Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

úvaha o sčítání lidu

16. 02. 2011
15
23
3804
Autor
aleš-novák

"...úřad jasně říká, že informace potřebuje pro "lepší" výkon státní správy a místní samosprávy. Jestliže tedy funkce dnešního státu znamenají potlačování svobody jednotlivce, pak zefektivnění státu bude znamenat jen jedno: naše svoboda bude pošlapávána efektivněji. Měli bychom to chtít?..." (Luboš Zálom)

kdy jsem se narodil

mi napsali do rodného listu

kde bydlím

si můžu přečíst na matrice

kolik mám dětí

vědí hned, jak se děti narodily

kde pracuji

zjistí na berňáku

jestli mám doma záchod

do toho snad nikomu nic není !!!  

  

tak proč

vyhazují moje peníze 

aby to z nás všechno

dostali znovu?


23 názorů

Makoves
11. 06. 2014
Dát tip

Přesně tak. Já o tom též přemýšlel, ale na nic rozumného nepřišel.


Osobní svobodu neplatíš 10000 pokutou, ale celou svojí mzdou, časem věnovaným práci, volnému času, charakterem, jednáním, láskou...


IHIVA
28. 02. 2011
Dát tip
aleš-novák: můžeš si gratulovat, rozpoutala se tu díky tobě zajímavá debata... :-) Mě také připadá trochu zbytečné ptát se třeba zrovna na PC a televizi, ale statistiku celkově beru jako přínosnou, často jsem ve škole pracovala s daty ze sčítání lidu (ale spíš pro počítání průměrné hustoty zalidnění nebo podobně). Možná že informace o tom, co kdo vlastní, pomůže rozlišit regiony vyspělejší, bohatější od těch chudších - a do těch by se pak mohli víc cpát peníze... nevím, je to jen taková moje teorie... Každopádně díky za příspěvek na Písmáka.

Toscana
28. 02. 2011
Dát tip
Celé je to lumpárna - státu je prd po tom, jestli mám doma TV nebo PC, on mi na ně nedal. To, že žiju, ví moc dobře, chce po mně daně. Každý je evidovaný už od narození, úmrtí se taky eviduje. A víc stát vědět nepotřebuje, není tu od toho, aby nám strkal frňák až do talíře. Teda mít volných 10 táců, tak s těma sčítačema vymetu jako s jehovistama. *t

azur
25. 02. 2011
Dát tip
+

jestli nějaký soukromník chce zdokonalovat reklamní kampaně,ať si zaplatí ze svého nějaký průzkum. Není důvod tahat peníze z našich kapes.

snake_01
16. 02. 2011
Dát tip
Jenomže víš ty co, jim jde o to, jestli opravdu bydlíš, kde bydlet máš a taky o to, kolik máš doma televizí a rádií, aby mohli I. zefektivnit výběr polatků II. zdokonalit reklamní kampaně, cílené na určitou věkovou skupinu :o)

Všude je bordel....a více než stotisícové město Hradec Králové má stále tak 96000 obyvatel. To se ekonomicky nelíbí NÁM .Byty na černo pronajaté zoufalým párům, jednotlivcům,ukrajincům, mongolům....nepřináší městu do pokladny nic. Jen se zvyšuje zátěž města (stočné,svozné,parkování...) za lidi kteří tu "nebydlí".Žádná statistika o nich neví...a pochybuji že po sčítání bude vědět.No a formulář mě zatím nepotkal...viděl jsem, nestudoval. Za socialismu se podle těchto dat dokazovalo západu na jaké úrovni žije československý lid. Asi to chtějí ukázat Číňanům, Kubáncům,Angonalům....jak si tu žijeme. STATISTIKA nalepená na sčítání lidu. Co kdo vyplní, to vyplní.Fritzl své incestem splozené děti ukrýval, pálil....já ta své asi přihlásím. Vlastně ne, nejsou už děti. Mám jen ženu a psa. Vyhazují i moje peníze??

moorgaan
16. 02. 2011
Dát tip
me nepohorsuje, kdyz se mne nekdo zepta zda muzu vyuzivat pc a zda muzu vyuzivat pristup k internetu..je to vec nazoru ! ...kazdy mozna mame jiny nazor na poradek, ale podle me bez kontrol nebude poradek nikdy!..a tohle neni nic jineho nez nejaka kontrola bytu a adres a konkternich osob zda se tam pohybuji ci nikoliv a zda vubec ti lide existuji..

když se přestěhuju, tak se na novém místě přihlásím a stát sám mě dokáže odhlásit z původního místa. NA TO SČÍTÁNÍ NEPOTŘEBUJEME. kolik se narodilo dětí taky víme moc dobře. ALE co je proboha komu do toho, jestli mám doma internet? Ti, co mají důvod něco tajit, to stejně dobře budou tajit i při sčítání lidu. Tedy ovcí. Dobře to napsal Květoň...

moorgaan
16. 02. 2011
Dát tip
svoboda neni to, ze si budu delat co chci ja!... ...svoboda je poradek, hlavne poradek, aby se v nem citili ti slusni lide prave svobodni! stat nejak musi aktualizovat data a zjistovat počty lidi a bytu atd. Ze to dela pomoci zamestnancu posty a ze to neco stoji, to je holt naklad statu. V poctu sum promrhanych jinde, uplna kapka v mori. ...poskytnout udaje, neni nic, co by mne melo ubirat na svobode - z tohoto zakona z roku 2009 vyplyva jen to, ze se musim legitimovat scitacimu komisari-no a co? da mne listky, ja je vyplnim -uz neni povinnost vyplnovat vsechno na co se me ptaji-vyplnim to, co uznam za vhodne, a odevzdam s tim, ze jsem splnil zakonne normy!...bez prestupku ...jestli tam nekde musim uvest, zda pouzivam pc a nebo net je takova prkotina, ze mne to teda necini nesvobodnym obcanem... ...nemyslim si, ze bychom meli zit v dzungli,kde je identita jedincu zatajena rouskou tajemstvi a nedotknutelna - a za nejaky cas se muze identita zmenit, trebas tim prestehovanim, vlastnictvim bytu, atd... ...scitani beru jako dobry nastroj statu mit prehled a z techto cisel vychazet pro potreby lidi a jejich kontrole - protoze mozna scitani odhali prave jedince, kteri spoustu veci taji a mozna to jsou veci ne az tak "košér", tak at je klepnou pres prsty...

do toho ovšem taky nikomu nic není. Nečekal jsem, že 20 let po konci komunismu budu muset zaplatit deset tisíc pokuty, abych si zachoval osobní svobodu.

Diana
16. 02. 2011
Dát tip
Především chtějí vědět, kdo má počítač, kdo internet - aspoň podle mých informací. Na co to potřebují vědět, toť otázka. Nejspíš proto, aby nás zkásli.

Taubla
16. 02. 2011
Dát tip
?))

A.H.
16. 02. 2011
Dát tip
Pravdu díš, brachu.

Alegna
16. 02. 2011
Dát tip
na to moje logika nestačí

Garay
16. 02. 2011
Dát tip
Mimochodem - kategorie - "jen tak pro radost" v tomhle případě "pro zlost" :D

Garay
16. 02. 2011
Dát tip
Já jsem tak nas...á.

Podnik, který si na sebe nedokáže vydělat, místo toho, aby vyházel management, tak sčítá zaměstnance. Tsss.

jedině že by čekali nějaké dýško...

Háber
16. 02. 2011
Dát tip
to je fakt

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru