Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Komora číslo patnáct

28. 02. 2011
12
20
3420
Autor
sharik

 

 

Jeff vstoupil do přijímací haly. Byla mnohem větší než očekával, vlastně spíš než halu připomínala stadion. Většina osazenstva byli starci. Různě posedávali po lavičkách, bavili se a někteří dokonce spali. Jeff se posadil na jednu prázdnou lavičku a rozhlížel se, zda-li spatří nějaké své vrstevníky.

„Ahoj, můžu si přisednout?“ oslovil ho kdosi. Jeff se otočil a spatřil mladíka, nanejvýš dvacet let, který se na něho zářivě usmíval.

„Jo, jistě,“ svolil.

„Tak kdy tě to čeká? Mě už dneska. Nehoda na motorce. Miluji rychlou jízdu, čekal jsem to.“

„Mě až zítra ráno. Utopení se v jezeře,“ odpověděl.

„Ale stejně je to zázrak, jak ten svět pokročil,“ pokračoval mladík. „Slyšel jsem, že dřív lidi chodili dobrovolně na smrtící injekci, před tím než měli zemřít. Nebyl na to ani zákon, naopak museli dostat povolení. A ještě před tím prý ani nevěděli, kdy a jak zemřou. To je děsná představa, každý den se třást, jestli to dneska přijde, nebo ne. Ani si to nedokážu představit.“

Jeff jen mlčky přikývl. Chvíli beze slova seděli.

 

„Nenapadlo tě někdy,“ ozval se po chvíli, „že když víme kdy a jak zemřeme, nestačilo by se tomu prostě vyhnout? Proč se to řeší takhle? Kolik ti je? Hádám tak dvacet? Co kdyby ses zítra prostě nejel projet na motorce, mohl bys žít dalších šedesát let!“ Už to měl v hlavě dlouho. Od chvíle, kdy se dověděl jak a kdy zemře mu to nedalo spát, ale s nikým o tom nemluvil. Všichni sem odevzdaně odcházeli v den, který jim byl předpovězen a nikdo se nad tím nepozastavoval.

„Co to žvaníš!“ vykřikl mladík tak náhle, až Jeff leknutím nadskočil. Několik okolo sedících se na ně ohlédlo. „To je rouhání,“ pokračoval šeptem. „Není to jen projev proti vládě, ale i proti víře! Víš, co by se ti za to mohlo stát?“

„Co by se mi mohlo stát? Zítra ráno přestanu existovat.“

„Ještě chvíli v tom pokračuj a udám tě.“ Najednou ten mladý muž vypadal velice nazlobeně a připadal Jeffovi nebezpečný.

Jeff zmlkl. O co se to vlastně snaží? Vzdorovat? Čemu? Světu?

„Promiň,“ ozval se po chvíli. „Asi jsem dostal v poslední chvíli strach.“

„Nic se neděje,“ usmál se znovu jeho společník. „Občas se to stává. Ale dám ti radu, snaž se nad tím vším méně přemýšlet. To ať dělá naše milovaná vláda a církev. Buďme jim vděční za náš život.“
„Máš pravdu.“

Pak raději změnili téma hovoru. Povídali si o všem možném. O svých domovech, rodinách a zájmech. Jeff se dověděl, že jeho společník se jmenuje Julian, pochází z bohaté rodiny a jeho otec je jeden z vyšších kněžích. Bylo to vlastně docela příjemně strávené odpoledne.

 

„Julian Black, plynová komora číslo patnáct. Dostavte se k poslední modlitbě a následnému ukončení vašeho života,“ ozval se z reproduktoru nad nimi příjemný ženský hlas.

„Tak já jdu,“ skoro až zazářil Julian. Potřásl Jeffovi rukou a slovy „setkáme se v nebi, příteli,“ se rozloučil. Odpochodoval k plynové komoře číslo patnáct a nepřestával se usmívat.

 

Jeff zůstal na lavičce sám. Obavy byly pryč. Těšil se na ráno. Vytáhl z kapsy modlitební knížku a začal v ní listovat.

„Tak kterou z vás se rozloučím se světem,“ řekl si při tom pro sebe.


20 názorů

sharik
21. 04. 2011
Dát tip
kdyby do ní nešel? ještě uvidíme, možná :)

lenkak
21. 04. 2011
Dát tip
Na sci-fi nejsem, ale tohle je fakt zajímavý! Docela by mě bavilo i pokračování, třeba co by se stalo, kdyby fakt do komory nešel? :)

Janina6
15. 03. 2011
Dát tip
Nápad je zajímavý, ale asi bych to viděla na delší povídku. Takhle se všechno odbyde několika větami, a zůstane jen ten nápad.

Athares
13. 03. 2011
Dát tip
Kdybychom věděli kdy a jak přesně zemřeme, mohli bychom den předem zemřít dobrovolně a bezbolestně. To je hodně zajímavá a originální myšlenka, i když nevím jestli Tvá původní myšlenka je stejná :-)

sharik
02. 03. 2011
Dát tip
Lakrov, heartare: doufal jsem, že to z toho vyplyne (např. ve chvíli, kdy se Jeff začal Juliana vyptávat), ale zjevně ne, tak to vysvětlím, aby bylo aspoň vidět, o co jsem se snažil. oni si nevybírali smrt. oni věděli kdy a jak zemřou a pak v den kdy měli zemřít (podle té "předpovědi") šli do té plynové komory. a právě to je vlastně důvod, proč Jeff v poslední chvíli přemýšlí, jestli by se nestačilo té předpovězené smrti vyhnout. Ostatním díky za kritiky a připomínky, popř. za tipy...

heartrate
02. 03. 2011
Dát tip
Vypadá to, že všichni umírali v plynové komoře a pak se to zakamuflovalo jako jakýkoliv jiný druh smrti (realizace byla asi obtížná, ale scifi je scifi, do toho nelze moc vrtat).. Marvin strašně rád upozorňuje, že si něco myslíme špatně, aniž by poskytl vysvětlení, jak je to správně..

StvN
01. 03. 2011
Dát tip
Spíš tak průměr. Námět opravdu není zrovna originální a takové to "proti vládě", to už začíná být víc než ohrané. Pokud by ti šlo o příběh, pak bys ho měl trochu lépe propracovat. Pokud šlo jen takovou prozaickou miniaturu, pak nemusíš zacházet do detailů a vysvětlovat, jak to v tom světě chodí. To klidně může zůstat tajemstvím.

Lakrov
01. 03. 2011
Dát tip
Námět zajímavý (i když ne zcela originální; v 80. letech minulého století... už nevím, jak se ta kniha jmenovala). Přemnožené lidstvo, které umí vyléčit kdejakou nemoc, potřebuje umělý prvek k regulování populace -- tak nějak na mě působí začátek. Vybrat si smrt, k níž dojde při oblíbené činnosti -- trochu morbidní představa, ale jako nápad pro sci-fi povídku hodnotím kladně. Dál se to však (pro mě) nějak zamotává a závěr příliš nechápu; ten Julian si opravdu přál smrt v plynové komoře? Z mého pohledu ta povídka začíná "o něčem jiném", než o čem je její konec. Ze slohového pohledu: První odstavec, by měl být "poutačem" pro čtenáře, jasný, srozumitelný (to snad je) ale především "jazykově plynulý", což není. S trochou snahy (30 minut práce?) lze tojhle napravit. Dál je text o něco lepší, i když něktré přímé řeči, přečteš-li si je nahlas, možná shledáš nepřirozenými. Tip za nápad, námět a jako motivaci k případným úpravám.

Zajímavý text na téma nařízená - uzákoněná smrt. . t.

Benji
28. 02. 2011
Dát tip
Téma k zamyšlení.Dobrý nápad a zpracování taky slušné. Možná by to chtělo trochu rozvinout. Třeba ten konflikt s mladíkem. "T"

Dadissaa
28. 02. 2011
Dát tip
velice zajímavá myšlenka! :-)

..teda..fakt zajímavé!

Doony-Don
28. 02. 2011
Dát tip
Jaj tak to je dobrý....trošku takový zvláštní, ale pěkný...=)

Kritiku nemám, tak aspoň hlubší poklona. Dobrý nápad.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru