Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Princip odkladu (Principy vedení)

28. 04. 2011
3
7
1156
Autor
Minda

II.                  Princip odkladu

 

Umět nereagovat na stížnosti či podněty okamžitě, ale s odkladem, který si určíte, je základní dovedností manažera, bez které se velmi brzy dostanete do velkého stresu a potíží.

 

Jestli jste stejné povahy jako já a všechno byste chtěli mít hned hotové, tak to budete mít zpočátku velmi těžké. Když totiž lidé uvidí, že hned jejich problémy řešíte, tak je na vás budou přímo valit a budou si myslet, že jste jim vždycky k dispozici na jejich řešení.

 

I když chcete věc vyřešit hned, řekněte, že si to promyslíte a dejte si čas na reakci. Bez toho nemáte šanci řešit situace s odstupem, s nadhledem či s grácií, protože ne vždy jste v ideální náladě a ne vždy máte po ruce to nejlepší řešení.

A navíc: jakmile se stanete listím ve větru a kopacím míčem, totiž když se budete hýbat hned sem a hned zase tam podle toho, s čím za vámi někdo přijde, stanete se vlastně podřízeným. A vy máte sedět pevně na svém místě jako Zeus na Olympu!

 

Kdo z vás se vyzná ve výchově psa, tak ví, že podnět ke hře, k drbání a dalším aktivitám máte dávat vy, protože jakmile to necháte na svém miláčkovi, ocitáte se v jeho světě na jemu podřízeném místě, sloužíte jeho okamžitým přáním. Stejně tak tomu je se zaměstnanci. Ale jak to udělat, když za vámi někdo přijde a chce něco okamžitě a bezodkladně řešit? Jak už jsem řekl: stačí jen malý odklad, jen to, že se věc bude řešit v čase, který sám stanovíte, byť by to bylo třeba i jen za pět minut. Vy se pak z pasivního stáváte aktivním, z recipienta iniciátorem.

 

A nezapomeňte také, že hodně problémů změní k nepoznání svou podobu, jakmile je necháte uležet. A často úplně zmizí a jakoby se vyřešily sami. „Strč to do šuplíku!“ říkával náš děda. „Nech to projít časem!“ říkával druhý. Ovšem zde je třeba velmi jasně rozlišovat, zda je problém později skutečně pryč či zda je jen zasunut a někde začíná kysnout, smrdět a otravovat vodu. Hodně vedoucích se zdá být ideálních právě proto, že umějí věci neřešit, ale často pak zjistíte, že to jsou jen zametači problémů, že neřeší skoro nic. To je opačný extrém a taky velká chyba, skoro tak velká, jako řešit problém hned, jak s ním podřízený přijde.

 

Nakonec to je na vaší intuici a kondici, zda chcete problém řešit neprodleně či za týden či vůbec. Někdy prostě musíte zasáhnout hned. Ale pokud to jen trochu jde, tak pamatujte na princip odkladu a přeberte iniciativu kdy, co a jak vy!

 

A ještě poznámka: tento princip má plnou platnost i v partnerských vztazích!

 

 

 

 


7 názorů

StvN
16. 05. 2011
Dát tip
Ja osobne bych doporucil dat jasne najevo, jestli to je nebo neni vazne. Odkaz: http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2001011201

Minda
16. 05. 2011
Dát tip
Co se týče těch úvah zvaných "Principy", tak je myslím na jednu stranu vážně, ale u většiny z nich už při jejich psaní cítím často i humorný či spíše klaunský aspekt(a mírně ho pak zdůrazním) toho všeho- a taky tragický(nebo zase morální), protože se snažím popisovat to, v čem (ať už na jakékoli pozici) hodně lidí dnes žije. Ale já se skrze tyto úvahy sám ve své práci hledal, sám jsem vše ošahával a přicházel si na věci- a přišlo mi líto si to někam nezapsat. No a protože teď vázne má poezie a jiné texty, tak jsem to sem dal. O těch zmrdech si to musím přečíst- neposlal bys mi odkaz?Díky.

StvN
16. 05. 2011
Dát tip
Když to vezmu čistě literárně, tak u tvých děl je potíž v tom, že čtenář jako já neví, jestli to myslíš vážně nebo si děláš legraci. Jestli směřuješ k vážné úvaze, k aforismu, nebo k fejetonu. Já v tomhle nemám jasno. Co se týká těch zmrdů, tak to je taková teorie, která je právě docela hezky napsaná, je vtipná a pravdivá a na internetu celkem známá. Takže to bylodkaz na tuto teorii. Jestli ji neznáš, tak je možné, že ses cítil dotčen.

Minda
16. 05. 2011
Dát tip
No, tak tady úplně souhlasím. Jinak co se týče zaměstnání, tak nejsme na seznamce, ale vše jsem psal ze zkušenosti. Ale asi máš pravdu, že je to nesmysl - pokusit se sem dát třicet či čtyřicet postřehů z natáčení. Myslel jsem, že by to mohlo někoho pobavit či někomu dokonce pomoci, protože každý má tyto zkušenosti za samozřejmé, ale málokdo je umí skutečně pojmenovat a předat dál. Co se týče urážek, tak jsem se teď díval, že ty zmrdy si asi nemyslel na mě, ale na nějaké dílo, kde...To jsem překouk.V každém případě jsem byl překvapený, že se takové slovo v mých kritikách objevilo. Jinak řečeno: sorry!

StvN
28. 04. 2011
Dát tip
Rozděl a panuj. Nechápu, proč by dobrý manažer měl něco "dělat" ve smyslu každodenních úkolů. Na to má přece lidi.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru