Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jedno židovské přísloví trochu jinak

11. 03. 2011
13
21
3768
Autor
Prosecký

Inspirováno proslulou sbírkou Aleše Nováka "Přísloví trochu jinak"

Židovské přísloví říká: "Kdo ve dvaceti není dost zdravý, ve třiceti dost chytrý a ve čtyřiceti dost bohatý, ten už si do sta let nepolepší."

Protože mi v době převratu 1989 bylo skoro třicet, řekl jsem si, že si musím dát deset let k dobru, protože jsem nemohl být v komunismu dost zdravý, ani chytrý (rozuměj vzdělaný), tím méně bohatý. Dnes se ukazuje, že si budu muset přidat dalších deset let nebo se smířit se závěrem pořekadla. A co vy?


21 názorů

Prosecký
25. 02. 2021
Dát tip

Díky na návštěvu, Radovane!

Já také ne. 


něco na tom je, taky si říkám, že jsem to nedohnal


Janina6
15. 03. 2011
Dát tip
Ale jo, Prosecký, to přísloví snad chápu. To byl jen takovej hořkej úsměv. Mám teď nihilistický období.

no, ja jsem tak nemocna, blba a chuda hlavne kvuli tomu meritku!

Prosecký
14. 03. 2011
Dát tip
Květoni, toto přísloví platí nejen na křesťany, ale i na nevěřící. Podíl jednotlivých skupin na Písmáku odhaduji takto: bezvěrci: 58% křesťané - katolíci: 15% křesťané - ostatní vyznání: 3% muslimové: 1% pohané, animistická náboženství, budhisté, hinduisté a ostatní: 2% neví, nebo se hlásí podle potřeby: 20%

Prosecký
14. 03. 2011
Dát tip
Janino, jistě se na to můžeme dívat i takhle, ale to přísloví já chápu takto: - kdo není ve dvaceti dost zdravý, nezaloží rodinu, - kdo není ve třiceti dost chytrý, nezajistí kí důstojný a poučný život (duchovní dědictví)a - kdo není v padesáti dost bohatý, ještě navíc potomům nepředá ani žádné materiální bohatství, ba zůstane dětem dokonce na krku a to se potom sakra blbě žije až do sta let. brackenridge: měřítkem zdraví, chytrosti, ani bohatství není moje osobní úvaha, ale moje pozice mezi ostatními. To se pozná na sebemenší vesnici a poznalo se to v každé době.

Impresse
12. 03. 2011
Dát tip
:-)*

..tak to jsem v pytli!!! ..ještě..že existujou vyjímky..to budu já..)))

Janina6
11. 03. 2011
Dát tip
Vidím to asi tak, že i kdybych bývala byla ve dvaceti dost zdravá, ve třiceti dost chytrá a ve čtyřiceti dost bohatá (no nebyla, ale dejme tomu), tak v padesáti stejně bude po tom všem veta a "do sta let" na to můžu leda nostalgicky vzpomínat :-)

jezis to je krasna uvaha! ale kdo je blby jak tago si mysli, ze je chytry, takze jake mame objektivni prostredky k mereni blbosti-chytrosti? T

konias
11. 03. 2011
Dát tip
moc pěkný* :-)...dosáhl jsem první kóty a mám už půl roku zkurvenej tenisovej loket.....a to jsem tenis nikdy nehrál! ...vyhlídky dost nevalný:-)

u bezvěrců se dělí 1,7894

No, zaplaťpánbůh, že jsem bezvěrec.

Květoň: židovská přísloví platí na křesťany jen zpoloviny. Všechny číselné údaje je tedy třeba vydělit dvěma...:o)

Hezké přísloví. Platí to i na křesťany?

Diana
11. 03. 2011
Dát tip
Dost chytrý (rozuměj vzdělaný) přece nelze být nikdy! A kdo si to o sobě ještě ve třiceti myslí, je pěknej vůl. Takže bod pro tebe ;-).

v mé sbírce chybí zásadní přísloví: Básník má umřít mladý, chce-li být slavný. a ještě bych přidal Plíhalovo: až mi bude tak sto deset přijde bůh a zmáčkne RESET

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru