Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O mých zvířecích kamarádech (33)

26. 04. 2011
9
11
1581
Autor
Taubla

     Jak jsem se v předešlém zmiňovala o mravencích, připomnělo mi to mé dětství. Když jsme s našimi chodívali do lesa na houby, bylo tam několik obřích mravenišť s velkými lesními mravenci. Vždy jsem hned na kraji lesa žadonila, zda půjdeme trasou okolo nich.  Rodiče mě dobře znali a tak téměř pokaždé houbařskou štreku upravili tak, abychom mraveniště neminuli. Naši sbírali kolem houby a já sledovala život těch malých tvorečků. Je úžasným zážitkem vidět, jak jsou pracovití. Nosí do mraveniště zásoby potravy, jiní opravují části samotného domovského mraveniště a další třeba táhnou domů poraněného kolegu..  Házela jsem mravencům drobečky ze své svačiny a těšila se, jak si je odnášejí. Vydržela bych tam nevím jak dlouho, ale nakonec se muselo jít dál. Ne že bych byla otrávená, houbaření miluju a patří mezi moje velké vášně. Pobyt v lese je tak uklidňující a nabíjí energií. Nevadí když houby nerostou, stačí samotná procházka a jen se tiše rozhlížet po nepřeberné scenérii krás. Jen tak naslouchat kouzelným zvukům lesa a nasávat provoněný kyslík.

     Kdyby se lidé naučili porozumět přírodě a zvířatům, myslím že by se pak vylepšily i mezilidské vztahy. Vznikalo by pak logicky méně konfliktů a věřím, že by se tak snížila i hrozba válek. Vše souvisí se vším. Přiznám se, že mě tento problém nenechává chladnou a lhostejnou a proto musím tímto ´reagovat.´

     Když tak při svém sepisování vzpomínám, moje myšlenky zabloudily i do někdejšího statku, ve kterém bydlela jedna z mých spolužaček. Hnízdilo tam tenkrát neuvěřitelné množství jiřiček a vlaštovek. Jejich švitořivé hlásky vzbuzovaly příjemnou atmosféru.  Dodnes, když je slyším se mi tyto časy vybavují, jen je jich už bohužel o poznání méně. Často jsem se do statku chodila dívat na ustájené krávy a taky pár mohutných tažných koní. Byla jsem nadšena. Jen jednou byla moje návštěva poznamenána smutným zážitkem. Na velkém dvoře leželo mrtvé tělo narozeného telete. Pátrala jsem, co se přihodilo a dozvěděla jsem se, že v noci prodělávala jedna z krav těžký porod, který bohužel novorozeně nepřežilo. Telátko tam nehybně čekalo na odvoz do kafilérie. Musela jsem pak na něj stále myslet a mojí dětské dušičce bylo smutno.  Doma v soukromí jsem ho potají oplakala..

     Taky vzpomínám, když jsme se ujali voříška Arana o kterém jsem už psala, musel pocházet z drsného prostředí. Nejen, že zprvu lidem nedůvěřoval, ale když se dostal na dvoře k drůbeži, jedl šrot a namočený chleba, ačkoli byl nasycený plnohodnotnou psí stravou. Z toho bylo poznat, že byl krmen pouze jakoby sám byl drůbež. Napovídala tomu i jeho vyhublost a matná srst. Po krátkém čase si ale na tuto „potravu“ odvykl a jeho zdravotní stav se naplno zlepšil a z Arana se stal milý a poslušný pejsek.

  .. Právě se tu mezi sebou hašteří naše andulky. Je to jen neškodné blbnutí, ale náš kosík Ferda dělá jakýsi dozor. Hned se začne na zlobily hlasitě rozčilovat a hubuje jim tak. Dívá se střídavě na ně a na mě, co tomu řeknu. Je spokojený, až když ´hádkaře´slovně usměrním.

     Včera konečně po dlouhém suchu zapršelo. Příroda se toužebně napila a vzduch se příjemně provlhčil. Poblíž už kvete (mimo jiné) šeříková alej, je to nádherná vůně po - celé čtvrti… Užívejme si nejen jara, ale přírody kolem nás po celý rok…..

    


11 názorů

Taubla
29. 04. 2011
Dát tip
Děkuju ti za přečtení i za tvůj přístup k přírodě nostalgiku. Ahoj. :-)

nostalgik
28. 04. 2011
Dát tip
U nás taky kvetou šeříky a hlasy ptáků mi nevadí. Tvoje zvířecí sága taky ne, naopak... :o)

Taubla
27. 04. 2011
Dát tip
To je úžasné Alegno, pohlaď za mě vašeho pejska, je to šikulka. Díky za přečtení tobě i Háberovi, ksav a BigBivojovi. Pěkný den všem. Ahojky...

BigBivoj
27. 04. 2011
Dát tip
*

Háber
26. 04. 2011
Dát tip
súhlasím *

Alegna
26. 04. 2011
Dát tip
Hezké vzpomínání * Když se naše andulka zamotala do provázku, který si nějak vtáhla dovnitř, tak náš pejsek štěkal dokud jsme ji nevysvobodili

Taubla
26. 04. 2011
Dát tip
Ano, ano Haní, těší mě, že to ještě lidi dokážno vnímat, bohužel ale ne všichni. Děkuju a pěkný den. :-)

8hanka
26. 04. 2011
Dát tip
Taubli, ano, jar je nadherna svieze nove listy na stromoch, nadherne kvety, vonajuce orgovany...spev vtakov, jarne burky a k tomu Tvoje slova plne lasky ku vsetkemu zivemu*:)

Taubla
26. 04. 2011
Dát tip
Jaro je úžasné viď gabi. Té "čerstvé" zeleně kolem. Tolik různorodých květů, tolik vůní, "znovu objevné" sluníčko, rodící se zvířecí mláďata a taky "oprašování" lásky... :-) Děkuju.

gabi
26. 04. 2011
Dát tip
...aj u nás už vonia orgován :-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru