Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smrt s rolničkami (idp)

05. 12. 2001
5
0
2214
Autor
osn

Toto byl jeden takový pokus. Tento seriál vycházel téměř souběžně ve studentských časopisech Informagika a Mléko, principem bylo, že čtenáři si mohli po každém dílu zvolit, jak bude příběh pokračovat. Postupně se v obou časopisech vydal děj jinou cestou. Zájem bohužel nebyl takový, jak jsem si bláhově představoval, nebýt obou redakcí a pár přátel, které jsem k tomu donutil, skoro nikdo by nehlasoval. Na radu slečny šéfredaktorky to tedy zkouším tady. Představuji si, že hlasování by probíhalo formou kritik, přičemž bych vždycky po určité době povídku upgradoval. Aspoň se tak vyloučí možnost manipulace s hlasy. Pokud to nebude fungovat, uvidíme, co půjde dělat.

Smrt s rolničkami 1.

(interaktivní detektivní pohádka)

Jeho Veličenstvo Stavivoj III. Mrzutý seděl ve své královské pracovně a otráveně hleděl na obří hromadu pergamenů k vyřízení. Nenáviděl pergameny. Nenáviděl vyřizování a především nenáviděl vládnutí. Měl rád lov. A turnaje. S aktivní kariérou na kolbišti dávno skončil, ale rád se díval, jak se ti mladí sportovci v aréně mlátí po hlavách. Uklidňovalo ho to.

Ze všeho nejvíc nenáviděl slavnostní hostiny.

"Jsme připraveni, Veličenstvo," oznámil komoří, jenž právě vešel, "slavnostní hostina může začít."

Stavivoj Mrzutý cosi mrzutě zabručel, pak se otázal: "Kde je královna?"

Komoří zaváhal. "Její Veličenstvo dosud dlí v zahradě, ale -"

Král jej zarazil. Tak je to pořád. Královna se stará o svoje kytičky, princ hledá jen, kde by co rozmlátil, a princezna tráví mládí v dílně dvorního alchymisty. Aspoň že ten kluk je po mně.

Oficiální večeře s celým dvorem byla jako vždy nevýslovně nudná. Král seděl v čele nechutně dlouhé tabule a snažil se tvářit důstojně, protože dvorní umělec maestro Patlallino si právě dělal skicu jeho tváře na královu velkou zlatou sochu, jíž má být ozdobeno nádvoří na výročí korunovace.

Kuchař Borovička dokončil předčítání seznamu chodů, kuchtíci začali nosit na stůl a šašek zahájil svoji obvykle trapnou produkci.

Nikdo ji nesledoval. Královna se polohlasem bavila se zahradníkem na téma azalek, princ Vladiboj, jako vždy v brnění, se pokoušel jíst telecí vývar jen pomocí dýky. Princezna Střechslava seděla smutně; závoj přes obličej, nedokonale zakrývající čerstvě ohořelou ofinu a obočí, naznačoval, že poslední pokus se opět nezdařil.

Šašek právě tahal z klobouku vycpaného králíka, a to bylo tak deprimující číslo, že král raději odvrátil zrak. Jeho pohled se zastavil na mohutné postavě kapitána hradní stráže Daniela Duba z Dubí, jenž si cosi špital se svou snoubenkou.

Stavivoj III. v podstatě nebyl proti sňatkům svých podřízených, ale tentokrát... Liliana, kapitánova nastávající, byla totiž lesní víla.

"Nedalo by se s tím přece jen ještě něco dělat, barone?" otázal se znechuceně purkrabího, který seděl vedle.

Baron Oto z Chroustova měl zvláštní schopnost vždy přesně vědět, co má Jeho Veličenstvo na mysli.

"Víte přece, že královna víl byla pro," odvětil, čímž bylo řečeno vše.

"A nyní, velevážené publikum," šišlal šašek nosovým tenorem a mával přitom pestrobarevným koženým vakem, "kdo se odváží sáhnout do Pytle překvapení?"

Zřejmě mu uniklo, že zahradník Tadeáš, jeho obvyklý partner pro podobné vtípky, jejichž podstatou byl obvykle med a peří, před chvílí odkvačil směrem k záchodu. Žádný z přítomných nedal najevo ochotu udělat ze sebe blbce.

"Nikdo? Ale panstvo, vždyť na tom nic není..." Klaun pohroužil pravačku do pytle. Vzápětí vykřikl a s křečovitým chroptěním se svalil na zem.

"Řekla bych, že se lepší," poznamenala královna.

Princezna zaječela. Pytel se odvalil stranou a vylezl z něj obrovský černý had.


Nyní, drazí čtenáři, můžete poprvé rozhodnout o vývoji příběhu. Koho má král pověřit vyšetřováním? Bude to kapitán Dub z Dubí? Purkrabí Oto z Chroustova? Anebo někdo nestranný, jako je hejtman sídelního města Ambrož Zátka se svým pobočníkem golemem Neotesánkem?

>>další díl


zoo
06. 01. 2002
Dát tip
Tak já taky chrousty. :-)

osn
05. 01. 2002
Dát tip
Ech, hmm... To je účast. Nechci s tím moc otravovat, ale ze dvou voleb opravdu nejde vybrat vítěze. Hrabičky, hrabičky, nezapojili byste se ještě někdo?

Wopi
05. 01. 2002
Dát tip
Tak purkrabí Oto.

Diana
05. 01. 2002
Dát tip
Jo, purkrabí Oto a to proto, že je z Chroustova. Chroustov je nezkažená vesnička na vysočině a Oto bude mít blízko k přírodě i hadovi.

osn
21. 12. 2001
Dát tip
Tak tedy těsnou většinou tří hlasů zvítězil purkrabí. Škoda, samotného by mě zajímalo, jak by si s případem poradil princ Vladiboj, a ani kartářka Zbědovaná by nebyla špatná volba. Leč zvolili jste sami. Uvidíme...

Hejtmana Ambrože, nebo klidně i toho kapitána Duba. Konec konců tím jeho románkem se nabízí mírné rozšíření zápletky (jak správně tvrdí Bacil, nemusel by si hned všimnout všech faktů - tedy menší větší drama). Ať tak či tak, těším se na pokračování.

Bacil
11. 12. 2001
Dát tip
Tak dobře, tak jsem si to tedy pořádně přečetl, a osobně bych tedy nepověřoval Duba z Dubí, panč když je někdo zamilovaný po uši, tak se zpravidla mizerně soustřeďuje na věci jiné, jako je vyšetřování. Něco jiného by bylo, kdyby o něj víla neměla zájem. To by pak pro něj vyšetřování případu bylo možností, jak uniknout žalu způsobenému jednostranným citem, a zajisté by se do něho vrhl s plným nasazením, neboť by mu umožnilo aspoň na chvíli nemyslet na to, že jeho drahá víla ho nemiluje. Za stávající situace by byl asi lepší volbou purkrabí, přičemž jako externí konzultant by mohl být použit zahradník Tadeáš, neboť jako zahradník jistě má jakési biologické vzdělání, takže by mohl pomoci co se hada týče... Ale s tou kartářkou to možná taky není špatný nápad, jelikož vzhledem k účasti lesních vil v hradním dění se její magické schopnosti mohou hodit...

Bacil
10. 12. 2001
Dát tip
Yeziii, já bych si hrál, ale nestíhám... tentokrát vynechám.

Yeziiinka
10. 12. 2001
Dát tip
Ty jsou děsný, co...? ;)

zoo
09. 12. 2001
Dát tip
Ále tak já se i nechám překvapit. Ale hlavně neopomeň dodržeti Desatero pátera Ronalda Artbuthnota Knoxe, najmě, že v příběhu se nesmí vyskytnout Číňan, na hradech je přípustná nejvýše jedna tajná chodba a taky by pachatelem vážně neměl být detektiv, nebo do vánoc nedopíšem. Šeš. :-)) Mimoto musím akutně típnout ještě před vynesením rozsudku. :-)*

Wopi
09. 12. 2001
Dát tip
No, zatim je celkem jedno, kdo to bude, hlavně pokračuj. :))

Yeziiinka
07. 12. 2001
Dát tip
Buď Purkrabího Otu z Chroustova, jak dí Lyryk, nebo kartářku Kunhutu Zbědovanou ze Zbiroha, protože ta ví vždycky všechno nejlíp, někdy ještě líp, než purkrabí :)). Nádherně napsáno!!! * típ a aví (- tohle mě naučil Cavís): Diana, Cavalera, zoo, Wopi_Wiki, 3lo_Python, Albireo, Merle, Bacil, Litoch, Čaroděj... a ještě dalšejší, protože "kdo si hraje, nezlobí".

Merle
07. 12. 2001
Dát tip
vladiboje :)

Diana
07. 12. 2001
Dát tip
Je to paráda! TIP Udělal to zahradník! Ať si král ušetří výdaje.

Lyryk
06. 12. 2001
Dát tip
Purkrabí Oto z Chroustova... :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru