SEČTENY DĚTKOVI HODINY BUDU MÁT PŘEČTENY ASPON DVOJE NOVINY

..díky..ucho..)

..ucho..já to vím..že tamty povídky jsou lepší..

..moc ti děkuji za kritiku..Janino..vážím si ji.. ..sakryš..teď jsem dělala překlady do polštiny a jsem tak zblblá..že nevím jestli píšu správně česky..)

Janina6
15. 03. 2011
Dát tip
Smíšené pocity se tomu myslím říká. Vadí mi, že se snažíš čtenáře tak trochu manipulovat, dojmout prostě. Chudák holčička dře v mínus dvaceti, tatínek pije a tak podobně... Ten pocit, že se po mně vyžaduje určitý typ reakce, mě vždycky spolehlivě odradí. Jenže na druhou stranu musím přiznat, že některé pasáže mě překvapily a docela nadchly. Třeba: "Dvě kuřata umrzla, zanesla je do boudy, položila na gauč a dala jim k zadečkům vajíčka, jakože je snesla a pak usnula." To mi připadne takové lidské... dojetí se dostavilo :-) A pak "Dobře věděla, jak se má namalovat plot, aby stál, ten malíř byl blbec, ale bylo tam bezpečno." Tady jsem porozuměla, že jde o myšlenkový únik z kruté reality, a dost se mi ta část líbí. Možná dokonce nejvíc z celé povídky. Právě proto, že tam nejdeš tou nejobvyklejší cestou, která nikoho nepřekvapí. Takže pro těch několik zastavení je tvoje povídka pro mě zajímavá, přes různé výhrady, které by se našly. Ráda si tě zase přečtu.

..děkuji ti..proza mi extra nejde.. ..taky doufám..ty mlýny..myslím.. ..mám vytisknuté dvě tvé povídky..ale druhou jsem ještě nedolouskla a musím si tu sílu trochu dávkovat..) ..taky dávám dohromady sbírku společnou s kamarádem a je to dost záběr..)

bestye
05. 03. 2011
Dát tip
pro mě první hodina možná trochu zbytečně dlouhá, jinak pěkně napsané. A myslím si - boží mlejny melou.*

..nj..s tím ovšem nic neadělám..

Winter
19. 02. 2011
Dát tip
Já to nechápu.

taky moznost :)

..no..chce to uležet..ale nevím jestli se k tomu budu chtít ještě vracet..asi to nechám tak..nejspíš ano..stejně to nikde nebudu publikovat..na papíře..myslím..

Mně se to líbí, ale myslím, že by chtělo ještě doladit za čas možná (?)

..děkuji..Diano..

Diana
10. 02. 2011
Dát tip
Já si myslím, že je to výborné. Prodlužování textu by ten silný dojem rozmělnilo.*********

...vidím, i K3 tě tipnul*

..no..jsem za Slezska..u nás se tak mluví a myslím..že to v textu nevadí.. ..moc ti děkuji za kritiku..

K3
09. 02. 2011
Dát tip
Je to čistý horor. Mráz z toho běhá po zádech od začátku do konce. Nevypsanost je trochu znát. Takovéhle věci je možné napsat hned, když napadnou, na jeden zátah a už neopravovat. Trochu to připomíná karkulku - taky šla sama lesem... Zmínka o krvavém kolenu v kritice sedí. Podobná atmosféra. Když jsme ho hrávali jako malé děti, jímala mě hrůza. A některá ta nesrozumitelná slovíčka? Znám to, něco tě napadne, třeba nesmysl, ale máš pocit, že to tam musí být, i když je to druhému nesrozumitelné... To se odpouští. Jen tak dál. *

..brack je skvělá..))

sveřep
07. 02. 2011
Dát tip
horor. mimo jiné - přelétla jsem očima kritiky a vidím , že brack KOMENTUJE STAV KUŘAT. takže se na závěr chechtám. jak nepřiměřené :D

koloušek
06. 02. 2011
Dát tip
Docela hororové.T*

..děkuji..jav..

javavia
06. 02. 2011
Dát tip
moc dobře napsané***

..a já ti za to ještě jednou děkuji..:)

šepot: jak psal Parsifal, stojí to za přečtení. a jak už jsem psala, přijde mi to velmi dobře napsané. proto výběr, stojím si za ním :-)

..děkuji..brack..)

gratuluji k vyberu, sepot!!!!!!!! HURA!!!!

..jeee..Pomerančová..moc děkuji za výběr..doufám,,že nás za to nerozcupujou na hlavní stránce..:)

..ano..to máš svatou pravdu.. ..jde o to..že sama na chyby nepříjdu..proto předhazuju ke kritice..víš..:) ..nejsem vypsaná..

..nes..dík za kritiku..snažím se z kritik vyždímat co to dá.. ..s tím na efekt nesouhlasím..ovšem mohlo to tak vyznít..

..děkuji..Parsi..

Parsifal
06. 02. 2011
Dát tip
Pěkná povídka, i když s hodnocením konce se připojím k některým ostatním hlasům zde: je uspěchaný, což je škoda. Jako celek povídka funguje dobře, je tam určitá gradace a celé to, myslím, stojí za přečtení.

Makoves
05. 02. 2011
Dát tip
**************

Alegna
05. 02. 2011
Dát tip
po tolika komentářích bych nového nic nenapsala :-)*

Sebastiana
05. 02. 2011
Dát tip
*

čučenka
05. 02. 2011
Dát tip
Dětská bezmocnost bývá strašná..

100Wzarovka
04. 02. 2011
Dát tip
Já jsem z takových věcí vždy znovu a znovu konsternovaná! Bože, kolik už jsem jich jenom slyšela...Neumím komentovat, to nejde

:o))..bombíku..máš mé požehnání..do toho..)

FAE BOMB
04. 02. 2011
Dát tip
Zajímá vás, co se stalo s dědkem? Holčička si na dědka počkala před hospodou a pak to do něj v deseti kilácích naprala tříkolkou!!! Přečetl jsem ještě jednou a furt líbí. Jen bych si pro dědka vymyslel nějakou strašlivě krutou smrt. To mi tam prostě chybí.

moorgaan
04. 02. 2011
Dát tip
povidka napsana velmi dobre - jak ma byt, ma zacatek a konec, pointu, krasne obrazy, tezke tema, nadcasovost, plyne v case...i pres hruzu v obsahu se dobre cte a nerozptyluje ...nejsi povidkarka, ale snazis se a myslim, ze hledas dobre svoji cestu..dej hlavne pozor, na temata! *****

Z textu mě mrazí i při pokojové teplotě. Psané na efekt to určitě není. Ta stylistická "neobratnost" pramení spíše z autorčiny nevypsanosti. Nemá příliš mnoho zkušeností s tímto žánrem, a mám takový pocit, že ani nechce mít. Tady nejde o stylizaci, ale o jakousi výpověď, upřímnou a opravdovou.

..děkuji..Lakrov..pokusím se s tím něco udělat..

Lakrov
04. 02. 2011
Dát tip
Celkový záměr je zřetelný a akceptovatelný. Použité obrazy jsou mu úměrné; čtenáře k němu vedou (jak jinak v tak krátkém textu) přímočaře. V některých technických detailech jsou nesrovnalosti. Shledávám několik překlepů (Kluzačka). Nejslabší stránkou povídky je slohové zpracování; věty by zasloužily řádně "opracovat", tj. zbavit zbytečností a neobratných či nepřehledných formulací (což už je ale jen věcí chuti a trpělivosti). I tak je ovšem povídka hodna tipu.

StvN
04. 02. 2011
Dát tip
Ano, mám z toho pocit, že to je psané na efekt. Ale to je myslím otázkou stylu, výběru slov, syntaxu. Uznávám, že to každý čtenář bude cítit trochu jinak.

macecha
04. 02. 2011
Dát tip
to v člověku zůstává .... T***

..Stívne..máš pocit..že je tohle psané na efekt?

StvN
04. 02. 2011
Dát tip
Já vím. Napadají mě různé způsoby, co se asi s tou klouzačkou mohlo stát, ale to je právě to, co já osobně od textu chci. Já chci mít jasno. Já potřebuju vidět, že to autor máš vymakaný do posledního detailu, že ví, co píše, že mu to sedí. Že všechno, co napsal, napsal z nějakého důvody. Některé důvody jsou skryté a musím je hledat, to je fakt, neříkám, že chci všechno po lopatě, abychom si rozuměli. Když ale vidím, že to jen tak zkouší a že hraje na efekt, tak si připadám trochu podvedený a říkám si, že si asi autor o svých čtenářích myslí, že je utáhne na housku.

Prosecký
04. 02. 2011
Dát tip
Ne že by mi ta forma nebo obsah úplně sedly, ale originální to je. Tip.

..Stvn..pokud si vzpomínám..ta voda nebyla nikdy zmrzlá..možná si vzpomínám blbě..) ..ovšem tu klouzačku pšece nedělaly při mínus dvaceti..mohly ji přece udělat při mínus třech a pak teploty klesly..nemyslíš?..) ..jinak děkuji za kritiku..:) ..F.L...už je v pekle.:)

dadadik
04. 02. 2011
Dát tip
no jo no.... víme svý...

F.L.Vděk
04. 02. 2011
Dát tip
* Zajímavý, pro mě přesvědčivý. Až se bojím domyslet, kolik je v tom skutečnosti a kolik fikce. Tak či tak, nepřipravíme ho o k.o.u.l.e ?

StvN
04. 02. 2011
Dát tip
Je dobré, že ta povídka má formu, takže technicky čtenáře nic neruší a může se soustředit na text. Popisy jsou takové neživé, na můj vkus běžné - domečky podřimovaly pod sněhem, jenž ztlumil běžné zvuky. Pak ještě mráz hezky voněl. Obyčejně, když něco voní, tak hezky. Ty popisy jsou zkrátka takové, jako když se někdo děsně snaží čtenáři říct, že byl prostě hezký den a teď vyjmenovává ty pěkné věci ve snaze zdůraznit, že byl fakt ale pěknej den. Já mám radši, když se k tomu pocitu autor dostává nepřímo. Vzít malou nevinnou holčičku a poslat ji na mráz a tím jako chtít zapůsobit na čtenáře, no jo, funguje to, ale je to samoúčelné, protože nakonec nevíme, co nám ten text vlastně říká. O příběh spíš nejde, protože na to, abychom mohli něco rozkrýt, toho bylo řečeno málo. Tak možná jde jen o oslavu zminí nálady se snahou o vystižení kontrastů, na to se ale v textu klade příliš velký důraz na tu tragiku. Tak já nevím. Přijde mi to nakonec takové rozpačité. V textu mě také trochu mátlo a rozptylovalo pár "nesmyslů", jako třeba polévání vodou ze stoky při mínus dvaceti. Ta voda by podle mě byla zmrzlá.

Dvě kuřata umrzla, zanesla je do boudy, položila na gauč a dala jim k zadečkům vajíčka, jakože je snesla a pak usnula. tak tato veta na me obrovsky zapusobila. kontrast ditete a smrti...neotrely, originalni a ten obraz uz asi z mysli nevymazu. nadherna povidka a mela by byt nominovana do povidky mesice. avi stvnovi

..děkuji ti..

dík za vysvětlení, ano už tom rozumím, jen to asi na mě je moc velká zkratka. nic nemaž, rozhodně ne kvůli mému nerohzumění, ten text je jinak velmi pěkně vystavěn a působivý, řekla bych

..pomerančová..je to myšleno jako únik z reality..ovšem asi to smažu..

Tuhle větu tu už někdo zmiňoval: Dobře věděla, jak se má namalovat plot aby stál, ten malíř byl blbec ale bylo tam bezpečno. Mate mě, nerozumím tomu, kde bylo bezpečno. V třetí hodině se mluví o tom, jak se marně někomu brání, a najednou obrazy na stěnách a bezpečno. Nerozumím tomu náhlému skoku.

FAE BOMB
03. 02. 2011
Dát tip
Ty vole, na to můj běžnej prášek prostě nestačí... :-))) Asi nejlepší tvoje dílo!

..stačí..i tak to napsat mě stálo mnoho sil..

Benji
03. 02. 2011
Dát tip
Silný příběh. Jen si myslím, že vzhledem ke tvým kvalitám tentokrát prodáváš lacino. Ale pod kotel bych přiložil.

..dobře děláš..nostalgiku..:)

nostalgik
03. 02. 2011
Dát tip
... zase jednou fandím peklu, ať sežere co nejvíc takových dědků!!! ***

Háber
03. 02. 2011
Dát tip
*

Stařec_007
03. 02. 2011
Dát tip
Zajímavá zpověď. Jen závěr zavřený trochu rychle. A ochlistaný? Co to proboha je? :-)) Jinak dobré:-)

..doufám..že v pekle..Rampoušku..

Rampoušek
03. 02. 2011
Dát tip
no a kde je ten dědek? chci ho vidět a hned :))))

..nemyslím..ale to je jedno..děkuji za kritiku..

..já do toho nedokázala dát víc..to..že tam bylo bezpečno jsem dopsala..jako únik..možná jsem to měla nechat tak..

renegátka
03. 02. 2011
Dát tip
Přemýšlím, kolik je po světě takových krabiček. Nebuď smutná,já vedlé tvé krabičky pokládám tu svou. Hra na krvavé koleno, je zábavná, pokud ji hrají jenom děti. Jenže i nyní v tomto čase další krabička otvírá se.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru