Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JAK JE TO S PLAGIÁTORSTVÍM NA LITERÁRNÍCH SERVERECH?

04. 02. 2011
11
270
8013

 

 

..DNES JSEM NA SERVERU EPIKA NARAZILA NA ZAJÍMAVOU BÁSEŇ..POROVNEJTE PROSÍM OBA TEXTY..

 

 

 

 

 

 

 

datum / id

11.12.2010 / 373227

Vytisknout | Přečíst později

 

autor

Bíša

Je v oblíbených

 

kategorie

Volné verše

 

 

upřesnění kategorie

O přátelství

 

 

zobrazeno

522x

 

[ seznam ]

počet tipů

47

Toto dílo už dostalo váš tip.

[ seznam ]

v oblíbených

1x

Je v oblíbených

[ seznam ]

do výběru zařadil

Pacer,

 

 

zařazeno do klubů

Dílo není v žádném klubu.

Prolog

ZIMNÍ a LESNÍ
Pro básnířku sepotvkorunachstromu, kterou velmi obdivuji!

FANTAZIE G - MOLL

Větve stromů se mírumilovně
a něžně pohupují
jako clona před chladným
svitem hvězd a měsíce

Sněhové vločky
padající do očí
dovedou bizarními tvary
zmást i nejbystřejší smysly

Prohlubují vnímání
prožívání smyslu
neobvyklých životních situací
a vrací nás do snění o mládí

Člověk málokdy potřebuje
diváky aby mu mohli
závidět
jeho skromné štěstí

Mít pocity jako muž
před milováním
i rytíř před turnajem
na kolbišti cti...

 

 

Dílo bylo vloženo: 09.01.2011, 18:16 min
Shlédnuto: 550x / oblíbené: 0x

Autor díla:
Elenyss



Zimní snění


Větve zmrzlých stromů
se něžně pohupují
za záclonou před chladným
svitem hvězd.

Krystaly vloček padají do očí jenž
dokáží malířstvím
zmást nejbystřejší smysly.

Prohlubeň vnímání,
prožití smyslu
v nevšedních osudech života,
co navrací nás do ZIMNÍHO SNĚNÍ... do "mládí"...

Netřeba diváka,
by záviděl to...
"skromné štěstí"!

Mít pocity jako žena
před milováním,
což teprv rytíř...
před turnajem v aréně cti...

 

 

Tak co vy na to?

 

..velmi mě zaujala reakce jednoho z redaktorů..vkládám..

 

 

tak..

není to pro mne jednoduché Jí tu zaříznout jak slepici hehe, jen vtípek! ale tahle básen pokud není napsaná před tou z písmáku..je ryze opsaná! ona totiž je dost dobrá! ellen tma sice něco pozměnila v poslední sloce status female, aby to vypadalo přesvědčivě žensky ..ale jak je vidět jiným autorům brouzdajícím po servrech to neuniklo.

Ono se zase tka moc nestalo, protože něco si jinde přečást a pak zkusit svou verzi není trestné, jen snad to mohla ellen poznamenat v anotaci! aby nedošlo k nedorozumění!

doporučuji toto dílko především kvůli nepříznivým komentářům smazat! její jiná díla nemusí být plagiátorská..to by se dávno provalilo! prostě jí to jako ženu oslovilo a ponuklo trošku švindlovat! každej občas švindlujeme! tady to jen bylo naivně okaté! já myslím , žw autorka není hloupá že by jí to prošlo...spíš jí t aúprava nevadila.

Vloženo: 23.01.2011, 21:40 min | kritik: poeta

 

 

..takže pište..pište..ať mají někteří co kopírovat..

 

 

 

 

 

 

 

 

datum / id

11.12.2010 / 373227

Vytisknout | Přečíst později

 

autor

Bíša

Je v oblíbených

 

kategorie

Volné verše

 

 

upřesnění kategorie

O přátelství

 

 

zobrazeno

522x

 

[ seznam ]

počet tipů

47

Toto dílo už dostalo váš tip.

[ seznam ]

v oblíbených

1x

Je v oblíbených

[ seznam ]

do výběru zařadil

 

 

 

 

 

 

 

 

 



270 názorů

..nemáš se zač omlouvat..)) ..taky se měj..delfíne..))

Delfín
25. 03. 2011
Dát tip
Milá šepotko! Díky za Tvé ovace. Ber tuhle básničku jako můj dárek Tobě. I když nejsem jediný, kdo takhle reagoval. Za ten omyl se vzkazem se omlouvám, myslel jsem, že je to Bíšova stránka. Takový drobný zkrat! Jenže jinde třeba nelze zkopírovat celý profil a vkládat třeba odkazy na You tube. Měj se hezky! M.

:o))))))))))))) ..nu dobrá..))) ..povedla se ti..)

Delfín
23. 03. 2011
Dát tip
Tak to jsem teď vážně zvědav, jestli tímhle počinem zase rozproudím diskusi vášnivých kritiků!;o)))

Delfín
23. 03. 2011
Dát tip
Tak jsem tu během chvilky spáchal tohle dílko, jen jsem se při tom díval na obě předlohy a nechal se vést vlastními pocity. Některé myšlenky jsem ponechal a rozvinul trochu jiným směrem. Jak snadno vznikla báseň má, když byla tu již osnova! Jsem snad taky plagiátor nebo to lze brát jen jako jistou parafrázi či parodii na předchozí dílka?;o))) Zimní meditace Holé větve prokřehlých stromů mávají svitu chladných hvězd, měsíc postříbřil střechy domů, sníh bivakuje podél cest. Krystaly vloček tiše lámou bledý svit neónových lamp, den rande má s počernou dámou, k němuž netřeba světla ramp. Vnímám tu krásu kolem sebe, v prožitku svém se nořím v hloub, toužím zas zřít Tvých očí nebe, do Tebe vsadit vášně roub! Prožívat skromné chvilky štěstí, /diváků není potřeba/, prokřehlé srdce sevřít v pěsti, být tím, kdo kouzlo Lásky dá... Rytíř v kolbišti milování, co zásady cti dobře zná, na chvilku nezaváhá ani, jak právě zachovat se má.

devian
14. 02. 2011
Dát tip
a všechno tohle se někam nahrává, včetně rozpaků mistra Lo

Delfín
10. 02. 2011
Dát tip
Koukám, jak se to tady vyvinulo úplně jiným směrem!Ale ten závěr s poděkováním se mi líbí! Tak to má být... Jen ten, kvůli kterému to původně vzniklo, se ještě nevyjádřil. Ale už mne včera navštívil na mé stránce, takže se mu snad daří trošku líp... Pokud by někdo náhodou přišel na mé stránky a tvrdil, že jsem taky plagiátor, ochotně se přiznávám, že k básni "Vracím Ti vlnky pod sukýnky" mne mne inspirovala právě píseň Zdeňky Lorencové, co jí zrovna hráli v rádiu. Ale třeba i polka "Jednou, dvakrát" vznikla tak, že autor slyšel průvodčího v tramvaji, když si opakoval objednávku jízdenek. Cesty inspirace jsou nevyzpytatelné...;o))) Přeji všem krásný den! M.

..každopádně..kostko dík za radu s tou URL adresou..už to budu mít..akorát zmenším..

a jakpak se rozezná tip pro povzbuzení od tipu pro zvýšení vlastní popularity?

ja si myslim, ze i libitipy mohou posunout, jako povzbuzeni kdyz se ti neco libi a das tomu tip, tak z toho autor bude mit radost copak je to tu nejaka soutez hemingwayu samozrejme dobre kritiky jsou lepsi, ale pokud clovek neumi psat poradnou kritiku, tak radeji drzet hubu. ja dam tip kdyz se mi libi a kdyz se mi nelibi a neumim to rict slusne, nedam nic verejny literarni server...nic vic nic min kazdej (pozitivni i negativni) nazor je subjektivni na literarniho kritika se musi dlouho studovat... a pokud vim, delaj to za penize a ne zadarmo tady

..je..Diano.. ..škoda..že jsem v tom rozrušení nevložila rekci "autorky" ..ok..kostko.. ..pomůžeš mi vložit obrázek?

Diana
10. 02. 2011
Dát tip
Krádež by se měla nevyplatit. Každá krádež. Mít ostudu je docela dobrý trest. Myslím, že jsi nemohla jednat správněji, než to takhle zveřejnit. Bíšova báseň je opsaná i s chlupama, jak se u nás říká.

..taky ovšem pomoc dostávám..tak denně..:) ..tím nemyslím tipy..:) ..to jsem a mysli neměla..a víš..že někdy ano? ..povzbuzení je taky zapotřebí..:)

ok ..dělám to denně

místo mozku: ono je to podobné i v životě...současná civilizace je odsouzena k postupné degeneraci, protože všeobecné volební právo dává možnost rozhodovat i lidem, kteří na to rozhodně nemají buňky. Volby jsou vlastně takové rozdávání "líbítipů".

..kostko..když jsme u toho..už jsi někomu pomohl s dílem..opravit chyby..vymazat nesmysly..zbytečný balast? ..ono to nemusí být na očích celého serveru.. ..tak co..pomohl?

Metta
10. 02. 2011
Dát tip
Kostka: nepatřím, dyk říkám, že se radši nechávám setřít.. ani nemám problém setřít šepotčino či jiné dílo, se jí zeptej nicméně ty satelity jsou přece taky myslící bytosti a nechají-li se strhnut a zůstávají tak, i když se tu rozkoukají, je to jejich problém jsi-li nespokojený, dělej to jinak - kritizuj díla, umíš dobrou satiru, vím, ale zajímala by mě aj tvá literární kritika sorry ted mi trochu připomínáš kněze, co káže proti zlořádům :-P připadá mi, že už trochu řežeš do svobody, do výsostního práva na vlastní blbost, snad rozumíš .-(

...nebudou pozdávat... pardon.

:o))) ..čoveče..to mi zníííí..jakoooooo... ..sem netušila jaká jsem hvězda..)

...nebudou pozdávat... pardon.

místo mozku: každý si může vybrat, do jakého fanklubu bude patřit. Pokud někdo chce být něčím satelitem, proč mu v tom bránit? Pokud se mi pozdávat něčí "líbítipy", můžu si dotyčného autora zablokovat a budu dostávat tipy jen od těch, co považuji za kvalitní...V čem je problém? :o)

bn: srabe :o)

...hladina je rozvířená tak pádluju jinam

..meto..smajlíkuju..páč jsem veselá..je ovšem fakt..že se taky směju každé červené niti..dokonce sám kostka mě dokáže královsky pobavit..:) ..a proč tipuju..no..že se mi něco líbí a pak..autora to potěší..to je taky důvod..takže..pokud v díle najdu aspoň něco..co stojí za to..tipnu.. ..ovšem zdaleka netipuju všechno..to rozhodně ne.. ..nejsem líná číst..tak je to.:)

Metta
10. 02. 2011
Dát tip
Kostka: osobně mám místo smajlíků radši třeba, jak mě Norsko umí setřít:-P přesto mě tyhle spekulace o motivaci k líbítipům přijdou na vodě - zeptej se šepotky, proč to dělá - šepotkooo, proč teda tolik smajlíkuješ a tipuješ ? Je tu hodně lidí, co sem nechodí kvůli literárním rozborům a prostě rozdat a shrábnout hromádku tipů jaxi potřebujou - autoři si časem sami trochu utřídí, čí tip má pro ně jako cenu a proč... šepotčiny tipy mě řekněme literárně neposunou, ale pořád proti ní nic nemám, spíš naopak ...

místo mozku: nikdo tě nenutí tu pobývat, když tě to tady tak štve. Vem si příklad z doktorů :o)

A PROČ BY MĚL TIP NĚKOHO NĚKAM POSTRKOVAT?

Metta
10. 02. 2011
Dát tip
Kostka: znám takový ty, co tipujou hodně, ale za falešný je kvůli tomu nepovažuju ...třeba Bíša :-) prostě mezi hypersmajlováním a falší žádnou zvláštní spojitost nevidím

..seš vedle jak ta jedle..kostko..

někomu se líbí a tipuje všechno, někomu se nelíbí a netipuje nic. Který z těch dvou je víc falešný? Jak se dá posoudit osobnost reálného člověka jen podle jeho virtuálního vystupování?

Garth
10. 02. 2011
Dát tip
kostka : tak to nemusí být přece nutně faleš.. někdky dáš tip i špatnýmu dílu, protože tě něčím zaujme nebo chceš autora povzbudit nebo co já vím..

Metta
10. 02. 2011
Dát tip
Kostka: na tom něco je ...občas tu se zklamáním zjistím, že považuju za vzácně spřízněnou duši někoho, kdo je jaxi spřízněný s celým písmákem:-(, ale je spíš můj problém. šepotku nesmajlíkuju, tipuju málokdy, pokud ji čtu, kritikou nešetřím, sama od ní smajlobití nechci - právě proto, že mně zajímá, co je pod tím povrchem a věřím, že něco jo. Ona to bere, což mě utvrzuje v tom, že falešná nejni, spíš tam bude něco eště jinýho, asi nějaký druh závislosti...?

..co se mi nelíbí většinou nekomentuju..kostíku..víme..prostě mlčím..to ovšem ty nemůžeš pochopit.. ..tak kvůli mě tě přestává bavit tvořit?????? ..no..na jiných serverech jsi jistě úspěšnější a tam tě tvorba naplňuje..ne?

Garth
10. 02. 2011
Dát tip
jestli je falešná nebo ne těžko soudit z četných úsměvů na písmáku (to může být projev spousty dalších povahových vlastností :D), ale taky mi to celý přijde divný.

Metta
10. 02. 2011
Dát tip
Kostečko...proč vlastně považuješ ssvks za falešnou ? Se ptám upe vážně ... sice páč se smějě na každýho, nevím esli si možu brát ten její úsměv osobně - može to být písmácká prezentace nebo, chceš-li, maska - ale ty ji přece máš taky i ona za ní može mít upřímný vlastní obličej jako ty falše jsme si u ní nefšimla... ??

:o)))

..papoušku..:)

..se ví.. ..ovšem..nápad scházi tobě..nejsi mi důstojným soupeřem..pa..:)

..nápad..nápad nový mi tu schází..kostíku..)) ..aleši..dobrou chuť..)))

dobrou chuť, jestli se právě obědváte :o)

..eeeeee..co je pepida? ..a pak..buď trochu kreativní..čéče!

..jj..jsem..strááášně falešná..ale lakomá ne.. ..a pozoooor..snídám arogatní..úpřimné kluky..až křupou kostičky..:) ..mňaaaam..))

:o)))..ještě jeden..))) ..nejsem lakomá..

:o))))

kostka...o tom nic nevím

...bež do háje,nemám náladu,za chvíli příjdu

..se ví..dodoušku..))

Náš kostku...šepot si jen nevybíjí svý mindráky na druhejch

Godfrey
09. 02. 2011
Dát tip
"Shlédnuto" a redaktorka plagiátorka. To musí být server.

..moje řeč..sveřepku..)

sveřep
09. 02. 2011
Dát tip
dotyčnou nemám jak chápat. toto je snad sci-fi.

..poslední věta už je mimo..jsem ji okopčila omylem..)))

..je..to si..piš..))) ..vkládám ještě jednou..páč doufám..že mi to octopus smaže..co se mi zblblo..))) PRO VŠECHNY... ..Bíša..celou diskusi sleduje..to si ovšem můžu zjistit jen já a admini...pokud se nemýlím.. ..asi před hodinou mi volal ..strávil posledí tři měsíce ve špitále a opravdu .. nemá potřebu se k diskusi vyjadřovat.. ..děkuje všem příznivců i alternickům za plodnou debatu..a buďte klidní..je nad věcí.. ..omlouvám se za formát..mi to zblblo a neumím to opravit

JOO..TAK..TO..SMAŽ..PROSÍM.. ..EVÍM..CO..JSEM..ZBLBLA..

avi..admini..dá se to nějak upravit?

Delfín
08. 02. 2011
Dát tip
Myslím, že admin má pravdu! Nemůžeš nikoho nařknout z plagiátorství, pokud si jen půjčil téma a přebásnil to po svém, i kdyby třeba obsah slok byl zhruba stejný. Já taky někdy třeba do komentu hodím mužskou verzi k dané věci a někdy později to opráším a povýším na dílko. Nebo opakuji sám sebe a použiju stejnou metaforu, mou slabinou jsou třeba motýlci, pavoučci, sovičky sněžné či raněná laň. Stalo se mi, že se mi někdo ptal, zda mi nebude vadit, pokud to taky použije. Nevadí, když přímo neopisuje celé verše.Jo,co se takhle zeptat Bíši, co on na to říká? Jinak mně třeba taky někdo dal avízo, že přímo mojí básní se kdosi chlubí. Ale nedostal jsem se už na tu adresu a pak jsem s pomocí dotyčné osoby zjistil, že autora už kdosi zablokoval a pak vymazal... Kdybyste náhodou měli pocit, že jste někde jinde pod jiným jménem četli mou báseň, dejte mi napřed vědět, než začnete metat kameny. Jsem totiž na 6 místech a pokaždé si říkám jinak.Takže liter, saspi, psanci, totem i literra, to vše mohu být stále já! A už mám vymyšleny další nicky...;o))) Jinak mám taky zkušenost s plagiátorstvím, dokonce v oficiální soutěži Literárních novin asi před dvěma roky./www.literarky.cz/. Protože nepíšu prózu, dal jsem avízo kámošce a ona mi pak psala, že si to dílko přivlastnila nějaká z organizátorek /bylo to v knihovně/. Sám jsem to tam četl jako oceněné dílko oné plagiátorky!!! Jenže já už to znal pár let z originálu. Takže jsem se připojil dost ostře k protestu, jen nevím, jak to dopadlo...

Zbora
08. 02. 2011
Dát tip
Hácha byl protektorátní prezident a v poezii se, pokud vím, moc neMáchal :) Chápu. Jasně. Bylo by v tomhle případě zdvořilé aby tam ten odkaz byl. Já mluvil spíš obecně. Mě ani tak nezajímá osoba autora jako text samotný. Pokud někdo obšlehne dílo a uspokojuje ho, že mu to cizí dílo pod jeho nickem někdo pochválí, je to jeho problém.

Zbora
08. 02. 2011
Dát tip
Syde, teď si trochu zademagičtím jo? Mělo by být u každé otištěné básně uvedeno, že autor četl ty a ty básníky, jejichž tvorba se do té jeho podvědomě promítá? Kde je hranice, kdy se dá mluvit o tom, že je dílo naprosto původní, kde začíná být inspirované a kdy už jde o plagiát? Ale to je, vím, dost od věci. Mně by to, co zmiňuješ naopak od textu spíš rozptylovalo. V poezii nemám rád, když nedostanu dopředu moc klíčů, které mě nasměrují, vlastně je ani nechci, ale ve výtvarném umění je například vyžaduju a chodim radši na komentované prohlídky, no, tak nevím... možná máš svým způsobem pravdu. Šepotko, tak to je výzva, ne? ;)

..děkuji..děkuji..aleši..))))

šepot: tak do toho, ať jsou vidět výsledky :o) tahle diskuse je o ničem jiném!!!

..Honzooo..já mám takovou radost..))))

Zbora
08. 02. 2011
Dát tip
Ellectra: to spousta lidí, jsem zvyklý. A pokud nevyvinou alespoň rámcovou snahu o jinou polemiku než energ(et)ický odsudek, je mi to celkem volný. Octopus: hele a jak bys Ty osobně nahlížel na dílo, k jehož přečtení bys k byl uveden slovy: "tak tady jsem to opsal"?

..nevěříš..tomu..že..ne.:))) ..jupiiiiiiiiiiii..teď mi volal jeden pán..co četl almanach a nabídl mi spolupráci na textech písní..))))

Garth
08. 02. 2011
Dát tip
no že si někdo prostě dělá legraci.. nebo chtěl ozkoušet, co to udělá, když to udělá..:-)

..tak co?

Garth
07. 02. 2011
Dát tip
to jsem nemyslel :-)

..co jak vím? ..jestli je to alter bíšův? ..není.:)

Garth
07. 02. 2011
Dát tip
jak to víš když zarytě mlčí?

..dotyčná zarytě mlčí! ..ne..není..

papouch
07. 02. 2011
Dát tip
dyť je to hrrrůza obojí :-P

Garth
07. 02. 2011
Dát tip
no a proč se nevyjádří bíša nebo se někdo nezeptá té plagiátorky? a není to jenom pokus jak by podobnej text obstál jinde?

..Zboro.-.musím s tebou nesouhlasit.. ..pochopitelně máš spoustů pravdy..ovšem jak tady padlo už několikrát..inspirovat se a prostě prakticky opsat text je velký rozdíl.. ..lakrov..autorku neznám..na epice mám dvě díla a ani bych na to sama nepřišla..kdybych nebyla upozorněna lidma..kteří jsou tam víc doma.. ..čéče..máš pocit..že by to byla vhodná reklama???? ..bych se musela propadnout do země..kdyby to byl můj případ a někdo mě tímto způsobem reklamoval..nemyslíš?..)) ..omlouvám se za avi..se mi to tu furt celé modří..

Zbora
07. 02. 2011
Dát tip
Ale to vůbec nechci tvrdit, Márvine. Naopak je velké umění zasadit máslo do jiného kontextu, než je to obvyklé a primárně se to nabízí. O tom tady ovšem celá leta mluvím.

Zbora...a z velblouda vola

jako další příklad "plagiátorství", i když nepřímého, by se dala použít toto dílo http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=377826 je to ale přesně tak, jak píše Zbora. Zkuušíme si různé styly a způsoby psaní, někdy to vyjde, někdy ne. bez aviz :o)

Zbora
07. 02. 2011
Dát tip
Mně připadá, že děláte z komára velblouda. Pohybujeme se na amatérské nekomerční úrovni - učíme se psát (tedy alespoň někteří se chtějí učit), a učíme se hlavně prostřednictvím toho, co jsme poznali, přečetli. Jsme v literární dílně. Nepíšeme zde oficiální literaturu. Pokud si autorka zkusí přetvořit nějaké dílko podle svého a uveřejní ho v podobném prostoru jako je Písmák se záměrem, dozvědět se, jak ta coververze působí na ostatní, a nemá s ní další ambice, nedělal bych z toho takovou vědu. Často si tady autoři vědomě, či nevědomě půjčují nejen motivy, ale celé části textů. Ruku na srdce, kdo z nás to nikdy neudělal. Většina z nás svým způsobem "vykrádá" autory, které jsme četli a něčím nás oslovili. Jen zlomek lidí je schopen přijít s něčím úplně novým - a to často až po té, co si osvojí styl psaní některého ze svých předchůdců. Na Písmáku jich určitě neznám víc než deset, s někým dalším těžko zaměnitelných. Problém nastává až ve chvíli, kdy se vypůjčený text dostane mimo prostředí amaterských literárních serverů. Zkušenosti však zatím ukazují, že pokud je podobnost tak markantní, jako zde, a někdo vyvine dostatek energie, aby to dokázal, většinou nebývá problém zjednat nápravu. Oba texty jsou navíc natolik slabé, že by je nějaké periodikum, zabývající se poezií, sotva uveřejnilo - a když to budeme chtít vzít opravdu demagogicky, už ten první text je vykradený, protože prostřednictvím motivů, které jsou už po staletí zažité jako prostředníci pro tvorbu poezie, staví text, který je nevyužívá nikterak nově, naopak zachovává postupy, které jsou okoukané od básníků, kteří se vyučují už na základních školách. Tato diskuse, která zde tolik lidí nadzvedla prostřednictvím plagiátorčiny osoby ze židle krásným způsobem ilustruje velmi častý způsob tvorby na Písmáku, takže se zde nabízí opět dostatečný prostor jak si zarýpat, čehož využiju: Spousta nejen nových autorů sem přichází vložit díla, která jsou postavená na podobném principu, jako ono problematické dílo Ellenys, čili prostě opsaná (napodobená), ačkoli si to drtivá většina autorů nepřipustí a bude vám do zblbnutí tvrdit, že je to jejich nejryzejší tvorba, vyplouvající z nejniternějších zákoutí jejich emocionality (a samozřejmě vám vynadá no necitlivých ubožáků, pokud se ohradíte). To sice možná ano, ale pořád jsou to jen slova, vybraná z kolikrát velmi omezeného manuálu nejpoužívanějších poetických termínů, naskládaná do zažitého - společností zprostředkovaného mustru. To samé, ať se nám to líbí, nebo ne, učinila vpodstatě autorka Elenys - vzala známé a něco v něm malinko pozměnila - jen to udělala vědomě, čímž zapříčinila úsměvnou vlnu nevole. Za avízo se omlouvám, posílám ho prostě všem.

Lakrov
07. 02. 2011
Dát tip
Vzhledem k odkazu na Epiku a Elenyss může tento námět k diskusi druhoplánově sloužit též jako skrytá reklama, zviditelnění Elenyss. K tomu by se mohl(a) vyjádřit autorka diskuse. (není míněno ve zlém :-) )

Lakrov
07. 02. 2011
Dát tip
Jedno z vysvětlení podobnosti obou textů je, že oba autoři mohli čerpat z díla někoho třetího. Nemůže se jednat o (nepřiznaný) překlad? K objasnění celé situace by přispělo vyjádření autorů (nebo alespoň toho, jenž je dosažitelný zde na Písmáku). + avízo pro Bíša.

Kamil: téměř 100% pravděpodobnost :o)

Aleši, co když je blbý ten, kdo kopíruje:)))

když někdo kopíruje cizí dílo, znamená to, že originál není úplně blbý. Takže to beru pozitivně :o)

..Fabete..jj..taky jsem to tak pochopila..)))

100Wzarovka
06. 02. 2011
Dát tip
šepot jestli můžu poprosit, pošli, protože pojedu jak vánoční stromeček, nebyla jsem dlouho doma! Blíž na SZ

Fabet Anal
06. 02. 2011
Dát tip
Unikátní teta! A ty reakce, radost počíst. Ale jestli jsem to dobře pochopil, oficiální místa na Epice jsou ještě ohleduplnější, než tady...

..metto..:o)))..sem tam byla..)) ..to snad není možný..) ..už vím zač jsou na epice redaktorský posty..))

Metta
06. 02. 2011
Dát tip
no, skoro :)

..aha..tak to nmusím juknout..nemá tam i nahatou?..))

Metta
06. 02. 2011
Dát tip
no, klikni u autora na foto, má jich tam asi devět...

..sem se řehtala..když jsem tu fotku viděla..))) ..vona jich tam má víc? ..na seznamce by vynikala pěkně..))

Metta
06. 02. 2011
Dát tip
upřímně..už na těch fotkách je mi intuitivně strašně nesympatická, hloupá narcistka

..jo..taky jsem nakoukla..zatím jen trochu..žádná hvězda,,co?..)

Metta
06. 02. 2011
Dát tip
koukla jsem dotyčné na tvorbu a kritiky a je to katastrofa...diagnózu si odpustím :)

Dave Lister
05. 02. 2011
Dát tip
Hm..nezávidím..pa

..tobě taky..já mám noční..))

Dave Lister
05. 02. 2011
Dát tip
Jo .. tak brou noc .))

..fajn..juknu tam..))

Dave Lister
05. 02. 2011
Dát tip
Jo, tak to teda myslím že když dotyčná krasavice redaktorka bude dělat chcíplýho brouka tak ať ji vemou redaktorování...tohle přece není šaškárna, ale ostuda.koukla jsem na reakce a taky ventilovala..

..Dave..je tam diskuse pod dílem..někde je tu odkaz..

Dave Lister
05. 02. 2011
Dát tip
ne, tam je vzkazník, anebo diskuze pod dílem..nebo se vyzve někdo do arény..kouknu na to.

Taubla
05. 02. 2011
Dát tip
Myslím že něco jiného je inspirace a něco jiného "okopírované a jen trochu pozměněné dílo jiného autora", to je smutné. Každý to možná vnímá jinak, po svém. Nechci nikoho odsuzovat, každý máme jiné vnímání a cítění. Já bych to nemohla. To je jen můj názor... :)

..no..Dave..má reakce pod dílem..to myslím stačí.. ..já se na epice nevyznám..nevím jestli tam mají kategorii diskuse..

Dave Lister
05. 02. 2011
Dát tip
No myslím že jako vtip to asi myslet nemůže..to by přece bylo humorný, tak jako ten pěknej pokus v reakcích od..Fabet Anala, ona třeba čeká, co bude?Ale ať se k tomu na Epice vyjádří, ne..Tak to tam dej, ať to vidí a může reagovat..já se tam taky půjdu pak mrknout..docela mě zajímá, co řekne..redaktorka..no ne?

:o)))))))))))))

..že jo?..)))

..makovečku..není..není..Bíša nemá alter..mimo to jsem s ním mluvila a Elenyss tam má fotku..jako ze seznamky..)))

Makoves
05. 02. 2011
Dát tip
Ještě mě napadlo že Elenyss = Bíša Źe to je jedna osoba. Přeci není nikdo tak blbej, aby takhle okatě kopíroval.

Bíšovi se zkrátka povedla:))))))))

:o))..žeby?

Winter
05. 02. 2011
Dát tip
Možná to byl pokus ověřit, jestli je bíšopoezie přenosná.

..jo..žárovko..mám ti ho poslat..nebo ti ho dám až přijedeš?

Garth
05. 02. 2011
Dát tip
největší borcí stejně dělaj plagiáty vogonské poezie... o tom žádná!

Garth
05. 02. 2011
Dát tip
jinak teď čtu komentáře a myslím že Zuzulinka a stařec to řekli hezky, je to ubohý, no co s tím naděláme a co z toho ty lidi maj :¨)

100Wzarovka
05. 02. 2011
Dát tip
Stařec např.já píšu z přetlaku emocí! :-))) šepotka, jsem na něj zvědavá!!!

Garth
05. 02. 2011
Dát tip
sepot .. tak se s ní dá spojit ne? by mě zajímalo proč to udělala, je to opsaný jak kdybych vzal Babičku od Němcový, vyměnil ji za dědečka a začal s tím obíhat nakladatelství :D

..Gartthe..nejlepší na tom je..že autorka je redaktorkou na Epice.. ..starč..to bylo dobré..))

Garth
05. 02. 2011
Dát tip
100W žárovka... vždyť jo, jestli to autorovi vadí, ať to řeší, proti tomu přece nijak nejsem. mně prostě tohle přijde spíš komický, ukrást něco takhle okatě... že to snad ani autor nemůže myslet vážně kdo to vlastně je?

Stařec_007
05. 02. 2011
Dát tip
Mě by zajímal důvod plagiátorství. Vzhledem k tomu, že vetšina píše pro radost.. Pro co píšou oni??

100Wzarovka
05. 02. 2011
Dát tip
Stařec! Tleskám! :-))))

Stařec_007
05. 02. 2011
Dát tip
Hra "Najdi deset rozdílů?" :-)))

Zuzulinka
05. 02. 2011
Dát tip
no, už jsem se s tím setkala, ono, když cokoli vyvěsíš věřejně, v podstatě se tomu riziku vystavuješ, že to někdo opíše, použije a bude vydávat za své... za mně, je to smutné a ubohé, ale co už s tím naděláme, dnes má právě ona ubohost často lepší status než originalita

Norsko 1
05. 02. 2011
Dát tip
Být kopírován, zvlášť tímto způsobem, je privilegium, kterého se dostane jen těm nejlepším básníkům

Nejsem zrovna skalní stoupenec současného problémového řešení autorských práv, ale tohle je jednoznačný příklad jejich porušení. Otázka je, co z toho mají? "Slávu", dobrý pocit z kvalitně napsaného díla, nebo jde jen o řešení jejich potřeby sociální interakce? Druhá věc je, když se to pokusí zpeněžit, ale to bych nechal právníkům ;-) Podle mě je slušnost uvést jméno i u větší inspirace...

FAE BOMB
05. 02. 2011
Dát tip
Mít pocity jako Lenin, nežli vběhne do arény, trockistům tam dělat scény, na kolbišti dějin... (Moje verze ukradeného verše.)

:o)))

...nejmenovat

..jo..to jsou ti nejlepší z nich!

...nejvíc mě serou,když ještě k tomu kritizujou

..a hanba jim..:)

...takových "básníků" je všude habaděj

..kostko..ano..to je všechno pochopitelné a vysvětlitelné..ovšem tato aurorka mi nenamluví..že ji Bíšova báseň jen tak utkvěla v halavě.. ..žárovko..pravdu díš.. ..mám almanaaach..je moc pěkný.:))) ..fabete..he he..to je supeeer::o)))))

Fabet Anal
05. 02. 2011
Dát tip
Šepotko, tady je teda ta paródyje. ale můžeš si za to sama. CYNIKOVO VELMI POZDNÍ PODVEČER Halda namrzlých haluzí a na obloze hemenex Jsem zbaven hvězdných iluzí a necítím se jako rex Do očí furt mi chumelí já neslyším a nevidím leze mi někdo do zelí a nebo o tom jenom sním? Už není to jak za mlada, kdy u nohou mi klečel svět jakoby všechno uvadá, kdy naposled jsem toužil pět? To celý svět mi záviděl a já byl pyšný, já byl king omámen krásou dívčích těl jež byla pro mě nad doping Roztaje ega mého led či budu provždy zatracen? K bitvě se chystám naposled než ukončím své slávy sen...

100Wzarovka
05. 02. 2011
Dát tip
Garth kdysi mi ukradli starou peněženku, asi omylem a zloděj byl nutně zklamán, byly v ní prošlé jízdenky, několik neplatných mincí a jakýsi papírek, kde jsem měla napsáno co nakoupit. Cenu to nemělo žádnou, dokonce ani pro mně! Ale: byl to kousek mého života, mého soukromí a nebylo tam nic pro cizího, proto mi z toho bylo špatně! A co teprve, když Ti někdo sebere třeba Tvé vzpomínky nebo tzv.dotýkanou věc nebo dokonce to, co jsi sám vymyslel a napsal. Jestli je to dobré nebo špatné už není rozhodující! Je to prostě hnus!

Garth
05. 02. 2011
Dát tip
no nevím že bych si z rovna z plagiátu této básně dělal těžkou hlavu...:D ale asi záleží na autorovi, na kolik si své autorské invence cení, že ho to plagiátorství štve nebo neštve... asi bych se nad tím pousmál a neřešil to.. jak říká Eva B. každému jeho peklo. :-)

..marvine..tady přece nejde o zisk..fakt to nechápeš??????? ..no nic..jedu si pro almanach..čusík..))

100Wzarovka
05. 02. 2011
Dát tip
a2a2a Aby věci nebyly jednoduché: vždycky ve vzduchu lítá nějaká myšlenka, nápad a záleží na tom, kdo ji zpracuje první. Je známa spousta vynálezů, které byly objeveny dvakrát a autoři od sebe JISTĚ neopisovali, často neměli potuchy ani o existenci toho druhého!

100Wzarovka
05. 02. 2011
Dát tip
Samozřejmě! Jediné, co můžeme dělat je, že budeme křičet a poukazovat na tento nešvar! Děje se to všude! V Rusku si nikdy nedělali hlavu s vydáváním děl bez ohledu na autorovo přání a práva, že Čína ve velkém opisuje průmyslové vzory a pod cenou potom prodává finální výrobky je rovněž notoricky známé. Nejde tomu zamezit, ale nesmíme to brát jako normu!

..a2..máš pravdu..:) ..hábere..soulasím..

..nj..žárovko..ono je to vlasrně fuk..jestli publikuješ na netu nebo na papíře..pokud někdo chce..vykradne tě..

a2a2a
05. 02. 2011
Dát tip
Toto je, zdá se, hloupé opisování a ne příliš zručná obhajoba dotyčného redaktora. Zažil jsem zde plagiátorství i takového PANA autora, jakým je Print, dokonce si kdosi jeho verše dovolil vydat či chtěl knižně vydat. Naštěstí u těch dobrých autorů se to proflákně dřív a tehdy plagiátor svou chybu napravil. Zažil jsem však zde i zajímavější obvinění, kdy jeden místní velmi respektovaný autor byl z plagiátorství obviněn jiným, neméně respektovaných autorem a vskutu, oba texty byly hodně podobné. Pak se ovšem do toho vložil sečtělý autor a vzdělaný kritik Fouckault a vyhledal třetí, stejně obdobný text přímo od Jana Skácela. Tak vidíte, toho obviněného respektovaného autora znám a nevěřím, že by opisoval od toho druhého, který obvinění vznesl a stejně tak nevěřím, že by tento vinivší opisoval od Skácela. A byly to opravdu hodně podobné texty. Když někdo opisuje způsobem, jaký je zde v diskusi nadepsán, pak je to spíše k politování než ke vzteku a jeho dočasná radost dříve či později bude vystřídána hořkostí. Komu není rady, ....

Háber
05. 02. 2011
Dát tip
fuha * PLAGIATORSTVU* vôbec nerozumiem * nechápem takú tvorbu *

..škoda..se posnaž..ne..)))

100Wzarovka
05. 02. 2011
Dát tip
To nemá smysl! Při každém opatření se chytí za nos vždycky jenom ti, kterých se to ani netýká a jenom je to otravuje. Já si v odborných věcech svoje díla tzv.podepisuju, např. mám v názvu metody zabudované svoje jméno a než novou věc pustím do světa, tak ji odreferuju na odborném plénu a nechám si ji akreditovat. Moc platné to není, ale něco přece...

Fabet Anal
05. 02. 2011
Dát tip
Zkusil jsem napsat na toto dvojdílo nějakou parodii. Nejde to....

:o)))))..metto..čéče..dobrý nápad..))) ..vykradla bych i marvinka..ale von by prskal..že nejsem dost dobrá..abych na to měla nárok..))

Metta
05. 02. 2011
Dát tip
co takhle napsat vykradenou básen té vykradené ? Esli bude prskat...

Metta
05. 02. 2011
Dát tip
VTM: takže dyš tě nědo vykrade, je to vlastně jako by ti dal výběr nebo tipana bez čudlíka

..metto..já ji neznám..a..nereagovala zatím nijak..

Metta
05. 02. 2011
Dát tip
ale reagoval na to ta elenyss nějak nebo ptala ses jí ?

..marvine..plácáš někdy nebetyčné kraviny..ale už si zvykaám..))

..dadi..já vím.. ..jenže jak píše žárovka..musela bych se stydět sama před sebou..kdybych něco takového udělala..někteří lidé ovšem nemají kouskacti v těle!

100Wzarovka
05. 02. 2011
Dát tip
Asi se nehodím do tohoto světa! Neudělala bych to nikdy, protože bych se styděla sama před sebou...

dadadik
05. 02. 2011
Dát tip
když dáš něco na net, tak musíš více méně asi počítat, že si s tím kdokoliv udělá cokoliv....to je blbý jaksi, no

..dadi..je to na epiku.. http://www.epika.cz/?p=dila&p1=dilo&id=14747#menu3

..ano..souhlasím s inspirací..krádež je ohavná!

dadadik
05. 02. 2011
Dát tip
a kam juknout, myslela jsem že je tady :) diskuzi se mi necche číst, možná se o tom píše :)

100Wzarovka
05. 02. 2011
Dát tip
Je pravda, že řada lidí na serverech tohoto typu krade: náměty, celé verše, rýmy atd. I mojí osobě se to stalo, a to nejsem nic moc! Totéž se třeba děje v muzice a vždycky dělo! Děje se to i v oblastech mimo umění a záležitost autorských práv je velice složitá. Rozhodně takové věci nepodporuju a pokud někoho jistá dílka inspirují, pak to má dát do anotace, potom je to totiž v pořádku!( Glazunovovy variace na Chopina apod.)

..kdepak..nic není smazané.. ..je tam redaktorkou..se nebude smazávat..přece..:))

..nevím..dadi..juknu tam..jsem na to včera už neměla nervy..a pak..možná je i tady..kdo se má vtěch alterech vyznat..

dadadik
05. 02. 2011
Dát tip
:) no ale je smazaná....že? až od teď, cos uveřejnila?

..ne..dadi..nedělala..

dadadik
05. 02. 2011
Dát tip
asi si dělala bžundu ne??? evidentně

..Syde...asi ano..mě to dožralo..ale fest...dožeru se málokdy...te'd hodně!

..Octopusi..nedělej si z toho furt kozy..jooo?? :o)))))) ..FAE..TO BUDE TÍM..ŽE NĚKTEŘÍ AUTOŘI JSOU¨ DEBILNÍ..VÍŠ?

FAE BOMB
05. 02. 2011
Dát tip
Tak to je teda zajímavý... Jo, a já se taky musim pochlubit. Jeden svůj verš jsem našel hned u dvou lidí a to relativně krátce po zveřejnění mojeho textu. Jediný, co se mě teda dotklo, bylo to, že si ty "autoři" vybrali zrovna takovej verš, kterej se mi moc nelíbí, takže se ani nemůžu vytahovat... :-))

domečku..:o))))


..přesypáčku..já věděla proč tě mám tak ráda..)))

Metta
04. 02. 2011
Dát tip
co na to ta Elenyss ?

Dave Lister
04. 02. 2011
Dát tip
Jé to bych do té cérky neřekla,do Elenyss.. já myslela že má být nějaký profík..a ono takto..to je prča snad toto..co z toho kdo má?

..marvine..dožralo mě to..a myslím..že konkrétní příklad je lepší než planá diskuse.. ..altery žádné nemám..)) ..a kostko..co mi tulezeš..když jsi mě všude bloknul? ..jinak..nemohla jsem dřív reagovat..páč jsem byla na cestě z práce..) ..s tou reklamou je to kravina..))

azur
04. 02. 2011
Dát tip
Elenyss neexistuje ... ?

že by šlo o reklamu? a je to zaplacený?

neruš ňa když pukám!

sorry, caps...

PŘÍKLADY TÁHNOU, MÁRVINE!

Lan
04. 02. 2011
Dát tip
No...asi jsem vypila moc vína...nerozumím vůbec, ale vůůůůůůbec ničemu.

vajco..nepiš mi tu ptákoviny..trapně jsi mě bloknul na všech alterech a budeš se mi tu roztahovat..šašku!

Elektro..kostka..Edík..vrána..a podobně..už víš?

hustě, vono to má výběr!:-D

..elektro,,to bylo na vajco..vím kdo to je..)))

..vajíčko..založ si nějaký alter..máš to tam přehlceno díly..

..co se proti tomu dá dělat?

javavia
04. 02. 2011
Dát tip
K tomu se dá říct jen jedno...hulváctví!

100Wzarovka
04. 02. 2011
Dát tip
Hrozně jsem se rozčílila - "každý někdy švindlujeme!" Taky jsem to na PP tomu dobrému muži napsala!

Douger
04. 02. 2011
Dát tip
Šepotko... Určitě každý píše aby ostatní kopírovali!!!=D Jo je to ubohý... Alespoň je i na literárních serverech sranda=D

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru