Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Houmlesák

19. 02. 2011
21
35
3824
Autor
brackenridge

 


Dej mu tam pár těch Honey Dipů,“ píchl Mo ukazováčkem do řádky okoralých buchet v zásobníku, „ten borec už zase zaclání u popelnic a já nechci riskovat, že by ho tam dneska zmerčila kontrola.“

Selma si upravila síťku na vlasy a umyla ruce (Mo by ji jinak seřval). Houmlesáka už znala: chudák smradlavý chodil k zadnímu vchodu Tim Hortons pravidelně. Ve špinavých džínách, zapopelené bundě a s rozcuchaným plnovousem (neklamným znakem bezdomovců); smál se na ní kolozubým úsměvem, ukláněl se a vychlastaně vykřikoval God bless you. Naplnila krabici po okraj cukrovinkami (tajně přidala i úplně čerstvý borůvkový mufin). Houmlesákovi se roztáhla ústa od ucha k uchu.

„Máš tam i jeden čerstvej mufin,“ pošeptala mu Selma.

„God bless you, darling...“

Ukláněl se tak svižně, že se hlavou praštil o kov odpadkového kontejneru a krabici s buchtami rozsypal. Selma mu pomohla pečivo sesbírat a znovu poskládat do papírové přepravky. Pak už spěchala do tepla kavárny. U srdce jí hřálo vědomí, že mohla tomu chudákovi trochu pomoci a také se už těšila na peníze, které si dnes po práci přivydělá u stálého zákazníka.

 ***

Karl se dobelhal k supermarketu CO-OP. Obezřetně se rozhlédl po parkovišti. Vzduch byl čistý. Rychlým krokem zamířil k popelnicím a s hlasitým thud se zbavil plné krabice. Rozepnul ledvinku a automaticky nastartoval bílý Land Rover. Rozhlédl se ještě jednou. Přecejenom nechtěl vzbuzovat podezření. Obezřetně nastoupil do auta a rozvalil se na kožené sedačce. Zaplavila jej euforie. Další herecká etuda se povedla! Snažil se v hlavě spočítat, kolikrát takhle somroval, šestkrát, sedmkrát... A VŽDYCKY mu dali! A NIKDY nepoznali, že by si je mohl i s tou podřadnou kavárnou koupit jedním dobře mířeným zastrčením očipované VISY do platebního terminálu. Usmál se. Jak by podivné úlety asi vysvětloval obchodním partnerům? Jak? Tohle bylo ale na celém podniku to nejvíc vzrušující. Jen netušil, že se na houmlesáckých výpravách stane závislý. Poslední dobou mu adrenalin rozšiřoval zorničky jen při pomyšlení na samolepící bradku. Přestože nebyl žádný psycholog, Karl si tento úkaz dokázal celkem obstojně vysvětlit: Jeho život byl nudný. Všechno, co chtěl dokázat, dokázal. Ostatně s podporou peněz rodičů nebylo nijak obtížné vystudovat prestižní univerzitu, převzít otcovu firmu, oženit se s pěstěnou krásoku Karen, zplodit tři potomky a narvat je do soukromých škol. Karl měl všechno a přesto nebyl šťastný. O penězích se nemluví, peníze se mají, učil ho otec. A tak je Karl měl. Koupil si za ně vilu na dvanácti hektarech s výhledem na hory a na jezero, ranč v Coloradu a kondominium v Arizoně (ceny realit v hospodářské krizi padaly strmou křivkou prudce dolů a zadlužení amíci se zbabovali domů za babku). Neštěstí jednoho štěstím druhého, vzpomněl si Karl na další otcovo pitomé pořekadlo. A soucit? Dobro? Spravedlnost? Tedy, ne že by Karl byl nějaký altruista, ale (drze si nalhával) člověk se občas musí přesvědčit o tom, že základní morální hodnoty ve světě stále existují. Jaksi mimo jeho dolarové kruhy.

 ***

Když zahýbal na okresku, zavolal Karen a oznámil jí, že k večeři by si teda dal jenom kuřecí prsa a salát.

„Ale necpi do toho zase brokolici nebo se pobliju.“

„To řekni Rosalitě. Já dnes nevařím. Bolí mě hlava. A udělal se mi nákupní mozol.Potřebuju se odreagovat někde na pláži. Nebo v Paříži.“

Karl se zatetelil. Kdyby tak věděla...

Objel na kraji silnice zaparkovaný vůz (řidič uvnitř snad masturboval, no to snad není možné!) a sám odbočil na štěrkovou polňačku. Rychlým pohybem strhl bradku a obnažil se do podvlékaček. Špinavé hadry nacpal do odpadkového pytle a uschoval pod sedadlo. Čistý oblek odpočíval na poutku zadního sedadla, spolu s kravatou a proužkovanou košilí Hermes. Během několika minut se Karl zcivilizoval do pracovní podoby Carla Crawforda, ředitele úspěšné mezinárodní firmy (prarodiče z otcovy strany se jako východoevropětí přistěhovalci za své polské jméno Biedula styděli a krátce po dosažení americké hroudy změnili příjmení na velkoryse jim znějící Crawford).

Elektronicky otevřel závoru s výstražným nápisem: PRIVATE RESIDENCE. DO NOT ENTER. Svatyně bohatství na něj dýchla matným leskem kouřových oken.

 ***

Mo musel na chvíli zaskočit za Selmu u pultu (z rodinných důvodů odešla o půl hodiny dříve). Zákazníky obsluhoval velice nerad: na svoji pozici manažera byl až dojemně hrdý.

Rány na zadní dveře kavárny jeho rozhořčení ještě znásobily. Čekal kontrolu z Hygienické komise a nehodlal přijít o licenci kvůli nějakému smradlavému houmlesákovi. Konečně, dnes už přece jeden dobrý skutek vykonal a všeho okoralého pečiva se zbavil. Pootevřel dveře a změřil si špinavého houmlesáka:
„Co chceš?“
„Nebyly by nějaký starší buchty?“
„Nebyly. Dneska jsme je už všechny dali jednomu takovýmu tady...Karlovi. Tak vysmahni. Čekám kontrolu.“

„Sorry... Tak třeba jindy.“

 ***

Bert se zklamaně zachumlal do odřené bundy. Další kavárna byla daleko, až na rohu sedmnácté, a dnes mrzlo. Bolely ho nohy. Měl hlad. Také chlast by přišel vhod, ale kde na něj vzít a nekrást? Levé varle by vyměnil za nedokouřeného vajgla. Na čórku byl už příliš unavený. Hlas v hlavě na něj opět začal křičet. Bert mu potřeboval nějak důrazně naznačit, že teď zrovna na ty jeho satany a démony nemá náladu.

„Shut up, Motherfucker, shut the fuck up!“ skřehotal,  klopýtaje nehostinnou avenue.

 


35 názorů

DavidPetrik
21. 01. 2012
Dát tip
Nepochopil jsem pointu. Asi proto, ze jsem zacal cist od druhe povidky v poradi a ne od prvni. Takze nekdy zajdu na tu prvni. Tesim se.

Metta
03. 03. 2011
Dát tip
VTM: tak tohle je teda hodně slabý, že mě to až překvapilo. Jako cos tím chtěla říct, kde je pointa? Že se nějaký boháč vydává za houmlesáka a vyhodí buchty, který by přišly vhod opravdomýmu bezdomovci? ty tam fakt nevidíš ty přesahy ?...zamysli se a najdi si svou pointu Zvrácenost boháče je absolutně nedokreslená. je naznačená - proč by měla být dokreslená ? Text by se obešel bez závorkování, formálně i obsahově, protože často nejde o nic víc, než nějaké vysvětlování nebo odbočky. Cos chtěla říct tím, že bezdomovec slyší hlasy, proč to tam je, jaký to má pro text smysl? no že asi trpěl duševní choroboum třea schízou a to snižovalo jeho schopnost se bránit nebo o sebe postarat „Ale necpi do toho zase brokolici nebo se pobliju.“ – proč je tam tohle, vždyť je to úplně zbytečné, prvoplánové. třeba ukázka vztahu a komunikace s jeho ženou, kterou celý den neviděl Vůbec ten dialog je slabý, o ničem. Podobně s tou popelnicí, při uklánění se bouchne jenom pitomec a vůbec – to si předávali buchty přes odpadkový koš? proč ne ? Jak řešil smrad, když se převlékl? jo to mě taky napadlom budiž ..ale všechno přece nemusí být polopaticky popsáno Proč by hygiena řešila bezdomovce u kavárny? To víšm divokej západ Prostě jdeš po povrchu, pokud se zaměříš na detaily, tak nic nerozvíjíš, jsou to jen zbytečnosti okolo, často odbočky. Proč tohle: opakování na začátku textu? (tajně přidala i úplně čerstvý borůvkový mufin) / „Máš tam i jeden čerstvej mufin,“ pošeptala mu Selma. no třebas je to navícm no Proč hrubý výraz „narvat je do soukromých škol“, vůbec to tam nesedne, takhle chceš vykreslit vzdělaného boháče? výraz asi odpovídá pohledu toho boháče Postava Moa je úplně nedomrlá. asi nejni ústřední „řidič uvnitř snad masturboval, no to snad není možné! – fakt? ani bych neřekl – Komu mám vlastně v týhle povídce fandit??? to se rozhodni sám, komu fandíš proč jít po ději znanená jít po povrchu ? Čtenář si může a má ty postavy dokreslit sám to přece není psychologický rozbor, to je styl brack možná je to tím, že ty v soc. sféře nepracuješ...:)

Stařec_007
22. 02. 2011
Dát tip
Fajné čtení :-) T*

Siggi
22. 02. 2011
Dát tip
V Děčíně byl počátkem devadesátých let týpek, který se potloukal okolo hospody Na kanále a somroval. Když jsem jeli na vandr, nebo z vandru a něco si dali, byl za chvíli u nás a žebral, jestli to může po nás dojíst. Až ho jednou jeden kluk poznal. Ten týpek měl asi pět činžáků, tři auta a já nevím co ještě. Tip

dik, decka, ste me potesili

hanaka
20. 02. 2011
Dát tip
Brack, mě se to LÍBÍ :-))))) *

Sebastiana
20. 02. 2011
Dát tip
dobrý

sveřep
20. 02. 2011
Dát tip
no. dobrý, no

Dave Lister
20. 02. 2011
Dát tip
je to dobrý,smysl to dává.T

Bezva nápad.

1LindaBé
20. 02. 2011
Dát tip
Líbí se mi "lehkost" s jakou píšeš a jak ti to funguje i bez dlouhých keců...Pěkné:)

diky ferry... moc jsi potesila

Ferry
20. 02. 2011
Dát tip
Holky jste dobrý obě. To je v období, kdy je Písmák v uměleckém marasmu - dočasě, doufám, štěstí pro nás čtenáře. Tak hezky pište, ničím se nerozptylujte... Škoda, že dnes Bert neotevřel popelnici u CO-OPu. Nejmíň borůvkovej mafin by jistě bodnul... t*

..fakt..:(

;-) ha ha

je tam znát nevypsanost..brack..:)

nekecej, sepot, tvuj dedek je BOMBA!!!!

..brackoušku..já prozu uležet nechávám..zhusta je to kolektivní práce a stejně to není ono!!! ..páááč..nejsem prozaik.. ..ty ano!!!

no nahodou, dik za kritiku, protoze je konstruktivni a ja o tom popremyslim.

Winter
20. 02. 2011
Dát tip
jo, avi.

Winter
20. 02. 2011
Dát tip
a v čem? ne, že bych rýpal, ale zajímalo by mě, jak to vidíš. Jestliže se totiž brackenridge sama profiluje do chladnosti, pak si člověk musí hned rozpomenout na místního dukea. (blahé paměti), který jiskří jako nerezový chirurgický skalpel. Na mě zde se emotivní složka, která je u dukea konceptuálně potlačená, takže čtenář ji vycítí jako cosi temného, skrytého, pulzujícího, příliš propojí do vyjadřování: vidím tam spoustu explicitně nakousnutých vtípků (hlavně třetí část), které text "táhnou" směrem do satiry - a to moc chladný žánr není. Výsledkem je taková nějaká nevýrazná anikočkaanipes. Pro jistotu, aby to nevypadalo, že furt jen kritizuju, zopakuju, že nápad se mi hodně líbí.

dekuji sepot. pro autora je dost tezke posoudit vlastni text. mne se vetsinou vsechno co napisu desne libi ;-DDDDD, musim to nechat ulezet, abych se ododsobnila. po par dnech si treba reknu, co to je za picovinu? ale proto, ze me kritiky na pismaku zajimaji, vkladam hned (po trech upravach chacha), a konecnou verzi zpracuju az po delsi dobe v originalu. kurva, ja jsem dneska zas asi sezrala salamounovo hovno. dekuji, sepot, dekuji...

Witere..dovolím si nesouhlasit.. ..ta jiskra tam naopak je..konečně někdo..kdo se nebojí mít vlastní styl!

jo, tak dekuji, Wintre. mne se lepsi pise v prvni osobe, ve treti se pokousim o takovy odosobneny pristup. ale vim, co mas na mysli.dik1

Winter
19. 02. 2011
Dát tip
Jo, ten nápad a příběh je dobrý... hodně dobrý... na tomhle se dá stavět mnohem vyšší věž. Což už je na tobě. Styl mi ale pořád přijde takový nevýrazný, bez jiskry. Ale výsledný dojem - alespoň za mě - výrazně pozitivní .)

no jo ta kurziva vypada v tahome hur nez v mem oblibenem courieru ;-) sakra, ja davam prime reci a zavorky do kurzivy... dik moc sepot a leni...

dik, zari ;-)

..jo..dává..akorát mě sereš s tou kurzívou..se to blbě čte!

lenkak
19. 02. 2011
Dát tip
Myslím, že určitě, rozehraný to je na megaromán ;)

100Wzarovka
19. 02. 2011
Dát tip
Dobré i základní zápletka je tam!

jeee diky decka, ja to furt este upravuji, a dava to s prechozima smysl, myslite?

lenkak
19. 02. 2011
Dát tip
já DOUFÁM, že se rýsuje! Výborné to je!

..brack..sakra..řekla bych..že se ti začíná rýsovat román!!! ..JE TO DOBRÉÉÉ!!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru