Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka roku 2010 - Vyhlášení

02. 04. 2011
6
33
3959
Autor
Tragicus

     Chvíle, na níž všichni čekali, je zde, vyhlášení Povídky roku, jíž se stává Sníh, cedr a bergamot autora Finch ziskem 12 bodů.

Sníh, cedr a bergamot autora Finch (12)

Počítání - Bohouš Krejza (7)
.train. - .duke. (5)
Michal - jolana (4)
Kdyby bylo nebe o trochu níž - Vaud (3)
- KAPITÁN SVOU SKŘÍŇ NIKDY NEOPOUŠTÍ - VT Marvin (3)
Mědvědí služba - flákač (2)
Laciná - Pírko (1)
Tam - Saetri-Ihn (1)
Křídla - Benji (1)
Cirkus - David S. (0)
Stalker - Mrzout (0)
Toho dne bylo sychravo - Yarrod (0)

Hlasovali: breckenridge, Janina6, katugiro, Lady de Winter, StvN, těša, Winter

Gratulace vítězi, díky hlasujícím.

Další informace v klubu Povídka měsíce.

Points to notice:

- O vítězi bylo rozhodnuto po třetím hlasujícím.
- Směrnice přímky mezi dvěma hlasujícími je přímo úměrná počtu udělených bodů druhým z dvojice.
- Počet získaných bodů je nezávislý na počtu písmen v nicku autora.
- Graf je celkem k ničemu, je pramálo přehledný, ale je barevný, takže je na tom pořád lépe než tabulka.


33 názorů

těša
06. 04. 2011
Dát tip
budu možná jednou. excel bohužel momentálně nmám, jinak už bych to udělal. a graf vypadal, minimálně v mých očích, jako že závislost existuje, nicméně žádný konkrétní údaje se mi rukama počítat nechce, už proto ne, že by ty čísla nic moc neznamenaly: moji hypotézu by vzhledem k počtu zúčastněných pravděpodobně nepotvrdily na rozumné úrovni pravděpodobnosti (tvá spolehlivost?) a vyvrátit by ji z principu nemohly. chceš-li konkrétní argumenty: ať spočítáš cokoli, vyjde ti, že (1) zdánlivá závislost může (nikoli musí) být způsobená jenom náhodou a (2) jsi schopný s rozumnou pravděpodobností stanovit minimální a maximální velikost vztahu, přičemž nula bude pravděpodobně uvnitř toho intervalu. což znamená, že vztah může být nulový, stejně jako jakýkoli jiný v rámci toho intervalu. pokud si přivolám na pomoc analogii, kdybych naměřil výši příjmů a výšku postavy dvanácti lidí, taky mi vyjde "nula" - dostanu jenom takový výsledek, že vztah mezi příjmama a výškou buď neexistuje, nebo je moc malej na to, abych ho potvrdil na dvanácti lidech. nicméně pokud bych počítal s tisícema lidí, bude statisticky významnej, protože existuje, ale je slabej.

Tragicus
06. 04. 2011
Dát tip
Take nejsem statistik, mam do toho jeste dal nez ty (pokud jsi opravdu informatik), ale s hodnotou spolehlivosti jsem se setkal uz kdysi na stredni. Jiste ze _muze_, proto pocitas ten parametr, ktery ti urci, jestli opravdu existuje. Ten tvuj vztah odporuje skutecnosti, nejen ze jsem jej nepotvrdil. Vynes si ho do grafu a uvidis proc (a pokud pouzijes excel v cz versi, tak treba i zjistis, co je hodnota spolehlivosti...). Priste svuj navrh rovnou podpor nejakymi argumenty, vymyslet ruzne nesmyslne zavislosti dovede kazdy.

těša
06. 04. 2011
Dát tip
problém je, že nevím, co je spolehlivost - nejsem statistik, takže nemám ponětí, jestli je to jenom ekvivalent signifikance nebo něčeho podobnýho,nebo nějakej mě neznámej údaj. a wiki hází akorát splehlivost antikoncepce. to, že pro nějaký vztah vypočítáš nějaký - ať už jakýkoli - parametr, implikuje, že ten vztah může existovat. v každém případě ale podle mýho názoru nemůžeš - byť by ti vyšla téměř nula - vztah zavrhnout na základě toho, žes ho nepotvrdil.

Tragicus
06. 04. 2011
Dát tip
A to ti prijde jako shoda? Pod 0.9 je existence nejakeho trendu diskutabilni, 0,3 uz se muze rovnou zavrhnout.

těša
06. 04. 2011
Dát tip
"Hodnota spolehlivosti 0,2926..."

Tragicus
06. 04. 2011
Dát tip
Tou shodou myslis: "Uz to neni uplna kravina, ale kravina je to porad."?

těša
06. 04. 2011
Dát tip
neumím, počítal jsem znaky a ne písmena. každopádně na jedné závislosti jsme se, myslím, shodli, tak - a i jestli ne - můžem debatu ukončit.

Tragicus
06. 04. 2011
Dát tip
A umis pocitat popr. rozeznavat suda/licha? Finch 4, Bohous Krejza 12, .duke. 4, jolana 6, etc. (to jsou suda), vsechna licha dostala po jednom bodu. I kdybys nepocital "ch" jako jedno pismeno, porad se neda rozhodne rici, ze by licha predikovala vyssi pocet bodu. Jiste, zavislost se vzdy nejaka najde, pod grafem se mluvi jen o zavislosti na poctu pismen v nicku autora, ktera tam neni.

těša
06. 04. 2011
Dát tip
naopak - lichý počet písmen predikuje vyšší zisk bodů. a jo, nakonec tam nějakou závislost najdeme - to je přesně to, co jsem říkal na začátku:)

Winter
05. 04. 2011
Dát tip
No, problém je, že já u PM vygeneruju třikrát víc prokliků než u běžné povídky: předně když si to čtu bez Pm, pak v rámci nominace, pak v rámci hlasování, a pak v rámci hledání zdůvodnění jednotlivých soutěžících. Přičemž prokliky kvůli potěšení z textu jsou přibližně stejné jako u jiných povídek, které se mi líbí.

StvN
05. 04. 2011
Dát tip
Tyjo, tak od ted uz jenom grafy:) Skoda, ze neni vic casu, respektive vule, ale jsem rad, ze to bezi. Koukal jsem na ctenost povidek a priblizne to vychazi tak, ze povidky, ktere se objevuji v PM, maji cca 10x vets ctenost, nez povidky, ktere se v PM neobjevuji, coz je fajn zjisteni. Pocet hlasujicich celkem nehraje roli. Vsak jsme na zacatku rekli, ze hlasovani je jen bonbonek, ktery ma fungovat jako jakesi zavrseni kazdeho kola. Takze diky vsem pisicim, ctoucim, hlasujicim atd.

Tragicus
05. 04. 2011
Dát tip
Jak naopak? Jako ze to prave proto ma smysl? Nema. Jakakoliv statistika nema vyznam, pokud se pracuje s nevyvazenymi udaji. Tak kdyz nenapises nic o absolutni hodnote, tezko si ji tam muzu vymyslet... Ale ani absolutni hodnota to nezachrani, sice uz to neni uplna kravina, ale kravina je to porad. Hodnota spolehlivosti 0,2926... Nehlede na to, ze uz mluvime o zavislosti na poctu pismen nejen autora, ale i autoru ostatnich. To si rovnou muzeme pridat denni dobu zverejneni povidek a ja nevim co a nakonec nejakou zavislost najdeme.

těša
05. 04. 2011
Dát tip
Zdá se mi, že zatímco já si tady z legrace rýpu, ty to bereš vážně - v tom případě toho nechme. ale pokud ne, zkrátka nemáš pravdu:): "Hrat si na suda/licha je nesmyslne, protoze v souboru je znacny nepomer mezi sudymi a lichym (9:3), takze je logicke, ze zisk bodu bude znacne posunut ve prospech casteji se vyskytujicich..." - vidíš, a ono je to právě naopak:) a rozdílem průměru a délky průměrného nicku jsem myslel jeho absolutní hodnotu, nenapadlo mě, že bys to mohl pochopit jinak.

papouch
03. 04. 2011
Dát tip
ten graf je náádherrná ptákovina! :-) moc líbí

Tragicus
03. 04. 2011
Dát tip
Co ja vim, jak? Mluvim teoreticky, tj. o moznosti. Podobne jako ty mluvis o moznosti, ze by par lidi hlasovalo jinak. Pak je tu moznost, ze by hlasoval jiny pocet lidi etc. Takze ano, to je dost velke teoretizovani. Hrat si na suda/licha je nesmyslne, protoze v souboru je znacny nepomer mezi sudymi a lichym (9:3), takze je logicke, ze zisk bodu bude znacne posunut ve prospech casteji se vyskytujicich... Tak se trochu snaz, protoze to je kravina. Navic vymyslis zbytecne nesmysly, protoze jestli vyneses do grafu ten svuj rozdil a pocet bodu nebo proste delku nicku a pocet bodu tak charakter krivky bude vicemene stejny, akorat ta krivka bude proste posunuta doleva k zapornym hodnotam.

těša
03. 04. 2011
Dát tip
* korelaci rozdílu mezi autorovou A průměrnou délkou

těša
03. 04. 2011
Dát tip
jak se můžeme vrátit v čase? nemyslím si, že lze říct, že bylo o vítězi rozhodnuto po stvnovi, protože pokud by pár lidí po něm hlasovalo jinak, nevyhrál by. to až takové teoretizování snad není, ne? a z letmého pohledu je zřejmé, že například autoři s lichým počtem znaků v nicku mají signifikantně vyšší úspěch než ti se sudým počtem znaků. se složitějšíma závislostma se počítat nebudu, nicméně z grafu to vypadá třeba pozitivní korelaci rozdílu mezi autorovou průměrnou délkou nicku s úspěšností - což by se při troše snahy dalo obhájit i teoreticky. čímž netvrdím, že graf není pěknej, nebo že to není jedno:)

Janina6
03. 04. 2011
Dát tip
Super graf :-) Marvine - lidi už jsou líní i hlasovat.

katugiro
03. 04. 2011
Dát tip
Winter má pravdu. těša má pravdu. dokonce i Márvin má pravdu. a čtvrtý point of notice jsem chtěl říct sám. nakonec, jak by řekl kocour, myslim, že maj všichni pravdu, kromě mě, takže zapomeňte, že sem něco řek.

Tragicus
02. 04. 2011
Dát tip
Po StvNovi mel Finch 8 bodu, coz je vice nez 7, ktere mel Bohous na konci. Pokud zacnes teoretizovat, musim te upozornit, ze teoreticky se muzeme vratit v case a nebylo by tedy rozhodnuto o vitezi ani ted, natoz po katugirovi. Zavislost tam samozrejme neni. Uz to vyplyva z toho, ze ruzne obodovani autori maji stejny pocet pismen v nicku, popr. naopak, ze stejny pocet bodu maji autori s ruznym poctem pismen v nicku.

Finch
02. 04. 2011
Dát tip
Opět já? To je od vás hezké, děkuji.

těša
02. 04. 2011
Dát tip
a nedokážeš, že "Počet získaných bodů je nezávislý na počtu písmen v nicku autora.", maximálně tam tu závislost můžeš nenajít. nicméně na tak malým počtu lidí tam nějaká bezpochyby bude.

těša
02. 04. 2011
Dát tip
taky gratuluju. a graf je pěknej, ale o vítězi rozhodnuto nebylo po stvnovi, ale po katugirovi.

SUPER GRAF A GRATULACE KREJZOVI.

Winter
02. 04. 2011
Dát tip
Graf je naprosto boží! Gratulace vítězi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru