Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

aktuální úvaha o knihách

08. 03. 2011
21
36
4257
Autor
aleš-novák

inspirované diskusí u Břízova díla "Akce za záchranu českých knih"

Už i děti školou povinné nosí domů petice proti zvýšení DPH u knih.

Pomiňme, že se protestů účastní i žáci prvních tříd, kteří ještě ani číst neumí. Celá akce je postavená na hliněných nohách. Všichni dobře víme, že zvýšení DPH je jen prvním krokem tak dlouho slibované důchodové reformy. A ta je přeci nutná,protože se rodí málo dětí, takže na budoucí důchodce už brzy nebude mít kdo vydělávat.

 

Jak s tím ale souvisí knihy? Jednoduše. Stačí se vrátit jen o pár století zpět. Tehdy neexistovaly žádné důchody, chudina neměla doma polovinu obýváku zamořenou knihami, protože bylo třeba někam umístit postýlky pro stále přibývající děti. Právě děti zaručovaly rodičům, že se o ně k stáru  někdo postará.

Nebyl žádný erární důchod (mimochodem: víte, že otcem prvního důchodového systému byl až na konci 19.století Otto von Bismarck ?), každý se staral o své stáří sám.  A v domácnosti platila nepřímá úměrnost: čím méně knih, tím více dětí.

 

Čas běžel dál, najednou tu byl rozvinutý socialismus sedmdesátých let, kdy pánové nahoře osvíceně rozhodovali, které knihy (ale i gramodesky, divadelní hry atd.) jsou pro občany vhodné. Sice existovaly legendární „knižní čtvrtky“, kdy se fronty od stánků se zeleninou přesunuly ke vchodům knihkupectví, nic to ale neměnilo na tom, že národ si nedostupnost kvalitní literatury nahrazoval snadnou dostupností sexu a malých budovatelů socialismu přibývalo. Dodnes se této populační vlně říká Husákovy děti.

 

Po těchto vysvětlivkách už se můžeme zase vrátit k prvnímu odstavci – k důchodové reformě. Je naprosto zřejmé, že současná vláda chce zvýšením DPH u knih dosáhnut toho, že knihy se stanou pro mnoho lidí nedostupnými. Celé sociální vrstvy budou sice díky tomu méně vzdělané, o to víc ale budou mít času na rozmnožování. Grafy porodnosti se vyšvihnou do závratných výšin a tím se základní problém důchodové reformy vyřeší.

Takže na Kalouskovo zvýšení DPH u knih na 20% se nabízí cimrmanovská otázka: Není to málo, Antone Pavloviči?

 


36 názorů

do toho bych nešel. Ale rozhodně zajímavý kontext :o)

8hanka
18. 03. 2011
Dát tip
jaaaj, pardon, tento asi vzadu nie je:)

8hanka
18. 03. 2011
Dát tip
aspon ma vypnuty zvuk? Aby ju nerusil pri citani:))))))))))))))))))))))

jasně :o) já jsem zas slyšel vyprávět jednoho chlapíka, že on při tom dokáže hrát (manželce za hlavou) hry na mobilu :o)

8hanka
18. 03. 2011
Dát tip
noooo,aj ked ho nevidi, citi ho, zatial a nemyslim tym, ze by pachol:)))

aby se nedivila, až tam "vzadu" bude mít jinou...:o)

8hanka
18. 03. 2011
Dát tip
clanok skvely, suhlas:) My sme boli nejaka "divna"rodina....u nas bolo vzdy dost knih aj platni(desek, )bolo samozrejmostou, ze sme dostavali k akymkolvek sviatkom knihy, ked som "vyrastla", z kazdej vyplaty som si kupila minimalne jednu knihu, u nas doma su uz knihy vsade... pridam jednu zo zivota - znama prilis nemiluje milovanie, on ano, ona sa teda otoci manzelovi chrbtom, cita si a on si vzadu robi co chce...pardon, ale je to tak:)

FAE BOMB
12. 03. 2011
Dát tip
Chudej člověk už teď chcípá hlady a sám si na důchod nikdy spořit nebude, protože na to prostě nemá a díky zvýšení DPH tim spíš mít nebude. Boháč se předzazobal na tisíce let v důchodu a celá reforma se ho vůbec netýká, protože mu to za ty starosti kolem nestojí a navíc má svoje peníze investovaný někde jinde, bezpečnějc a s vyšším výnosem. A co na to střední vrstva? Už teď se chechtám těm hlupákům, co pak budou za pár let v televizi brečet, že jim někdo ukradnul jejich celoživotní úspory.

Toscana
11. 03. 2011
Dát tip
Diana - s těmi knížkami to vnímáme úplně stejně, i s těmi oblíbenými rodinnými "tajnými hesly". Jsem ráda, že v tom naše rodina nelítá sama... :o))

F.L.Vděk
10. 03. 2011
Dát tip
Já bych to viděl pozitivně. Když lidi nebudou mít na knihy, budou si číst zadarmo na Písmáku a všichni budeme dostávat víc tipů.

Tisovyluk
09. 03. 2011
Dát tip
tak tohle ten Klaus chce. Poslals mu to, aby si to přečet? včera jsem ho poslouchala v rádiu... No, takhle už vůbec žádnou knihu neprodám. Ale zůstanou mým dětem, aspoň ty moje, takže se na rapidním růstu populace nebudou až tak rapidně podílet. ke komentáři pro Dianu: a pak se rodí opilé děti.

děkuji Dero za věcnou připomínku, už jsem to opravil.

Diana
09. 03. 2011
Dát tip
Tosko, díky! Ještě jsem chtěla alešovi na ten žertík "kdo přijde domů z hospody, vrhne se na manželku a plodí" odpovědět, že podle toho taky naše poplulace vypadá, ale téma knihy je pro mne příliš smutné. Kniha je přítel, člen rodiny, citáty z oblíbených knih bývají jako tajná spiklenecká řeč rodiny a přátel, kniha nejvíc obohatila můj život. Ačkoliv jsem ochotna žertovat téměř na každé téma, ze situace, do které se knihy dostaly, je mi nanic.

Toscana
09. 03. 2011
Dát tip
avi Diana

Toscana
09. 03. 2011
Dát tip
důchodová rádobyreforma - tak bych tomu říkala :o))) Fondy jsou jen dalším zdrojem peněz pro zloděje, ale i to je pochopitelné - proč přebírat např. německý mustr, ve kterém krást nejde? No a tak se to vyřeší 20% DPH na knížky a hurá, hned bude o střadatele do těch rozkradnutelných fondů přibývat. Aleši, je to geniální! :o))) *t (Vázne to fakt jen na tom, jak psala Diana - ti, kterých by se to mohlo dotknout, to ani nezaznamenají, protože nečtou, ergo "kniha? FUJ, sprostý slovo!" )

Dero
08. 03. 2011
Dát tip
Méně knih => více dětí není přímá úměra, ale nepřímá. ;)

ArnieR
08. 03. 2011
Dát tip
Vliv knih na počet a kvalitu souloží v Čechách?:D Souložit se dá u knihy (pro zvláště znuděné dámy a obzvláště nadržené pány), v knihách (zvlášť když je jich plná postel), podle knih (té nejznámější říkají nějak na K) a v případě opravdové nouze o kvalitní čtivo i za knihy. Zábavná a vypilovaná úvaha. Díky za úsměv:).

moorgaan
08. 03. 2011
Dát tip
...knihy se nemusi kopovat- je dobre si je pujcit:-))) ..pak je DPH zbytecna diskuse..vite co mam doma pujcenych knih!!!..:-))

zrucne napsany mooooc se mi to libilo vtipne T

Správně! A zcela osvobozeny od daně by měly být knihy Radima Uzla, Jaroslava Zvěřiny a Miroslava Plzáka! To bylo, aby nám pak tsunami "Klasusových dětí" na ty důchody nevydělala.

jejdavilda
08. 03. 2011
Dát tip
Velmi dobrá úvaha. Muamarek nechápe jak spuvisí množení s četbou :DDD

Ó
08. 03. 2011
Dát tip
...je to moudré...od Kalouska...a já si myslil, že mu to nemyslí...

Diano: ten, kdo přijde domů z hospody, vrhne se na manželku a plodí. Ten, kdo přijde domů z knihovny, sedne do křesla a čte... Neberte to zas tak vážně, jen se dívám na téma z jiného úhlu, přeci :o)

Marku, pokud jde o důchodovou reformu, jsem toho názoru, že každý se má o své stáří postarat sám. Důchod od státu je přežitek z dávných časů. Fondy mě nezajímají.

..podívej..pokud bychom to brali do detailu..museli by lidem vzít telku..nemyslíš?? ..se ví..že je to uflé..ale parádně..)))

Diana
08. 03. 2011
Dát tip
aleši, je to vtipné, ale silně eufemistické, až to u tebe překvapuje. Doopravdy si myslíš, že si široké masy všimnou nějakého zvýšení DPH u KNIH???? Populace, která tráví volný čas v hospodách u piva, u herních automatů, v lepším případě u počítačových her? Já jsem optimistka, ale myslím, že více českých dětí by přibylo jen v případě, že zkolabují všechny elektrárny a na dost dlouho...

Muamarek
08. 03. 2011
Dát tip
Tak já jen píšu svůj názor k dílu, podle mě tu míchá brambory s teplákama...

..he he..ahaaaa..))))) ..marku..kristova noho..je to přece satira..nebuď už jako marvin..ten server je fakt šáhlý..)))

Muamarek
08. 03. 2011
Dát tip
O knihách, ale spojuješ je s důchodovou reformou - a tam mají být jedním z pilířů fondy...

Marku, je to úvaha o knihách, ne o fondech.

Muamarek
08. 03. 2011
Dát tip
Aleši, Tvůj humor mám většinou rád a rád si i u Tebe čtu. Tady jsi podle mě ale trochu ujel. Hlavně faktograficky. Směšovat 19. století, kdy chudí knihy neměli, protože se knihy psaly německy a lidová slovesnost venkova udržovala češtinu při životě se stoletím 20., kdy už naštěstí společnost byla gramotná i na trochu jiné vzdělanostní úrovni - s trochu jinými úmrtnostními poměry (kojenecká úmrtnost sakra klesla pod 100 promile, je poněkud mimo mísu. Mnoho těch dětí, o kterých píšeš (v 19. století), se nedožilo prvních narozenin... A není mi jasné, jak souvisí rození dětí se čtením. Psát, že výběr z DPH je nutný pro důchodovou reformu, je polemizováníhodným tvrzením. A hlavně - nezmiňuješ tu, že fondy mají být bez státní garance - to je v našich podmínkách (s přihlédnutím k běžné praxi ve světě - Enron, atp.) předem odsouzeno ke ztrátě vkladů drobných střadatelů... Marek

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru