Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Festival stvůr

20. 02. 2011
4
12
2049
Autor
Garth

Je to paradoxní, protože je to tak do očí bijící, ale nedá se o tom napsat. Člověku to jenom na chvilku projede hlavou, aby si uvědomil tu veškerou marnost, aby si uvědomil tu jednoduchost uvažování, dost ho to zděsí, ale zároveň tuší, že kdyby s tím šel ven a pokusil se to někomu vysvětlit, nikdo mu neuvěří.

Byla to myriáda postaviček. Když čtete knihu, čtete charaktery postav a občas si možná řeknete, že reálný svět je jiný, protože nic není tak černobílé. Ale tam tomu tak nebylo, přes ten filtr obrazovky, kdy k vám dojdou myšlenky ostatních jako slova a kdy není důležité vnímat jen slova, ale pochopit kontext, abyste pochopili myšlenky, takový filtr možná fungoval jako polarizátor a pustil k vám jen část toho uvažování a pokroutil vám tak vnímání reality... ať to bylo tak nebo tak, bylo to fascinující.

Bylo to často jen hledání zpřízněných duší, o nějakou poezii nešlo - a nebo vlastně možná šlo, protože poezie má sbližovat - no nešlo o ni alespoň v tom duchu, jak se vnímá dneska... jako něco, co vám dá něco novýho, nebo něco, co něco pojmenuje a možná něco, co rádi slyšíte a navozuje vám to nějaký stav mysli. Občas to bylo takové zvolání do prázdna, do vesmíru a čekání na odpověď, jenže to už jste předem věděli, odkud ta odpověď přijde.

A když jste se naučili vidět pod pokličku, zjistili jste, že tam je mnohem zajímavější věc. Podíváte se nad sebe a vidíte, že až někam nahoru, v nějaké díře v jeskyni nebo možná sešlé hale s obrovským stropem, že až tam nahoru jsou vidět stíny postav, které stojí kolem prostého ohně.

A když zaostříte, vidíte stvůry, které na vás shlížejí.

A pak už nechodíte mezi poezií, ale začnete žít mezi těmi stvůrami. Ty stvůry se ztrácí sobě samým a jsou stále uzavřeny v té divné hale nebo snad jeskyni; a v tom uzavřeném prostoru se zoufale snaží přežít, nějak se zabavit a vydobýt si své místo na slunci. Což není nic jiného, než respekt ostatních stvůr, svou vlastní autoritu.

Tam, tvorům venku, přijdou stvůry směšné. Těm u ohně vlastně taky, jenže jednou ty stvůry mají, tak je musí krmit.

A když je nemají čím krmit, tak ty stvůry žerou sebe samy.

Pozoroval jsem to mnohokrát, snahu zachovat si jednu tvář, snahu chovat se asertivně, snahu držet se svých morálních zásad - jenom kvůli tomu, aby stvůra ukázala ostatním, že ona je lepší.

Že ona je lepší, má to v hlavě v pořádku a že má snad větší nárok na tu jeskyni, než ostatní stvůry.


....


Vždycky to bylo fascinující a člověk občas měl potřebu říct nějaké stvůře, podívej se, jak vlastně vypadáš. Snad jenom proto, aby se pokusil zvrátit něco tak moc marného, protože lidi marnost sami od sebe nesnáší a nechtějí být v její přítomnosti.

Pokusí se tento festival trapnosti zastavit a vyšlou svou stvůru, ale neuvědomí si, že to soukolí ji může semlít.

A neuvědomí si, stejně jako majitelé těch ostatních směšných stvůr, že té stvůry už se nikdy nezbaví. Že je na věky s nima svázaná.


12 názorů

.duke.
22. 04. 2011
Dát tip
třeba jo. já si nechal promazat šecky a prima

Garth
21. 04. 2011
Dát tip
tak asi by mi to nějak v ničem nepomohlo :-)

.duke.
21. 04. 2011
Dát tip
proč ne?

Garth
21. 04. 2011
Dát tip
ne proč?

.duke.
21. 04. 2011
Dát tip
ty si necháváš od adminů promazávat kritiky?

Garth
21. 02. 2011
Dát tip
protože mi už říkala Liska, žes jí vyprávěl že jsem ti ukradl peněženku, paks to snad někde ještě cpal na netu a teď tady, takže žádný obrazný příklad malichernosti ale natvrdo lživý pomluvy - fakt netuším co se ti honí hlavou, ať se ti to tam klidně honí, tvoje věc, ale na tyhle pomluvy by ses mohl vysrat

Garth
21. 02. 2011
Dát tip
Urvisu: byl bych fakt rád, kdybys o mně přestal šířit pomatenosti typu ukradená peněženka, fakt nechápu, jak si takovou p*čovinu vykonstruoval. Noneta : Naštěstí ne vždycky :-)

Noneta
20. 02. 2011
Dát tip
odpovídá realitě.... k mojí lítosti...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru