Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Konec éry ostrých hran

20. 04. 2011
5
14
2462
Autor
orbital

 

Přilož ruku

na bolavé místo,

ne abys ho tiskla,

ale (za)hladila.

Nastává konec éry ostrých hran…

nůž se odstyděl až do šuplíku.

Zvonu roste nové srdce,

od té doby, co se

znovu rozhoupal.

Vypršela trvanlivost

plesnivým včerejškům.

Není co skladovat,

lednice zpustla.

Od(m)raz se


14 názorů

orbital
24. 04. 2011
Dát tip
Storožnicyne, Tvůj komentář mě moc potěšil a těší! :) jsem moc rád, že báseň působí, jak říkáš. co víc si můžu přát :) díky

"...ne abys ho tiskla, ale (za)hladila. "Není co skladovat, lednice zpustla. Od(m)raz se"-pre mňa najsilnejšie okamihy básne a zároveň sú to krásne nosníky hlavnej myšlienky. Každý verš sa mi páčil,ale nebudem to tu všetko kopčiť :D Toto je jedno z tých diel,čo majú krásne "prirodzené" metafory,dobre sa čítajú a dajú pochopiť a nvyše ani jeden verš tu nebol do počtu,alebo nabytočný ***T A strašne sa mi rátajú tvoje prešmyčky so slovami :)

orbital
21. 04. 2011
Dát tip
Adam Axl Rose: to jsi pochopil správně :) trochu polevit není na škodu... něco peprnějšího by bylo, o mátě jsi už četl... tak se mrkni na Hruškopády ;)

orbital
21. 04. 2011
Dát tip
rozumíme :) díky za společný rozbor básničky :)

orbital
21. 04. 2011
Dát tip
promiň Urvišu, to slovo znám :) nekoukám se pokaždé na profil, než odpovím. přijde mi, že se to dá číst v obou rodech, kdyby to bylo v prvním pádě s diakritikou, by to bylo jasné :) omlouvám se :) lze to říct, jak jsi to popsal, ale to je už ohrané... :) nechtěl jsem to přímo říkat... odmrznutí se pojí se srdcem, sdce s radostí a radost s teplem. Jak se říká, že tě něco "hřeje u srdce" :D ... tak si to představuju podle čínské medicíny :)

orbital
21. 04. 2011
Dát tip
wow Urvisu, to jak jsi to popsala, je hodně imaginativní a dost depresivní. ale tohle tam není :) není to na tak fyzické úrovni. je to jen o pocitech. přiložit ruku je o doteku, kontakt s blízkým člověkem, který ví co tě bolí, nezraní Tě, ale pohladí. nůž se odstyděl, znamená, že už nechceš vyhledávat konflikty. vůbec to není o drogách... o zbavení se závislosti to je, odpoutání se od minulosti, která i bolí... človek se "od(m)ráží", přichází radost. má to mít pozitivní vyznění, ne jak Ty to popisuješ.

orbital
21. 04. 2011
Dát tip
nevím Urvisu jestli je myšlenková osnova tak jasná, ale určité sdělení v tom je :) je to mnohoznačné a odráží se v tom spousta prožitků. jestli vidíš návaznost, tak je to super. ;) to mě těší šepote-v-korunách-stromů :) dnešní Poděbrady u Olomouce byly plné šepotů zeleného listí a koupání pěkně studělo :) Morastene, někdy se zadaří něco takového vymyslet :DDD děkuju Vám všem za zastavení, komentáře i ocenění :)

Morasten
21. 04. 2011
Dát tip
nůž se odstyděl až do šuplíku je geniální věta :))))))))))))

..výborné!*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru