Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Literární kleptoman

Výběr: Pišta_Hufnágl
28. 02. 2011
57
125
9993

 

 


Čtvrtky jsem vždycky choval ve zvláštní oblibě. Možná proto, že mi, polygamie nepolygamie, přirostly k srdci víla Amálka s makovou panenkou, jistou Manku Rumcajsovou nevyjímaje, snad, že jsem byl později sečtělý Robinsonem Crusoe, který se rovněž pokaždé nedočkavě těšil až přijde Pátek, jisté však je, že moji náklonnost do značné míry formovaly tzv. "knižní čtvrtky", kdy se v dobách marného budování socialismu na pultech pravidelně objevovaly nové svazky.

Dodnes, pokaždé když jdu kolem výlohy knihkupectví, mám neodolatelné nutkání vstoupit, přestože to mám od manželky zakázáno. Jmenovaná je totiž reprezentantkou názoru, že se nejedná o chrám kultury, ale o černou díru, ve které mizí značná část našeho rodinného rozpočtu.

Před nějakým časem jsem zahořel pro myšlenku (ani nevím, kde se ve mně vzala, patrně nějaké samovznícení), totiž, že když si chce člověk něco přečíst, může si to přece sám napsat. I slovo bylo učiněno skutkem.

Ano, už mi nic nebrání stát se nejslavnějším literátem v celých Čechách!
Tedy... V celých Čechách pod Kosířem, najmě u nás, v Mánesově ulici. Inu, proč ne?
Takový spisovatel nemá nic jiného na práci, než celý den sedět u stolu a psát, přispívat do novin, hlásit se o slovo a na besedách podepisovat výtisky svých nových románů. To vím bezpečně, protože jsem se kdysi jedné besedy s romanopiscem zúčastnil.
Když se proslechlo, že bude mistr podepisovat také knihy, zaskočil jsem o přestávce do řeznictví a nakoupil něco drštěk, v naději, že by mi mistr podepsal i bachor a čepec. Ten se však ohradil, že nemá recesi rád. Kdo by taky miloval pokles reálného hrubého domácího produktu. Musel jsem mu nakonec to pero vrátit, ale jeho profese mi natrvalo učarovala. Zaobírám se nyní řadou rozličných koníčků různého stupně ušlechtilosti, z nichž k těm významnějším řadím sepisování příběhů a jejich zveřejňování na internetu.

Opojení samochvalnými myšlenkami a pyšné nadouvání se nad prvotinami mi však vydrželo jen krátce. Zjistil jsem totiž hroznou věc.
Donedávna jsem se domníval, že všechny mé nectnosti už stačila odhalit a pojmenovat manželka. Ta se problematikou mých povahových vad zabývá už dlouhé, téměř geologicky významné období. Leč mýlil jsem se.
Jsem kriminálním živlem a literárním desperátem! Jsem grafogaunerem, ničemným plagiátorem, licoměrným napodobitelem a padoušským imitátorem! A nebýt náhody, ani bych se, lumpa jednoho, neodhalil.

Občas se mi totiž přihodí, že píšu pod vlivem. Tedy, nikoli pod vlivem kouře exotických travin, či konzumace toxických nápojů. Pod vlivem četby. Četby! Je to tak.

Ruku na srdce, nestalo se už, že by vám nějaký citát utkvěl v paměti natolik, až jste jej bezděčně adoptovali? A teprve po nějaké době jste se při četbě podivovali: "To je nehoráznost, ten lump to ode mě musel opsat! No jo, a koukám, už před pětatřiceti lety!" Nestalo se vám to?

Zrovna tak jako vy, jsem donedávna taky kroutil hlavou, a vidíte, stalo se. Jsem literární kleptoman. Pokud si dáte práci s podrobným studiem mých povídek, z drobných uloupenin nepochybně poznáte, kterými autory jsem vzdělán. Tím vás pochopitelně nechci nutit k četbě. Úplně postačí, když mi budete věřit. Ostatně, když člověk sám na sebe donáší a ještě se nazývá prašivým skunkem, proč mu to nevěřit, že?

Kdysi se na kleptomanii předepisovalo odebrání orgánu, jímž byl uvedený delikt spáchán. Nejčastěji ruky. Tato léčebná metoda byla poněkud nehumánní, avšak překvapivě účinná. Škoda, že se od ní časem upustilo. Díky účasti široké veřejnosti měl zákrok i silné preventivní účinky, srovnatelné s metodou očkování.

Už jsem si naordinoval užívání vařící vody, nošení ortopedických španělských přezůvek, rehabilitační protahování skřipcem, ale stále to nepomáhá. Patrně se jedná o nemoc chronickou.

Tak co myslíte, levou nebo pravou?



125 názorů

Nebo slovní vetešník.

Zordon
14. 06. 2012
Dát tip
Literární kleptoman se česky řekne překradatel.*

Dík. Hezké, že se ukážeš.

krásné, lehké a zábavné čtivo, ajko vždycky u Tebe, palec nahoru a smekám, T

Aneb, jak praví klasik: Když máš talent, tak se neubráníš. ((-:

Augustus
10. 04. 2011
Dát tip
Podle mne v hlavě vykradeno rozhodně nemáš, jinak bys takto nepsal a evidentně na tom něco k vykrádání bude, když se Tvé psaní líbí. Třeba se dočkáš i vlastní kopírky či epigona.;)

O vykrádání sebe sama nemůže být řeči, protože - kde nic není, ani smrt nebere. Najdou se dokonce i tací, kteří mě na situaci upozorňují tvrzením, že to mám v hlavě vykradeno.

Augustus
10. 04. 2011
Dát tip
Gratuluji k povedenému sebeodhalení, které postihne mnohé z nás. V tomto mám pro Tebe tip na malý ale fungující a zhusta užívaný trik, jak nejenom zlegalizovati literární vykrádání, ale ještě si nezřídka místo nelibosti získati přízeň oběti. Stačí se k plagiátorství směle přihlásiti a prohlásiti, že Tvým prvořadým cílem nic jiného býti nemohlo než odkázati na dílo oloupeného autora nebo mu vzdáti pocti...popřípadě obojí. Koneckonců mnozí o ničem jiném ani po nocích nesní, tak proč jim to nedopřáti, že?:-D Vrcholnou formoutéto praktiky je pak vykrádání sama sebe, což je sice již lehce schizofrenní ale neméně účinné. Každopádně dávám TIP.

Já se přiznávám jenom tak preventivně. Kdyby mě v budoucnu někdo nařkl, abych se mohl vymlouvat, že už jsem na problém dávno sám upozorňoval.

8hanka
19. 03. 2011
Dát tip
skvele dielko, skvele komenty, si bezbreha studnica humoru, aj ked, ako tvrdis, trosku kontaminovana inymi vodami:) *

Armand
18. 03. 2011
Dát tip
:) *

Třeba už tou dobou vlivem globálního oteplení nebude potřeba topit.

Nella101 - v práci? Takhle dlohé? To sis k vůli tomu musela vybrat polední přestávky i na příští týden, ne?

Toscana
07. 03. 2011
Dát tip
Teď právě mi docela odlehlo, že jsem naprostý notový analfabet, protože tu délku a následnou podobu si ani radši nechci představovat... :o))

MKbaby
05. 03. 2011
Dát tip
Z čistě matematického hlediska nejde o nesmysl; čtyřosmina je už moc dlouhá :)

Toscana
05. 03. 2011
Dát tip
Hele, a vy si fakt oba myslíte, že název dvoučtvrtky pro inkriminovanou část těla se mezi lidem uchytí??? Já o tom teda dost pochybuju... :o)))

No vida, a jsme zase na začátku. Dvoučtvrtky jsem vždycky choval ve zvláštní oblibě...

MKbaby
05. 03. 2011
Dát tip
Navrhuji dvoučtvrtky :)

Toscana
05. 03. 2011
Dát tip
MKbaby - máš pravdu, tu knížku přeložil Antonín Přidal a vlastně ji napsal celou znovu, protože tohle se nedá překládat stylem "piš jak slyš". Saturnin, Pan Kaplan, Jak jsem vyhrál válku a Co život dal a vzal jsou má antidepresiva. Chodím si do nich pro smích, když mi není do skoku - stačí pár stránek a hned bych šla do nějakého restaurantu metat koblihama po stolujících. Jak vidno, máme korporátně podobný vkus, což mi potěšilo játra. Vsadím se, že víš, odkud jsou játra ukradená. Stejně, jako by tady asi většina věděla, odkud krademe my doma, když na toho, kdo má obsazený počítač, po kterém nám dychtí pařát, voláme: "Výměna mečů!!!" :o))))) Květoňku, možná kradl i pan Hlinomaz, pokud měl Pana Kaplana taky v oblibě. Bohužel si dialogy z filmů nepamatuji vždy a všechny (to bych měla obě hemisféry jak pátrací balony), ale odhadovala bych to na 4 vraždy stačí, drahoušku, ale nechtěj, abych za to dala ruku do ohně. :o))) A proč se ty půlky, co jsou o pár pater níž, než ty mozkové, nenazývají nějak vznešeněji, opravdu nevím, možná proto, že Čechové by pro ně žádné slušné jméno stejně nevynalezli, zase by to byla jen nějaká čuňárna :o))))

MKbaby
04. 03. 2011
Dát tip
... jo, to je jedna z klasických židovských anekdot - měla jste tři, ale kdo by to počítal... Odcházím tvořit hodnoty, napřečtenou někdy příště, sousede :)

Ve filmech se krade obzvlášť. Například hlášku: "Vemte si buchtu!" "Dyť už jsem měla dvě." "No měla jste tři, ale vemte si eště..." tu jsem slyšel téměř doslovně nejmíň ve třech.

MKbaby
04. 03. 2011
Dát tip
Já to nevylučuju, jen si nevzpomínám. Ale sedělo by to k němu, ouplně ho vidím :) Ostatně - shodli jsme se tu korporativně, že vlastně krademe všichni, tak proč by ausgerechnet tato věta měla být výjimkou? :)

No tu: Šišbardón, to musel bejt ňákej omyl ! To natuty v něčem řekl Hlinomaz.

Toscano - já si teda nechám obě hemisféry. To je zvláštní, že pokud se mluví o mozku, nazývají se jeho půlky vznešeně hemisférami. Když je ale řeč o prdeli...

MKbaby
04. 03. 2011
Dát tip
Poslechnou, pane Květoň, já jsem z toho vedle jako ten jehličnan - kterou větu maj konkrétně na mysli? Já jsem se jich dopustil více :) Jinak slova "samosébně" i "šišbardón" slutečně pocházejí z knížky o panu Kaplanovi - spíše než Leovi Rostenovi bych ale autorství přiznal překladateli (tuším správně, že to byl A. Přidal?), protože ta knížka je nepřeložitelná, musela se napsat znovu...

MKbaby - já tu větu nemůžu pustit z hlavy. Úplně slyším, jako by to řekl Josef Hlinomaz, ale zaboha si nevzpomenu, v kterým filmu. Nepletu se?

MKbaby
04. 03. 2011
Dát tip
Šišbardón, to musel bejt ňákej omyl :)

Toscana
04. 03. 2011
Dát tip
MKbaby - a ty se taky přiznej ke zlodějně, lumpe jeden, "samosébně" jsi uloupil Leo Rostenovi! :o)))))

Toscana
04. 03. 2011
Dát tip
Levou nebo pravou? Myslíš hemisféru? Protože těmi jsi se dopustil krádeží! Hele, neřeš to, tímhle trpíme kdekdo a přesto chodíme zpříma a nerdíme se, protože lepší hrdé čelo než poplužní dvůr. Zveš-li se prašivým skunkem, já v tomto případě ráda budu smrdutým opossumem, protože to pak budu ve velmi příjemné společnosti. Jo, a pro veškerá knihkupectví mám jeden souhrnný název: "Mámení pekelné". A až jednou dík samovznícení definitivně lehneš popelem, dej mi o tom vědět, např. že se mátožno-mlžně zjevíš až bude odbíjet půlnoc a zahuhláš do lajntuchu, kterým budeš pokryt, ono duchům, sovám a sýčkům vlastní "Húúúúú húúúúú!" A já se pak na Písmáka budu těšit už jen zpola (taky mě takhle baví ještě aleš-novák). :o))))))) *t

Až bude, pochopitelně.

BBarku - až nebude všechno rozkradeno, začneme vykrádat sami sebe.

BBarkku
03. 03. 2011
Dát tip
jestli si chceš nutně něco nechat uříznout....bude to asi lobotomie;) neb tvé krádeže mají svůj počátek asi v hlavě, až pak se přenesou do rukou, které vyťukávají na klávesnici:) Ale samozřejmě se přidám v souhlasu k dlouhé řadě jiných píšících-ano, všichni krademe a někteří v tom pokračujeme, i když to o sobě zjistíme, což se rovná dvojtému zločinu;)

Anita009 - musím číst, dokud na to vidím. Psát může i slepýš, jak dokládají slova klasika: Psal jsem si se slepýšem ale už si nepíšem (zdroj: K. Plíhal)

Lydie - hned jsem věděl, že ti to něco připomene. V řípadě pana Čapka to dokonce považuju za čest. Ono to hned líp vypadá, když je člověk epigonem Karla Čapka, než kupříkladu Felixe Holzmanna.

Edvine, nečekal jsem, že to někdo vezme jnak, než jako srandu, ale budiž. Ježíšovi učedníci pochopitelně nejsou autory evangelií. Nejstarší evangelium, evangelium Markovo, obsahuje 666 veršů, a z nich se cca 600 vyskytuje u Matouše téměř doslova a cca 300 u Lukáše. Za těchto okolností je jasné, že oba z Marka vydatně opisovali, přičemž si jeho příběh značně přizpůsobili svým teologickým účelům a záměrům. Marek např. vůbec nepíše o Ježíšově narození. Ani slovo o mudrcích, pastýřích, betlémské hvězdě, panenském početí, vraždění neviňátek... Buďto byl těžkým sklerotikem, nebo nemohl nic vědět, protože tyto části Ježíšova příběhu ještě nikdo nevymyslel. Matouš i Lukáš evangelium operativně přikrášlovali a měnili (namátkou pokřtění, vidění Mojžíše a Eliáše na hoře, soud s Ježíšem, samotné ukřižování, ženy v jeskyni, atd.) takže nárok na copyrigt by jistě měli. Škoda, že dopředu nevěděli, že píšou největší bestseller všech dob.

Anita09
01. 03. 2011
Dát tip
Ještě že nesmíš kupovat knihy. Byla by škoda kdbys jen četl a nepsal. Přidávm tip a nečti, radši piš.

Edvin1
01. 03. 2011
Dát tip
písemnosti se rozmnožovalY... sorry

Edvin1
01. 03. 2011
Dát tip
Květoni, autorská práva vyhasínají po nějakých 75 letech, takže evangelisté by z toho moc neměli, neboť v jejich době se písemnosti rozmnožovalo ručně a těch jejich evangelií se za jejich života neprodalo víc než několik exemplářů. Navíc: Když si ta evangelia přečtete, bude Vám jasné, že někdo od někoho tady opisoval. Aby se žádnému nekřivdilo, mluví se o jiném, pátém, původním evangeliu, z něhož přinejmenším tři opisovali. To původní evangelium se označuje písmenem Q (od německého slova Quelle, čili zdroj). Takže by ti hoši v balíku nebyli. Holt, jsme jako ti evangelisté... P.S. Německý ministr si hrál na takového "evangelistu" ... a dnes přišel o job. Jeho portrét zmizel na chodbě ministerstva dřív, než se stačil vrátit z tiskovky do kanceláře pro své věci.

Anita09
01. 03. 2011
Dát tip
Ještě že nesmíš kupovat knihy. Byla by škoda kdbys jen četl a nepsal. Přidávm tip a nečti, radši piš.

To mě právě zaujalo. Na téma "pero" by se dala rozvinout solidní diskuse, tak jsem ti nahrál na smeč. ((-:

A jo, takové pero ty máš na mysli! Tak to je jiná. Perem s násadkou jsem taky psával. Naštěstí mě už minuly břidlicové tabulky s křídou a houbičkou.

Tož děcka díky za přízeň a milá slova.

F.L.Vděku - krade se běžně, na tom by nebylo nic divného. Literární zločinnost nakonec napomáhá rozšiřovat ty myšlenky, které stojí za ukradení. Ty ostatní nám můžou být ukradené. Akorát, že autor přijde o tantiémy. Tak mě napadá, jestli mají bibličtí evangelisté Matouš, Marek, Lukáš a Jan nějaké žijící potomky, představ si, v jakém by museli být balíku, kdyby se dožadovali dodržení autorského zákona. A že těch Biblí už bylo pirátsky vytištěno! A to nepočítám ty ručně psané.

Dejve - obě by utnout fakt ani nešly. Už jsme to řešili s Norskem a vyplynulo z rozpravy, že to není technicky možné.

UchoNaKoleji - Proč péro? Seš snad sexuální deviant?

Janina6
01. 03. 2011
Dát tip
Přečetla jsem s potěšením :-)

filemon
28. 02. 2011
Dát tip
Som v časovom strese, neskôr si prečítam :))

F.L.Vděk
28. 02. 2011
Dát tip
Květoni, bezvadný, Tvé dílo mě mimořádně oslovilo. S postupujícím věkem i mně čím dál víc splývá, co se zrodilo uvnitř a co přišlo zvenku. I otázku "levou nebo pravou" si kladu často. Například, kdy žena pojmenovává mé nectnosti. Nebo když pak jdu trucovat do koupelny a přemýšlím, kterou ji potupím.

koloušek
28. 02. 2011
Dát tip
Nevím, co vtipného psát, tak dám tip akorát.T*

moorgaan
28. 02. 2011
Dát tip
...obe:-))

Rád jsem tě rozchechtal, Vindale.

cheche, dobrý Květoni

Člověk to sám od sebe tak nějak líp snáší.

macecha
28. 02. 2011
Dát tip
je fajn, že si ze sebe umíte dělat legraci.... T***

Měl jsem podobný osud. Marně jsem se bránil, že jsem hudební dislektik, nikoli pablb, jak tvrdila učitelka Kubáníková. Přesto hudbu nadále aktivně provozuji, neboť mi působí radost. Když však sečtu honoráře a porovnám je s výdaji, začínám se přiklánět ke stanovisku řečené učitelky.

guy
28. 02. 2011
Dát tip
Aha, zřejmě máš na mysli jiné půlky, než já, mně tento termín asociuje chmurné období mého dětství, kdy jsem byl nucen nedobrovolně navštěvovat LŠU s půlkami ve futrále a nechat se od pološílených učitelů houslí (vystřídalo se jich na mně několik, než posléze byla rodičům sdělena pro ně smutná pravda, že věru ze mě Kubelík nebude) mlátit smyčcem & spol. ..

Merxan - Václava přece opěvuji už na začátku druhé věty. Ale to ty jen tak zlobíš, že?

Guy - o půlkách jsem už začal, ale zatím se ocitám někde mezi.

Merxanta
28. 02. 2011
Dát tip
Čtvrtek psal taky dobře a navíc měl prezidentský jméno.

guy
28. 02. 2011
Dát tip
Všechny oblíbené čtvrtky, co mě napadly, tu už byly zmíněny, tak počkám, až napíšeš fejeton o půlkách a zkusím se dřív přihlásit :-)

No já třeba Vaculíka moc nemusím. A zošklivil jsem si ho dočista sám, heč!

Když se někdo jmenuje Erben, měl by mít k tomu příjmení jakousi zodpovědnost. To si nemůže dovolit psát špatně. A na toho Vaculíka se budu fakt muset mrknout, než mi ho zošklivíte.

Z těch fejetonistů doporučím Romana Erbena. Občas se s ním potkám v hospodě (jo, byls tam :) ) a je to skutečně inspirativní jedinec. Píše trochu jako Vaculík, ale více "poeticky".

drami
28. 02. 2011
Dát tip
Květoňku, kuře se čtyřma? NOHAMA? To beru!! Norsko1 - Jak si to udělat MEZI ušima :-D

Norsko 1
28. 02. 2011
Dát tip
Jak si to udělat ušima

Věděl jsem, že se jednou proslavím. Ještě mi zbývá vyřešit jeden drobný detail...

Norsko 1
28. 02. 2011
Dát tip
Byl bys určitě první a vstoupil do dějin. Tvá sláva by překročila i hranici Riegerových sadů

Norsko - že bych se ozbrojil sekyrkou a vlasnoručně si uťal obě dvě?

Drami - kuřecí čtvrtky mě ani nenapadly. To je podle mě homeopatická porce. Já si vždycky dávám "křidýlko včetně biskupa".

drami
28. 02. 2011
Dát tip
Jo a ty čtvrtky - přiznám se, že nejdřív mě napadly kuřecí. Pak kreslicí. Až pak se rozluštilo, že jde o dny...

drami
28. 02. 2011
Dát tip
Levou nebo pravou... mozkovou hemisféru?? Květoni, já musela přečíst všechny nehluboké kritiky a komentáře, abych se ujistila, že neopisuju něčí comment!! Co mi to děláš? - Taky mi kdysi vyčinili v MF, vrátivšejícevše mi nějaké wersche s tím, že nemám opisovat od Žáčka. A mně bylo stydno přiznat, že jsem ho nikdá (ve svých velmi nezralých letech) nejenže nečetla, ale že jsem ho vůbec neznala. Holt dobře mi tak, kdo píše a odhodlá se vyjít s kůží na trh a s dílkem do redakce, měl by asi přečíst všechnu dostupnou literaturu, aby nebyl nařčen z litekleptománie a plagiogaunerství. A kdy pak takovému ubožáku zbyde čas na psaní?? Stěží snad na spaní, chjooo. Ovšem zpět k Tvému feuilletonu - ulahodil mému oku i hemisféře, která má schopnost ho pojmout, a tak dávám tip - a neboj, bude líp! (Nooo, kdoví, to byl vtip.)

Norsko 1
28. 02. 2011
Dát tip
Podle toho, na které máš gázu *

Sdce - vynasnaž se, aby z toho fejeton byl. Už teď se na něj těším. Fejetonistů je jako šafránu.

Děsně se mi líbí slovní spojení "marné budování socialismu" a pojednání o návštěvě knihkupectví jako o černé díře rodinného rozpočtu. Zrovna včera jsem na toto téma psala kamarádce meil...možná z toho bude taky fejeton. ***

Marie - díky. To víš, kritikou sebe sama nikoho neurazíš. To je jediná chvíle, kdy s tebou budou naprosto všichni souhlasit.

Edvin - bingo! S těma dršťkama to byla reminiscence na Aleše. V pozadí této vsuvky stojí, že když mi mistr nepodepsal sléz a čepec, tak jsem se mu alespoň pokusill zcizit pero. Jinak - fejetony moc nečtu, a pana Vaculíka znám jen podle jména. Musím to napravit.

Merxanta - nemůžu vyřadit vnitřnosti, když se jedná o pajšlovou omáčku. To by mi zbyl jenom bešamel, a tím gurmána neuctíš.

Edvin1
28. 02. 2011
Dát tip
Nehluboká kritika: Kdosi mi kdysi vysvětloval, že člověk se stane spisovatelem jen když je ochoten trpět. Ty trpíš - budeš tedy spisovatelem. Manželce za tu svou budoucí proslulost již dnes děkuj na kolenou. :-) Já to dělám denně! Kůži na kolenou mám z toho tvrdou jako podešev.) P.S. Nesedí mi ta scéna s kravskými žaludky. O jakém peru, co jsi ho musel spisovateli vrátit, je tam řeč? Ty jsi měl něco podepisovat? To snad on si své pero zase zašrouboval a vrazil do kapsy, ne? Jinak: Skutečně je tato scéna buď klišé, nebo aspoň skoroplagiát - nedávno o kravských žaludcích jakožto literatuře psal myslím Aleš. V podstatě se mi fejeton líbí, a je znát, že čteš fejetony v Lidovkách. Tam taky L. Vaculík pořád zmiňuje "paní Vaculíkovou". Proč takhle uctivě o své staré družce? Asi i on od ní dostává dost často do těla.

Já žasnu. Snad by tě měli pozvat, jako kritika, do "Super-Staar" nebo do "sněmovny". Ovšem pokud kritizuješ jenom sebe,je to prima povídka. A ty středověké tresty.Prvky "hororu", prostě současnost. Dávám ti tip.

Merxanta
28. 02. 2011
Dát tip
A vyhoď ty vnitřnosti, ty už jsou navíc.

Merxanta
28. 02. 2011
Dát tip
obě - svázat k sobě :o))

Plácl jsem, a furt se nic neděje!

Adamova E. - já naštěstí datluju jenom prstama, konkrétně ukazováčkama. To by mi ještě hromada prstů zbyla na další delikty.

Diano - chtěl jsem se nazvat i smrdutým opossumem, ale to už před tím po mě opakoval Limonádový Joe.

Plác!

Sípotvkorunachstromu - antikvariáty mám taky zakázané. Dokonce jsem musel vrátit i průkazku do knihovny, protože jsem se tam pravidelně začetl. Když žena zjistila, že nejsem v hospodě, takže mě druhý den nebude bolet hlava a půjdu do knihovny zas, tak na knihovnu uvalila embargo.

Brackenridge - manželka je mojí velkou inspirací. To víš, Salvador měl svoji Galu, John měl svoji Yoko, Kolben zase svého Daňka. Bez nich by to nešlo.

Adamova Eva
28. 02. 2011
Dát tip
jen si pěkně nech obě ručičky, bo nevím, kterou zrovna píšeš :O) černé díry v rozpočtu znám moc dobře, ještě i za totalitních čtvrtků, díky za připomenutí )))))))))))))))))) *

Prosecký - děkuji uctivě za ty "výtky". Kdyby se každý naučil vytýkat tímto způsobem, nebylo by na světě rozepří a hádek.

Pišto - pokud to není zase nějaká "pokles reálného hrubého domácího produktu" (protože jsem si nevšiml, že by ausgerechnet tohle dílo něčím vybočovalo z mého podprůměru), tak si můžeme plácnout. Výběrů není nikdy dost, zvláště těch pražských. A když už ho budeš posílat, hlavně dohlídni aby dorazil i mistr Kocáb. Nějak se nám ve spíži usadili rusi .

Prosecký
28. 02. 2011
Dát tip
Tak, Květoni, není to špatné. Úvodem mé mělké kritiky (o hlbuší nestojíš) ti udělím tip. Našlo bys však přece jen několik výtek: 1. socialismu nebyl budován marně, nýbrž vůbec. Mé šediny ať jsou mi důkazem, 2. smutným pozůstatkem této zkamenělé doby je představa, že spisovatel je řemeslo, které má smysl udržovat. My všichni na Písmáku jsme zoufalým důkazem této mýlky. 3. Nic si nedělej z toho, že jsi nejvýznamnějším spisovatelem pouze na Mánesově ulici. v takové pozici jsme tady skoro všichni, kromě Vauda. ten je střídavě slavný na mnoha různých ulicích světa. Výjimkou je i Vindal Drámo, jehož sláva už také překročila hranice Žižkova a blíží se k okraji Riegerových sadů. 4. To, že opisuješ, není tvoje chyba. Jazyk má jen omezený počet kombinací daných slov a bylo jen otázkou času, kdy se tyto kombinace vyčerpají. Osobně se divím, že se to nestalo už dávno. Nám , znalcům středověké knižní kultury je dobře známá diskuse kolem Gutenbergova knihtisku již z konce 15. století. Tehdejší literáti právem upozorňovali na to, že knihtisk rozšíří velmi rychle některé spisovatele a ti ostatní, lokální už se neuživí. Nakonec i ti dobří a tištění poznají, že knihtisk příliš urychluje výrobu a spotřebu knih a přibližuje tak zánik spisovatelství jako celku. Tak jsi se stal obětí i ty. Dnes řadíme spisovatelství k podobným nostalgickým činnostem jako je provoz středověkých řemesel na Křivoklátě, snahu o udržení krkonošského nářečí nebo úsilí několika německých plantážníků o návrat Kamerunu do područí SRN. Tak si z toho nic nedělej!

FAEBombič - literární samozásobitelství je skvělá věc, ale má to i své stinné stránky. Např. málokdy můžeš sám sebe překvapit.

Tak. K textu: Až na malou drobnost (jedovatě jsem ti to zkomentoval do zprávy) tentokrát nadmíru povedený fejeton. Ony se ti samozřejmě daří vždycky, ale tenhle je tak o dvě, tři třídy výš. Lehce psaný, tématem závažnější, myšlenková linie oproti tvému průměru výtečně celistvá (tím nechci říct, že jsi debil, jen že občas v textu poskakuješ z nápadu na nápad hlava nehlava), pointa která potěší i skutečně náročného čtenáře... Kouknou se, Květoň... Jestli voni se třeba úúúúplně náhodou rozhodnou a přepracujou tu drobnost, co jsme se vo ní zmiňovali úvodem, tak my bysme moooožná našli v tlumoku ňákej ten Výběr.

Přišla mi tři avíza na tohle veledílo. Kliknu na první, a: Požadované dílo nebylo nalezeno. Dobře. Kliknu na druhé avízo: Požadované dílo nebylo nalezeno. V tu chvíli jsem si uvědomil, jak že se dílo jmenuje, a najednou mi to došlo! Takhle geniální akci může vymyslet jen performer Květoňova ražení :) P.S. Fejeton si přečtu později, teď se kochám těmi souvislostmi :)

Diana
28. 02. 2011
Dát tip
Ode mne opsal jeden rým sám Oldřich Mikulášek (ať je mu země lehká), ale jak to dokázal mi vrtá hlavou. Asi přenos myšlenek v čase, či co... Zábavný fejeton a nejvíc hodnotím dva řádky nadávek, které jsi na sebe vymyslel (zejména "grafogauner" mi učaroval!). Těm se učím nazpaměť a budu je používat - samozřejmě jen v duchu, abych neporušila autorská práva.

super fejeton, zvlaste ty pasaze o manzelce se mi libily. ja take jinak samozrejme dila vykradam, hlavne ta tvoje. ů=DDD T

:o))))))))))) ,,ser na to..je to levá nemoc..) ..v Orlové už žádné knihkupectví nemáme..tudíž ušetřím..) ..ovšem!!!! ..sem byla s žárovkou v Ostravě na pařbě a šly jsme kolem levné knihy!!!! sem z toho marod!!!!!!! ..dybys viděl ty skvosty!!!!! ..sem si koupila alespoň nádherné vydání Lišáka žala za pajdu..) ..je to nějaká legenda..nebo co..ovšem!!!!! ..v červeném samatu!!!! ..a ještě tam mají písmo svaté v obrazech..tak tam musím zase jet..páč kvůli tomu ani nespím..no..)))

FAE BOMB
27. 02. 2011
Dát tip
"Když si chce člověk něco přečíst, může si to přece sám napsat." Také jsem příznivcem podomácku vyrobené literatury. Aspoň víš, cos do toho dal...

Noneta
27. 02. 2011
Dát tip
..tak dutá míra na lihoviny by mě nenapadla asi nikdy,, pokud bych usilovně nehledala všechny významy tohoto slova,,,, jo a klišé... mám pocit, že pokud někdo nechce zkonkretizovat, že se mu to prostě nelíbí, tak napíše slovo klišé....protože nemá jinej argument a schovat se za to dá hodně...a každý slovo už někdy někdo použil.... zautomatizovaný nebo otřelý slovní obrat

Mě zase první napadly čtvrtky jako dutá míra pro lihoviny. Ale to už by bylo klišé, jak s oblibou pravívá Marvin.

Noneta
27. 02. 2011
Dát tip
..jako srandu to beru od začátku viz vééliký smajlík u prvního komentu... a taky mě nejprev napadly čtvrtky papírové na kreslení... zvláštní.... přitom Marvina vůbec neznám... :)

MKbaby
27. 02. 2011
Dát tip
No samosébně, lidí je jak razítek a myšlenek je jen omezené množství. Např. moje manželka říká, že myslím jen na jedno. A přitom, když jdu na pivo, myslím minimálně na dvě - ale to už jsem taky někde četl :)

Noneta, MKbaby - je to jenom sranda. Já vím, že spisovatelé, stejně jako muzikanti, od sebe navzájem opisují. Kam by na ty nápady taky furt chodili, že jo!

Marvine, "samovznícení myšlenky" že je klišé? Ukaž mi, koho jiného to napadlo takhle pojmenovat! Ale, že si tímto fejetonem dělám tak trochu srandu i z tebe, k tomu se přiznávám. Marvin inspirující. (-:

Noneta
27. 02. 2011
Dát tip
odkaz se dá samozřejmě zevšeobecnit... např. : cituji zřejmě z XY, ale možná vůbec ne, nebo používám v tomto díle myšlenky YX, ale jistý si nejsem.... a máslo teď na hlavě klidně býti mohlo pže mrzlo a neteklo by kam by nemělo..... avšek pozor, už se otepluje... proto doporučuju odhodit máslo a doklopit případnou pokrývku hlavy..., nebo ji sundat úplně P.S. souhlasím s MKb. :-D by měli být rádi, čéče

MKbaby
27. 02. 2011
Dát tip
Autora literárního díla by přece mělo těšit, že jeho geniální myšlenku někdo přijal za svou :) Ale znám to - člověk má najednou pocit, že v sobě objevil génia. Počne se nadouvat, kouká se do zrcadla, jestli se mu náhodou kolem hlavy neobjevila nějaká ta aureola, shlíží pyšně na ten nevzdělaný plebs kolem, načež po různě dlouhém období nadouvání nečekaně rychle splaskne, protože zjistí, že byl druhej. Minimálně... A že to už někde čet... Když už jsi vzpomněl Robinsona Crusoe, vytanul mi na mysli tajný intimní deníček Robinsona Crusoe: Pondělí: Pátek Úterý: Pátek Středa: Pátek Čtvrtek: Pátek atd. t*

Jo to je máslo? Já už se lekl, že mi měkne mozek.

já možná myslela spíš máslo jak cokoli jinýho :o)

Jenomže já nikdy nevím, kdy, kde a u kterého klasika si svoje citáty přečtu. Tak se aspoň omlouvám předem.

Noneta
27. 02. 2011
Dát tip
...o přiznávání nevím nic... tedy teď a tady... jo a zda pravou či levou.... lit.díla se rukama nekradou...to by musela nastoupit asi lobotomie.... a to teda ne-e..... nech si ffšechno co máš a my budeme spokojeni... občas můžeš přeci uvést zdroje jak se to dělá u odborných publikací.... prostě do prologu dáš např.: čerpal jsem od .... XY a od YX... , nebo inspirováno tím a oním...a je to.... dá se to udělat i zpětně, takže pohoda.... :-DDD

To není smekání. To já jenom abych přispěl k všeobecnému přiznávání, které tady vypuklo.

řekla bych - nech na hlavě ale nevím esi by to byla dobrá rada :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru