Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moderní inkvizice

24. 02. 2011
6
5
996
Autor
Mrzout

Tak jsem se vrátil dnes domů od lékaře a našel jsem vylomený zámek od bytu. Pro jistotu jsem na nic nesahal a hned jsem volal Policii, aby zajistila stopy. Během čekání na hlídku jsem zvonil na sousedy, jestli nevideli někoho podezřelého.

Za policejní asistence jsem vstoupil do bytu. A nestačil jsem se divit. Televize, počítač, notebook, mikrovlná trouba, dvd přehrávač... To všechno... To všechno polepeno, a tím pádem, zabaveno exekutorským úřadem. A na stole dopis, že jsem prřed pěti lety nezaplatil účet na telefon, který dělal 2500 korun, takže mně nyní vyměřili exekuci ve výši 55000. Policisté mi zasalutovai, že v tomhle případě jsou na exekutory krátcí, protože oni můžou vstoupit do bytu bez jejich asistence.

A pak jsem se vzbudil, orosený potem... Neměl jsem tuhle zprávu na novinky.cz, vůbec číst...

Exekutoři vnikají do bytů i bez vědomí jejich majitelů

Exekutoři se jako po másle dostávají do bytů bez vědomí a osobní účasti jejich majitelů či nájemníků, přičemž ti s daným dluhem mohou mít jen pramálo společného. Exekutoři k tomuto jednání mají oporu v zákoně; v praxi jim stačí jen jiní vstřícní nájemníci, kteří je pustí do domu, a zámečník.

No tak to se tedy ptám, kde to žijeme? Exekutor má větší pravomoc než policista, který pro otevření bytu potřebuje soudní souhlas a podezření, podložené důkazem o trestné činnosti.

Ústavu jsme asi někde pozapomněli. Vždyť v ní je zakotveno tohle :

"Článek 12
(1) Obydlí je nedotknutelné. Není dovoleno do něj vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí.
(2) Domovní prohlídka je přípustná jen pro účely trestního řízení, a to na písemný odůvodněný příkaz soudce. Způsob provedení domovní prohlídky stanoví zákon.
(3) Jiné zásahy do nedotknutelnosti obydlí mohou být zákonem dovoleny, jen je-li to v demokratické společnosti nezbytné pro ochranu života nebo zdraví osob, pro ochranu práv a svobod druhých anebo pro odvrácení závažného ohrožení veřejné bezpečnosti a pořádku. Pokud je obydlí užíváno také pro podnikání nebo provozování jiné hospodářské činnosti, mohou být takové zásahy zákonem dovoleny, též je-li to nezbytné pro plnění úkolů veřejné správy."


Je - li ústava páteří našich zákonů, a my necháváme naše zákonodárce ji ohýbat, jak se jim zachce, tak jak asi vypadají naše páteře, když si po nich necháváme tak dlouho šlapat?

Řešením je nic a nikomu nedlužit. Ale leckdy ani tohle nepomůže. Stalo se vám, že u vás zaklepal hodně dobrý kamarád s prosbou, jestli by u vás nemohl, týden, čtrnáct dní přespat, protože ho manželka vyhodila z bytu nebo se stalo cokoliv jiného? A vy jste mu pomohli? Tak to jste si mohli zadělat na pěkný průser. Jak se říká " Pro dobrotu, na žebrotu." No a tady to platí dvojnásob.

Exekutor může přijít i k vám, samozřejmě bez vašeho vědomí, a kvůli dluhu, byť o něm váš kamarád ani nemusí vědět, vám zabaví majetek. Docela síla i na ten náš Banánistán, který hrdě zoveme naší vlastí.

Největší zádrhel je v tom, že vy jako osoba, která nemá s dluhem nic společného, musíte dokázat, že věci patří vám. Na vaše vlastní náklady. A ještě to musíte prokázat dokladem. V případě exekuce nejspíš neexistuje presumpce nevinny. Proto by mně zajímalo, za které vlády a ministra se vytvořily takové zákony, kdy nevinný musí prokazovat svou nevinnu.

Nevím jak vy, mně vlézt bez mého vědomí do bytu cizí chlap, a já ho tam najít za vylomeným zámkem, tak nejdřív budu střílet a pak se budu ptát, co tam dělá. Protože Můj dům, můj hrad.

A nebo si na tom udělám slušnou živnost. Podám si inzerát, že hledám šikovného zámečníka, grafika a chlapa s dodávkou. Odlišit zloděje od exekutora bude totiž asi velký problém...

Jen by mně zajímalo, jak probíhá exekuce u nějaké větší "indiánské rodiny"... Asi nijak, tam by s exekutorem nešla ani URNA...

Dneska je asi opravdu lepší zabít, než dlužit, byť nevědomky.

A. Brichta - Když po tobě jdou



Jen koukej platit
a hlídat, abys nezapomněl
pokutu ztratit
to radši by si vrahem bejt měl

Přijde exekutor
horší než inkvizitor
můžeš bejt gladiátor
vypne ti radiátor
pro pár korun
vydanej protokolům
zbyde jen pocit
že jsi prašivej pes
když po tobě jdou
když po tobě jdou

Za dluh tři roky
a v zadku broky pro úroky
stát - velkej sysel
no to bys vážně radši visel

Přijde exekutor …

Nahoře kradou všichni ruku v ruce
jsme děti sametový revoluce
nahoře kradou všichni ruku v ruce
jsme děti sametový revoluce
za trest



Krutá pravda...


5 názorů

Mrzout
26. 02. 2011
Dát tip
Lady, ja si muzu psat co chci.Alespon tady existuje svoboda slova, kdyz uz ne v nasich celostatnich mediich!

Přestaň psát tahle spravedlivě rozhořčená "dílka", napiš poslanci, jdi demonstrovat nebo se nech zvolit do parlamentu, prostě něco s tím, co tě štve, aktivně dělej. Ať už jsou to Romové nebo exekutoři. Bude to velká pomoc pro české zákonodárství a ještě větší pro českou literaturu. Zvlášť jestli zase začneš psát texty, jako třeba Stalker.

..hajzli!!!!

sharik
25. 02. 2011
Dát tip
jsou to děsný svině...

Siggi
25. 02. 2011
Dát tip
Asi bych ho taky odstřelil. A pak bych mu dal nůž do ruky. Listina základních lidských práv a svobod je prvním ústavním zákonem a nad něj nic není. Ale v Česku je nad něj exekutor, který je navíc zaměstnancem soukromé firmy. Tomu říkám bordel. Tohle si ani bolševik nedovolil.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru