Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

a ještě pár, když jsem v tom

27. 04. 2011
9
12
2276
Autor
waldekke

než zavřu oči

zahledím se do tmy

bez měsíce

 

• • •

 

díky podzime

za tu hromadu listů

k odeslání


12 názorů

snake_01
25. 05. 2016
Dát tip

Obě jsou dobrá, to druhé spíš senrjú, ale za obě tip.


Josefk
12. 05. 2013
Dát tip

haiku je hra :) a ta ti jde :)


snake_01
06. 12. 2012
Dát tip

Tak to chce rychle se mi pokusit (do konce týdne) poslat tak 10-15 textů - z nich editorsky vybereme 5 k otištění - adresa je Martinec.Pavel@seznam.cz. Jen pozor, že vydáváme spolunákladem a sborník tak při odběru 10ks vyjde jednoho autora přibližně na 500Kč - více info na mém profilu, dílo: SESTAVME SPOLEČNĚ SBORNÍK HAIKU.


waldekke
06. 12. 2012
Dát tip

Snakeu, našel jsem to až teď. Určitě bych se rád připojil. Jiří


snake_01
09. 11. 2012
Dát tip

Dobrý večer - nechtěl byste se zkusit připojit k autorům připravovaného sborníku haiku?

 

viz - úvodní strana.

 

P.M.


feferonka
15. 08. 2011
Dát tip
krásný.*

já měl zato že haiku je 5-7-5, ale to asi není podstatné

waldekke
14. 07. 2011
Dát tip
Principále, já myslím, že to má skrytý význam, a skrytý ve smyslu, že je v tom, ale není explicitně popsaný, nebo-li lingvisticky řečeno, je "perlokucionární" a nikoli "ilokucionární". Takže, to druhé haiku je do druhé řádky o listech stromů, ve třetí si čtenář uvědomí, že jde o dopisy, ale slovo "dopis" tam není, ten "aha moment" se objeví při dočtení třetí řádky. v prvním haiku je to malinko složitější (vyžaduje to referenční rámec): měsíc je tradiční téma, v Japonsku se v Bašóově době organizovaly večírky, během kterých obdivovali měsíc v úplňku. Haiku začaly jako sborníky "hokku", seřazených do témat a příležitostí, a které měly inspirovat společnost pro pokračování v "řetězovou báseň". Takže tady v tom haiku je ten "aha moment" také na třetím řádku, to "bez měsíce" znamená, "bez zábavy, bez lidí", a posiluje dojem z "než zavřu oči" jakože "umřu" či třeba samota (to pojmenování je na čtenářovi). Haiku je o tom, že přestože se díváme (máme otevřené oči), nevidíme to důležité, nebo to důležité vždycky není. Je to na Tobě. Haiku může být jako tajenka, ale to je všechno, celá poezie. Mno, a kdybych měl udělat z Tvého haiku... senriyu (tj. jakože haiku ale ne o přírodě), pak bych napsal třeba prostě složit myšlenky do slov bez pravidel ... s tím, že smysl není v pravidlech, ale v originalitě a myšlence. Wal.

haiku jsem nikdy nechápal. Možná jako takový slovní sudoku. Má to mít nějakej skrytej význam. Nebo Prostě složíš, myšlenky do slov, podle pravidel :)

Paulart
09. 06. 2011
Dát tip
Člověče, to první se mi moc líbí...

Chigwell
08. 05. 2011
Dát tip
*

StvN
27. 04. 2011
Dát tip
Mi přijde, že tma jako tma je vždycky bez měsíce, to by bylo divný, kdyby tam měsíc byl, už by to nebyla tma. A ta druhá je na můj vkus trochu až moc poetická. Děkování podzimu a ta metafora s odesíláním listů.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru