Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

.speed.

25. 04. 2011
3
56
3313
Autor
.duke.

Sjížděli jsme lajny metylenu jednu za druhou. Nejdřív na hajzlu, pak u stolu. Bylo nám to jedno. Přišel mladík s ofinou, že chce platit. Sjel sem lajnu z Lukeho mobilu. „Šest dvanáctek,“ řekl jsem a utřel si nos. Cítil jsem se jako hero.

Večer se zlomil a mně už bylo jedno, co se děje. Bylo mi jedno, co do sebe ještě nacpu. Jedno jsem ale věděl. Chtěl jsem pokračovat. Sedli jsem do taxíku a jeli k amstrshopu. Poláci zasraní měli zavřeno. Nechali jsme se odvíst na náměstí.

V novým baru někde pod zemí jsem spatřil Roda. Od tý doby, co jsme spolu přebírali na soudním mrtvoly, se hodně změnil. Tehdy to byl docela svalnatej týpek, co už několik let dokončoval práva. Teď tady stál vyhublej dlouhán v kšiltovce, kterej v něčem dozajista jel. Jediný, co jsem z něj ještě poznával, byly oči.

Vytáhli jsme pokr a pustili se do toho. Kuba do mě něco hustil o tom, jak jsem ho poprvý ignoroval. Chvíli jsem s ním hrál hru nemyslel jsem to tak, pak jsem mu řekl: „O co ti kurva jde, Jakube?“ Chvilku něco mlel o tom, že je Kuba a né Jakub. Poslal jsem ho doprdele.

Luke zavelel. S Peterem jsme se zvedli a zamčeli se na hajzlu. Luke rozbalil psaníčko. Koukali jsme na to. Luke ho položil na umyvadlo. Celá dávka se v kapkách vody rozpila. „Kurva kurva,“ řekl Peter. Namazal jsem si trochou rozteklýho methu sliznici v nose. Byl jsem opatrnej.

U stolu mi to bliklo. Napřímil jsem se a snad poprvé se rozhlédl pozorně kolem. Byly dvě hodiny ráno. U vedlejších stolů spalo několik fetek, mladý osmnáctky hrály fotbálek, večer šlapal. Protekl jsem dvě kila v pokru a kolem čtvrtý se natáhl a koukal do stropu.

Když jsme v sedm vyšli ven, byl jasnej den. V nose jsem cítil chemii, oči oteklý. V taxíku jsem kontroloval víčka jako bych držel betonovej poklop. Vykodrcal jsem se po schodech nahoru k bytu, vyzvracel se do umyvadla a šel si lehnout.

Nějaký zábrany? Ty jsem neměl. Strach, že bych mohl dopadnout jako ten týpek z Requiem for a Dream? Ne, nic. Ale bejt mi šestnáct a žít ve státě, kde se legálně prodávají v obchodech drogy, asi tu už nejsu.

Takže: proč s tím, kurva, něco neděláte?


56 názorů

Plopez
30. 05. 2011
Dát tip
hm.

.duke.
09. 05. 2011
Dát tip
Víkendoví uživatelé jsou mnohdy jen fází před tím, než do toho spadnou, jak říkáš, natvrdo. V lepším případě toho nechají. Ti, co nakupují padaj do věcí.. A pak, uvnitř věcí, nenachází sebe.. Jak legrační! Ti, co fetujou, nepadaj do věcí.. Padaj do té odměny, co jim droga dává.. Ta není materiální, má určité trvání.. I když i ta radost z nové věci vyprchá s jejím zevšedněním.. Jak legrační!

Winter
09. 05. 2011
Dát tip
To je asi prostředím, ve kterém se pohybujem, osobně znám víc víkendových fetek, než těch natvrdo závislých. Jsem chtěl jen říct, že obě kategorie si takhle zaplňují vlastní prázdnotu.

.duke.
09. 05. 2011
Dát tip
Myslíš, Wintere? Osobně vidím rozdíly výrazné. Nakupování není zdaleka tak destruktivní jako závislost na psychoaktivních látkách.

Winter
09. 05. 2011
Dát tip
Drogy byly fajn, když plnili posvátné účely (od šamanů po spisovatele). Dnes je to jen jiná strana konzumu. Fetky se v podstatě neliší od odbarvených blondýn v Shoping parku.

Josephina
02. 05. 2011
Dát tip
tak to raději budu všeho užívat s mírou ;-) forever

.duke.
28. 04. 2011
Dát tip
no, josephino, tak tomu není. s rozvíjející závislostí je ztráta kontroly na užívání stejně problematická jak u alkoholu tak u nealkoholových drog. takže ona ztráta regulace a kontrola nad užíváním se s rozvojem závislosti ztrácí.. rozum už v tom potom nehraje velkou roli. a cesta ven z drog - pokud do toho spadneš - je podobná jako u cesty z alkoholu. abstinence..

Josephina
28. 04. 2011
Dát tip
dědičnost u alkoholu, znám víc tristních případů, i když chlast a cigára, event. marihuana jako měkké drogy jsou povolené z toho důvodu, že si jejich konzumaci můžou lidi přece jen lépe dávkovat a regulovat (občasné cigaretka a občasná sklenka ještě nikoho nezabily), u nich je to na rozumnosti konzumenta, pokud tam tedy nehraje roli dědičnost, u tvrdých drog je asi ve většině případů jen jedna cesta - obrazně řečeno - do pekel.

.duke.
28. 04. 2011
Dát tip
nojo, máš pravdu. někdy příčina je, někdy se k závislosti dopracují bez příčiny dlouhodobým užíváním. roli hraje heredita, podle nejnovějších výzkumů u alkoholu až 50%.

Josephina
28. 04. 2011
Dát tip
Pořád neznám hlavní příčinu, proč lidi začnou brát drogy. Pořád se mi zdá, že k závislosti přijde většina jaksi mimochodem, spíš ze zvědavosti, kvůli experimentu - jestli to pomůže v jistý životní situaci-nárazově, kvůli parťákovi feťákovi, partě, ale ta závislost se u některejch vytvoří tak rychle, že už nemůžou vycouvat a následky jsou víc než ničivý. To už raděj s mírou to cígo a trocha chlastu--nechám se poučit---znám spíš druhou stranu, která se o feťáky snaží starat--což je jak boj s větrnými mlýny---

StvN
27. 04. 2011
Dát tip
Jo takhle. To jsem prve nechytil. Tak to samozřejmě ano. Kafka si bral dlouhou dovolenou, zavíral se doma a psal několik dní nebo týdnů v kuse. Proust je jasnej. Ten začal pořádně psát až když už nemohl skoro chodit ven. Teď teda nevim, jak to souvisí s těma fetkama, každopádně já bych taky nejradši někam vypad. V tomhle šrumci se psát nedá.

.duke.
27. 04. 2011
Dát tip
Mám na mysli období, když psali. Když psali, měli myslim spoečnosti docela pokrk. Salinger si ěl na zahradě domek, kde psal, nechal si obehnat barák vysokou zdí. Flaubert nevylez snad několik let, jen si dopisoval s Ruenu s kámošama a kámoškama. Kafka byl neurotik a měl toho myslím dost čast pokrk. Si přečti korespondenci jeho, jak ho dokázal rozčílit křik děí na ulici. A Proust ty svý paměti psal taky pěkně v ústraní na starý kolena odřízlej od světa. Si myslím teda. chtěl jsem tím říct, že třeba když se ten jejich život stal jednotvárným, že to nemuselo znamenat, že by přestali žít uvnitř..

StvN
27. 04. 2011
Dát tip
To znám, takové to začlenění do skupiny. Člověk dřív nebo později zapadne do rutiny, přejme co se dá a začne tu skupinu skoro až uctívat. No hele. Flauberta neznám, ale Salinger myslim učil, Kafka rozhodně nežil někde v ústraní a Proust už vůbec ne. To mi přijde nějaký divný, tohle co říkáš. Kafka měl hodně přátel, každej pak o něm napsal knihu, byl věřící, tak žil mezi lidmi, taky normálně pracoval a telegramoval si s holkama. Podle mě normální kluk, kterej by v dnešní době fungoval normálně na netu stejně jako my dva. Možná by ale nebyl na Písmáku. Možná by vůbec nemluvil, jenom četl. No a Proust přece obrážel veškerý ty aristokratický večírky. Netvrdim, že Hledání ztraceného času je autobio, ale vymyslet si to přece nemohl z toho svého pokoje, ne?

.duke.
27. 04. 2011
Dát tip
Třeba schopnost říct si o pomoc, když seš na dně. To je docela dobrý mít. Myslím, že osobnost může být rozmanitá i v jednotvárným lajfu. Ale: vzpomínám si, že když sem byl čtvrt roku kopáčem a jel dvanáctky jen mezi kopáčema, že jsem byl jako hodně pak aut, když jsem byl mezi nekopáčema. Stal sem e prostě kopáčem i hlavou. Jenže: vem si třeba Flauberta, Salingera, Kafku, Prousta - jakej ti měli vnitřní život a přitom žili roky naprosto v ústraní. A co v té amotě a izolaci dokázali vyvtořit.

StvN
27. 04. 2011
Dát tip
Takový pudy, který je schopný člověk jaksi aktivovat v těch životních situacích. Ne že by nebyl schopen nějakých emocí, i když je to možná možné, ale spíš jako že když je život jednotvárný, tak i osobnost je jednotvárná a těžko čekat nějakou emocionální duhu, co myslíš ty?

.duke.
27. 04. 2011
Dát tip
Jaký základní pudy máš na mysli? Pud sexuální, sebezáchovný, rodičovský, sociální, obživný? Je potřeba rozlišovat mezi pudy a instinkty a afektivitou (tedy emoční složkou osobnosti). Určitým pojítkem je to, že jak emoce tak pudy a instinkty mohou vyvstávat bez zapojení racia, tedy rozumu.

StvN
27. 04. 2011
Dát tip
Nejsou to spíš nějaký základní pudy, než emoce?

.duke.
27. 04. 2011
Dát tip
Emoce provázejí jak lidi, kteří mají problém ze závislostí, tak ty ostatní. Deficit s vyjadřováním emocí mají spíše alexytimici. Afektivní složka je součast osobnosti, nelze ji oddělit, odpreparovat.

feferonka
27. 04. 2011
Dát tip
Fetky jsou vyprahlé a neschopné čehokoli akčního? :)) Milý Stývne, nesmíš ty fimy tak žrát. ;) Emoce je naopak provázejí až do smrti.

StvN
27. 04. 2011
Dát tip
Mezi námi bude vždycky rozdíl především v tom, že já na literaturu pohlížím jako na literaturu a ne jako na život. fefronko - nevim, kde jsi přišla do styku s fetkami, z nihcž stříkaj emoce. Fetky jsou naopak vyprahlé a neschopné čehokoliv akčního. Snad kromě bolesti. Znáš trainspotting, ne?

.duke.
27. 04. 2011
Dát tip
katugiro: na to, prodávat úplně všechno, nejsme jako společnost vůbec připraveni.. a pochybuji, že kdy budem..

feferonka
27. 04. 2011
Dát tip
Pokud autor vypráví svůj /zřejmě první/ zážitek s drogou, nemyslím si, že by měl vypustit pocity, které k tomu náleží.Ten autorův deníček je úplně strohý a fetky přece přímo stříkaj emocema, proto fetujou (néasi). Tady by se právě měl autor rozepsat a popustit uzdu fantazii. Ale to je jen můj,nic neznamenající, názor na tenhle text. Odosobněnost se hodí do naší moderní doby..Asi ano a proto jí nesnášim. Tu dobu.

StvN
27. 04. 2011
Dát tip
Každý ví, že nejlepší je běhání. U toho se člověk nemůže ani utopit, ani nemůže spadnout z kola. feferonko, odosobněnost má svůj smysl a má v literatuře své místo. Dokonce se perfektně hodí do naší moderní doby. Odosobněnost, strohost, apatie. To je nádhera.

katugiro
27. 04. 2011
Dát tip
Překvapil mě konec - z takovýho běžnýho vyprávění, deníkovýho zápisu, skok do reality (s kterym navíc nesouhlasim, nechal bych prodávat komplet všechno, ale o to nejde). Takže to mě na tom baví - ukolébat čtenáře feťáckym zápisem a pak to na něj hodit. Chtěl jsem ti dát tip, ale plavání není nejlepší sport :)

feferonka
27. 04. 2011
Dát tip
Myslim, že ne. Je poznat, že nejde o vlastní zkušenost a pokud ano, je to až moc odosobněné.

.duke.
26. 04. 2011
Dát tip
díky!

sharik
26. 04. 2011
Dát tip
tvoje věc.

.duke.
26. 04. 2011
Dát tip
trvám na tom, že plavání je nejlepší sport na široširém světě oujé!!

sharik
26. 04. 2011
Dát tip
nebudu se s tebou hádat kterej sport je lepší. vyzdvihovat jeden sport nad druhej mi přijde stupidní. nasypance taky moc nechápu. tam holt už zvítězila touha po prvenství nad radostí ze sportu...

.duke.
26. 04. 2011
Dát tip
já jsem nikdy moc ty sportovce sypače nechápal.. sport je hra a něco do sebe sypat, abych byl lepší, mi přijde ujetý.. plavání je best, to je jistý.. nepřijdeš o zuby, nemáš otřesy mozku, nemáš rozmlácenej obličej, zlomenej nos.. a hlavně: nikdo ti nepočítá.. ;)

sharik
26. 04. 2011
Dát tip
kreatin není žádná droga :-D je úplně běžně v lidském těle. Krom toho, neznám moc boxerů, co berou kreatin. Celkově boxeři moc v doplňcích nejedou, protože víc než svalová hmota je zajímá rychlost a potom síla samotná (která není úměrná svalové hmotě - to ti potvrdí každý, kdo pochopil rozdíl mezi silovým a objemovým tréninkem). Další věc je ta, že běžné doplňky (kreatin, protein, BCAA,...) nemají účinky jako drogy (neumím si představit, že by si někdo dal kreatin a byl "sjetej" :D) a všechny tyhle látky jsou LEGÁLNÍ a tělo nepoškozují, právě naopak. Ilegálních látek je taky spousta a na jejich užívání jsou experti kulturisté, ale to má k boxu daleko asi tak jako hokej k šachům. A tvoje poznámka o tom že "nejlepší sport je ten a ten" je typická ukázka, neuraž se, hospodského tlachání u piva, kdy je vždycky "jen ten můj názor/sport/fotbalový klub/vesnice NEJLEPŠÍ"... jestli jsem tě urazil, coby uživatele drog, tak se ti omlouvám a klidně se tím dál zabíjej, já nemoralizuji ;-)

.duke.
26. 04. 2011
Dát tip
no vidíš šariku.. a přitom boxeři to do sebe sypou hlava nehlava.. kreatin a podobný legrace.. sou to šecko feťáci.. co se mezi sebou mlátí.. a máš to! ;) jinak jasně nejlepší je plavání.. dnes sem si dal 1200 metrů polohovky a naprostá paráda.. ;)

sharik
26. 04. 2011
Dát tip
box... a k tomu samozřejmě teda posilovna, bez tý to nejde, ale to je jako u každýho sportu spíš doplněk :-)

.duke.
26. 04. 2011
Dát tip
a co sportuješ šariku?

sharik
26. 04. 2011
Dát tip
my sportovci považujem feťáky za hnusný všichni, to si neber nijak osobně :-)))

.duke.
26. 04. 2011
Dát tip
nojo.. třeba takovej poušek. ten sem vleze, vyleje to ze sebe a mizí. posera jeden ;)

StvN
26. 04. 2011
Dát tip
Dobrý to je. Některý lidi nikdy nepoznaj rozdíl mezi jednotlivými texty. Pro ně to je o drogách a tim to hasne. Ať to píše klaus nebo zeman, je to kurva o drogách, tak co by o tom přemýšleli. Škoda slov pro ty pokrytce. Myslim, že to je tak akorát.

.duke.
26. 04. 2011
Dát tip
morasten: jo, provokace, prima, to sedí ;)

.duke.
26. 04. 2011
Dát tip
sharik: dík za názor. podle tebe jsou feťáci hnusní?

.duke.
26. 04. 2011
Dát tip
to je taky droga, josephino, ale legální. a proč je berou? to je snad jasný, ne?

Josephina
26. 04. 2011
Dát tip
proč lidi berou drogy? nestačí cigáro a chlast?

Morasten
26. 04. 2011
Dát tip
ta poslední věta to rozsekává :) je to parádní provokace, paradox.

sharik
26. 04. 2011
Dát tip
ta poslední věta člověka úplně zvedá ze židle k tomu, aby ti (nemyslim tebe jako autora, ale jako postavu toho příběhu) rozbil držku :-D "proč bych já měl dělat něco s tim, že jsi hnusnej feťák?" napadá mě. Na druhou stranu je to zajímavej závěr. Jestli se mi tam ale něco hodně nelíbí, je to množství postav v tak krátkym textu. trochu se chvílema ztrácim. mluvíš o jednom, v druhý větě o jinym. ale jde o drogy, tak to možná mělo bejt zmatený? Kdyby to bylo delší, přiznám se že nevím, jestli by mě to bavilo číst, ale jako miniatura to zapůsobilo. Za atmosféru dávám tip...

.duke.
26. 04. 2011
Dát tip
to klidně shoď neasi. je to zápisek, žádný ambice než upozornit na aktuální drogovou problematiku to nemá

No vidíš, to jsem si vážně nevšimla. Asi vážně moc pracuju a málo sleduju, co se kolem děje.

.duke.
25. 04. 2011
Dát tip
třeba tadyhle: http://ostrava.idnes.cz/o-nahrazky-drog-se-zajimaji-protidrogovi-policiste-obchody-buji-dal-118-/ostrava-zpravy.asp?c=A110114_1515007_ostrava-zpravy_jog po čtyřech měsících s tím ti kreténi ve vládě konečně něco udělaj - pouze parciálně,ovšem. jenže to už tu máme pěknou řádku sjetých teenagerů, kteří na tom už můžou bejt závislý..

.duke.
25. 04. 2011
Dát tip
LdW: protože tu poláci začátkem roku dotáhli fet ze svý země, protože jim to tam zatrhli a prodávaj ho legálně na netu a v obchodech u nás. sis nevšimla?

Ale napsáno je to dobře, wtz

Jo, jsem přepracovaná a mám problém se soustředit, ale na šesti řádcích třikrát úplně ztratit zájem o text a překliknout do jinýho okna prohlížeče, hmmm, to možná nebude jenom mnou. Vůbec mě to nevtáhlo, nepřišlo mi to o ničem, prostě nákuk smažce do hlavy, bez začátku, bez konce a možná dokonce i bez prostředku, jako by člověk otevřel obří román na náhodné stránce a vletěl do naprosto insignifikantní pasáže, kde se něco děje, ale nevíme komu, nevíme v jakém kontextu a nevíme proč.

.duke.
25. 04. 2011
Dát tip
je tak dál co, papouchu?

papouch
25. 04. 2011
Dát tip
jen tak dál

.duke.
25. 04. 2011
Dát tip
no, fajn.. dík za názor

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru