Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Několik námětů k lepšímu zakotvení kritiky na Písmáku

10. 04. 2011
8
111
3120
Autor
Krytyk

 

 

 

 

 

Po letitých zkušenostech se zdejším fungováním kritiků bych si dovolil navrhnout novému majiteli několik myšlenek, které by podle mne mohly povznést zdejší úroveň kritického myšlení a potažmo i osobní vývoj některých autorů. Podotýkám, že následující návrhy nejsou nijak v rozporu s amatérskou koexistencí tvorby, která se zde publikuje primárně bez očekávání kritického oceňování. Písmák může a měl by i nadále umožňovat amatérskou, přátelsky příležitostnou, zábavnou i vážně míněnou tvorbu směřující k obecnějšímu veřejnému ocenění.

Zásadním aspektem konání by měl být princip opuštění jakési jednotnosti redakce a dejme tomu administrativně majitelského souputnictví s redaktory. Za doby mého spravování jsem právě proto dal možnost komukoliv, aby se stal kritikem. Písmák se nikdy nesjednotí na jednotné finanční podpoře názorově nejednotné redakce, tudíž je nabíledni, že lze spoléhat pouze na osobní iniciativu jedinců, kterým je proto třeba usnadnit práci v co nejvyšší míře. Technickým aspektem je možnost vrátit se zpět k tomu, aby se o členství v redakci mohl bez nějakých osobních cavyků ucházet kdokoliv. Naopak by bylo žádoucí, aby se kritici sdružovali dobrovolně v klubech, které by poskytovaly technické možnosti i pro interní diskuzi a vnitřní archivaci odkazů na, z jejich pohledu, ocenitelná díla. V současnosti redakční klub technicky existuje a nebylo by myslím příliš nesnadné umožnit volbu mezi klubem normálním a kritickým. Vznikla by tím možnost, že se zájemce o kritiku přidruží na počátku k již existujícímu klubu.

Dále by kritické kluby mohly fungovat za následujících předpokladů:

1)    K založení kritického klubu by bylo podmínkou zveřejnit literární esej, kde by byly naznačeny klubové literární hodnoty

2)    Každý kritik by k příležitosti přijetí do klubu také zveřejnil literárně kritický esej, v němž by objasnil svoje preference

(tímto by se zajistilo, že kritik musí zviditelnit svoje literární názory; na druhou stranu se jistě najdou šikulové, kteří si z této možnosti udělají legraci a zveřejní nějaká legrační literární kritéria, ale to patří k duchu zdejší svobody a lze se s tím snadno smířit)

3)    Jistě by měl vzniknout kriticko-morální kodex, v němž by mělo být jednoznačně řečeno, že nelze prostřednictvím kritiky nikoho pronásledovat; že není možné, aby se kritik vyjadřoval vulgárně a vydával svoje nadávky za součást kritiky. V těchto případech by administrativní pravomoc mohla odejmout kritické oprávnění.

4)    Rovnost přepočtu kritických výběrů při přepočtu na tipy pro účely žebříčků na stránce úspěšných děl. Bylo by jistě lákavé založit hodnotu přepočtu na nějakých kvalitativních rozdílech. Nicméně jsem toho názoru, že takový vývoj by musel být pečlivě prodiskutován. Pro nerovnost by samozřejmě bylo nutné zdůvodnit jakousi odbornou úroveň kritického klubu, což není nemožné. Ocenit by se dala například kritická nebo odborná aktivita v nějakém časovém rámci.

5)    Určitě by bylo dobré v kontextu vývoje autorských aktivit na serveru mírně bránit jednobarevnosti jakýchkoliv převažujících skupin názorových souputníků a z takového důvodu měnit občas parametr přepočtu tipů na výběry. Smyslem takového konání by bylo umožnění pestřejšího zviditelnění a doufejme i snahy o věcnější literární diskuze.

 

Tímto přeju novému majiteli rozvahu i odvahu.

 

 

 


111 názorů

Dero
13. 04. 2011
Dát tip
avi

Dero
13. 04. 2011
Dát tip
Smazány dva komentáře uživatele Urvisu, které porušovaly pravidla serveru. Uděluji také varování. Protože se ve vzájemných vztazích mezi účastníky této vyostřené diskuse neorientuji a ani nemám bližší informace o osobě F. Sklenáře, takže nemohu posoudit, do jaké míry jsou výroky obou stran přesné či nikoli, žádám vás, abyste diskusi přesunuli mimo stránky Písmáka.

řádek
12. 04. 2011
Dát tip
Mě urvisu nikdy nijak nenapadl.

.duke.
12. 04. 2011
Dát tip
Stanislav Vašina je bůh, miluji ho nejvíc! Totem je nudnej a liderka mrtvá..

egil
12. 04. 2011
Dát tip
..ahoj T_O36, já si tě pamatuju - četl jsi povídky na akci Totemu ve FRA. Tak zas třeba někdy, až se znovu budeš chtít vyfotit ;-) pěkný den!

a2a2a
12. 04. 2011
Dát tip
Urvisu, jsem zvyklý na to, že zde mnozí žertují, někteří rádoby žertují a občas je někdo sprostý nebo dokonce zlý. Někteří z těch sprostých či působících jako zlí jsou nemocní s nejspíš s tím nelze nic dělat. Nevím, zda tě mám omluvit, že jsi nemocný, pokud však ty s tím něco můžeš udělat a uděláš, pak tím získáš. Neznám tě osobně a nechci zpochybnit tvé lidské kvality, ale způsob tvého vystupování je jen obtížně pochopitelný a nepřijatelný. Napadl jsi zde Egila, Markétu, Jinovatu a možná i někoho dalšího. Nečetl jsem všechny reakce. Jsem zde bezmála sedm let a všichni jmenovaní představují pro mne korektní a vzdělané kritiky a tvůrce, patřící k tomu nejlepšímu, co Písmák nabízí.

Markéta
12. 04. 2011
Dát tip
díky egile, tím se vysvětluje i můj nedávný telefonát tobě (jak teď vidím tak opodstatněný) ...se mi to už spojilo chválabohu...

Krytyk
12. 04. 2011
Dát tip
urvisu: já to nechápu, Sklenář žádnou sebevraždu nespáchal, takové výroky nejsou podle zdejších pravidel možné, budu nucen to nechat smazat; spousta lidí tady se vůbec neorientuje, kdo Sklenář byl a v tomhle jsi jistě za hranicí zákona ve ssmyslu veřejné pomluvy; navíc ti zakazuji vstup do mých děl, protože tady není o čem diskutovat, to je moje rozhodnutí;

egil
12. 04. 2011
Dát tip
případně - další informace přímo u adminů serverů totem.cz, literra.cz aj., zkrátka všude, kde byl Ivan Ducar alias urvisu pro napadání ostatních uživatelů zabanován. V redakci Totemu jsme před rokem zvažovali podání trestního iznámení.

Fouckault
12. 04. 2011
Dát tip
díky, odkaz nezklamal :-) s takovými "osobnostmi" viz Urvisu se komunikovat nedá, buďme rádi že je známe jen virtuálně ze zdejšího internetového ghetta.

egil
12. 04. 2011
Dát tip
pro pořádek (resp. pro registrované, pro ty, kteří neznají, a především - pro silné žaludky): http://www.totem.cz/forum/read.php?f=13&i=11413&t=1&phorum_auth=1#reply_11413

dobře, ale někdo zakecal ty eseje, ne?

.duke.
11. 04. 2011
Dát tip
seš roztomilej

.duke.
11. 04. 2011
Dát tip
myslíš to tvoje přicmrndávání? "opět souhlas s urvisu" a tak? jo, to si vzpomínám, pošťáku Ondro ;)

.duke.
11. 04. 2011
Dát tip
je fakt, že si tu rozjel víc věcí.. ale všechny měly jedno společný.. byly to sračky.. a to, co tu jakž takž jelo a mělo to smysl, to jsi dlouhdobě kritizoval.. taky způsob existence.. nakonec z tebe zbyl pošťák Ondra.. to tak krásně sedí a oku lahodí ;)

to je fakt...

no pošťáku, nevšiml jsem si nějakého náznaku humoru...:o)

.duke.
11. 04. 2011
Dát tip
Ty seš total mimo nick, hehe. Pošťák Ondra. Masakr největší.

.duke.
11. 04. 2011
Dát tip
VT: ty seš dávno mimo server mazající se marvine. zdá se, že seš ještě dekompenzovanej z toho, jak ses demonstrativně smazal. ale vracet se sem pod nickem, kterej tu spustil jednu z nejtrapnějších soutěží v dějinách serveru, to už je fakt na pováženou. od desíti k pěti to s tebou jde, bohužel. zkus zlepšit svůj osobní život a pak se vrať, třeba to tu budeš zase jakž-takž zvládat..

katugiro
11. 04. 2011
Dát tip
Jak mám vědět, jestli to děláš nebo ne? Přišlo mi to prostě jako nejrozumnější vysvětlení toho, žes začal mluvit o hledání práce.

devian
11. 04. 2011
Dát tip
každej má možnost odchytnout si kritika, chytit si ho takzvaně za vocas a uzavřít s ním dohodu - budeš výběrovat vše, na co si ukážu a za to do tebe nebudu rejpat.. mně to takhle s markétou funguje už půldruhýho roku

katugiro
11. 04. 2011
Dát tip
Márvine, fakt nevim, co z mojí odpovědi tě uráží, ale přičítám to holt svojí negativní energii... myslim že mě maj v moci ještírci. Aštar s tebou.

Norsko
11. 04. 2011
Dát tip
Ten pitomec mě opět zablokoval. Tudíž takto: Až ty něco místy pochopíš, vypadneš. jako již tolikrát

Norsko 1
11. 04. 2011
Dát tip
jsi příliš iluminární. nic proti iluminaci

devian
11. 04. 2011
Dát tip
mně vyhovuje tento systém, tj. pouze markéta a a2 mohou výběrovat díla, na která jim pošlu avi

Norsko 1
11. 04. 2011
Dát tip
tentokrát máš naprostou pravdu, urvisu. ale to se ví už dávno, pořád nic

katugiro
11. 04. 2011
Dát tip
Márvin: to je jedna ze základních výmluv - "na to, abych psal kritiky, potřebuju bejt oficiálním kritikem - ale to nechci, protože sekce je ošklivá. prostě pracovat bych chtěl a nemůžu!" Co soudíš o mojí práci je mi upřímně jedno, ale pokud sis chtěl jen veřejně postěžovat, že je pro tebe těžké si najít zaměstnání, pak přeju hodně štěstí. Kostka: mýlíš se. Pravidla jsou v současnosti nastavená tak, že se kritikem nemůže stát někdo, kdo je tu příliš krátce nebo nepíše smysluplné kritiky. Ani stávající redakce není názorově jednotná, a zájemce rozhodně neselektuje podle nějaké spřízněnosti. Jinovata: právě proto, že jsem konstruktivní, mě tyhle vaše hry na vojáčky unavujou. Zjevně si pleteš pracovitost s ukecaností. V hospodě taky každý nejlíp ví, jak řídit stát; velkohubý kecy ale nestačej, jak výmluvně dokázalo Kafe. Fouckaultovy ublížené žblepty komentovat ani nebudu.

Norsko 1
11. 04. 2011
Dát tip
Pořád tě vidím. Něco je zde v nepořádku

Norsko 1
11. 04. 2011
Dát tip
Proč nejsi smazán? Kde bereš tu drzost vyrobit komedii s vlastním kamenem, a mluvit ze záhrobí? Smělče!

Norsko 1
11. 04. 2011
Dát tip
řešíš ondatří hovno, který nikoho nezajímá. chápeš?

StvN
11. 04. 2011
Dát tip
To je, jako bys řekl, že já jsem stejný jako třeba Markéta nebo a2a2a:)))) Ne, podle obliby se fakt nevybírá. Navíc pro vstup stačí získat tři "hlasy", což není tak moc a určitý prostor pro různorodost tam je. Ano, sekce má problém, ale v tomhle to nevězí. Přijímání nových kritiků není zase tak nefunčkní, jak se zdá. Mohlo by být pravda o něco transparentnější.

Norsko 1
11. 04. 2011
Dát tip
hele márve, nemáš bejt náhodou smazanej? komediante! pak se div, že tě nikdo nemá rád

Norsko 1
11. 04. 2011
Dát tip
kydy, které vzducholoď led zeppelin neunese a které se vlastní vahou již řítí k zemi. viď, japonče

Jinovata
11. 04. 2011
Dát tip
Tedy katugiro, to jsem myslel, že seš konstruktivnější povaha. 1) Změny zdola proběhly mockrát, stačí trochu pracovitosti z bodu 4, po které tak voláš a která tě zároveň zjevně tak irituje, viz bod 3. 2) Možnost být kritikem má každý, to jo. Zajímavá na tomto návrhu je systémová (a tedy na jedincích nezávislá) automatizovaná stratifikace kvality výběrů. Problém, který se řeší je, že jsou tu různě kvalitní kritici, nebo řekněme čtenáři, podle kterých by se dalo orientovat v kvalitě místní tvorby. Současnou cestou jak se dostat k tomuto měřítku, je poznat jednoho zdlouhavě kritika po druhém. Kritické kluby a výběry přiřazené přímo těmito kluby, by tuto orientaci podstatně zjednodušily, protože by sjednocovaly kritiky, kteří sdílí podobný hodnotový rámec.

.duke.
11. 04. 2011
Dát tip
VT: ty si na tom docela slušně zapracoval, viď, abych ten baneček dostal. si moc dobře pamatuju voe.. co se týče mýho nicku, tak ten je smázlej.. a po něm sem tu docela dlouho nebyl..

StvN
11. 04. 2011
Dát tip
Máš pravdu v tom, že každý má možnost požádat, ne každý se jím stane, to ale neznamená, že nemá možnost jím být, stačí se jen trochu snažit. Chápu, že současný klub má značně nevábný zjev. Popravdě je hodně těžké na tom něco změnit. Těžko říci, jaká cesta je lepší - jestli zevnitř nebo zvenčí.

Norsko 1
11. 04. 2011
Dát tip
Není to málo, Antone Pavloviči?

Fouckault
11. 04. 2011
Dát tip
tyto návrhy mají mou podporu, stávající vedení - nevedení kritického klubu je to nejhorší co tu kdy bylo, tedy vlastně není vůbec žádné- ten mlčící spolek kolem katugira (vyjma aktivních nestorů kritiky jako a2a2a, markéta, Zbora atp), se řídí asi letitou zásadou, že ten kdo nic nedělá nic nezkazí.. není to málo?

Dokud budou funkce kritik a admin neplacené, nikdo nemá právo tyto lidi odsuzovat. Dělají to ve svém volném čase, zadarmo a z dobré vůle. A často jedinou odměnou, kterou za to mají, jsou útoky na ně!

StvN
11. 04. 2011
Dát tip
Na můj vkus na to jdeš složitou cestou, aneb vytvoříme kodex - nalákáme lidi. Já mám dojem, že dokud nebudeš mít lidi, tak nemá smysl psát kodex a vymýšlet složitá pravidla a roztodivné kluby. Každý má možnost být kritikem na písmáku. Každý má možnost dělat to, co děláš ty. Každý má možnost vytvořit svůj vlastní klub se svým vlastním programem.

katugiro
11. 04. 2011
Dát tip
Moje kritika k ničemu takovému neodkazuje.

Krytyk
11. 04. 2011
Dát tip
katugiro: tvoje replika odkazuje k tomu, že je pro člověka značně nedůstojné být závislý na nějaké žádosti k vedení a pak na tvém byť povinném kliknutí myší v kritickém klubu; děkuji nechci; o pracovitosti vaší redakce s nosem obráceným vzhůru a literaturou shora si každý může udělat obrázek sám, jste jaksi myšlenkově neplodní; ale užijte si to tedy sami;

katugiro
11. 04. 2011
Dát tip
Často se stahujou kalhoty před brodem. Na Písmáku čas od času někdo zařve "možná jsme blízko brodu!" a vzápětí se vyrojí hejno odborníků, kteří začnou připravovat plány na stavbu trajektu, sepíšou padesát osm variant toho, co by se správně mělo udělat a debatují o optimálních tvarech vzducholodí. Vážení přátelé, 1) Písmák nikam necestuje a změny se v něm nedějí zdola 2) už dávno má kdokoliv možnost stát se kritikem 3) Kafe je žluklé a od počátku žluklé bylo 4) všichni jsou chytrý a nikdo pracovitej.

Velmi záleží na tom, jak se to podaří zkonstruovat, ale myšlenka klubů by - při podmínce obstojného fungování - nepochybně prospěla.

Metta
10. 04. 2011
Dát tip
už zase hovoříte vo marvinovi místo k věci...

.duke.
10. 04. 2011
Dát tip
no, to je jedno

.duke.
10. 04. 2011
Dát tip
ať je to, jak je, marvin tak nějak spustil moje vybanování.. nemám ho rád.. no merci s ním.. když se někdo demonstrativně maže, tak se má smáznout a být smazanej.. bo se nemá demonstativně mazat

.duke.
10. 04. 2011
Dát tip
ale smázl se a pak to jako vysvětloval.. to pro mě bylo hodně přiblblý divadýlko.. u těch tvých divadýlek se bavím

.duke.
10. 04. 2011
Dát tip
bylo to dobrý divadýlko, co tu vt předvedl.. se divím, že po tom tu ještě dýše vůbec..

.duke.
10. 04. 2011
Dát tip
ty seš mrtvej, marvine

.duke.
10. 04. 2011
Dát tip
no, myslím je stejně třeba počkat na úDeráka.. protože já sem tady naplácal spoustu návrhů na změny a pak přišel úderák a řekl jednoduše NE. sežralo to spoustu času..

.duke.
10. 04. 2011
Dát tip
Urvisu by měl být hlavní kritikem, Lyrik podkritikem a Jinovata předkritikem. To je můj návhr. Řádek by o mohl psát eseje o jejich interakci.

Jinovata
10. 04. 2011
Dát tip
Zrušení stávající redakce (nebo převedení na kritický klub) by bylo potřebné pouze pro můj návrh změny vyznačování výběru nickem na vyznačení dvojicí písmen Vx podle klubu. Stávající redakce by byla v kolizi. Jinak mi samozřejmě existence stávající redakce nijak nevadí.

řádek
10. 04. 2011
Dát tip
Ale osobně si myslím, že spíš jde o to opravdu dobře zpracovat a promyslet projekt a ten předložit Derovi. Námět je hezká věc. Ale tepvre dobře zpracovaný projekt může Derovi opravdu pomoct, ideálně ve dvou - třech variantách. Být Derem, tak se tomu nebráním, ale tuším, že server samotný (změna systému a tak dál či na čem všem pracuje) ho časově určitě vytěžují dostatečně.

řádek
10. 04. 2011
Dát tip
avi

řádek
10. 04. 2011
Dát tip
Jinovata: no... tak já si nemyslím, že Lyryk píše byť nepřímo, že fungování kritických klubů vyžaduje neexistenci redakce, ale že vyžaduje NEZÁVISLOST. Což je podstatný rozdíl. Budou-li fungovat kritické kluby dobře, stane se redakce pro ty, pro které je literatura hlavním kritériem, stejně bezvýznamná a je možné, že prostě sama zanikne.

řádek
10. 04. 2011
Dát tip
Můj názor: Kritické kluby ano, ta myšlenka tu byla už několikrát. Bod č. 1. - ano, bylo by hezké kdyby k založení klubu musel "majitel" klubu něco předvézt. Nicméně - kým a jak bude jeho esej hodnocena, jestli je dostatečná k tomu, aby si autor mohl založit kritický klub? Osobně v tomto případě navrhuji ponechat rozhodnutí na majiteli. Ten má samozřejmě určitě možnost se poradit s těmi, o jejichž literárních kvalitách je přesvědčen. Nicméně jakákoli "veřejná komise", která by toto schvalovala, je z historických zkušeností prakticky nemožná - nikdy neuhájí svou pozici a vždy dojde k tomu, že jí veřejnost při nejlepším haní a ignoruje, když už ne rovnou smete. Bod č. 2 - domnívám se, že když už bude dána nějakému uživateli ta důvěra, aby si založil kritický klub, mělo by být na něm, jakým způsobem bude přijímat nové členy. Je možné, že takový majitel kritického klubu bude třeby vyhldávat kriticky činné a schopné lidi a bude je chtít naverbovat a motivovat, aby měli zájem zrovna v jeho klubu být. Což je tak ostatně i v normálním světě - headhutneři nechtějí po svých potenciálních ovečkách, aby psali domácí úkoly, ale snaží se je motivovat, aby měli důvod být aktivní v jejich "stádečku". Tedy - vstupní esej je jedna z molžností, ale rozhodně by to neměla být pro majitele klubů svazující povinnost. Důležitější myslím je jak posuzovat fungování kritckého klubu a případný jeho zánik. To lze myslím do jisté míry přes "pouhá čísla" - tedy počty kritik, esejí atd. Aby se tak nestala možnost založení kritického klubu příliš "jednoduchou", tedy aby se možnost založení klubu a čelnství v něm stalo jakousi "prestiží", protože to je nakonec to jediné, co se dá v zásadě takovou činností získat - tedy prestiž a uznání. Morální kodex - obecně platí, že slušný uživatel webu nepotřebuje pravidla chování, kodexy a podobně. Jedna pravidla chování na Písmáku jsou, domnívám se, že plně postačují a že souboj s s těmi, kteří se podle pravidel nechovají, beztak není o pravidlech. To, že by měl být někdo kritikem, nebude jistě znamenat to, že je nedotklutelný. Pokud bude mít zakladatel takového klubu ve svých řadách, někoho, kdo se s obecnými pravidly není schopen srovnat, může ho ze svých řad vyloučit. Pokud bude takového člena ignorovat nebo dokonce podporovat, můžou se ostatní kluby ozvat s tím, že jim takový klub kazí jméno i práci. Ale tak daleko to beztak nedojde, pač si toho stejně všimnou jedinci dřív, než ostatní kluby, protože tohle je něco, co normálního člověka vždycky naštve. Není na tom nic špatného, je to v zásadě princip fungování v normální právní společnosti - když nám někdo kálí na chodník před obchodem, tak si taky zajdeme stěžovat k orgánům, které toto řešit mohou. A ano, je pravda, že to sice moc často nefunguje, ale nic jiného v souladu s právem zatím nebylo vynalezeno a tedy nepředpokládám, že se tady na Písmáku objeví něco, co by mělo větší úspěch. A pak je to beztak na rozhodnutí majitele serveru, potažmo lidí jím (a nikým jiným) pověřených. Ke směšování žebříčků - určitě ne. Uživatelé mají rádi "líbí - nelíbí". Je to přirozené, je to konec konců právě to ono "písmácké", patřící všem. Nicméně činnost klubů lze přeci řešit jinak - přehozením žebríčků - nejkladněji hodnocená díla kritikou na prvním místě, teprve pak až žebříčky tipů, na hlavní straně můžou mít kritické kluby své vlastní místo nejlépe hodnocených příspěvků - zkrátka viditelně zvýraznit výsledky klubů, ale rozhodně nebrat lidem to, co je teď "to jejich". Je pořád ostatně dost takových, kteří se chodí na Písmáka jen bavit a nezajímá je, co si o nich myslí "nějací lyrykové" ale chtějí vědět, kolik tipů dostali od svých kámošů. No... zkrátka si myslím, že by možná stálo za to zvážit takovou aktivitu a historicky poprvé k něčemu takovému přistoupit v duchu, ve kterém funguje normální tržní svět. Přiklonit se k takovým principům motivace a tak dál, byť nemluvíme o penězích. Dost bylo "komisí a posuzování kvality" ohledně vznikajících projektů, myslím.

Jinovata
10. 04. 2011
Dát tip
Docela pěkný nápad. V reakci na úvod můj evergreen: špičkou kritiky by mělo být kafe jakožto prostor pro výsadní zviditelnění a rozbor většího celku dobrého autora. Říkám to jen proto, že myslím, že netřeba příliš řešit onu rovnost v tvém systému kritických klubů, jde o kritiku chápanou spíš jako administraci a motivaci, nežli jako opravdovou kritiku - ta se nezaměřuje na jednotlivé. Líbí se mi myšlenka kritických klubů. Vyžadovalo by to neexistenci oficiální redakce, což nepřímo píšeš, jen to chci zdůraznit. Na té myšlence se mi líbí především možnost stratifikace hodnoty výběrů. Klub si může založit kdokoli, ale do konkrétního klubu se kdokoli nedostane. tento aspekt by to ale chtělo významně podpořit, protože je jádrem toho všeho. Napadlo mne něco jako že každý kritický klub by měl přiděleno písmeno, které by se přidávalo za V. Například Od drsného hardcore klubu univerzity karlovy by výběr vypadal Vx. Od klubu jarušky_malušky Vb a podobně. Písmena by si klub vybral z volných při založení. Mít Vx by bylo prestižní. Mít Vb pravděpodobně spíše ne. Toto zvýraznění je potřebné také proto, aby se posílila vnitroklubová jednota. Za výběrem nestojí nick, ale primárně klub jako celek. Nick je samozřejmě možné dohledat, ale hlavní je autorita klubu. To je vše co mne k tomu napadá.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru