Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

o sílách...

31. 03. 2011
2
8
1184
Autor
darksky

slova mají sílu

konejšit, brát

bořit a slepovat

oči mají sílu

mluvit, spát

a mít rád

těla mají sílu

nést, utíkat

i milovat

lidi mají sílu

nenávidět, hrát

upadnout a zase vstát


8 názorů

Marlav
31. 03. 2011
Dát tip
darksy, je to spíš vyprávění než cokoli jiného..

moorgaan
31. 03. 2011
Dát tip
...to je najednou sil-a zadna ta jemna!

Nicollette
31. 03. 2011
Dát tip
No já jsem si to i myslela, ale nějak mě to inspirovalo k té řeči :)

darksky
31. 03. 2011
Dát tip
diky nicoll za brutalni rozbor, to byla takova rozcvicka nekdy z dnesniho rana 4 tipuju kdyz jsem prisel z hospody :) takze ne ze bych byl uplne 100% ready. je to spis takovej vystřik resp. aktualni stav, toho jak to vidim, opravdu jsem se nesnazil o to aby to bylo vyvazene. takze je klidne mozny ze to kulha a asi by to slo vypilovat, ja to ale proste vzal a poslal hned :) kazdopadne rad jsem si precetl co jsi mi napsala

Nicollette
31. 03. 2011
Dát tip
Jdeš na to od lesa... při výkladu starozákonních textů, zejména žalmů, modliteb, je jedna z velmi osvědčených metod vypíchávat slovesa a věnovat jim pozornost. Nebo taky první slova... Vypadá to děsně jednoduše, ale je to ohromně účinné :)) Pak se tu sice můžeme pohybovat v oblasti kýče, který je poslední dobou tak ohromně propíraný (ta slovesa jsou poměrně konzervativní - když už ne kýčovitá), ale náš výklad se může dostat až za jeho hranice (ostatně asi jako se vším!?). Pro mě osobně tam trochu chybí vnitřní logika a uspořádání. Třeba v SZ textu, když už by byla použita čtyři slovesa a dvě z nich negativního nádechu a dvě pozitivního, pak by byla umístěna aspoň stejně a ne náhodně jako to máš ty v první a poslední části... záleží na tom? Nevím, možná jo... možná to ukazuje, že autor o textu sám přemýšlel... na první pohled si toho člověk nevšimne a tak mu to ani nemusí nutně připadat vykonstruované, ale když se v tom začne hrabat, určitě ho potěší, že autor má přesný záměr. A když se mám v tvé básni odpíchnout jen od sloves, ještě ke všemu v infinitivním tvaru, pak na tom sice neni moc "co zkazit" - ale taky je fodt těžký dát tomu nějakou kvalitu... Takže pokud si chtěl jen nastolit nějaké obecné moudro, tak se omlouvám. Osobně to nevnímám jako text filosofický, poněvadž jelikož je to báseň, má to docela přesnou pointu - nebo si ji chtěl aspoň vyjádřit a tam pak není moc prostor k dalším úvahám. Nebo vlastně možná celkově není moc prostor k úvahám... všechno je tak nějak... přirozeně danné. Možná by mě to mohlo nakopnout k úvahám o údělu člověka na tomto světě, což mi ale připomínám, že musím na antropologii odevzdat referát a tak mě to zas tak pozitivně nenaladilo... :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru