Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NENECH MNE VYPRŠET V SLZÁCH

17. 04. 2011
5
36
2758
Autor
hanaka
chtěla bych se
jako mlha
rozplynout v tvé duši
jak duha překlenout
všechny
staré bolesti
hebkou něhou
 
je na tobě
zda ji nerozfoukáš
do nikam
 
trochu se bojím
to udělat
vždy se ještě
zastavím
 
vždyť jiní dřív
pokaždé
mé city rozptýlili
na loučce
bolavé nevratnosti
 
podrž ten oblak
ve svém srdci
a v rukou
nenech mne odplout
a vypršet v slzách
do moře sobectví
nelásky
a lhostejnosti
 
*
 
modlím se za lásku

36 názorů

hanaka
14. 09. 2022
Dát tip

kadeřavá, děkuji :-)


kadeřavá
25. 08. 2022
Dát tip

Hanako já hodnotím pouze  srdcem nejsem odbornik a cit mi řika dej tip:-)


hanaka
19. 04. 2011
Dát tip
To jistě... a taky zdaleka tu taky nemám vše, co jsem kdy napsala :-) Hezké velikonoce

hanaka
19. 04. 2011
Dát tip
dík... :-)

...a mi se to líbí*

hanaka
18. 04. 2011
Dát tip
Nes, já vím, žes nepoužila. Promiň, to s klišé byla spíš pak polemika s tearsandtears, měla jsem znouvu oslovit, to mi uniklo. Jinak toho čtu hodně, i když ne vždy zrovna tady. Jinak ale platí vše, co už jsem napsala v diskuzi. A to, co píšeš teď v poslední větě, je přece jasné, to vím dávno :-) Ale dovolte mi i psát, jak to cítím já :-) je mi prostě bližší psát bez velkých a složitých jinotajů. Někdo to zase potřebuje nebo má dojem, že bez toho to není poezie... Já mám ráda v textech úspornost, neukecanost a relativní jednouduchost (ve smyslu říci dost, či co nejvíc, co nejméně slovy). Radši Žáčka či Suchého místo velmi složitě konstruovaných a okudrlinkovaných básní nebo vyložených experimentů, krde nepoznáš, o čem to je - pokud to vůbec o něčem je... :-) Je to prostě věc vkusu. Takže vaše názory akceptuji, ale mám i svůj :-) Možná je moje báseń zaměnitelná básněmi jiných, jak píše tearsandtears, že "mal pocit akehosi utvaru, ktory by mohol napisat ktokolvek", proč ne, nakoukla jsem k němu, a měla ten samý pocit tam, mně zase spývají autoři jeho stylu psaní. :-)

hanaka
17. 04. 2011
Dát tip
prostě jsem zrovna tohle viděla takhle, asi pro tebe neutrálně, pro mne ne... jindy zase vidím třeba jinak... :+) S tou rozdílností a nepřiřazením to myslím tak, že stejné city, různě míň či víc jiná forma, ale v tom množství lidí nemůžou být všichni výjimeční, myšleno lehce rozeznatelní od druhých, to můžou jen opravdu sem tam někteří jednotlivci.

hanaka
17. 04. 2011
Dát tip
Nerozumíme si.... TOHLE JE MůJ POHLED... nepíši za někoho jiného... proč si pořád proboha myslíš, že píši jinak, než vidím... ? Jinak s tebou v ostatním vcelku souhlasím, ale stejně si trvám na tom, že i když by každý anonymně napsal tu báseň a pak jsi ji měl vzít a každou měl přiřadit konkrétnímu člověku, tak se stejně netrefíš, nemáš šanci. Jen, jak jsem psala, můžeš poznat obecnosti, tedy podle formy můžeš rozeznat třeba toho Japonce (možná). Ale jestli znáš třeba básně Nanao Sakakiho, tam kam ani nepoznáš toho Japonce....

hanaka
17. 04. 2011
Dát tip
Pak asi jsem sama asi dost "ako ktokolvek", normální, obyčejná ženská, která (kupodivu) cítí to stejné, jako noho ostatních :-) Protože já to píšu za sebe, jak já to cítím... ne tak, abych jen něco napsala... Lidi jsou v něčem asi i dost stejní i když jistě každý zároveň jiný... Kolik je vlastně lidí na planetě? Chtěla bych vidět, jestli by je někdo všechny rozeznal od sebe, kdyby každý z nich napsal báseň na stejné téme. Těžko. Poznali byse mezi nimi jen velmi výjimečné osobnosti a to kdoví jestli. Maximálně bys je mohl/a snad rozdělit do skupin podle přístupu k věci, původní kurtury, Japonce od Afričana... nebo podobně... Dál bys to nikdy nezvládl :-)

hanaka
17. 04. 2011
Dát tip
Nes, děkuji za obsáhlý komentář. Na všechny autory se kouknu... Ale přes všechno si dovolím nesouhlasit. Ne s hodnocením mé básně, to budiž subjektivní a ode mne by bylo nafoukané to odmítat, tak to vyznít rozhodně nemá, ale s klišovitostí atd. obecně. Takže: KLIŠÉ Na tohle slovo jsem poněkud alergická. Podle vašeho vzorečku, zdá se mi, je klišé vše, co se často opakuje. Tak potom je klíšé život sám, láska... protože to už tu přece tolikrát bylo... a ještě bude... Nezdá se vám? Co to zkusi jednou udělat nějak jinak. napřed zemřít, pak teprve se narodit... to by byla bomba. Ne? Něco neokoukaného a nového... Opakují se stále stejná schémata, city, myšlenky... Občas jsou si blíž, občas trochu dál, stejně tak někdo má blíž k jinotajům, někdo k přímočařejší výpovědi. Ale je to nakonec stále o tom stejném životě. málokdy se najde někdo tak originální a zároveń dobrý, aby to bylo něco "úplně nového". Ve výtvarném umění to není jinak. Kdysi se vyvíjelo velmi pomalu, styly se měnily po stoletích, dnes je to rychlé, ale ne o tolik novější. Jen se to rychlejí točí v opakování stejného a občas se přidí nějaký nový detail... Jak se říká, vše už bylo řečeno. A já dodávám, každý to říká po svém. Shrnuto a podtrženo. Různé styly mohou klidně existovat vedle sebe. I proto, že čtenáři jsou různí. Pro mne to znamená, že se ráda podívám jinam, potěším se a poučím, budu-li mít dojem, že mám, ale nechce se mi nikoho napodobovat ani ve stylu ani v ničem jiném. To, co napsal/a Nes v první větě, je pro mne důležité. Děkuji. Ne proto, že to je pochvalné, ale že to je o řemesle. Všechno ostatní je velmi subjektivní. Nicméně i tak děkuji za ty komentáře, které byly aspoň konstruktivní a ne shazující bez vysvětlení, proč to kritik tak vidí :-)

Whitesnake
17. 04. 2011
Dát tip
Uzavřeme to tak, TaT, že jsi toho dosud napsal sakra málo, aby ses vyprofilovala jak autor a své kritické komenty tak zákonitě a trochu perverzně předcházejí tvé vlastní dílko. Ale nechtěl jsem urazit.

Whitesnake
17. 04. 2011
Dát tip
TaT, podle sebe... ano, zapomněl jsem dodat ono magické... tearsandtears patří, dle mého, k průměru. Spokojen/á?

100Wzarovka
17. 04. 2011
Dát tip
Obvyklé kýče a klišé - západ slunce, svítání, pohled na mořský příboj, měsíc vyplouvající z mraků, ale i Hradčany, Dvořákovo Largo, Beethovenova měsíční sonáta, teplo krbu, novorozeně, modlitba za lásku, chleba, voda - některé pohledy se prostě nikdy neohledí, neoposlouchají, nepřejí a jak říká klasik - vždycky bude srdce jímat znova žal Juliin a bolest Romeova

hanaka
17. 04. 2011
Dát tip
:-) Díky, proč psát něco, co mi nesedí jen proto, že je to nějaký trend, to nějak nevím... :+)))

heartrate
17. 04. 2011
Dát tip
tak ženský názor: mně se to líbí.. spousta lidí tady v normálních, upřímných, srozumitelných básničkách hnedka vidí klišé a kýče a volají po avantgardních dílech, které by poezii posouvaly dopředu, ale to je extrémní názor.. pro mne je Tvoje básnička rozhodně lepší než originalita za každou cenu, a jak často říká Edmund Elat, své čtenáře si jistě najde :)

hanaka
17. 04. 2011
Dát tip
Děkuji za konstruktivní přístup :-)

Whitesnake
17. 04. 2011
Dát tip
a ještě něco: autor/ka tearsandtears zde patří pouze k průměru... chce to prostě číst, udělat si názor a poté od těch, kteří - dle tebe - za to stojí, příjmout názor a radu.

Whitesnake
17. 04. 2011
Dát tip
To ne... musíš se obrnit trpělivostí a nenechat se rozhodit, trochu si více věřit. Tá báseň není nadprůměrná, je dobrá, ale přes stostatek klišé a zoufání, v ní cítím autorku, která by se mohla vypsat do slibné podoby. Pro začítek čti volný verš dobrých básnířek zde - namátkou Alimra, Nechápu, Blbjenka. Držím palce.

hanaka
17. 04. 2011
Dát tip
Whitesnake, šla jsem se podívat, jestli jsi muž nebo žena :-))) Díky moc :-) (už jsem začínala uvažovat o smazání...)

Whitesnake
17. 04. 2011
Dát tip
křehké

hanaka
17. 04. 2011
Dát tip
Zatím dva chlapi... ještě si počkám na nějaký ženský názor :-)

hanaka
17. 04. 2011
Dát tip
I slovo "klišé" je už nějak klišé... :-) Ale dík za koment

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru