Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzácný

27. 11. 1998
0
0
2141
Autor
Jarka

Jsi pro mne tak vzácný jako na bříze právě uzrálé jablko, v létě čerstvě napadaný sníh, v neštěstí znějící tichý smích, na poušti malé kapky rosy, jako děcko tiše broukajíc si melodii známě smutnou, kterou záhy přísně utnou výkřiky plné bolesti, odtud, kde není radosti. Vzácný jako pro matku její dítě, jako pro rybáře plné sítě, plné ryb se zlatou šupinou, jako chvíle, kdy bouře pominou nad domy se zchátralou střechou, jako slova mající být útěchou pro člověka poznamenaného bolem, který věří, že stane se sokolem a vznese se k nebi modrému, vytouženému, vzácnému. Vzácný jako protěž na kraji skály, jako krásné sny, co se mi zdály, jako voda mezi prsty mi stále unikáš, jsi snad jen představou,jen se mi zdáš? Zdáš jako hvězdy na nebi denním, jen pro tebe den po dni se měním, náhle jako hvězdná noc v jasný den, jsi vzácný jako v denním světle milý sen, jako sluneční paprsek ve tmě, jsem v tobě, ty ve mně.
Saki
30. 11. 1998
Dát tip
Nemyslel jsem to jako obvinění z plagiátorství, to bych si nedovolil. Jestli to tak vyznělo, přijmi prosím mou upřímnou omluvu. Já jen, že je to zajímavá náhoda. A ta básnička zní (pokud si dobře pamatuji):

Charles Baudelaire - Ó JÁ TĚ ZBOŽŇUJI

Ó, já tě zbožňuji jak noční nebe v dáli,
ty velké mlčení, ty vázo temná žaly,
tím víc tě miluji, čím víc mi unikáš,
Ozdobo nocí mých, čím krutější se zdáš,
když kupíš za sebou ty míle bez milosti,
dělící ruce mé a modré nesmírnosti.

Já v stálých výpadech se plazím za tebou,
tak jako k mrtvole se červi plazí tmou
a vzývám i ten chlad, ty stvůrná ukrutnice,
pro který líbíš se mi, krásná, ještě více.

Ufff, doufám že to je přesně...

Saki
29. 11. 1998
Dát tip
Jedno z oněch neustálých vyznání, jimiž duše básníkova (v tomto případě básnířčina) zdá se pořád přetékat. Jen by ještě chtělo místy dobrousit, řekl bych.
BTW: Nečteš náhodou Baudelaira ? Verš ...mi unikáš/...krásnější se zdáš jsem kdysi tuším četl v některém z jeho překladů. V básni "Ó, JAK TĚ ZBOŽŇUJI", myslím ?

Jarka
29. 11. 1998
Dát tip
Odpověd pro Sakiho

Baudelaira nečtu, snad jen pár povinných básniček ještě ve škole, takže jestli jsem se trefila do stejného verše, je to náhoda. Nikdy od nikoho neopisuju. Ale tu básničku si najdu a přečtu, díky.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru