Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čtyřlístek

21. 03. 2011
2
6
849
Autor
Sebestova

Čtyřlístek pro štěstí Obraz jetelového trojlístku, který je jedním listem s jedním řapíkem a jednou čepelí, která se skládá ze tří stejných lístků, je naprosto geniálním znázorněním Boží trojice nejen v Irsku, zemi rozsáhlých pastvin. Při svých návštěvách Irska jsem si nemohla nevšimnout, že symbol jetelového listu je nejoblíbenějším zdobným prvkem architektury, textilií i nejrůznějších užitných předmětů. Pomůcka, na níž biskup Patrik vysvětloval tajemství Boží Trojice, obyčejný jetelový trojlístek, je všude. Odkaz svatého Patrika, Angličana, který byl jako patnáctiletý chlapec piráty v Irsku prodán do otroctví a později se tam vrátil jako misionář, znalý tamní řeči i zvyků, je tam patrný na každém kroku. Každý druhý Ir se jmenuje Paddy (domácky Patrik). Toto jméno je dokonce anglickým slangovým označením Ira jako takového. Není to tak, že by Bůh stvořil svět a po nějakém čase se mu narodil Syn, který by po své smrti poslal na Zem Ducha svatého. Ne, tajemství Boží trojice je v tom, že Bůh není sám bez vztahů ani před stvořením světa, ale žije nepochopitelně bohatým vnitřním životem lásky. Protože Bůh je Láska a láska je vždycky vztah, nemůže Bůh existovat sám o sobě, ale musí být osobami, aby tato láska mohla existovat. Proto Bůh potřebuje Syna ke vzájemné lásce a naopak a tato vyzařovaná Láska je třetí osobou, Duchem svatým. Syn se v příhodný čas vtělil na svět jako člověk a začal lidem vyprávět o Duchu svatém, který jim bude pomáhat. Tajemství nad lidské chápání. Pro mě je vždy nerozlučně spjato s příběhem o lidské svobodě. Nemůže nás rozčilovat, že člověk má možnost dělat zlo. Protože jen člověk se svobodnou vůlí může doopravdy milovat. A tato zdarmadaná možnost svobodné vůle, a tím i lásky, je pro Boha tak cenná, že s ní riskuje i zneužití této svobody, které mimo jiné přivedlo Ježíše až na smrt. Tedy: tak jako láska Boží je předpokladem Boží trojice, tak svoboda lidská je předpokladem lásky člověka. Snad si z dětství pamatujete okamžik obrovské radosti z nálezu čtyřlístku na jetelové louce. Pro lidi je od nepaměti symbolem štěstí a dávají si ho navzájem „pro štěstí“. Ano, je to v pravdě štěstí, když Bůh do svého tajemství vnitřní Boží lásky pozve člověka. Ten se touží stát tím čtvrtým lístkem v jetelovém listu, a tak nalézt vlastní štěstí.


6 názorů

Sebestova
24. 03. 2011
Dát tip
Díky všem, kterým to stálo za pár slov.

StvN
23. 03. 2011
Dát tip
Popravdě nevím, jak se k textu stavět. Úvaha to není. Nějaký jiný smysl mě nenapadá. Leda tak blog, nebo deníček. Otázkou tedy je, proč nebo za jakým účelem autorka žádá vážnou kritiku a kritiku čeho.

Chce se mi říct, že to je "příjemný výklad", ale zajímal by mě kontext upřesnění kategorie - "text na objednávku"?

pozoruhodný výklad...

MKbaby
21. 03. 2011
Dát tip
Já znám jiný Čtyřlístek. Stával 7,- Kčs a měl tvrdší desky. To takhle jdou Myšpulín, Pinďa a Fifinka z restaurace, hladěj si spokojeně bříška a říkají: "Bóbika!" :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru