Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

I jedinec může

10. 03. 2011
15
36
3088
Autor
Sebastiana

 

Nedávno jsem slyšela, jak se dva důchodci baví o politice. Jejich závěr byl, že jedinec nemůže nic proti rozkrádání, tunelování nic dělat, dotyční lidé jsou nepostižitelní. V nejhorším případě musí odejít z místa a dostanou pár miliónů jako odstupné.

Na zajímavou myšlenku mne ale přivedl švagr Honza. Když si chtěl namazat koblížek marmeládou, pečlivě se podíval, jestli je původem z Čech. Divila jsem se. Vysvětlil mi, že podporuje zaměstnanost v Čechách. Přemýšlela jsem, jak to. Ano, když budeme nakupovat většinu výrobků třeba z Číny, podporujeme výrobce v Číně. Jistě, ty výrobky jsou levné, ale za měsíc musím jít koupit nový, protože se původní rozpadl.

Když jsem byla u maminky, všímala jsem si, co vykládá z nákupní tašky. Ano, většina výrobků byla z ciziny. Jak to? Vždyť za totality jsme byli schopni si sami všechno vyrobit. No jasně, byl často něčeho nedostatek, jak psala třeba brack, nebyl toaleťák a spousta jiných věcí, protože bylo takzvané plánované hospodářství (RVHP, chozrasčot, nebo jak se to jmenovalo). Když jsem vzala do ruky u maminky kysané zelí a přečetla, že je původem z Rakouska, tak mi maminka řekla, že tam bylo více druhů výrobků za zhruba stejné ceny , a že vlastně vybírala podle obalu. Opravdu si spotřebitel myslí, že kvalitnější výrobek rovná se hezký obal?

Rozhodla jsem se, že teda budu podporovat Moravu, která je výborným zelím proslulá. Nejen zelím. Nemohu už ani vidět čínský česnek. Kde je ten výborný česnek z Moravy, který jsem dala na topinku a po prvním soustu mi vytryskly slzy, jak byl silný. Čínský česnek gumovité konzistence jen decentně zaškrábe v krku a – nic.

Přemýšlela jsem, co by ti nahoře dělali, kdyby většina lidí začala nakupovat jen české výrobky.

Hlavou mi probíhá jedna scénka: Němec dává někomu nahoře úplatek, aby nakoupil ve velkém jeho (jen trochu kontaminované) vepřové maso. A to by zůstalo neprodáno, protože chytrý český člověk by koupil jen české maso. Tamto ať si spapají sami.

Francouzi prý skoupili české cukrovary, zbourali je a chtějí nám draze prodávat svůj cukr, chytré, že?

Myslím, že když nebudeme kupovat zdánlivě levné věci od cizích výrobců, ušetříme víc, ...alespoň za cukr.

A chtěla bych plné továrny, znova by jsme si všechno vyrobili (skoro všechno), vždyť Češi jsou šikovní. Že jsem naivní? Já vím, já vím.

 


36 názorů

Sebastiana
03. 03. 2012
Dát tip
Jasně, Dane. A co když bude přímá volba prezidenta, jak je i v cizině? To by mě zajímalo, jak by to dopadlo.

Nevidím nic beznadějného na tom, když si kupuji převážně výrobky původem z Česka, pokud mám na výběr. Možná budu také označený za naivního, ale takový prostě jsem. :-) Mimochodem, víte někdo o lepším způsobu, jak podpořit, coby bezejmenný obyvatel Česka, domácí zemědělce? Jistě, je tu ještě jedna možnost - vyjádřit svou vůli ve volbách... :-)

annette
21. 03. 2011
Dát tip
jo jo klasa - tady je internetový odkaz http://www.eklasa.cz/ Když vidím na obalu logo klasy, tak vím, že nemusím studovat odkud to je....:-)

Sebastiana
21. 03. 2011
Dát tip
Annette- to jsem nevěděla, říkáš označení klasa?

annette
21. 03. 2011
Dát tip
myslím, že to není utopie....samozřejmě, že všechny výrobky které mají uvedeného pouze českého distributora nejsou z větší části vyráběné v ČR, ale například u výrobků s označením "klasa" je garantováno, že jsou vyrobené u nás a i z našich surovin !!!

Sebastiana
20. 03. 2011
Dát tip
Asi si pořídím vlastní krávu. Tak. a dám jí do garáže.

8hanka
16. 03. 2011
Dát tip
:)

Sebastiana
15. 03. 2011
Dát tip
Díky, Hani.

8hanka
14. 03. 2011
Dát tip
Sebka, viem, ze citlivost boli, na druhej strane, vdaka takym, ako si Ty, este ludia existuju, snivaju, miluju, veria...kazdy mame chyby, no zdaleka nie kazdy ma tolko pochopenia pre druhych, pre ich bolest, strach, neistotu, samotu, opustenost...niektori z nas sa stavaju prilis povrchni "konzumni", davaju prednost hmotnemu pred duchovnym,vdaka za takych, ako si Ty...prajem Ti vela sily, pevne zdravie a prosim, zostan takou stale:)

Sebastiana
14. 03. 2011
Dát tip
Díky Hani, fakt.Hele, mám i svoje chyby, jako každý. Ta citlivost je někdy naškodu, bolí.

8hanka
13. 03. 2011
Dát tip
Sebka, takyto Ta predsa nemoze urazit...takyto nie...toto je Tvoja stranka, je na Tebe, co tu napises, vrcholom je, ked tu niekto pise sprosto,ked uraza...odlisny nazor sa da vyjadrit slusnou formou alebo ked sa niekomu nepaci, ako pises, nech sem nechodi, necita... Pre mna si uzasny clovek,citlivy, empaticky k ludom i ostatnym zivym tvorom...pomahas, milujes, rozdavas lasku, nadej,usmev...sama mas pritom problemy...viem, trosku to zaboli, ked je niekto hulvat, mysli na to, ze tych normalnych je este stale viac:) A pis:))))

Sebastiana
13. 03. 2011
Dát tip
Tak tohle je ukázečka od Smetiprach. Myslím, že v pravidlech písmáku je, že se nesmí urážet autoři.

Sebastiana
13. 03. 2011
Dát tip
Zpráva Od Smetiprach Pro Sebastiana Odesláno 13.03.2011 03:12:08 Předmět n/a podívej holčičko. pokud uveřejníš nějaké dílo a poté, co si někdo dovolí napsat pod něj něco jiného než obdivný slint... změníš kategorii tak aby nebylo možné reagovavat... tak se chováš jako ubohá pitomá kráva.... což bezpochyby také jsi, to plyne již z tvého textu... očekávám, že znovu změníš kategorii, abych mohl dopodrobna vysvětlit, proč tě považuji za ubohou, pitomou, nevzdělanou a neinformovanou krávu... děkuji a jsem s pozdravem J.Š.

Sebastiana
12. 03. 2011
Dát tip
Háber- vidíš, to jsem nevěděla.

Háber
12. 03. 2011
Dát tip
nie nsi naivná * to je vo výchove občanov * pozri sa na škandinávske krajiny * tiež majú svetové značky * ale aj tak väčšina kupuje vlastné * dobrovolne * vo Fínsku majú všetko svoje - potraviny, nábytok, lode, všetko a to preto, že tiež kedysi nakupovali cudzie, ale potom mali nezamestnanosť, tak sa chytili rozumu a vychovávajú k tomu svojich občanov, my však našich ľudí k tomu nevedieme, lebo si myslíme, že je to spiatočníctvo. Lenže nie je...* socializmus chcú aj v amerike :)* kým naňho neustále nadávame*

..ahaa..seb..to je velmi rozumný přístup..))

Sebastiana
11. 03. 2011
Dát tip
Šepotko- když dělám koblížky, tak je dělám z kila a půl mouky. to je přes stovku bajvočko, aby se nasytili ty nenažranci. Plnit se s nima nechci, to bych dělala celej den. Takže si tam každej kydne marmeládu, šlehačku, tvaroh, co je libo.

Sebastiana
11. 03. 2011
Dát tip
8hanka- souhlasím s tebou. Na trvanlivém mléku je malinkými písmenky napsáno- ošetřeno UVH zářením. Prý je to ozářeno jen málo. Smetiprach- tak to nečti, když ti to vadí, nebo jestli máš máslo na hlavě, kvůli nějakému úplatečku, no. Alegna, brack,Ima,Skvrna dík Květoni, to ti chválím, chytrej. Vaude, taky dík za názor.

Vaud
11. 03. 2011
Dát tip
představa, že někdo koupí v našem prdelákově všechny cukrovary, aby je zboural, je trochu naivní... výhodnější by bylo začít tu vyrábět cukr a prodávat ho do Francie, kde je větší trh a větší kupní síla. ale kupovat echt české výrobky je jistě záslužné - já podporuju lokální farmáře v místě bydliště a kupuju od nich...

Moje buňka odporu proti těmtomto praktikám je zahrádka. S potravinově soběstačným občanem se totiž hůře manipuluje každé vládě.  Je méně závislý. Minimálně celé léto a podzim se nestarám, co zrovna zlevnili v Kauflandu a stravuju se tím, co si naškubu na záhonku. Zahrádkáři byli nepřátelé socialismu a vypadá to, že ani kapitalismus bruselského typu je nebude dvakrát velebit. A tak je to správně! No co, sice malá, ale aspoň nějaká revolta.

Alegna
11. 03. 2011
Dát tip
Moc dobré téma a myslím, že máš pravdu, přestože si nemůže být člověk ničím jistý, ale nemyslím, že si tím kupujeme čisté svědomí, jen děláme, co můžeme. Říkat pořád, že je stejně všechno jinak a nedělat nic, je sice snažší, ale horší.*****

ten cinskej cesnek me taky sere. T

Smetiprach
11. 03. 2011
Dát tip
fascinuje mne, jak může dospělý člověk napsat něco tak hloupého...

8hanka
10. 03. 2011
Dát tip
uz si nemozeme byt isti, ze ked kupujeme oznaceny cesky ci slovensky vyrobok, ze to tak skutocne je...z viacerych zdrojov som pocula aj citala, ze sa ku nam dovaza maso a bali sa v nasich firmach, kde sa oznaci, ze je nase...podobne je to aj u inych vyrobkov...nehovoriac o priamom predaji masa, kde nie je napisane, odkial je, ci su to nase chovy alebo zahranicne...za komunistov sme mali prisne kontroly potravin, mliecne vyrobky ako jogurty mali trvanlivost 3-4 dni, neboli plne chemikalii a boli zdrave...nelakaju ma plne regaly, lebo nech siahnem na cokolvek a precitam na zlozenie, prejde ma chut... vsade neskutocne mnozstvo E a ineho svinstva...

Winter
10. 03. 2011
Dát tip
Tak si piš, že, pokud má na to jen trochu potenciálu, tak ho jedním kliknutím převede, by byl blbej, kdyby ne .) Se říká, že tržní hospodářství je postavené na svobodě kupní volby, podle mě ta svoboda neexistuje, nikdy neexistovala, ani existovat nemůže. O cestě ven ovšem zatím nevím.

..mě hlavně zaujalo..že si tvůj švagr maže koblížek marmeládou..) ..já kupuju české koblížky a ty maj mamošku uvnitř..)

Sebastiana
10. 03. 2011
Dát tip
Díky všem za názory. Winter- nevím, do téhle politiky právě nevidím a to mě štve. Štve mě, že vlastně nevím nikdy , co si kupuji.

Bíša
10. 03. 2011
Dát tip
!!

Winter
10. 03. 2011
Dát tip
Tohle jsou sny západu 50 - 60. let. Opravdu si myslíš, že když má dnes firma napsáno "vyrobeno v Česku", že zisk bleskovým kliknutím nepřevede třeba... do Kuvajtu? Tímhle kupováním "českých" výrobků... si konzument spíš kupuje svoje čisté svědomí. "Hm, zaplatil jsem za český výrobek, můžu být sám se sebou spokojený a nemusím se dál starat."

Robinia
10. 03. 2011
Dát tip
nejen vyrobit, ale i vypěstovat...

BigBivoj
10. 03. 2011
Dát tip
*

synáček
10. 03. 2011
Dát tip
Ano, je to přesně tak. My třeba doma nakupujeme pouze jen označená vajíčka z podestýlky, nebo biovejce. Pokud by to dělali všichni, nebo alespoň většina, tak by ti, co chovají slepice na kovových roštech (uvězněné v klecích) měli odzvoněno. *

Noneta
10. 03. 2011
Dát tip
naivní nejsi, máš pravdu... souhlasím a podtrhuju... jen si myslím, že to je spíš úvaha než fejeton, ale nejsem odborník :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru