Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mužská práce

21. 03. 2011
22
40
4140
Autor
Sebastiana

Nevím, jestli je to povídka, fejeton, nebo úvaha. Je mi to jedno. Chci hlavně pobavit.

Ráno jsem vypravila manžela do práce a syna do školy. Pak  blaženě zívla a přemýšlela, jestli si nemám jít ještě lehnout. Ne, je tu zima, rozmyslela jsem se, jdu zatopit. Musím avízovat, že máme kamna teprve tři týdny. Do té doby zde byly akumulačky na elektriku, ale nemíním platit měsíčně elektrárnám 4 500,- . Jak jsem koukala na manžela, není těžké zatopit, to zvládnu. Koukla jsem do truhlíku a vztekle sykla. Alan mi nenaštípal třísky, jak slíbil. No, co, naštípu si sama. Nostalgicky jsem si vzpomněla na pár situací, kdy jsem byla nucena udělat takzvaně mužskou práci.

Když jsem byla s mým prvním manželem, rodiče odjeli na dovolenou a nám nechali na starosti 50 králíků, skleník a psy. Ráno jsem honila muže, aby šel nasekat králíkům trávu, než začne pálit slunce. Rozšafně pil kávu a vedl monolog o tom, jak by se ženské pokolení neobešlo bez mužskejch, jak jsme neschopné a jak on se chudák nadře. Vzteky se mi zatmělo před očima.

Víš co? Dopij si to pitomý kafe, já si nasekam sama!“ Otočila jsem se na patě a letěla ven. Doprovázel mě posměšný smích mého muže.

Chvíli mi trvalo, než jsem přišla na to, jak se vlastně drží kosa. Pak už to bylo dobré. Sice jsem nezanechávala centimetrový krásný pažit, bylo to ošťochtané. „Já mu dám, že jsem neschopná, jako ženská,“ vřelo to ve mně. V tom se ozval přes plot nenápadný hlas mého souseda, jestli nechci pomoct a pochybně se díval na to, jak seču. „Nechci!“ Zavřískla jsem vztekle a zasekla kosu do drnu. Po pohledu, jaký jsem na něj vrhla, vycouval, asi byl rád naživu. No, než jsem nasekala, tak mě kupodivu vztek přešel, zjistila jsem, že mě ten zvuk kosy uklidňuje. Zvládla jsem to. Zvládla jsem to dokonce, aniž bych se zranila, nebo zranila někoho jiného (ne, že bych neměla chuť, ale manžel byl tak chytrej, že za mnou nepřišel).

O něco jiný případ byl, když jsem byla se svým druhým mužem. Protože rozuměl elektrice, slíbil dát vše do pořádku, ale každou chvíli vypadly pojistky. Nebyl doma, když se to stalo znova. Vím, že mi říkal, abych na nic nesahala. Ale nebudu na něho čekat potmě, než přijde z práce a uráčí se to nahodit. Už jsem viděla jednou, jak to dělal. Prohlédla jsem jističe a našla jeden, kde byl vypadlý „jazýček“, a nahodila to. Bezva, povedlo se. Byla jsem na sebe pyšná. V tom jsem tam uviděla pod jističi takové šroubky a jeden byl , nebo zdál se mi takový nedotočený. Zvědavě jsem na něj sáhla, jestli se neviklá. AU, neviklal, ale kopal. Od té doby obcházím skříňku s pojistkami s despektem.

Přemýšlela jsem, že sekyra je nástroj nebezpečný, ale když tam nebudu strkat ruce a budu se strefovat jen do dřeva, tak to snad zvládnu. Vzala jsem si tu nejmenší sekyrku na třísky a třískla s ní (tak, jak jsem to viděla u manžela) do polínka. Ale sekyrka se odrazila jak gumová a poleno ani nepoškrábala. Zkusila jsem to ještě jednou. Prostě nic. V tom mi napadlo se pořádně podívat na tu sekyrku. No jo, vždyť má na svém ostří chránič. Byl fakt nenápadný. Bez chrániče se mi povedlo zaseknout do polena. Ale ouha, sekyrka mi nešla vyndat. Nakonec jsem šla sbírat na zahradu větvičky, s nima také snad roztopím. Když se Alan vrátil domů, řekla jsem mu s úsměvem, že jsem v pohodě roztopila, jsem přece holka šikovná, ne?

Jen musím nenápadně pozorovat manžela, v čem to je, že on seká třísky, jako po másle. Je to nějaký grif, já na to přijdu.


40 názorů

Sebastiana
25. 04. 2011
Dát tip
Blbounku, dík

:)*

Sebastiana
29. 03. 2011
Dát tip
Norberte- dík za radu.Funguje to. Prsty mám všechny, kolik že jich má být? Prosecký- dík. Alana mám popsaného v Děvčatech na výletě. Zranění se nekonala, naštěstí, protože při pohledu na krev omdlívám- a to jsem zdravotní sestra. Teda jen při pohledu na MOU krev.Z oststních může stříkat.

Prosecký
29. 03. 2011
Dát tip
Bude to na pokračování? Zatím jsi teprve u druhého manžela. Také postrádám nějaká vtipná zranění. Na tip to vydá.

Winter
28. 03. 2011
Dát tip
No, hlavně proto, že jsem písmenkový purista: obvykle tak ryju do lidí, co používaj comic sans, ale tohle je možná ještě horší; pro všechny ty kudrlinky ztrácím chuť luštit jednotlivá slova, nečte se mi to dobře. On jako text může být dobrej, proč ne, ale nevidím jediný důvod, proč by ho měl číst dvakrát tak déle, než kdyby byl nasázený jakýmkoliv normálním fontem.

Sebastiana
27. 03. 2011
Dát tip
Winter- Máš potíže s očima? Chceš větší?Co je na něm drsného? Nebo ti to tvůj počítač sabotuje a zobrazuje ti něco jiného?

Winter
27. 03. 2011
Dát tip
To písmo je nějaký drsný konceptuální vtip?

Sebastiana
27. 03. 2011
Dát tip
Jasně, podceňujou nás, to by se divili, co je v nás všechno.

Sebastiana
27. 03. 2011
Dát tip
IMa- fakt- pilu, motorovou? Musí být těžká.A záludná. To tě teda obdivuju. možná to s ní zkusím taky, ale zvýším si pojistku.

Sebastiana
25. 03. 2011
Dát tip
Aleši, to je paráda. Ale teď jsi mi vystrašil, ruka pryč, to ne, jdu na ty šišky.

a tuhle znáte? "V ruce sekyru maje, já šel jsem na petržel a usek' jsem si ruku, v níž jsem sekyru držel, v níž jsem sekyru držel. Věc divná připadla mi a neskutečná zcela, vždyť přece druhá ruka, /: ta ulétnout mi měla. :/ J.Schmitzer, Sekera

Sebastiana
23. 03. 2011
Dát tip
Renegátko- v zájmu vlastních prstů budu muset vymyslet něco jiného- třeba chodit na šišky.

..dej..seb a držím palce..)

Sebastiana
23. 03. 2011
Dát tip
šhariku, Alegno, díky.

Sebastiana
23. 03. 2011
Dát tip
Aleši, to je paráda, ale ráno hodím dřevo na tu trochu žhavého, co tam je a - nic, nehoří.

Sebastiana
23. 03. 2011
Dát tip
Květoni, máš pravdu, ale někdy si říkám, že rovnoprávnost v některých činnostech je blbost.

Sebastiana
23. 03. 2011
Dát tip
Šepotko, jsem vdaná potřetí, a doufám, že naposled. Alan je kliďas a přežil se mnou i mou nemoc a to jak teď vypadám, než se dám do pucu. Přemýšlím, že mohu dát k dobru vtipné povídky o mých exmanželích. S odstupem času mi to totiž vtipné připadá.

renegátka
22. 03. 2011
Dát tip
Sebastiano, to se odkoukat nedá.Vypadá to snadné, ale není.Takže po každém dalším pokusu přepočítat prsty.

Alegna
22. 03. 2011
Dát tip
ano, pobavila jsem se *

sharik
22. 03. 2011
Dát tip
hehe, tip za šikovnost! napsané hezky :)

naučil jsem se v kotli topit tak, že přes noc nevyhasne, tak třísky nepotřebuju. Z toho vyplývá, že sekat třísky je ženská práce :o)

synáček
22. 03. 2011
Dát tip
:o) *

Podle ruského modelu je v zásadě každá práce "ženská". ((-:

:o)))) sakryš..seb..kolikrát jsi byla vdaná????

Adien
21. 03. 2011
Dát tip
to písmo je děsný, špatně se na to kouká... a povídka..zábavná, úsměvná, ale myslím že ze slohového hlediska by se hodila spíš jako dopis, je psaná takovým nedospělým stylem... :-)

Sebastiana
21. 03. 2011
Dát tip
Ale já opravdu občas JSEM šikovná, díky Bivojku, že si to taky myslíš, ...

BigBivoj
21. 03. 2011
Dát tip
prostě šikulka :)*

Sebastiana
21. 03. 2011
Dát tip
Asi jsi měla taky páru. To si nedokážu představit. No, takovou sekeru taky máme, myslím, že se jí říká kalaš. ale to bych si asi ublížila, kdybych s ní chtěla něco dělat.Jsi dobrá.

Alissa
21. 03. 2011
Dát tip
Sebastiano, myslím, že hlavně proto, že jsem si pod štípaným dřevem zlikvidovala ty dva špalky... než mi došlo, že mi podstrčili tu nejtěžší sekeru, jaká byla k mání, a která už jenom vlastní vahou rozsekla kdeco... :-)

Robinia
21. 03. 2011
Dát tip
:-)

Sebastiana
21. 03. 2011
Dát tip
Alisso, jsem ráda, že nejsem taková sama.A proč se ti dva vlastně řehtali? Gabi, dík

gabi
21. 03. 2011
Dát tip
:-) *

Sebastiana
21. 03. 2011
Dát tip
Noneto- zkusím s tím něco udělat. ale je to v minulém čase, ... Díky Hani

Alissa
21. 03. 2011
Dát tip
Mmm, jako bych to viděla :-) Skříňce s pojistkami jsem musela přijít na kloub poté, co se zvýraznila moje schopnost odpálit elektrický spotřebič plus přilehlý okruh pouhým dotykem (moje zatím nejlepší skóre je televize, žárovka a pojistky pro celé dolní patro před šestou ranní). Třísky mi aji celkem šly, horší to bylo s velkými poleny. Ale když jeden štípe tak intenzivně, že u toho rozštípe i dva špalky, na kterých to dřevo vlastně štípe, a u toho zvládne nezabít dva přihlížející, kteří mu stojí za zády a řehtají se... pak už se dá zvládnout leccos. Jen s tou kosou to ještě někdy musím zkusit :-) tip

8hanka
21. 03. 2011
Dát tip
triesky stiepat viem, teda, vedela som,uz som to par rokov nerobila, naposledy u rodicov na chalupe...milujem vonu dreva, najma, ked vonku mrzne, poletuje sneh, ohen hreje a cloveku je tak prijemne... pobavila som sa aj na kopajucich poistkach, poznam: *

Noneta
21. 03. 2011
Dát tip
Slovíčka "jsem" tam je přehršel.Věty se dají zformulovat i bez něj.Jinak pro pobavení ano.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru